Home | Αρχική | Τοσκάνη: το βασίλειο του N1NO Schurter

Τοσκάνη: το βασίλειο του N1NO Schurter

Ο Ελβετός Ολυμπιονίκης και εφτά φορές πρωταθλητής κόσμου XCO, N1NO Schurter, ζει και αναπνέει για το ποδήλατο.

Φωτό: Jochen Haar 

Όπως όλοι οι αθλητές, όταν βρίσκονται εκτός αγωνιστικής περιόδου, έτσι και ο N1NO Schurter αναζητά λίγο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του κάπου απομονωμένα, μία διαφυγή από το γεμάτο πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του.

Ο N1NO Schurter μεγάλωσε στην ανατολική Ελβετία όπου ζει ακόμα και σήμερα. Τον χειμώνα όμως το Graubünden δεν είναι ιδανικό για να προπονηθεί κανείς στο mtb. Εδώ και χρόνια λοιπόν ο N1NO Schurter επιλέγει το οικογενειακό τους σπίτι στην Τοσκάνη και τα ατέλειωτα μονοπάτια που περνάνε σχεδόν έξω από την πόρτα του, σε έναν τόπο άγριο και απομονωμένο, ιδανικό για να ηρεμήσει κανείς και να επαναφορτίσει σώμα αλλά και μυαλό.

Όταν τελειώνει μία αγωνιστική σεζόν για τον N1NO Schurter προτεραιότητα του είναι να περνάει χρόνο με την οικογένειά του και τους φίλους του.

 

Η περιοχή γύρω από την Massa Marittima, στη νότια Τοσκάνη, είναι ένας αληθινός τόπος αναψυχής που προσφέρεται για δραστηριότητες τόσο στους λάτρεις του ΜΤΒ, όσο και της φύσης, γενικότερα. Eίτε σκαρφαλώνεις απότομες πλαγιές, είτε κατηφορίζοντας μαγευτικά μονοπάτια ως τη θάλασσα ή ακόμα και αν αποφασίσεις να διασκεδάσεις με ένα dirt bike, στην Τοσκάνη πάντα έχεις κάτι να κάνεις!
Επίσης, η ντόπια κουζίνα και το κρασί φημίζονται για την γευστικότητά τους…

Φτιάχνοντας μονοπάτια για ποδήλατο με τον αδερφό του Mario και τον μπαμπά του είναι κάτι που κάνουν όταν είναι όλοι μαζί στην Τοσκάνη.

 

N1NO Schurter, τι σημαίνει για σένα μη αγωνιστική περίοδος;
Είναι η περίοδος που προσπαθώ να ανεφοδιαστώ, να βρω καινούργιο κίνητρο. Η αγωνιστική περίοδος απαιτεί τρομερή ενέργεια, από πλευράς σωματικής αλλά και πνευματικής. Στην αρχή, λοιπόν, ασχολούμαι με την αποθεραπεία μου, προσπαθώ να μην κάνω καθόλου ποδήλατο. Αντ’ αυτού, ασχολούμαι με όμορφα πράγματα στη ζωή, όπως είναι η οικογένεια! Προσπαθώ να καλύψω τα κενά που έχω αφήσει την περίοδο των αγώνων: πηγαίνουμε στην παραλία, βγαίνουμε με φίλους και γενικά καταπιανόμαστε με δραστηριότητες εντελώς άσχετες με το ποδήλατο. Οι φίλοι και ο χρόνος μου μαζί τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός για μένα, ποτέ δεν είναι αρκετός όταν είσαι σε World Cup mode.

«Η οικογένειά μου είναι η βάση μου. Τίποτα δεν δουλεύει καλά έξω από το κατάλληλο περιβάλλον. Η κόρη και η γυναίκα μου είναι τα πάντα για μένα, ότι πιο σημαντικό έχω».


Πόσο σημαντικό είναι για έναν αθλητή να βγει από την υπερένταση της περιόδου των αγώνων;
Η αναψυχή και τα διαλείμματα είναι εξίσου σημαντικά όσο και η προπόνηση. Τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε αναζωογονούν σωματικά. Το ίδιο και τα time-offs που διαρκούν κάποιες εβδομάδες, είναι σημαντικά για τους αθλητές, γιατί δίνουν στο σώμα την παύση που χρειάζεται, αλλά και καινούργια εναύσματα και καθαρίζουν το μυαλό. Όσοι προπονούνται σε μόνιμη βάση, χωρίς να δίνουν στο σώμα και το μυαλό μια ευκαιρία να ξελασκάρουν, καταπονούνται και στην ουσία μηδενίζουν την προσπάθειά τους τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Πού βρίσκεις έμπνευση εκτός αγωνιστικής περιόδου;
Κάνω ότι με διασκεδάζει και προτιμώ τις εναλλαγές: κάνω motocross, πηγαίνω στη θάλασσα, απολαμβάνω την ιταλική Dolce Vita – η Τοσκάνη μου τα δίνει όλα αυτά μαζί.

Η Τοσκάνη φημίζεται για το κρασί της, τα στενά δρομάκια και την πλούσια ιστορία της. Τι σημαίνουν αυτά για σένα και γιατί έρχεσαι εδώ τόσο συχνά;
Η Τοσκάνη για μένα είναι ο συνδετικός κρίκος για πολλά πράγματα: οικογένεια, καλό φαγητό, τέλεια μονοπάτια, θάλασσα, φίλοι και κάθε είδους περιπέτεια στη φύση. Είναι το μέρος που κυριολεκτικά ηρεμώ, και κάνω Re-Set. Η ζωή εδώ είναι απλή, αλλά και ξεχωριστή, διανθισμένη με μία όμορφη τυπική ιταλική ατμόσφαιρα, με τρομερά ευγενικούς ανθρώπους και κυρίως με ευχάριστο κλίμα. Άσχετα από το ποδήλατο, είναι υπέροχο να προπονείται κανείς εδώ.

 


Πώς συνδέεσαι με το Ransom και τι σκέφτηκες όταν έμαθες για την αναβίωση του ονόματος του ποδηλάτου;
Το Ransom ήταν το πρώτο μου ποδήλατο freeride και έχω κάνει πολλούς αγώνες με αυτό. Μάλιστα, με αυτό κέρδισα έναν από τους πρώτους αγώνες Enduro στο Flims. Το Ransom ήταν πρωτοπόρο σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής. Ανυπομονούσα να καβαλήσω τη νέα έκδοση – δεν είχα καμία αμφιβολία, ήταν ακριβώς όπως το περίμενα.

Πόσο συχνά τρέχεις με το Ransom;
Την προηγούμενη περίοδο εκτός αγώνων, είχα μόνο το Ransom, κανένα άλλο ποδήλατο. Αν δεν ήμουν αθλητής XC, κι αν έπρεπε να έχω μόνο ένα ποδήλατο, νομίζω πως θα αγόραζα ένα Ransom. Είναι το ποδήλατο που σου χαρίζει ταυτόχρονα αίσθηση ελευθερίας και διασκέδασης, πάει σε μέρη που δεν θα φανταζόσουν ότι μπορείς να πας και κάθε μονοπάτι μοιάζει να κυλάει κάτω από τις ρόδες σου. Σκαρφαλώνει απίστευτα για  170mm bike και στις κατηφόρες είναι απλά… άρχοντας! Δεν έχω καβαλήσει άλλο enduro που να έχει τις δικές του δυνατότητες.


Ηλεκτρονικές αλλαγές, E-dropper post, το Ransom μοιάζει να τα έχει όλα. Τι γνώμη έχεις;
Τα πλεονεκτήματα δεν φαίνονται τόσο πολύ με την πρώτη ματιά, όσο όταν το τρέξεις για κάμποσο χρονικό διάστημα, που, τότε πια, δεν θες να το αποχωριστείς. Ότι και να κάνεις, σου δίνει την ίδια αίσθηση, ασφάλειας και άνεσης. Βασικά, μπορείς να επικεντρωθείς πολύ περισσότερα στα ουσιώδη και να κάνεις πιο απαιτητικό ποδήλατο.

Σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις E-dropper post στο Παγκόσμιο Κύπελλο;
Ναι. Σίγουρα, όχι σε όλους τους αγώνες, αλλά στα κομμάτια με δύσκολες συνθήκες. Το Set-up του E-dropper και η αφαίρεσή του όταν χρειάζεται είναι πλέον πανεύκολο και μπορούμε να αλλάζουμε γρήγορα.


Ας επιστρέψουμε στις διακοπές σου στην Τοσκάνη. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για σένα η οικογένειά σου και ειδικά η κόρη σου;
Η οικογένειά μου είναι η βάση μου. Τίποτα δεν δουλεύει καλά έξω από το κατάλληλο περιβάλλον. Η κόρη και η γυναίκα μου είναι τα πάντα για μένα, ότι πιο σημαντικό έχω. Η μικρή μου, είναι τριών χρονών, και είναι ήδη ένα μικρό ταλεντάκι στο παιδικό ποδήλατο. Την παίρνω συχνά μαζί μου, το θέλει και η ίδια, και χώνεται μέσα με την ψυχή της, χωρίς ενδοιασμό.

Κάνεις πολύ ποδήλατο παρέα με τον αδελφό σου. Πώς προέκυψε αυτό, και σε ποιο βαθμό σε εμπνέει;
Μαζί ανακαλύψαμε το ποδήλατο όταν ήμασταν παιδιά. Και συναγωνιζόμασταν μεταξύ μας από την αρχή. Με την οικογένειά μας, συχνά, πηγαίναμε διακοπές με τα ποδήλατα. Ο αδελφός μου κι εγώ έχουμε εντελώς διαφορετικό στιλ, κάτι που μας εμπνέει και τους δύο, ο καθένας από εμάς διασκεδάζει με τον δικό του τρόπο. Ο αδελφός μου είναι εκπαιδευτής MTB, έχει δική του σχολή ποδηλάτου στη Massa Marittima, και όπως ακριβώς κι εγώ, κάνει ποδήλατο κάθε μέρα. Ο πατέρας μου ήταν προπονητής της εθνικής ομάδας DH της Ελβετίας, και ακόμη και σήμερα είναι πολύ γρήγορος με το ποδήλατό του. Και οι δυο τους αφιερώνουν πολύ χρόνο στον σχεδιασμό μονοπατιών στην περιοχή και στην ποδηλατική κοινότητα, εδώ στη Maremma. Είναι υπέροχη η αίσθηση, να μοιράζεσαι ένα κοινό πάθος με την οικογένειά σου. Το MTB, το ζούμε ως το κόκκαλο, έχει περάσει στο είναι μας… Σχεδίασαν ένα καινούργιο μονοπάτι εδώ στη Massa Marittima, μέσα στα βουνά της περιοχής μας και το βάφτισαν El Nino. Ανυπομονώ να το τρέξω!

«Είναι ωραίο να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου κάνοντας αυτό που αγαπάς πάρα πολύ!»

 

Δείτε επίσης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το L’ Étape Greece by Tour de France

Με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα L’ Étape Greece by Tour de France presented by ...

Ο Paolo Bettini είναι το νέο πρόσωπο της ιταλικής 3Τ

Mια συνεργασία made in Italy Τι συμβαίνει όταν ένας Ιταλός, θρύλος του ποδηλάτου και μια ...

Με ποδήλατο στην ιστορία και την τέχνη

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρους πολιτισμού Κάτι αλλάζει στην Αθήνα καθώς, με το πρόγραμμα «Με ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest