Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | Αξεσουάρ | Δοκιμάζουμε το Garmin Edge 820

Δοκιμάζουμε το Garmin Edge 820

Νέος «παίχτης»!

Το καινούργιο ποδηλατικό GPS της Garmin, το Edge 820, συνδυάζει τις μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος του Edge 520, με οθόνη αφής και τους χάρτες του Edge 1000 και επιπλέον λειτουργίες που το καθιστούν… ακαταμάχητο!

Το Edge 820 τοποθετείται στη γκάμα της Garmin ανάμεσα στο Edge 1000 και το Edge 520 και έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να καλύψει απόλυτα τις απαιτήσεις του επαγγελματία αθλητή – επιπέδου Pro Tour, αλλά και να δώσει άλλη διάσταση στις προπονήσεις και την οδήγηση του ερασιτέχνη – χομπίστα.
Αρχικά, η συσκευή διαθέτει κομψή εμφάνιση και μικρές εξωτερικές διαστάσεις (όμοιες με αυτές του Edge 520), ώστε να κρατηθεί το βάρος σε χαμηλά επίπεδα (μόλις στα 68γρ), με έγχρωμη οθόνη αφής 2.3 ιντσών – ανάλυσης 200x265p – και ατμοσφαιρικό αισθητήρα φωτός που προσαρμόζει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού για τη βελτίωση της ορατότητας. Για την απλότητα της λειτουργίας, το Edge 820 διαθέτει μόλις τρία κουμπάκια. Ένα στο πλάι που ενεργοποιεί, κλειδώνει και «κοιμίζει» τη συσκευή και δύο στο κάτω μέρος για την ενεργοποίηση του χρονομέτρου και των laps. Στο οπίσθιο μέρος υπάρχει μία θύρα USB για τη φόρτιση της συσκευής και τη σύνδεση της με υπολογιστή, καλά προστατευμένη από ένα λαστιχένιο καπάκι.

sc-03-lg

Το Edge 820 είναι συμβατό με το πρωτόκολλο ANT+ και με Bluetooth ώστε να μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε εξωτερικό αισθητήρα για τη μέτρηση της ταχύτητας, του ρυθμού περιστροφής του δισκοβραχίονα, των καρδιακών παλμών και της δύναμης (watts) και με smartphone. Όταν συνδεθεί με smartphone και με την εφαρμογή Garmin Connect Mobile (μέσω Bluetooth® ή Wi-Fi®), η συσκευή προσφέρει μία σειρά από λειτουργίες όπως Live Tracking, ειδοποιήσεις κλήσεων και μηνυμάτων, δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόβλεψη καιρού και ασύρματη μεταφορά δεδομένων και διαδρομών.
Όμοια με τις συσκευές Edge 1000 και 520, και με το Edge 820 μπορείς μέσα από το Garmin Connect να σχεδιάσεις τη διαδρομή που θες ή ακόμα καλύτερα να επιλέξεις μία διαδρομή που πραγματοποίησε κάποιος από τους φίλους σου, να την ανεβάσεις (μέσω Bluetooth® ή Wi-Fi®) στη συσκευή και να την ακολουθήσεις, βλέποντας αναλυτικά και με ακρίβεια – μέσω του GPS/Glonass – στο χάρτη την πορεία και real time δεδομένα. Η συσκευή έχει προεγκατεστημένο χάρτη Garmin Cycle Map που περιλαμβάνει δεδομένα πλοήγησης για την ποδηλασία όπως μονοπάτια, δεδομένα υψομέτρου και σημεία ενδιαφέροντος (η αναλυτική χαρτογράφηση της Ελλάδας γίνεται με τον προαιρετικό οδικό/τοπογραφικό χάρτη TopoDrive Hellas).

Το Edge 820 είναι συμβατό με τα τμήματα διαδρομής Strava Live ώστε οι επιλεγμένες διαδρομές να συγχρονίζονται αυτόματα και να μπορεί ο αναβάτης να λαμβάνει feedback την ώρα της οδήγησης. Επίσης, η συσκευή ενημερώνει για την αφετηρία και τον τερματισμό του κάθε τμήματος καθώς και για τον πίνακα κατάταξης μόλις ο αναβάτης ολοκληρώσει τη διαδρομή.

Επίσης, το Edge 820 μπορεί να συνεργαστεί και με την ηλεκτρονική μετάδοση ταχυτήτων Shimano Di2 δίνοντας πληροφορίες για τη σχέση μετάδοσης, για το πόσες αλλαγές ταχυτήτων έγιναν με το εμπρόσθιο και πόσες με το οπίσθιο σασμάν και – το πιο βασικό – για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της Di2 ώστε να μη βρεθεί ποτέ κανείς προ εκπλήξεων…

Ανάλογα με τις προτιμήσεις του αναβάτη, η συσκευή δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής των σελίδων προπόνησης – περιλαμβάνοντας μέχρι 10 πεδία δεδομένων σε κάθε μία – και της επιλογής διαφορετικών προφίλ δραστηριότητας για εύκολη μετάβαση από το ένα ποδήλατο στο άλλο ή ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Το Edge 820 περιλαμβάνει δύο επιπλέον λειτουργίες που το διαφοροποιούν από το υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας της Garmin και το καθιστούν, όπως προείπαμε, ακαταμάχητο! Ο λόγος για τις λειτουργίες Group Track και Incident Detection.

pd-02-lg

Group Track
Με την λειτουργία Group Track o αναβάτης μπορεί να βλέπει στην οθόνη του Edge 820 που βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας (μέχρι 50 ποδήλατα) σε ακτίνα 16 χιλιομέτρων από την τρέχουσα θέση, διατηρώντας επαφή και πλήρη επίγνωση της κατάστασης.
Για να πραγματοποιηθεί η λειτουργία Group Track ο αναβάτης εκτός από το Edge 820 χρειάζεται ένα συμβατό smartphone με την εφαρμογή Gamrin Connect Mobile, επαφές στο Garmin Connect, μία ενεργή συνεδρία LiveTrack/Group Track στο Gamrin Connect Mobile και καλή κάλυψη κινητής για τους συμμετέχοντες. Επίσης για να μοιραστεί τη θέση του στο Edge θα πρέπει να πραγματοποιεί μία χρονομετρημένη δραστηριότητα.
Οι θέσεις των αναβατών αποστέλλονται από τη συσκευή LiveTrack στο δίκτυο περίπου κάθε 15-30 δευτερόλεπτα και εμφανίζονται στη σελίδα του χάρτη ως χρωματιστές κουκίδες. (Μπορεί να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση στην εμφάνιση της θέσης των αναβατών στη σελίδα χάρτη του Edge 820 εξαιτίας του χρόνου που χρειάζεται να για μεταφερθούν τα δεδομένα από και προς το δίκτυο). Η μπλε κουκίδα σημαίνει ότι ο αναβάτης κινείται, η κόκκινη ότι είναι στατικός και η γκρι σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για τον αναβάτη (βρίσκεται εκτός κάλυψης δικτύου). Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για κάθε κουκίδα είναι το όνομα χρήστη του αναβάτη, η ταχύτητά του και η απόσταση του σε σχέση με τον χρήστη του Edge 820 με βάση την τελευταία του θέση.

pd-03-lg

Incident Detection (εντοπισμός περιστατικού)
Στο εσωτερικό του Edge 820 υπάρχει ένα αξελερόμετρο το οποίο καθορίζει αν υπάρχει κάποια σύγκρουση – πτώση ώστε να ελέγξει τον προσανατολισμό της συσκευής και κατ’ επέκταση και του ποδηλάτου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα GPS και των αισθητηρίων ταχύτητας και ρυθμού πεταλιάς (αν υπάρχουν) για να επιβεβαιωθεί ή όχι το περιστατικό. Η συσκευή συνδυάζει όλες αυτές τις πληροφορίες για να εκτιμήσει την πιθανότητα ενός περιστατικού ώστε να ενεργοποιηθεί η ειδοποίηση στην οθόνη.
Αν ο αναβάτης είναι εντάξει και δε χρειάζεται βοήθεια ή αν η ενεργοποίηση έγινε κατά λάθος, έχει ένα χρονικό περιθώριο 30 δευτερολέπτων για να ακυρώσει το μήνυμα ακουμπώντας και κρατώντας την οθόνη. Αν το μήνυμα δεν ακυρωθεί, τότε ένα μήνυμα κειμένου και ένα email αποστέλλονται από το λογαριασμό Garmin Connect Mobile του χρήστη στις επαφές εκτάκτου ανάγκης (που έχει επιλέξει ο ίδιος), το οποίο περιλαμβάνει την τοποθεσία του χρήστη.
Αν ο ποδηλάτης είναι εντάξει και δεν πρόλαβε να ακυρώσει εγκαίρως το μήνυμα μπορεί να στείλει ένα συμπληρωματικό «I’m OK» από το Edge 820.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου στον τόπο του περιστατικού, το Garmin Connect Mobile θα προσπαθήσει 6 φορές να στείλει το μήνυμα. Το διάστημα μεταξύ των προσπαθειών είναι 30 δευτερόλεπτα. Αν το μήνυμα δεν μπορέσει να αποσταλεί, εμφανίζεται στην οθόνη μία ειδοποίηση ότι το μήνυμα δεν εστάλη.

Το Garmin Edge 820 διαθέτει νέα μπαταρία με μεγαλύτερη αυτονομία για μεγαλύτερες διαδρομές. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ανέρχεται στις 15 ώρες – σε λειτουργία προπόνησης με GPS- ενώ η νέα λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής σε ποσοστό μέχρι 50%.

Στο δρόμο…
Η λειτουργία του Edge 820 κυμαίνεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η αμερικανική εταιρεία. Η απόκριση της οθόνης αφής είναι εξαιρετική! «Ακούει» με το παραμικρό άγγιγμα του χεριού και σε αντίθεση με τα περισσότερα smartphones, λειτουργεί άψογα με γάντια και με βροχή.
Εξαιρετική είναι και η λειτουργία του GPS. Άμεση, ταχύτατη και πανεύκολη ενώ οι «εντολές» έρχονται πρώτα με ήχο (beep), με οπτική ειδοποίηση και με μήνυμα για να μη ξεχαστείς και κάνεις λάθος. Σε περίπτωση λάθους, η συσκευή πολύ γρήγορα προτείνει εναλλακτική πορεία για να ξαναβρείς το δρόμο σου. Μπορείς ακόμα να προγραμματίσεις το πως θα δουλεύει το GPS, ώστε να αποφεύγεις δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, δρόμους με διόδια, δύσβατα μονοπάτια ή να επιλέξεις μία πιο γρήγορη διαδρομή για την επιστροφή.

pd-01-lg

Για την ανάλυση των δεδομένων δεν χρειάζεται να πούμε πολλά… To Edge 820 αρχικά σου παρέχει αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με την ταχύτητα, το cadence, τους καρδιακούς σφυγμούς, τα watts (NP, IF, TSS, w/kg), την εξωτερική θερμοκρασία, το υψόμετρο, την κλίση, πυξίδα και για πολλά άλλα που μπορεί να μη σου χρειαστούν ποτέ. Μετά σου δίνει τη δυνατότητα, μέσα από το Garmin Connect ή ακόμα καλύτερα από το Strava, να δοκιμάσεις «real time» τις δυνάμεις σου ενάντια στους διαδικτυακούς σου φίλους και τους υπόλοιπους χρήστες και τέλος, μέσα από την ειδική σελίδα Cycling Dynamics (όταν το συνδυάσεις με τα πετάλια Garmin Vector 2) μπορείς να πληροφορείσαι «real time» το πόσο αποδοτικό είναι το πεταλάρισμα σου, πόση δύναμη ασκεί το κάθε πόδι ξεχωριστά και αν πατάνε σωστά και ισορροπημένα τα πόδια σου επάνω στα πετάλια ώστε να μπορέσεις να ρυθμίσεις σωστά τα σχαράκια και σε βάθος χρόνου να το τελειοποιήσεις. Εκτός αυτού, η συσκευή υπολογίζει και σε πληροφορεί για την ώρα που πέρασες καθισμένος στην σέλα, την ώρα που ήσουν όρθιος στα πετάλια και τη δύναμη που παρήγαγες αντίστοιχα σε κάθε θέση!

Συμπέρασμα
To Garmin Edge 820 προσφέρει τις περισσότερες λειτουργίες και πληροφορίες από οποιαδήποτε άλλη συσκευή της αγοράς. Ο μοναδικός ανταγωνιστής έρχεται εκ των έσω (Edge 1000), με την τελική επιλογή να έχει να κάνει ξεκάθαρα με τις προτιμήσεις του αναβάτη (μέγεθος, βάρος, κόστος).
Τιμή: 399€
Aντιπρόσωπος: www.garmin.gr

Δείτε επίσης

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος υποψήφιος για Ρεκόρ Γκίνες

Guinness World Record Τα 358,2 χιλιόμετρα που κολύμπησε, συνεχόμενα, την περασμένη εβδομάδα ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, ...

METRO επιχείρηση φιλικό στο ποδήλατο

Η ΜΕTRO ΑΕΒΕ γίνεται επιχείρηση φιλική στο ποδήλατο

Η ΜΕTRO ΑΕΒΕ σχηματίζει το πρώτο δίκτυο Cycle Friendly Employer στην Ελλάδα Ύστερα από την ...

Shanren Rover 2: Η λάμψη!

Ένα μπροστινό φωτάκι για να βλέπεις Το Rover 2 είναι το καλύτερο εμπρόσθιο φωτάκι που ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest