Home | Αρχική | Διαδρομή στο Όρος Κράθις

Διαδρομή στο Όρος Κράθις

Κρυμμένη ομορφιά… Γραφικά πυργόσπιτα, μυθολογία αλλά και ζωντανή ιστορία βρίσκονται καλά κρυμμένα στο όρος Κράθις.

Το όρος Κράθις βρίσκεται στο νομό Αχαΐας και ανήκει στον ορεινό όγκο του Χελμού ή Αοράνεια. Το βουνό είναι καταπράσινο με κύρια βλάστηση τα έλατα, τα πεύκα και τις καστανιές.

Οομώνυμος ποταμός πηγάζει από την περιοχή όπου θα ποδηλατήσουμε, μετά την ένωση των δύο κύριων πηγών του.
Η πρώτη πηγή, γνωστή από την αρχαιότητα, είναι τα Ύδατα της Στυγός ή Αθάνατο Νερό όπου κατά την παράδοση βαφτίστηκε ο Αχιλλέας για να γίνει άτρωτος. Η δεύτερη πηγή είναι το Κρυονέρι, στο δάσος της γειτονικής Ζαρούχλας. Τα δύο κύρια ρεύματα του ποταμού ενώνονται στο ύψος του οικισμού της Περιστέρας σε ένα ενιαίο ρεύμα που διασχίζει το ορεινό τοπίο της περιοχής και καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο.
Η διαδρομή μας είναι κυκλική και κινείται σε ομαλούς χωματόδρομους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορούν να γίνουν σε πολλά σημεία δύσβατοι από τη λάσπη.

2
Αφετηρία μας το χωριό Σόλος. Τα πρώτα χιλιόμετρα είναι ανηφορικά και κινούμαστε παράλληλα με τη μία από τις βασικές πηγές του ποταμού Κράθι που κυλάει από το δάσος της Ζαρούχλας.
Μόλις αντικρίσουμε τη γραφική Ζαρούχλα με τα διατηρητέα πυργόσπιτα συνεχίζουμε τη διαδρομή μας με θέα την επιβλητική κορυφή του Χελμού.
Για τους λάτρεις της περιπέτειας στο 8,5 χλμ. δοκιμάστε να μπείτε στο μονοπάτι αριστερά το οποίο οδηγεί στην βρύση της Γκόλφως, μία από τις διασημότερες πετρόκτιστες βρύσες της Ελλάδας.
Σ’ αυτήν την πανέμορφη τοποθεσία έγιναν το 1914 τα γυρίσματα της ταινίας «Γκόλφω», βασισμένη στο ομώνυμο έργο που έγραψε το 1893 ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Σπύρος Περεσιάδης, από το γειτονικό Μεσορρούγι.
Στον οργανωμένο χώρο γύρω από την βρύση μπορείτε να δροσιστείτε και να ξεκουραστείτε για τα λίγα χιλιόμετρα που απομένουν μέχρι τον τερματισμό.

xartis

Υπόμνημα Χάρτη

Υπόμνημα Χάρτη

1 Eκκίνηση-Τερματισμός: χωριό Σόλος
2 Δεξιά στην φουρκέτα – αγνοούμε κατηφορικό δρόμο ευθεία που οδηγεί στην Ζαρούχλα
3 Αγνοούμε κατηφορικό δρόμο αριστερά
4 Αγνοούμε κατηφορικό δρόμο αριστερά
5 Αγνοούμε ανηφορικό δρόμο δεξιά
6 Διασταύρωση για προφήτη Ηλία – συνεχίζουμε στον κύριο χωματόδρομο.
7 Αριστερά μονοπάτι (δύσβατο)-οδηγεί στην βρύση της Γκόλφως
8 Αριστερή φουρκέτα- συνεχίζουμε κατηφορικά
9 Βρύση Γκόλφως
10 Αριστερά δρόμος που οδηγεί στα Ύδατα Στυγός-συνεχίζουμε ευθεία
11 Αγνοούμε ανηφορικό δρόμο δεξιά
12 Αγνοούμε κύριο κατηφορικό δρόμο προς Μεσορούγι – συνεχίζουμε για το χωριό Σόλος[/box]


Τα νούμερα:
Συνολικά: 15,5 χλμ.
Δασικοί χωματόδρομοι: 13,5 χλμ.
Άσφαλτος: 13 χλμ.
Υψομετρική διαφορά: 898 μέτρα
Μέγιστο Υψόμετρο: 1507 μέτρα
Διάρκεια: Περίπου 1,5-2 ώρες


Πληροφορίες
Διαμονή: Aρκετά ξενοδοχεία στη Ζαρούχλα
Πλησιέστερα Νοσοκομεία: Καλαβρύτων 26920-22222
Ταξί Κραθίου: 26960-31892
Για τη διαδρομή: info@bikenature.gr

1

Tips
• Ποδηλατική βόλτα στη Λίμνη Τσιβλού – Φυσική λίμνη η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από κατολίσθηση στον ποταμό Κράθι το 1913. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό για την ορεινή Αχαΐα.
• Επίσκεψη στην πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Δόξα με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο. (Προσοχή τους χειμερινούς μήνες – δύσκολης βατότητας χωματόδρομος).
•  Ύδατα Στυγός (πηγές ποταμού Κράθι). Σύμφωνα με τη μυθολογία εκεί βούτηξε η μητέρα του τον Αχιλλέα και έγινε άτρωτος αλλά επειδή τον κρατούσε από την φτέρνα έμεινε το μοναδικό τρωτό του σημείο. Προσβάσιμα τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες.

Οδηγίες πρόσβασης
Από την Αθήνα η Ζαρούχλα είναι 180 χλμ. Αφήνουμε την Ολυμπία οδό στον κόμβο της Ακράτας και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε με κατεύθυνση τη Λίμνη Τσιβλού και τη Ζαρούχλα.
Μετά από 30 χλμ. περίπου συναντάμε τη διασταύρωση προς Περιστέρα και Χιονοδρομικό Καλαβρύτων. Αφού στρίψουμε δεξιά αμέσως μετά αριστερά με προορισμό τα Λυκιάνικα και στη συνέχεια το χωριό Σόλος όπου και η αφετηρία της διαδρομής μας.

Βαθμός δυσκολίας: ♦♦

www.bikenature.gr
Η Bike Nature ιδρύθηκε το 2011 από δύο αμετανόητα φανατικούς της φύσης και του ποδηλάτου. Η διαμονή στη φύση, η συμμετοχή σε παραδοσιακές δραστηριότητες, η ανάδειξη σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Bike Nature. Άλλωστε, το όνομα «Bike Nature» μπορεί να σημαίνει είτε «Φύση & Ποδήλατο» είτε «Φύση του Ποδηλάτου». Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι ο ίδιος. Η επαφή όσων ποδηλατούν με τη φύση.

Δείτε επίσης

Διατροφή για Ποδηλάτες άνω των 50

Πώς να αξιοποιήσεις τη διατροφή σου για να ενισχύσεις την απόδοσή σου στο ποδήλατο μετά ...

Ελαστικά gravel

Pirelli Cinturato Gravel M: All around Gravel

Ελαστικά Gravel Με τα ποδήλατα Gravel να κερδίζουν συνεχώς έδαφος ως ποδήλατα «γενικής χρησιμότητας» – ...

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Είναι γνωστό πως το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας, όμως η ακριβής ποσότητα που είναι απαραίτητη για να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι υπό αμφισβήτηση καθώς υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από αυτό το θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Pin It on Pinterest