Home | Αρχική | Στα βασιλικά κτήματα με ποδήλατο

Στα βασιλικά κτήματα με ποδήλατο

Μια εύκολη διαδρομή με ποδήλατο για να γνωρίσει κάποιος τα Βασιλικά κτήματα.

Η ορεινή ποδηλασία δεν είναι απαραίτητο να είναι δύσκολη για να είναι διασκεδαστική. Ακόμη και σε μια μικρή διαδρομή – η συγκεκριμένη είναι περίπου 10 χιλιόμετρα – μπορεί κάποιος να απολαύσει το βουνό, να βελτιώσει την τεχνική του αλλά και να γνωρίσει νέα μέρη.

Μια πρόταση για όλα τα παραπάνω είναι τα γνώριμα σε όσους ασχολούνται με το ποδήλατο «Βασιλικά Κτήματα» στο Τατόι. Τα Βασιλικά κτήματα είναι περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Φορτώσαμε τα ποδήλατά μας στο ολοκαίνουργιο Ford Kuga του 2017. Ένα δυναμικό SUV που εκτός από τις τεχνολογίες αιχμής που διαθέτει, περιλαμβάνει ένα έξυπνο σύστημα τετρακίνησης το οποίο προσαρμόζεται σε κάθε μορφή εδάφους. Άλλο χαρακτηριστικό που απολαύσαμε ήταν η εξαιρετικά άνετη φόρτωση. Τα πίσω καθίσματα είναι τύπου easy fold, χωρίζονται σε αναλογία 60/40 και αναδιπλώνουν με μια απλή λειτουργία χρησιμοποιώντας το ένα χέρι. Το πόρτ μπαγκάζ μπορεί να χαμηλώσει προκειμένου να δημιουργηθεί ένας βαθύτερος χώρος με χωρητικότητα 406 λίτρων. Σε διάταξη δύο καθισμάτων, δημιουργείται ένας επίπεδος χώρος φόρτωσης με χωρητικότητα 1603 λίτρων.

Για να πάει κάποιος εκεί ακολουθεί την Εθνική οδό προς Λαμία, στρίβει στην έξοδο της Βαρυμπόμπης, ακολουθεί την Ερυθραίας και, περίπου 4 χιλιόμετρα αργότερα φτάνει στην Τατοΐου. Αφήνουμε την είσοδο για Θρακομακεδόνες στα αριστερά μας και φτάνοντας στη διασταύρωση για Ιπποκράτειο πολιτεία (πριν την ταβέρνα Λεωνίδας) συνεχίζουμε ευθεία και παρκάρουμε, λίγο πριν την πρώτη πύλη.

Ξεκινώντας
Συνεχίζουμε ένα τσιμεντένιο δρόμο (σχετικά κακής κατάστασης) που μέσα σε λίγα μέτρα έχουμε ήδη μπει στο βουνό και θαυμάζουμε την ηρεμία της φύσης. Περίπου 3 χιλιόμετρα αργότερα, φτάνουμε στη δεύτερη πύλη που ουσιαστικά αποτελεί και την είσοδο στα Βασιλικά κτήματα. Σε ένα χιλιόμετρο, με ελάχιστη κλίση, βρισκόμαστε στην είσοδο μιας σειράς κτιρίων που είναι οι παλαιοί στάβλοι και μια σειρά από βοηθητικά οικήματα (δυστυχώς όλα σε πολύ κακή κατάσταση). Στα αριστερά ξεχωρίζει ένα όμορφο λιβάδι που μπορεί να αποτελέσει σημείο για μια στάση – είτε τώρα είτε στην επιστροφή.

 

Στη διασταύρωση για την ταβέρνα του «Λεωνίδα» εμείς συνεχίζουμε ευθεία και παρκάρουμε το Ford μας πριν την πύλη.

 

 

Με κατεύθυνση τους βασιλικούς τάφους
Συνεχίζουμε το δρόμο ευθεία για περίπου 300 μέτρα και φθάνουμε στο ύψος του αστυνομικού τμήματος. Από κει κάνουμε αριστερά και ουσιαστικά κυκλώνουμε το λιβάδι, με κατεύθυνση προς τους τάφους. Περίπου 300 μέτρα αργότερα ετοιμαζόμαστε να αφήσουμε τον κυρίως δασικό δρόμο και να κάνουμε δεξιά σε ένα δευτερεύοντα δασικό δρόμο, που ξεκινά σχεδόν πίσω από το κιόσκι. Περίπου 400 μέτρα πιο κάτω κάνουμε ελαφρώς δεξιά και έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε στο δεξί μας χέρι, όπως ανηφορίζουμε την εκκλησία και τα κτίσματα. Συνεχίζουμε ευθεία άλλα 50 μέτρα περίπου, ακολουθούμε το δρόμο προς τα δεξιά και ύστερα από άλλα 100 μέτρα ελαφριάς ανάβασης έχουμε φτάσει στους τάφους. Εδώ αξίζει μια μικρή στάση στην ελληνική ιστορία, βλέποντας τους τάφους της πρώην βασιλικής οικογένειας και αναγνωρίζοντας αρκετά από τα ονόματα που γνωρίζουμε από τα βιβλία της ιστορίας. Κάνοντας αριστερά, περίπου 100 μέτρα παρακάτω συνεχίζουμε τη διαδρομή μας ανάμεσα σε τάφους της πρώην βασιλικής οικογένειας και θαυμάζουμε την υπέροχη φύση. Πλούσια βλάστηση, πυκνά πεύκα και χώμα ιδανικό για mountain bike συμπληρώνουν την… παιδική χαρά του ποδηλάτη!

 

 

 

Επιστροφή για το παλάτι
Συνεχίζουμε ευθεία για άλλα 100 μέτρα, ακολουθούμε τον δασικό δρόμο ελαφρά δεξιά και περίπου σε 200 μέτρα βρισκόμαστε και πάλι στον δασικό δρόμο που κυκλώνει το λιβάδι που βρισκόμαστε και πριν. Επιστρέφουμε προς το αστυνομικό τμήμα, το προσπερνάμε και συνεχίζουμε το δρόμο ευθεία για περίπου 20 μέτρα (αν κάνουμε αριστερά θα βγούμε έξω από τα βασιλικά, στον κεντρικό δρόμο) και μετά πάλι αριστερά. Στο σημείο αυτό ξεχωρίζουμε τις δύο παλιές αντλίες καυσίμων, καθώς μόλις έχουμε προσπεράσει τα γκαράζ. Ακολουθούμε το δρόμο ελαφρώς αριστερά και ανηφορίζουμε ελαφρά (οι κλίσεις είναι παντού ήπιες και πουθενά δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα), συνεχώς αριστερόστροφα ώσπου να βρούμε τις τρεις μεγάλες μαύρες δεξαμενές. Κάνουμε αριστερά για μερικά μέτρα ακόμη και συνεχίζουμε στη δεξιά στροφή που μας οδηγεί στο παλάτι. Βρισκόμαστε τώρα στην πίσω μεριά του παλατιού και μπορούμε να κάνουμε πάλι αριστερά ανάμεσα στα κτίρια για να φτάσουμε στην μπροστινή μεριά και λίγο αργότερα στην εγκαταλειμμένη πισίνα. Τα σκαλάκια που θα συναντήσουμε πριν την πισίνα, μπορείτε εύκολα να τα κατεβείτε με το ποδήλατο ενώ τα επόμενα, οι πιο έμπειροι θα τα κατεβούν ενώ οι λιγότερο, καλό είναι να πάρουν το ποδήλατο στα χέρια.

 

Μπροστά στην πισίνα, έξω από το παλάτι

 

 

Ολοκληρώνοντας τη βόλτα
Συνεχίζουμε όλο το δρόμο ευθεία, κάνουμε αριστερά στον κεντρικό και βγαίνουμε πάλι στο πίσω μέρος του αστυνομικού τμήματος. Από κει, ακολουθούμε ανάποδα τη διαδρομή από την οποία ήρθαμε για να επιστρέψουμε στο αυτοκίνητο. Το σύνολο της διαδρομής είναι περίπου 10 χιλιόμετρα και χρειαζόμαστε περίπου 1 ώρα εύκολης ποδηλασίας για να την καλύψουμε. Αν υπολογίσετε και τις στάσεις, μπορεί εύκολα κάποιος να ξεπεράσει τις 2 με 2.5 ώρες σε ένα υπέροχο περιβάλλον. Η βόλτα είναι απλή, δεν θα σας προβληματίσει σε κανένα σημείο που σημαίνει πως είναι κατάλληλη τόσο για αρχάριους ποδηλάτες όσο και για πιο έμπειρους, οι οποίοι μπορούν να την εμπλουτίσουν μπαίνοντας σε κάποια από τα αμέτρητα μονοπάτια που ξεκινούν από τους δασικούς δρόμους. Η επιστροφή προς το αυτοκίνητο είναι κατηφορική, άρα δεν πρέπει να σας προβληματίσει το ενδεχόμενο να κάνετε τη βόλτα λίγο μεγαλύτερη ή και περισσότερες φορές αν είστε σε διάθεση προπόνησης καθώς η επιστροφή στο αυτοκίνητο θα είναι εύκολη! Ειδικά για την επιστροφή, να τονίσουμε για πολλοστή φορά πως είναι η ώρα που πρέπει η προσοχή σας να είναι πιο έντονη γιατί τότε, ύστερα από τη γλυκιά κούραση της βόλτας, είναι που είμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα. Γι’ αυτό προσοχή!

 


Συμβουλές

Συμβουλές

• Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας νερό – και να πίνετε κάθε 20 λεπτά περίπου μια γουλιά – αλλά και κάτι για να φάτε.
• Ένα ελαφρύ σνακ, τζελάκι ή μπάρα θα σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο τη βόλτα σας χωρίς να… σουρώσετε.

 

 

Πρακτικά:
Ιδανικό ποδήλατο: Ένα hardtail 27.5» ή 29» θα ήταν η ιδανική επιλογή για τη βόλτα. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ΜΤΒ έχετε ή ακόμα και ένα καλής ποιότητας trekking, αυτό σημαίνει όμως ότι θα κινηθείτε με την ανάλογη προσοχή.
Εξοπλισμός: Κράνος, γάντια, γυαλιά και πετάλια SPD κρίνονται απαραίτητα. Ειδικά στο τελευταίο, όσοι δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τα κουμπωτά πετάλια είναι μια ιδανική διαδρομή για να τα δοκιμάσετε καθώς η διαδρομή είναι ήπια και βολική για δοκιμές.
Απόσταση: Περίπου 10 χιλιόμετρα από την πρώτη πύλη και με τις βόλτες που προτείνουμε. Μπορεί να γίνει εύκολα και μεγαλύτερη.
To ποδήλατο που χρησιμοποιήσαμε: Ideal Race Pro 2017, 29», Ανάρτηση Fox Float 32, Eλαστικά Kenda Small Block φουσκωμένα στα 28psi για μέγιστο grip, Περιφερειακά Shimano Deore XT.
Ideal Race Pro 2017 29»
Διάρκεια: Περίπου 1 ώρα με χαλαρό ρυθμό.
Βαθμός δυσκολίας:
Ιδιαίτερα εύκολη. 1.5/5

Ευχαριστούμε την εταιρεία Σφακιανάκης για την παραχώρηση του αυτοκινήτου.

 

 

Δείτε επίσης

Ποδηλατώντας στη Φινλανδία με ένα Hello-Kitty Bike

Χιόνι, πάγος, -30C κι ένα παιδικό ποδήλατο Σκέφτεστε τι ειδικό εξοπλισμό χρειάζεστε για ποδηλασία στο ...

Giro Supernatural Cycling Gloves

Giro Supernatural Cycling Gloves

Giro SUPERNATURAL CYCLING GLOVES με  ELASTIC INTERFACE Η GIRO παρουσιάζει τα νέα «υπερ-φυσικά» ποδηλατικά γάντια που θα ...

Ασφάλεια επί κεφαλής: SCOTT Arx Plus – δύο κράνη σε ένα!

Ασφάλεια επί κεφαλής: Τελευταία εβδομάδα Καταμεσής του Φλεβάρη, με μπόλικη πρόωρη Άνοιξη και πρόσφατα και ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest