Home | Αρχική | Γιώργος Σταυρακάκης: «Είμαι έτοιμος για το επόμενο βήμα με τη SEG Racing Academy»

Γιώργος Σταυρακάκης: «Είμαι έτοιμος για το επόμενο βήμα με τη SEG Racing Academy»

Αισιόδοξο το μέλλον για τον Σταυρακάκη!

Ο Γιώργος Σταυρακάκης γίνεται ο πρώτος έλληνας ποδηλάτης που θα αγωνίζεται με τα χρώματα της SEG Racing Academy για τον επόμενο ένα χρόνο.

 

Μόλις 19 χρονών, ο Γιώργος Σταυρακάκης έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον ποδηλατικό χώρο με πολύ σημαντικές διακρίσεις στα αγωνίσματα πίστας: Πρωταθλητής Ευρώπης Εφήβων στο Ατομικό Πουρσουίτ 2016, 1ος στην παγκόσμια κατάταξη για το 2016 στο Ατομικό Πουρσουίτ, 6ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκρατς, 1ος σε διεθνή αγώνα εφήβων αντρών στη Γαλλία το 2016  «La Chapelle Sur Edre»  και 12 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος τα τελευταία 4 χρόνια.

Μετά τις σημαντικές επιτυχίες στα αγωνίσματα της Πίστας και έχοντας στο πλευρό του την κατάλληλη υποστήριξη και την καθοδήγηση του κορυφαίου Έλληνα προπονητή, Βασίλη Αναστόπουλου, ήταν θέμα χρόνου για τον νεαρό κρητικό ποδηλάτη να κάνει το επόμενο, μεγάλο, βήμα στην καριέρα του.

Η ομάδα της SEG Racing Academy, μία από τις κορυφαίες ποδηλατικές ακαδημίες του κόσμου, αποτελεί γόνιμο έδαφος για τον Σταυρακάκη στο να κατορθώσει, μέσα από σκληρή δουλειά και έντονο ανταγωνισμό, να εξελιχθεί τόσο σαν αθλητής όσο και σαν προσωπικότητα, ώστε να μπορεί να σταθεί επάξια στο υψηλότερο επίπεδο.

Το MBike εξασφάλισε, φυσικά, αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Σταυρακάκη – όπως και δηλώσεις του προπονητή του και αποκλειστικού υπευθύνου για τη μεταγραφή, Βασίλη Αναστόπουλου – στην οποία μας περιγράφει το παρασκήνιο της μεταγραφής και εκφράζει τα συναισθήματά του, τις προσδοκίες και τα όνειρα για το μέλλον.

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται στην καριέρα σου θα λέγαμε την πιο κατάλληλη στιγμή για εσένα. Πώς αισθάνεσαι;
Ναι! Η αλήθεια είναι ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή! Με τον Βασίλη (Αναστόπουλο) προσπαθούσαμε όλη τη χρονιά να ενταχθώ στην ομάδα αλλά ίσως ήταν καλύτερο που δεν έγινε πιο νωρίς, διότι η SEG Racing Academy λαμβάνει μέρος σε δύσκολους αγώνες και για έναν αθλητή 1ης χρονιάς Under 23 – Νέων είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει, πόσο μάλλον να διακριθεί.
Η συμμετοχή μου για το 2017 σε ερασιτεχνικούς αγώνες στο Βέλγιο με την Home Solution Team, με βοήθησε πάρα πολύ στο να μάθω να αγωνίζομαι στους πλάγιους ανέμους, σε μικρές διαδρομές με στενούς δρόμους και πολλές στροφές-αναστροφές αλλά και σε αγώνες με 150+ άτομα που έμαθα να παίρνω σωστές θέσεις μέσα στο γκρουπ.
Αυτή τη στιγμή είμαι πιο χαρούμενος από ποτέ, ήταν το όνειρό μου μια μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα σχεδόν επαγγελματικού επιπέδου και κάτι παραπάνω σε μια development-team. Θυμάμαι τον εαυτό μου από το 2015 να χαζεύω φωτογραφίες της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα μια μέρα να είμαι μέλος της και να προωθήσω την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Τι περιμένεις από την καινούργια σου ομάδα; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου;
Πιστεύω ότι η SEG Racing Academy θα με βοηθήσει πάρα πολύ στο να εξελιχθώ ακόμα περισσότερο σαν αθλητής και σαν προσωπικότητα, πιστεύω ότι είναι η μοναδική ομάδα παγκοσμίως που βοηθάει τόσο πολύ τους αναβάτες της σε όλους τους τομείς και παράλληλα τους προωθεί στις μεγαλύτερες ομάδες με πολύ καλό και επιτυχημένο τρόπο.
Είμαι επίσης αισιόδοξος για το μέλλον μου με την ομάδα και έχω φιλοδοξίες. Πιστεύω στον εαυτό μου, γνωρίζω πως το ρόστερ της ομάδας απαρτίζεται από πολύ δυνατούς αθλητές και νομίζω πως τα θετικά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Μίλησε μας λίγο για το παρασκήνιο σχετικά με τη μεταγραφή σου, πώς επετεύχθη η συμφωνία;
Όλα άρχισαν πέρυσι τον Ιούλιο όταν κέρδισα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μοντεκιάρι της Ιταλίας, όπου ο Βασίλης Αναστόπουλος άρχισε να μιλάει στην ομάδα για εμένα λαμβάνοντας το ενδιαφέρον της. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο δέχτηκαν να με βοηθήσουν χωρίς να αποτελώ απαραίτητα μέλος της. Αρχικά ολοκλήρωσα την πρώτη αλλά ανεπίσημη προετοιμασία της ομάδας τον Ιανουάριο στο Λουτράκι και μετά άρχισα με μερικούς αγώνες στη Ελλάδα.
Έπειτα, η εταιρεία SEG ασχολήθηκε και μου βρήκε την βέλγικη ομάδα Home Solution Anmapa Soenens, Team, μια Top Competition και από τις καλύτερες ερασιτεχνικές ομάδες του Βελγίου. Μπορούσα να λάβω μέρος με αυτή την ομάδα σε όλους τους μεγάλους αγώνες UCI και σε πολλά Professional Kermesse με επαγγελματικές ομάδες όπως Quick-Step, SKY, Astana, SunWeb, Lotto Soudal κλπ.
Από την ημέρα που έφυγα για Βέλγιο άρχισαν να παρακολουθούν την πορεία μου καταγράφοντας όλα τα αποτελέσματά μου, όπου στα τέλη Αυγούστου με προσκάλεσαν στο Limbourg της Ολλανδίας για το Talent-Day που διοργάνωναν. Ήμασταν περίπου 10 αθλητές από 4 χώρες και πιθανόν κάποιοι από εμάς να είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ομάδα αν, εκείνη την ημέρα, τα τεστ που θα κάναμε ήταν από καλά έως εντυπωσιακά.
Έπειτα από τις αναλύσεις των τεστ, λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες από τις προηγούμενες εργομετρικές μου αξιολογήσεις και με το σύνολο των αποτελεσμάτων που έχω τα τελευταία 2 χρόνια αποφάσισαν ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος και να αποτελέσω στοιχειώδες μέλος της ομάδας.

Νέα ομάδα, ίδιος προπονητής. Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Βασίλη Αναστόπουλου στην εξέλιξή σου;
Με τον Βασίλη αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε από την έναρξη της προετοιμασίας μου για το 2017.
Υπήρχε βέβαια μια περίοδος το 2015 κατά τη διάρκεια του προπονητικού camp της UEC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας) όπου ήταν επικεφαλής προπονητής και δουλέψαμε για 3 εβδομάδες μαζί, εν όψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πίστας στην Αθήνα. Από τότε με είχε εντυπωσιάσει με τις προπονητικές του γνώσεις και το πώς διαμόρφωνε την προπόνηση βάση του επιθυμητού στόχου.
Ο Βασίλης με έχει βοηθήσει πάρα πολύ φέτος σε προπονητικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Με βοήθησε πάρα πολύ να ξεπεράσω προπονητικές αδυναμίες μου και να μπορώ να αντεπεξέλθω στους αγώνες του εξωτερικού. Αν και είχα πολλά προσωπικά προβλήματα φέτος, μπόρεσα και τερμάτισα πολλές φορές στους 10 πρώτους σε κάθε αγώνα πετυχαίνοντας και βάθρο 2 φορές.
Η αλλαγή της κατηγορίας από έφηβος σε άντρας ήταν πολύ δύσκολη καθώς έπαθα ένα μικρό… σοκ με την ποσότητα της προπόνησης και το επίπεδο των αγώνων. Σαν έφηβος δεύτερης χρονιάς ήμουν από τους καλύτερους παγκοσμίως αλλά φέτος είναι σαν να ξεκίνησα πάλι από το μηδέν.
Ευτυχώς, ο Βασίλης μου έκανε την πρώτη χρονιά under 23 λιγότερο επίπονη, απ’ ότι περίμενα, καθώς με προετοίμασε τέλεια για να μπορώ να αντεπεξέλθω στους αγώνες με τους επαγγελματίες.

Πριν ξεκινήσεις να δοκιμάζεις το νέο σου ποδήλατο, βλέπουμε πως ξεκινάς με Bike Fitting (ΣΣ. Η συνέντευξη έγινε στο κατάστημα Τσιρίκος, λίγο πριν ξεκινήσει το Shimano Bike Fitting).
Είχα ήδη δοκιμάσει το Shimano Bike Fitting με το προηγούμενο ποδήλατό μου και η διαφορά ήταν εντυπωσιακή: βελτίωση στην αποδοτικότητα στο πεταλάρισμα, μεγάλη βελτίωση στην εξισορρόπηση της δύναμης ανάμεσα στα δύο πόδια και τελειοποίηση της θέσης οδήγησης κάτι που είχε τεράστια διαφορά στο «φόρτωμα» των τετρακέφαλων. Η διαφορά ήταν τόσο μεγάλη που δεν το συζητώ πια να αλλάξω ποδήλατο χωρίς να ελέγξω τη θέση οδήγησης με τον πιο επιστημονικό τρόπο, που είναι φυσικά το Shimano Bike Fitting.

Έχεις άλλες αλλαγές στον εξοπλισμό σου, εκτός από το ποδήλατο;
Στο πιο σημαντικό κομμάτι, που για μένα είναι τα παπούτσια, ευτυχώς η ομάδα αγωνίζεται με το κορυφαίο μοντέλο της Shimano, το Sphyre RC9, με το οποίο ήδη αγωνίζομαι εδώ κι ένα χρόνο και μπορώ με σιγουριά να πω ότι είναι το καλύτερο ποδηλατικό παπούτσι που έχω δοκιμάσει ποτέ – κι αν χρειαζόταν, με χαρά, θα το αγόραζα!

Σε μια ομάδα σαν την SEG Racing Academy ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος. Ποσό προετοιμασμένος είσαι γι’ αυτό;
Θεωρώ ότι είμαι αρκετά προετοιμασμένος γι’ αυτό, έχω δουλέψει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός στους αγώνες, υπάρχουν σε κάθε εκκίνηση περίπου 150 αθλητές αλλά πάντα ένας είναι ο νικητής και ελάχιστοι αυτοί που θα κάνουν το επόμενο βήμα σε World Tour επίπεδο.

«Χρειάζεται πολύ επιμονή και προπόνηση για να τα καταφέρει κανείς, αλλά είμαι πρόθυμος να κάνω όλες τις θυσίες που απαιτούνται ώστε να μπορώ να κερδίζω στο μέλλον μεγάλους αγώνες», δηλώνει ο Γιώργος Σταυρακάκης.

Αθλητές της SEG Racing Academy έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με ομάδες World Tour. Εσένα ποιοι είναι οι στόχοι σου; Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 2 χρόνια από τώρα;
H αλήθεια είναι ότι η SEG Racing Academy έχει πάρει πολλούς ταλαντούχους αθλητές και τους έχει στείλει σε επαγγελματικές ομάδες, αυτό είναι το καθήκον της και το κάνει πάρα πολύ σωστά και μεθοδευμένα.
Οι στόχοι μου είναι να κερδίσω μεγάλους αγώνες στο δρόμο και να προσπαθήσω να κάνω το μεγάλο βήμα στην καριέρα μου, που μόνο ο Γιάννης Ταμουρίδης έχει κάνει σαν Έλληνας μέχρι στιγμής, και να πραγματοποιήσω μια μεταγραφή σε μια επαγγελματική ομάδα.

Πότε είναι η πρώτη φορά που θα βρεθείς με τη νέα σου ομάδα και ποτέ θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις;
Η πρώτη συνάντηση είναι στο λεγόμενο Pre-Season Meeting που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ομάδας στην Ολλανδία, στις 11-12 Νοεμβρίου. Εκεί θα συζητήσουμε για τους στόχους της ομάδας, τις φιλοδοξίες του κάθε αθλητή ξεχωριστά και θα γνωριστούμε οι αθλητές μεταξύ μας.
Οι δικές μου προπονήσεις ξεκινάνε στις αρχές του Νοεμβρίου στην πόλη μου, στα Χανιά, ενώ συνέχεια θα έχουν τα προπονητικά camp στο Λουτράκι τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018.

Υπάρχει κάποιος αθλητής από τα μεγάλα ονόματα του World Tour που θαυμάζεις ή που θα ήθελες να του μοιάσεις;

Υπάρχουν αρκετοί αθλητές που θαυμάζω τα τελευταία χρόνια και τους έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Ανάμεσά τους είναι ο Peter Sagan, o Greg Van Avermaet, ο Tom Boonen, ο Tom Dumoulin αλλά ο αθλητής που έχει ξεχωρίσει είναι ο Bradley Wiggins!
Κάποια από τα χαρακτηριστικά μου ταυτίζονται με τα δικά του και αναμφισβήτητα θα ήθελα κάποια μέρα να έχω πετύχει παρόμοια επιτεύγματα στην καριέρα μου με τη δική του.

Να υποθέσουμε ότι τα αγωνίσματα της πίστας θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα;
Δυστυχώς, η τωρινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Ομοσπονδίας δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια εξέλιξης. Η Ομοσπονδία πλέον έχει περισσότερα έξοδα απ’ ότι έσοδα, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προετοιμασία και τη συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες. Δεν μας παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις υποδομές για να προπονηθούμε.
Όσοι ασχολούνται λίγο με το άθλημα μπορεί να γνωρίζουν ότι μια αποστολή σε άλλη Ήπειρο, όπου διεξάγονται συχνά Παγκόσμια κύπελλα και πρωταθλήματα, το κόστος της ανέρχεται σε πενταψήφιο αριθμό και για να λάβει κάποιος μέρος σε Ολυμπιάδα Πίστας χρειάζεται να συμμετέχει σε περισσότερες από 5-6 διοργανώσεις το χρόνο.
Ωστόσο, οι κανονισμοί για το αγώνισμα του Όμνιουμ έχουν διαφοροποιηθεί και πλέον δεν ταιριάζει απόλυτα στα χαρακτηριστικά μου, οπότε αυτός είναι άλλος ένας λόγος να παραμερίσω την ποδηλασία Πίστας προς το παρόν…
Δεν μπορώ βέβαια να κρύψω ότι το Πουρσουίτ και το αγώνισμα των Πόντων είναι τα αγαπημένα μου και θα ήθελα στο μέλλον να φέρω μια διάκριση σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελες να ευχαριστήσεις για τη συμβολή τους στην πορεία σου μέχρι τώρα;
Υπάρχουν πολλοί ανθρώποι που ευθύνονται για αυτό που είμαι σήμερα αλλά αυτοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο είναι αρχικά o πρώην προπονητής μου Παναγιώτης Μαρεντάκης, που υπήρξε καθοδηγητής μου από την ηλικιακή κατηγορία Παίδες και φυσικά οι υποστηρικτές μου: ο Γιώργος Μαθιουλάκης και το Minoa Palace, ο Tony Lourakis και η Fleet Complete, τα Νερά Σαμαριά, τα ποδήλατα FujiBikes Greece, η AitaCeramic, ο Σταύρος Ρουμελιωτάκης και η HumanTecarGreece, ο Κώστας Μπάρδης και η Nutrilab.gr OteSports και ο Λάμπρος Κοτσώνης και η Eurotrade/Shimano Greece.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που με υποστήριξαν τα τελευταία χρόνια και με βοήθησαν ανεξάρτητα των δύσκολων συγκυριών στην Ελλάδα, αλλά σε αυτόν που οφείλω να πω το μεγαλύτερο ευχαριστώ δεν είναι άλλος παρά ο Βασίλης Αναστόπουλος!
Με έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό φέτος σαν προπονητής, μάνατζερ, ψυχολόγος και ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη μεταγραφή μου στην ομάδα SEG Racing Academy!

 

Βασίλης Αναστόπουλος

Από τη μεριά του, ο κορυφαίος έλληνας προπονητής και Performance Manager της SEG Racing Academy, Βασίλης Αναστόπουλος, ικανοποιημένος για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της μεταγραφής, δήλωσε σχετικά: «Το ενδιαφέρον μου για τον Γιώργο ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια όταν ο προπονητής του και πολύ καλός μου φίλος, Παναγιώτης Μαρεντάκης, μου μίλησε για έναν πιτσιρικά με πολύ ταλέντο. Το 2015 είχα την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του σαν προπονητής σε camp της UCI που έγινε στην Αθήνα και διαπίστωσα τις μεγάλες δυνατότητες που έχει. Πέρυσι, αφού στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στην πίστα, μίλησα στην ομάδα για τον Γιώργο και συμφωνήσαμε να τον εντάξουμε στους υπό παρακολούθηση αθλητές. Έτσι τον τοποθετήσαμε σε μια ομάδα στο Βέλγιο για να «κάνει το αγροτικό» του όπως λέμε, να μάθει να αγωνίζεται σε αγώνες με ιδιαίτερες δυσκολίες και να βάλει αγωνιστικά χιλιόμετρα στα πόδια του. Ήδη από τον Ιούνιο πάρθηκε η απόφαση να τον εντάξουμε στο δυναμικό της ομάδας για το 2018 και ξεκινήσαμε το σχεδιασμό για την επόμενη. Πλέον είναι στο χέρι του να εκμεταλλευτεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάζεται, να αγωνιστεί σε μερικούς από τους μεγαλύτερους αγώνες και να δείξει τι πραγματικά μπορεί να κάνει».

Στην ερώτηση, αν πιστεύει πως υπάρχουν και άλλοι Έλληνες αθλητές που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια ομάδα σαν την SEG Racing Academy, ο Βασιλής Αναστόπουλος απαντάει με αισιοδοξία: «Έχω ξεχωρίσει ακόμα 2 νεαρούς έλληνες ποδηλάτες, μην ξεχνάμε την τεράστια επιτυχία του Φαραντάκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια ανάλογη ομάδα. Εύχομαι να πετύχει ο Γιώργος στη νέα του προσπάθεια και να ανοίξει έτσι ο δρόμος και σε άλλους έλληνες αθλητές».

Εμείς, να ευχηθούμε στον Γιώργο συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στη νέα του προσπάθεια με την ομάδα της SEG Racing Academy και στον Βασίλη Αναστόπουλο να συνεχίσει την καλή δουλειά που κάνει τόσο σαν προπονητής όσο και σαν σκάουτερ!
Ραντεβού και με τους δύο τον Ιανουάριου του 2018 στο καθιερωμένο πλέον προπονητικό camp της SEG Racing Academy στο Λουτράκι!

SaveSave

SaveSave

Δείτε επίσης

Cervelo Caledonia 5

Cervelo Caledonia 5: H λογική επιλογή!

Ένα ιδιαίτερο ποδήλατο! Τι θέλει ένας άνθρωπος για να είναι χαρούμενος; Ένα ποδήλατο που να ...

Γαστρεντερικές διαταραχές και διατροφή για μεγάλες αποστάσεις

Οι γαστρεντερικές διαταραχές (ΓΔ) είναι πολύ συχνές σε αθλητές αντοχής και παραδόξως είναι η πιο ...

Ένα πολυεργαλείο… συνεργείο: Unior Multitool Euro 17

Το μόνο πολυεργαλείο που χρειάζεσαι! Το πολυεργαλείο είναι όσο απαραίτητο και μια σαμπρέλα ή μια ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest