Home | Αρχική | Historica: Όλη η ιστορία του ποδηλάτου, στη Ρόδο

Historica: Όλη η ιστορία του ποδηλάτου, στη Ρόδο

Από τις 6 ως τις 9 Οκτωβρίου, η καρδιά του ιστορικού ποδηλάτου χτυπά στη Ρόδο, με την Historica!

Η Historica δεν είναι ένας ποδηλατικός αγώνας, αλλά κάτι πολύ παραπάνω: είναι – όπως λέει το site της διοργάνωσης – η συνάντηση των φίλων του παλιού, κλασικού, ατσάλινου ποδηλάτου και των ιστορικών χώρων.

Εμπνευστής της διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Γιώργο Βογιατζή, τον δημιουργό της FIDUSA και τον άνθρωπο που για πρώτη φορά δημιούργησε τον Γύρο Ρόδου – έναν αγώνα που τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Έναν αγώνα που – κατά τη γνώμη μας – ήταν ο πρώτος και ως τώρα ο μοναδικός αληθινά διεθνής ποδηλατικός γύρος στην Ελλάδα. Με υψηλά επίπεδα οργάνωσης, εντυπωσιακές συμμετοχές από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές ομάδες της εποχής και αληθινό πάθος!

 

Historica

Historica 2021

Επιστροφή στο HISTORICA όμως και στο concept του vintage ή αν το θέλετε στην ιστορία του ποδηλάτου…

Για τέσσερις μέρες, από τις 6 ως τις 9 Οκτωβρίου, η Ρόδος ζει ποδηλατικά! Ένα νησί με μεγάλη ιστορία στο ποδήλατο, που έχει βγάλει πρωταθλητές αλλά και μια εταιρεία κατασκευής χειροποίητων ποδηλάτων, την Fidusa, η Ρόδος είναι στενά συνδεδεμένη με το ποδήλατο.

Ένα νησί στο οποίο λειτουργεί ανοιχτό ποδηλατοδρόμιο ήδη από την δεκαετία του 1930 και το οποίο έχει γαλουχήσει μερικούς από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές της ποδηλασίας πίστας και δρόμου.

 

Historica

 

Οι εκδηλώσεις

Στην HISTORICA 2021 μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει έναν διασυλλογικό αγώνα πίστας στο ιστορικό ποδηλατοδρόμιο του νησιού. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στο πρώτο ποδηλατοδρόμιο της Ελλάδας, σε έναν χώρο που γράφτηκε ιστορία!
Εκεί, στο “Arena Del’ Sole” θα δοθεί ένα ραντεβού μνήμης με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο!

Παράλληλα, ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκεφτεί μια έκθεση ποδηλάτων εποχής στο χώρο του Νεστοριδείου Μελάθρου.
Ποδήλατα και αξεσουάρ από το 1960 ως το 1980 θα βρίσκονται εκεί για να τα θαυμάσετε: όλη η ιστορία της ποδηλασίας σε μερικά πανέμορφα εκθέματα.

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, θα πραγματοποηθεί στο νησί ένας ιστορικός ποδηλατικός γύρος, με προσκεκλημένους μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ποδηλασίας στην Ελλάδα. Μια βόλτα που θα ξεκινήσει το πρωί με προορισμό τον Θεολόγο και επιστροφή στην πόλη της Ρόδου.

 

Historica
Και ιστορικά αυτοκίνητα, χέρι χέρι με τα ιστορικά ποδήλατα στους δρόμους της Ρόδου

 

Και φυσικά μια εκδήλωση για το ιστορικό ποδήλατο και την ιστορία της ποδηλασίας δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει βραβεύσεις. Οι κατηγορίες είναι αυτή του “Αγωνιστικού” ποδηλάτου αλλά και αυτή του “Απλού” ποδηλάτου.
Στην πρώτη, βραβεύονται αρχικά ποδήλατα που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1950. Η βράβευση αφορά τη μάρκα, την γνησιότητα των ανταλλακτικών, τη σπανιότητα και φυσικά την κατάσταση.

Στη δεύτερη καταγορία, βραβεύονται ποδήλατα από το 1951 ως το 1980.

 

 

Στην τρίτη κατηγορία, αυτή του απλού ποδηλάτου, βραβεύεται το καλύτερο ποδήλατο αναλόγως της κατάστασης, της μάρκας, της γνησιότητας των ανταλλακτικών, της σπανιότητας και της χρονολίας κατασκευής που πρέπει να είναι πριν το 1988.

 

Μια κλεφτή ματιά στην ιστορία…

Μπορεί η εποχή μας να έχει να κάνει με εξωτικά υλικά, gadget και επιδόσεις αλλά τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικό αν δεν υπήρχαν τα ιστορικά μοντέλα του περασμένου αιώνα…
Όταν η ψυχή και το πάθος έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο από την τεχνολογία και η αγάπη για το ποδήλατο δημιουργούσε ινδάλματα.

 

 

Η HISTORICA είναι μια διοργάνωση που έλειπε από την Ελλάδα. Είναι μια εκδήλωση που μπορεί να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, να μεγαλώσει και να γίνει σύντομα σημείο συνάντησης των φίλων του ιστορικού ποδηλάτου.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την διοργάνωση – με πρωταγωνιστή φυσικά τον Γιώργο Βογιατζή – έχει τις γνώσεις, το πάθος και το μεράκι για κάτι μοναδικό. Και γι’ αυτό την αγαπάμε!

Δείτε επίσης

L’ Etape Greece by Tour de France 2024 presented by SKODA

Ολοκληρώθηκε το 2ο L’ Etape Greece by Tour de France presented by SKODA

Υπέροχη διαδρομή, δυνατές συγκινήσεις αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις στις τρεις διαδρομές της διοργάνωσης L’ Etape Greece ...

Velo-city Ghent

Velo-City Ghent 2024: To μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, φέτος στη Γάνδη

Ποδηλατική Καινοτομία και Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα Η Γάνδη, μια πόλη γνωστή για την ιστορική γοητεία ...

ποδηλατικός τουρισμός

Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ Πρώτη Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό : «Το παρόν ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest