Home | Αρχική | Jeroboam Gravel Challenge στην Καλαμάτα 26 – 27 Σεπτεμβρίου
jeroboam gravel challenge

Jeroboam Gravel Challenge στην Καλαμάτα 26 – 27 Σεπτεμβρίου

Όλη η χαρά του ποδηλάτου σε μια διοργάνωση

Μπορεί ο Covid 19 να μας άλλαξε τα σχέδια αλλά… δεν το βάζουμε κάτω! Το Jeroboam Gravel Challenge της Καλαμάτας, το πρώτο επί ελληνικού εδάφους, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2020

Για το Jeroboam Gravel Challenge έχουμε ξαναμιλήσει κι έχουμε εξηγήσει γιατί μας γοήτευσε. Αλλά, με χαρά να τα ξαναθυμηθούμε:

«To Jeroboam είναι το μπουκάλι κρασιού των τριών λίτρων, παραδοσιακό της περιοχής Franciacorta, στη Λομβαρδία της Ιταλίας, απ’ όπου ξεκίνησε το πρώτο Jeroboam. 

Είναι επίσης μια περιπέτεια 300, 150 ή 75 χιλιομέτρων, σε χωματόδρομους και ανεξερεύνητα μονοπάτια, με ποδήλατα Gravel.

Είναι ένας τρόπος ζωής αλλά και ποδηλασίας, είναι ένας τρόπος να ανακαλύψεις την τοπική κουζίνα, την τοπική κουλτούρα και να απολαύσεις τη φύση.»

Αυτές ήταν οι πρώτες πληροφορίες που μου έδωσε ο Rene Wiertz, ιδιοκτήτης της και ο άνθρωπος που έδωσε στην Ιταλική εταιρεία μια νέα ώθηση δημιουργώντας μερικά από τα πιο πετυχημένα ποδήλατα στην κατηγορία Gravel σήμερα.

Μου μιλούσε για τη διοργάνωση Jeroboam Gravel Challenge, τους στόχους του να την κάνει μια παγκόσμια διοργάνωση – κάτι που κατάφερε ήδη αφού φέτος θα υλοποιηθεί σε 6 χώρες στον κόσμο – και την επιθυμία του να έρθει το Jeroboam Gravel Challenge στην Ελλάδα.

Δεν χρειάστηκε πολύ για να με πείσει. Αντιμετωπίζω ήδη το Gravel σαν την επόμενη μεγάλη τάση της ποδηλατικής αγοράς. Επίσης, μου αρέσει περισσότερο η περιπέτεια, η ανακάλυψη, ο τουρισμός, οι αποστάσεις με ποδήλατο από τους αγώνες. Μου αρέσει η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου για να ανακαλύψεις έναν προορισμό. Και φυσικά λατρεύω το κρασί!

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα για το πρώτο Jeroboam Greece: Μια μοναδική πρόκληση 150 χιλιομέτρων στις χωμάτινες διαδρομές του μαγευτικού Ταϋγετου σε μια διεθνή διοργάνωση, στην Καλαμάτα

 

jeroboam gravel challenge
Στον Ταϋγετο με Gravel

Η Μεσσηνία ως ποδηλατικός προορισμός

Η Πελοπόννησος αποτελεί έναν εξαιρετικό ποδηλατικό προορισμό: Βουνά, θάλασσα, όμορφες διαδρομές. Και η Καλαμάτα μια από τις αδιαμφισβήτητες ποδηλατουπόλεις της Ελλάδας. Επίσης διαθέτει εύκολη πρόσβαση, εξαιρετικό κλίμα και – όπως αποδείχτηκε – εξαιρετικά ανοιχτόμυαλη δημοτική αρχή! Με αγάπη για το ποδήλατο!

Δεν άργησε να γίνει το πρώτο ραντεβού με τον δήμαρχο της Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και οι βάσεις είχαν μπει. Η δε παρουσία της αντιδημάρχου Τοπικής ανάπτυξης, τουρισμού και επιχειρηματικότητας κυρίας Ελένης Αλειφέρη, στάθηκε καταλυτική.

Κι έτσι ξεκίνησαν οι προετοιμασίες, μαζί με τον μοναδικό Michael Widmer και την ομάδα του!

Kανονικά, όλα θα είχαν τελειώσει τώρα και θα είχαμε ήδη ξεκινήσει να διοργανώνουμε το 2ο Jeroboam Gravel Challenge. Όμως ο Covid 19 είχε άλλα σχέδια κι έτσι αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε τη διοργάνωση, δύο μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της. Και όπως αποδείχτηκε, κάναμε καλά.

Τώρα όμως όλα δείχνουν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να διεξαχθεί το Σεπτέμβριο και φυσικά πάντα με την άδεια των αρχών και του δήμου – που είναι και συνδιοργανωτής. Γι’ αυτό και θα σας κρατούμε ενήμερους συνεχώς με τις εξελίξεις. Αλλά – προς το παρόν – πάμε για 26 – 27 Σεπτεμβρίου. Τότε είναι το ραντεβού μας!

 

Πολλά περισσότερα από μια απλή ποδηλατική εμπειρία

Το Jeroboam Gravel Challenge δεν είναι ένας “αγώνας”. Εδώ δεν έχει σημασία ο χρόνος και η πρώτη θέση – όχι πως δεν βραβεύουμε. Είναι όμως κυρίως μια γιορτή του ποδηλάτου. Είναι παρουσίαση της τοπικής κουλτούρας και ανακάλυψης των τοπικών προϊόντων. Είναι μια γνωριμία με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Επομένως, σε κάθε τέτοια διοργάνωση, γίνονται πολλά περισσότερα από έναν “αγώνα”. 

Έτσι και στη φιλόξενη Καλαμάτα, θα διοργανωθεί ένα τριήμερο φεστιβάλ ποδηλάτου – πάντα στο πνεύμα και με τους περιορισμούς της εποχής – όπου θα συνυπάρξουν οι ποδηλατικές εταιρείες, τα τοπικά προϊόντα και οι δράσεις για παιδιά και ενηλίκους.

Το Pasta Party θα αναλάβει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Καλαμάτας ενώ την παρουσίαση των τοπικών προϊόντων το Εμπορικό Επιμελητήριο της Καλαμάτας.

Με την υποστήριξη του δήμου και τη συμμετοχή του Σχολείου Τουρισμού θα διοργανωθεί ένα Workshop ποδηλατικού τουρισμού ενώ ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποδήλατα ηλεκτρικά και συμβατικά.

Ειδικά για τα παιδιά θα υπάρχει χώρος ποδηλάτου και παιχνιδιού.

Όλα αυτά θα υλοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας με την υποστήριξη και τη στενή συνεργασία του δήμου Καλαμάτας. Και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και του ΕΟΤ.

 

Το “αγωνιστικό” μέρος

Όπως είπαμε ήδη το Jeroboam Gravel Challenge δεν είναι “αγώνας”. Δεν έχει χρονόμετρο και δεν έχει ανταγωνισμό. Είναι όμως μια πρόκληση 150 χιλιομέτρων με περίπου 5.000 μέτρα υψομετρικά. 

Για τους… λιγότερο τολμηρούς υπάρχει και η διαδρομή των 75 χιλιομέτρων ενώ την Κυριακή, 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένα fun ride 37,5 χιλιομέτρων με επίσκεψη σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο.

Την Κυριακή το πρωί επίσης, θα γίνει κι ένας γύρος στους ποδηλατοδρόμους της πόλης, που, όπως διαπιστώσαμε ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα!

 

Yπέροχες διαδρομές λίγο έξω από την Καλαμάτα

Γιατί Gravel;

Tι ακριβώς σημαίνει «Gravel»; Κυριολεκτικά ο όρος αναφέρεται στον χωματόδρομο, αλλά, πλέον, με τη λέξη αυτή αναφερόμαστε σε ένα είδος ποδηλάτου που είναι ικανό για πολλά περισσότερα από απλή οδήγηση στο χώμα. Τώρα «gravel» είναι πάνω απ’ όλα ένας τρόπος ποδηλασίας: είναι η ανακάλυψη νέων διαδρομών, χωρών και ανθρώπων, είναι περισσότερο η χαρά της διαδρομής παρά ο χρόνος τερματισμού. Γι’ αυτό το Jeroboam – με τις τέσσερις διαφορετικές αποστάσεις του (για την πρώτη φορά στην Ελλάδα θα κρατήσουμε μόνο τις τρεις) – συνοψίζει όλες τις εκφάνσεις του κόσμου του gravel: από τον πιο περιπετειώδη στον πιο «αγωνιστικό» παρόλο που δεν πρόκειται για αγώνα. Γι’ αυτό και σύντομα θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς ακριβώς πρέπει να προετοιμάσετε το ποδήλατό σας για να ανταποκριθείτε στις ιδιαιτερότητες της κάθε διαδρομής.

 

Τι ποδήλατο να φέρω;

Το Jeroboam Gravel Challenge όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, είναι μια διοργάνωση Gravel. Μια πρόκληση στημένη για τα μαγικά αυτά ποδήλατα που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της κούρσας με τα ελαστικά ΜΤΒ και την πιο άνετη γεωμετρία. Ποδήλατα με τα οποία απολαμβάνεις να καλύπτεις αποστάσεις και να ανακαλύπτεις βατούς χωματόδρομους.

Μπορεί κανείς να συμμετάσχει φυσικά και με το ΜΤΒ του – το είδος του ποδηλάτου δεν αποτελεί περιορισμό – αλλά και να “δανειστεί” Gravel από αυτά που θα βρίσκονται εκεί γι αυτό το σκοπό.

 

Για ποιόν είναι το Jeroboam Gravel Challenge;

Τις τους λάτρεις του ποδηλάτου. Για τους φίλους της περιπέτειες. Για όλους όσους έχει σημασία το ταξίδι κι όχι ο χρόνος τερματισμού. Για όσους αγαπούν το κρασί και το καλό φαγητό. Για όσους αγαπούν τις εξερευνήσεις και θέλουν να στηρίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις για να ανακαλύψουν έναν τόπο.

Για όλους αυτούς, θα βάλουμε τα δυνατά μας να δημιουργήσουμε μια διοργάνωση – για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα – για το Gravel και τα χαρακτηριστικά του.

Και γι’ αυτό σας προσκαλούμε να γίνετε μέρος αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας!

Δείτε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή εδώ!

 

Δείτε επίσης

Το Scott Spark RC αποκτά… Flight Attendant

Ίσως το πιο γρήγορο ποδήλατο XC στον πλανήτη, αποκτά πλέον την ανάρτηση Flight Attendant της ...

Velo-city 2024: Η Γάνδη φιλοξενεί το μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, στον κόσμο

  Καθώς οι ομιλητές ολοκληρώνουν τις παρουσιάσεις τους, η πόλη της Γάνδης μεταμορφώνεται με ταχείς ...

Αγώνας ΜΤΒ Οίτης – Μαυρολιθάρι

Αγώνας ορεινής ποδηλασίας στην Οίτη Mε πολύ κέφι, pasta party και μουσική, θα γιορτάσουν οι ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest