Home | Αρχική | Ποδηλατώντας στη Φινλανδία με ένα Hello-Kitty Bike

Ποδηλατώντας στη Φινλανδία με ένα Hello-Kitty Bike

Χιόνι, πάγος, -30C κι ένα παιδικό ποδήλατο

Σκέφτεστε τι ειδικό εξοπλισμό χρειάζεστε για ποδηλασία στο χιόνι; Πόσα πρέπει να επενδύσετε για ένα ειδικό ποδήλατο; Πόσο περίπλοκο είναι; Κι όμως, ακόμα κι ένα ποδήλατο – παιχνίδι Hello Kitty είναι αρκετό!

Το project μας εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή: 500 χιλιόμετρα/μήνα με Hello Kitty-bike στην παγωμένη Φινλανδία, γίνεται;
Ε, ναι, γίνεται!

Φινλανδία. Χειμώνας έως και -30°C. Χιόνι και σκοτάδι. Αλλά… τη θέρμη και το φως την έχουμε οι άνθρωποι μέσα μας.

Ο 36άχρονος Jarkko Hietamaki είναι μηχανικός και εργάζεται ως πυραγός σε σταθμό πυροσβεστικής. Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, πηγαινοέρχεται καθημερινά με το ποδήλατο ή μάλλον με το… παιχνιδοποδήλατο ήθελα να πω!

Μίλησα μαζί του, και πήρα απλές και καθημερινές απαντήσεις, από έναν άνθρωπο που δεν κρύβει την παιδική του φύση, μια ακόρεστη διάθεση για παιχνίδι και εξερεύνηση, ένα παιδί που παίζει με τα χρώματα μέσα στο ασπρόμαυρο που κυριαρχεί το μεγαλύτερο μέρος του έτους στη χώρα του.

 

 

Ο Jarkko χρησιμοποιεί λάστιχα χιονιού, φυσικά της Φινλανδικής Suomi Tyres.

 

“Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με ενθουσιάζει τόσο σ’ αυτό το πρότζεκτ με τα παιχνίδια/ποδήλατα”, μου λέει. “Τα χρώματα; Το παιχνίδι αυτο καθαυτό; Ή το αναδημιουργημένο προϊόν που βγάινει από τα χέρια μου, όταν μεταμορφώνω προς χρήση ένα Hello Kitty bike που προορίζεται καθαρά για παιχνίδι.
Είναι μια φτηνή πρώτη ύλη, πολλές φορές τα αγοράζω ήδη μεταχειρισμένα, και κάποια από αυτά είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Με ιντριγκάρει η ιδέα να τα τροποποιήσω – γιατί αλλάζω πολλά στοιχεία επάνω τους – ώστε να βγουν στο δρόμο, στο χιονισμένο οδόστρωμα και να κάνω ενατοντάδες χλμ με αυτά, εν αντιθέσει με άλλους που προτιμούν τα high tech κάρμπον ποδήλατα, που τα παραλαμβάνουν έτοιμα και φεύγουν. Νιώθω σα να ολοκληρώνω έναν μικρό άθλο κάθε φορά που εμπλουτίζω τη συλλογή μου με ένα ακόμη toy bike που στην ουσία έχει διαμορφωθεί σε ποδήλατο στα χέρια μου.”

Προσπαθώ να με φανταστώ να κάνω ποδήλατο στη Φινλανδία… Δεν ξέρω αν θα κατάφερνα να αφήσω ένα μικρό άνοιγμα στο πρόσωπό μου, στο σημείο των ματιών για να βλέπω πού πάω. Όλα σκεπασμένα με χιόνι, η ημέρα είναι επί το πλείστον νύχτα για 6 μήνες το χρόνο που διαρκεί ο χειμώνας.

 

Φυσικά και έχει καλοκαίρι στη Φινλανδία και μάλιστα το απολαμβάνουν ιδιαιτέρως!

 

“Μα τι λες, Έφη! Έχουμε και καλοκαίρι στη Φινλανδία”, με βεβαιώνει ο συνομιλητής μου, “αν και είναι πολύ σύντομο. Και μάλιστα μπορεί να φτάσει κι ως +30°C η θερμοκρασία, αν και, προσωπικά, δεν μου αρέσει και πολύ αυτό. Το καλοκαίρι οι δρόμοι είναι μια χαρά [αυτό το φανταζόμουν γιατί έχω ακούσει πολλά καλά λόγια για τη Φιλανδία, τον διακόπτω], αλλά το χειμώνα τα πράγματα είναι από δύσκολα ως πολύ δύσκολα, αφού οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ ~+5°C ως -30°C, και καμιά φορά και χαμηλότερες, αν και αυτό τελευταία είναι πιο σπάνιο, οπότε το χιόνι παγώνει στο οδόστρωμα. Χιόνι έχουμε περίπου 3 με 4 μήνες το χρόνο, επμένως δεν έιναι και τόσο φοβερό!” [εδώ χαμογέλασα απ’ έξω μου, και σφίχτηκα μέσα μου, αναλογιζόμενη τη μια μέρα χιόνι που είχαμε πρόσφατα στην Αθήνα και θυμόμαστε όλοι τι συνέβη!]

 

 

 “Ένα θέμα είναι το σκοτάδι”, μου λέει. “Το χειμώνα, η ημέρα διαρκεί το πολύ 6 ώρες, οπότε είναι σκοτεινά όταν φεύγω από το σπίτι, αλλά και όταν γυρίζω από τη δουλειά. Δεν απογοητεύομαι όμως. Έχω κι άλλα χόμπι, εκτός από τη συλλογή και ανακατασκευή ποδηλάτων. Αγαπώ την ξυλουργική, φιάχνω έπιπλα από ξύλο, τη ζωγραφική και τη μεταλλουργία, ακόμη μου αρέσει η ζαχαροπλαστική και η ραπτική! Βλέπεις, μέρος της βασικής μας εκπαίδευσης στο σχολείο είναι οι πρακτικές εργασίες, και πολλοί διαλέγουν στο γυμνάσιο πρακτική κατεύθυνση οπότε τους δίνεται η ευκαιρία μέχρι και να κάνουν training σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.”

“Α, ώστε, λοιπόν, έχεις πάρει μαθήματα και είσαι τόσο ειδικά καταρτισμένος;”, τον ρωτώ.
“Όχι”, μου απαντά. “Είμαι αυτοδίδακτος σε όλα τα χόμπυ που σου προανέφερα, πλην φυσικά της μηχανικής που έχω σπουδάσει. Μπορείς να δεις δείγματα δουλειάς μου στο instagram @jarrumies_

 

 

Στο μεταξύ, μέσα μου, το μυαλό μου βράζει, προσπαθώντας να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες, μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος να έχει τόσο χρόνο να μοιράσει σε τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα. Επιβεβαιώνω για άλλη μια φορά πόσο αργή είμαι… δυστυχώς.
“Χαχα, μην απογοητεύεσαι”, με ενθαρρύνει. “Δεν ασχολούμαι με όλα αυτά μαζί. Έχω κι εγώ τις φάσεις μου. Άλλοτε θα με πιάσει η τρέλα με την ξυλουργική και θα αφιερώσω πολύ χρόνο εκεί, άλλοτε θα καταπιαστώ με το μέταλλο. Να θυμάσαι, τα πάντα στη ζωή έχουν την ώρα τους. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να βάλω σε «πρόγραμμα» τα χόμπι μου. Κάνω αυτό που μου αρέσει ανάλογα την εποχή και τη διάθεσή μου. Το παν είναι να διασκεδάζουμε με αυτό που κάνουμε.”

 

Τέσσερα ολόιδια αλλά τόσο διαφορετικά – ειδικά τροποποιημένα – Hello Kitty Bikes!

 

“Τελικά, πόσα χόμπι έχεις;” τον ρωτάω για να συνοψίσω τη λίστα μου, γιατί, εκεί, εγώ… επιμένω στην κατάταξη, στη λίστα, στο πρόγραμμα…
“Τρέχω, κάνω ποδήλατο, επεξεργάζομαι το ξύλο και το μέταλλο, ζωγραφίζω, ακούω μουσική, φιάχνω γλυκά, κάνω συλλογή από ρολόγια χεριού, και… ανακατασκευάζω ποδήλατα.”
Δεν σχολιάζω άλλο. Κορίτσια, τρέχτε, άντρας για σπίτι!

Όσο για σένα, αγαπητέ Jarkko, αφού αγαπάς το παιχνίδι και τη μουσική, σου αφιερώνω, ένα απόσπασμα με τίτλο «Κι ό,τι βγει, Whatever shall be, από μια συναυλία της αγαπημένης μου Αυστριακής πιανίστα, Isabel Ettenauer, που έδωσε στο Schlosstheater Schoenbrunn, στη Βιέννη, πάνω σε… toy-piano!

 

Δείτε επίσης

Καλή σχολική χρονιά με… Μy market και ποδήλατο!

Tα My market οραματίστηκαν, υλοποίησαν και με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ συνεχίζουν να πρωτοπορούν με ...

Woom Bikes

Η WOOM Bikes επίσημα στην ελληνική αγορά!

WOOM Bikes by Cyclestore Athens! Τα κορυφαία παιδικά ποδηλατα της αυστριακής εταιρείας WOOM Bikes γίνονται ...

Αξιοθέατα με υψομετρικά: Στη Δυτική Κρήτη με ποδήλατο. Ξανά! Μέρος 2o

Αξιοθέατα με υψομετρικά τη Δυτική Κρήτη Από τα προηγούμενα καλοκαίρια είχα καταγράψει τις «κακιές» ανηφόρες που ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest