Home | Αρχική | Γειτονιές με ποδήλατο: 6η κοινότητα δήμου Αθηναίων
Η Cyta πάντα χορηγός του προγράμματος "Στις Γειτονιές της Αθήνας με Ποδήλατο"

Γειτονιές με ποδήλατο: 6η κοινότητα δήμου Αθηναίων

Στις γειτονιές της Αθήνας με ποδήλατο

Γνωρίζουμε με το ποδήλατο τις ομορφιές της 6ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων

 

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Καζολέας

 

Το πρόγραμμα του «Πόλεις για Ποδήλατο» και του ΟΠΑΝΔΑ «Στις γειτονιές της Αθήνας με ποδήλατο» έχει ως στόχο να ανακαλύψουν οι δημότες τις γειτονιές της Αθήνας με ποδήλατο. Το Συμβούλιο και η Πρόεδρος της 6ης δημοτικής κοινότητας, ήθελαν, εδώ και καιρό, να κάνουν μια ποδηλατική βόλτα στην περιοχή τους.

Δεν χρειάστηκε πολύ λοιπόν για να αποφασιστεί να οργανωθεί η ποδηλατική βόλτα της 6ης κοινότητας και να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Στις γειτονιές της Αθήνας με ποδήλατο». Η Πρόεδρος της 6ης κοινότητας, Ελένη Ζωντήρου αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια ενώ ο Πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού της 6ης κοινότητας δήμου Αθηναίων, Γιάννης Πρωτοψάλτης, ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη δράση. Σημαντική ήταν η συνεργασία τόσο της προέδρου της πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Ελένης Μεγαλοοικονόμου όσο και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής, ενώ ο Μάνος Χαραλαμπάκης από τις «Ορθοπεταλιές» των Νέων, συνεργάστηκε από την πρώτη στιγμή στην επιλογή της διαδρομής.

 

Η βόλτα

Η βόλτα ξεκίνησε από την Πλατεία Αττικής, μια όμορφη και γεμάτη ζωή πλατεία. Από κει οι συμμετέχοντες ανέβηκαν προς την Μιχαήλ Βόδα – έναν από τους πιο όμορφους δρόμους της περιοχής, καταπράσινη αυτή την εποχή από τα δέντρα.
Στην οδό Φολεγάνδρου, στο ύψος του Αγ. Νικολάου κάναμε δεξιά για να καταλήξουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που ήταν και η πρώτη στάση της ημέρας, με τον Γιάννη Πρωτοψάλτη να μιλά για την ιστορία της εκκλησίας που ανήκει στο μοναστήρι της Αγ. Φιλοθέης.

Επόμενη στάση, λίγο πιο πάνω, στην πανέμορφη πλατεία Καλλιγά όπου ο Μάνος Χαραλαμπάκης – ο εμπνευστής του blog Ορθοπεταλιές – μας μίλησε για την ιστορία της πλατείας.

Από κει η βόλτα κατηφόρισε στην οδό Φυλής και κατευθύνθηκε προς την Θήρας, προκειμένου να σταθούμε ολοι μαζί για λίγο μπροστά στον Πύργο Τυπάλδου, στη Θήρας 64.

Στη συνέχεια, μέσω της Ιεροσολύμων, πήραμε την Αριστοτέλους ως την Πλατεία Βικτωρίας. Άλλη μια σύντομη στάση και κατηφόρα προς την οδό Λιοσίων, πριν καταλήξουμε και πάλι στην Πλατεία Αττικής.

Η βόλτα των 6 περίπου χιλιομέτρων κύλησε χωρίς απρόοπτα χαρη στην υποστήριξη της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς η συμμετοχή πολλών μικρών παιδιών δημοτικού έδινε μεν μια ατμόσφαιρα χαράς αλλά και… υπεραισιοδοξίας, με τους οδηγούς του MBike να δίνουν «μάχη» με τα πιτσιρίκια που στο μυαλό τους είχαν πως συμμετέχουν μάλλον σε κάτι σαν τον Γύρο Γαλλίας…

Όμως, όπως έχουμε πει το ποδήλατο είναι χαρά, είναι μετακίνηση, είναι άθληση και ο καθένας μπορεί να το βλέπει από τη δική του πλευρά!

 

Η Cyta πάντα χορηγός του προγράμματος «Στις Γειτονιές της Αθήνας με Ποδήλατο»

 

Τα συμπεράσματα

Μια απόσταση που για κάποιον μη εξοικειωμένο μοιάζει «μεγάλη», δεν θέλει πάνω από 25 λεπτά να γίνει με το ποδήλατο! Δηλαδή πολύ λιγότερο από το να ξεπαρκάρεις, να την καλύψεις με αυτοκινητο και να προσπαθήσεις και πάλι να παρκάρεις.

Η 6η ΔΚ του δημου Αθηναίων έχει τον χαρακτήρα της γειτονιάς. Έχει ωραίες πλατείες, «κρυφά» δρομάκια, εκκλησίες και ιστορικά κτίρια. Το ποδήλατο αποτελεί το ιδανικό μέσο για να την ανακαλύψει κάποιος.

Με τα αυτοκίνητα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες εξαιτίας της ρυμοτομίας της περιοχής, το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει μια προσιτή και ασφαλή εναλλακτική. Υπάρχουν πολλά μικρά στενά για να επιλέξει κάποιος αλλά ακόμα και οι πιο κεντρικοί δρόμοι, όπως η Μιχαήλ Βόδα ή η Φυλής ποτέ δεν έχουν πολλή κίνηση.

Περισσότερα ποδήλατα στην περιοχή θα σήμαινε περισσότεροι πολίτες στο δρόμο, περισσότερη ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη μόλυνση, λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους. Θα σήμαινε μια ακόμη πιο «ανθρώπινη» γειτονιά.

Τα παιδιά είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν ποδήλατα. Είναι στο χέρι μας να τα αγαπήσουν και να μην… ονειρεύονται πότε θα ενηλικιωθούν για να πάρουν μηχανή ή αυτοκίνητο αλλά να ανακαλύψουν τη χαρά της μετακίνησης με ποδήλατο!

Χορηγός και μεγάλος υποστηρικτής του προγράμματος είναι και πάλι η Cyta, η οποία έδωσε μια όμορφη νότα στην πλατεία, μοίρασε δώρα και ομόρφυνε το χώρο της εκκίνησης και τερματισμού.

Ο ΟΠΑΝΔΑ σε ρόλο συνδιοργανωτή φρόντισε με το προσωπικό του για την ηχητική κάλυψη αλλά και για την διέλευση της βόλτας από σημεία που είχαν ανάγκη από αυξημένη προσοχή.

Ο Φιλήμων Βαφειάδης, μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, από τους εμπνευστές και ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας «Στις Γειτονιές με ποδήλατο», βρίσκεται συνεχώς δίπλα στη διοργάνωση και την υποστηρίζει σε κάθε βήμα καθώς, πρόθεσή του είναι να αναπτυχθεί μια σειρά δράσεων σε επίπεδο γειτονιάς προκειμένου να αναδειχτεί η δυναμική τους.

Οι εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού ήταν και πάλι παρόντες, με τα ποδήλατά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν πως η βόλτα θα ολοκληρωθεί χωρίς… απρόοπτα.

 

Οι επόμενες δράσεις

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο έχει ήδη ανακοινωθεί μια σειρά από διαδρομές σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων και είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες να γνωρίσουν μέσα από αυτές την πόλη τους με το ποδήλατο!

 

Δείτε επίσης

kosmoride

Μαύρη Παρασκευή… «άσπρη μέρα» για e-Bike!

«Μαύρη Παρασκευή, Άσπρη Μέρα!» στην Kosmoride, με όφελος έως και 3.500€! Η Kosmoride, η κορυφαία ...

Ελαστικά ποδηλάτου: Τι πρέπει να κάνετε τους χειμερινούς μήνες!

Χρήσιμες συμβουλές, από τους μηχανικούς της Pirelli, προκειμένου να διατηρήσετε τα ελαστικά ποδηλάτου σας σε ...

XCC Π.Γ.Σ Λάρισας Προκήρυξη αγώνα MTB 25/11/2023

Προκήρυξη διασυλλογικού αγώνα Mountain Bike Ο ποδηλατικός γυμναστικός σύλλογος Λάρισας διοργανώνει σε συνεργασία με την ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest