Home | Αρχική | 1ο Πανευρωπαϊκό Masterplan για το ποδήλατο

1ο Πανευρωπαϊκό Masterplan για το ποδήλατο

Πρώτο Pan European Masterplan

Η διακήρυξη της Βιέννης που κατέληξε στο πρώτο Pan European Masterplan για το ποδήλατο, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη

 

Φωτό: MBike

Στις 17 & 18 Μαΐου 2021 έλαβε χώρα η 5η διυπουργική πανευρωπαϊκή διάσκεψη μεταφορών, υγείας και περιβάλλοντος. Με πάνω από 850 συμμετοχές, ήταν η μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί από την αρχή του προγράμματος. Στο πλαίσιο του συνεδρίου εκδόθηκε η διακήρυξη της Βιέννης, το πρώτο πολυ-περιφερειακό masterplan για την προώθηση του ποδηλάτου – το Pan European Masterplan.

Η Αυστρία κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη με το σύνθημα «χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον – καθορίζοντας την πορεία για μια νέα, καθαρή, ασφαλή, υγιή και ολοκληρωμένη μορφή κινητικότητας».

 

Pan European Masterplan
Η δημιουργία υποδομών που θα εξυπηρετούν τους χρήστες ποδηλάτου είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας

 

Η διακήρυξη της Βιέννης: Pan European Masterplan για το ποδήλατο

Κεντρικό στοιχείο και στόχος της φετινής διάσκεψης ήταν η υιοθέτηση της «διακήρυξης της Βιέννης», το επίκεντρο της οποίας είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό γενικό σχέδιο/masterplan για την προώθηση του ποδηλάτου. Αυτό το σχέδιο, που ξεκίνησε από την Αυστρία και τη Γαλλία, στοχεύει στη δημιουργία πρωτοβουλιών διασυνοριακής κινητικότητας.

Ο στόχος του Pan European Masterplan, είναι να διπλασιαστεί η πανευρωπαϊκή κινητικότητα με ποδήλατο έως το έτος 2030. Τα μέλη του Radkompetenz BMK – Klimaaktiv mobil και Verracon έπαιξαν βασικούς ρόλους στη διαμόρφωση του σχεδίου. Αντίγραφο του πανευρωπαϊκού Masterplan διατίθεται εδώ.

Περαιτέρω στοιχεία της διακήρυξης της Βιέννης περιλαμβάνουν: συστάσεις για φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες μεταφορές, για οικολογική οδήγηση, συμπεράσματα και συστάσεις από το εγχειρίδιο βιώσιμων μεταφορών και πολεοδομίας, καθώς και τρέχοντα γεγονότα και στατιστικά νούμερα που περιγράφουν την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών.

«Μια επανάσταση στον τομέα των μεταφορών θα επιφέρει τους επιθυμητούς στόχους μας για το κλίμα. Η ενεργή κινητικότητα όχι μόνο σώζει το περιβάλλον, αλλά έχει ολοφάνερα θετικές επιπτώσεις στην υγεία και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Για αυτούς τους λόγους, είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τη διακήρυξη της Βιέννης και τη δημιουργία του πρώτου πανευρωπαϊκού γενικού προγράμματος/masterplan για την προώθηση του ποδηλάτου. Είμαι περήφανος που η Αυστρία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτό το πνεύμα, προχωρούμε μπροστά στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κέντρου -THE PEP *- για την κινητικότητα», δήλωσε ο Leonore Gewessler, Υπουργός προστασίας περιβάλλοντος, ενέργειας, κινητικότητας, καινοτομίας και τεχνολογίας.

 

 

Οι στόχοι του Masterplan

Τα κράτη μέλη του THE PEP έχουν θέσει τους στόχους τους για τη δημιουργία εθνικών στρατηγικών για το ποδήλατο, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία υποδομών που θα στηρίξουν την ενεργή κινητικότητα και θα συμπεριλάβουν το ποδήλατο σε διάφορους σχεδιασμούς στρατηγικών σε κλάδους όπως η πολιτική για την υγεία και ο σχεδιασμός διαχείρισης γης. Εκτός από την ανάγκη θέσπισης φιλικών προς το ποδήλατο πλαισίων για ρυθμιστικούς φορείς, ζητήθηκε εντατικοποίηση της κατασκευής υποδομών ειδικά για το ποδήλατο.

Αυτό θα ανεβάσει πολύ το επίπεδο των προτύπων κατασκευής υποδομών διεθνώς και θα βάλει σε προτεραιότητα το ποδήλατο και σε άλλους τομείς της πολιτικής, όπως η πολιτική και ο σχεδιασμός στρατηγικής για την υγεία, ώστε να θεωρηθεί πλέον ως ένα ισότιμο και βιώσιμο μέσο μεταφοράς. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει τη διάθεση επαρκών προϋπολογισμών για την αποτελεσματική προώθηση του ποδηλάτου και θα αξιοποιηθεί η θετική συνέργεια που δημιουργείται μεταξύ ποδηλάτου, υγείας και περιβάλλοντος.

 

Pan European Masterplan
Το Αμστερνταμ πάντα μπροστά σε θέματα ποδηλατικών υποδομών.

Μιλώντας με αριθμούς: 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομικά οφέλη εάν εφαρμοστεί η διακήρυξη!

Η διακήρυξη της Βιέννης σηματοδοτεί μια πορεία για ουδέτερες εκπομπές CO2, και στοχεύει στην προστασία της υγείας, σε αποτελεσματικούς και ασφαλείς τρόπους μεταφοράς, καθορίζοντας μια σαφή πανευρωπαϊκή στρατηγική. Οι έρευνες προβλέπουν ότι αν διπλασιαστεί η χρήση του ποδηλάτου στην περιοχή του THE PEP θα έχουμε μείωση κατά 8 εκατομμύρια τόνους παραγωγής CO2 έως το έτος 2030 και ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση θα μειωθούν δραστικά.

Επιπλέον, 30.000 πρόωροι θάνατοι που οφείλονται στην έλλειψη άσκησης θα αποφευχθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν 85 δισεκατομμύρια ευρώ από τα προληπτικά μέτρα υγείας και τη μείωση των ασθενών, καθώς και 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο κόστος ως αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ένα άλλο στοιχείο του οποίου τα θετικά αποτελέσματα παρουσιάζονται ξεκάθαρα στη διακήρυξη της Βιέννης. Η ποδηλατική οικονομία διατηρεί σήμερα 750.000 θέσεις εργασίας. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 400.000 μόνο στον τομέα των υποδομών εάν ο προγραμματισμένος διπλασιασμός των ποδηλατών πετύχει, ενώ, παράλληλα, θα προστεθούν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον στην ποδηλατική οικονομία. Συνολικά, τα οικονομικά οφέλη από το ποδήλατο και των υποδομών που σχετίζονται με αυτό θα ανέρχονται σε 260 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 

* Τι είναι το THE PEP – Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για το Περιβάλλον, την Υγεία και τις Μεταφορές

Το THE PEP είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα τριών τομέων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής και των Ηνωμένων Εθνών. Συνδέει τους τομείς των μεταφορών, της υγείας και του περιβάλλοντος 56 χωρών. Κάθε πέντε χρόνια οι υπουργοί συναντιούνται για να θέσουν ορόσημα για ανάπτυξη σε τομείς όπως η υγεία, οι μεταφορές και το περιβάλλον, διευκολύνοντας τη διεπιστημονική συνεργασία στο υψηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 5ο συνέδριο κορυφής – THE PEP – στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου λόγω της πανδημίας Covid-19.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στους συνδέσμους:
Ιστοσελίδα του THE PEP Vienna 2021: thepepvienna2021.org
Διακήρυξη της Βιέννης: PDF
Πανευρωπαϊκό Masterplan για την προώθηση του ποδηλάτου: PDF

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

Ανάκληση Scott Speedster 2022

Ανάκληση Scott Speedster 2022 H Scott ανακοινώνει ανάκληση μοντέλων Speedster Road και Gravel, μοντέλων 2022 ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest