Home | Αρχική | GIANT: Ο «γίγαντας» της ποδηλατικής βιομηχανίας
Paris Nice 2023 - 81st Edition - 3rd stage Dampierre en Burly - Dampierre en Burly 32,2 km - 07/03/2023 - Team Jayco AlUla - photo Nico Vereecken/PN/SprintCyclingAgency©2023

GIANT: Ο «γίγαντας» της ποδηλατικής βιομηχανίας

Είναι γνωστό πως η Giant είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις μεγάλες ποδηλατικές εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς – Giant, Specialized, Trek. Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2.8 δισεκατομμύρια ευρώ – η Giant είναι όντως ένας αληθινός «γίγαντας» στην βιομηχανία του ποδηλάτου. Πώς όμως ξεκίνησε και πώς έφτασε ως εδώ;

 

Παρά την επιλογή του ονόματος «Γίγαντας», όταν δημιουργήθηκε η Giant στην Ταϊβάν, το 1972, η εταιρεία δεν είχε άλλο στόχο παρά να κατασκευάζει ΟΕΜ εξαρτήματα για άλλες εταιρείες.
Οι τότε ιδρυτές της – ο King Liu και o CEO Tony Lo – δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πως, μερικές δεκαετίες αργότερα, η μικρή κατασκευαστική εταιρεία που δημιουργούσαν θα γινόταν η μεγαλύτερη της αγοράς!

 

Giant
King Liu και Tony Lo. Photo: Giant

 

Όμως η συνεργασία που ξεκίνησε το 1977, με μία από τις σημαντικότερες τότε εταιρείες των ΗΠΑ, την Schwinn, για την κατασκευή των ποδηλάτων της, στο εργοστάσιο της Giant, έμελλε να αλλάξει την πορεία της.
Η συνεργασία αυτή, έκανε την Giant να στραφεί στην κατασκευή ποδηλάτων και να εξελίξει τις μεθόδους παραγωγής της στα υψηλά, ιαπωνικά στάνταρ – καθώς εκείνη την εποχή η Ταϊβάν ήταν κάτω από την κυριαρχία της Ιαπωνίας.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1987, η Schwinn αποφασίζει να αναζητήσει «φτηνότερο» κατασκευαστή και αφήνει την Giant εντελώς ξεκρέμαστη καθώς το 75% του τζίρου της αφορούσε τα ποδήλατα της αμερικανικής εταιρείας.
Δύο ήταν οι επιλογές τότε για την Giant: ή να κλείσει ή να αλλάξει πορεία…

Ευτυχώς, από το 1981, η Giant είχε ήδη φροντίσει να δημιουργήσει – διστακτικά στην αρχή – το δικό της brand, τα ποδήλατα Giant.
Μετά λοιπόν την αποχώριση της Schwinn, η Ταϊβανέζικη εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλη της την τεχνογνωσία, τις εξελιγμένες μεθόδους παραγωγής και τη δομή της και να ρίξει όλο της το ενδιαφέρον στα δικά της ποδήλατα και να επεκταθεί στην παγκόσμια αγορά!

 

 

Giant
Το ιστορικό CADEX. Photo Giant

Πολλές πρωτιές από μια εταιρεία που έμελλε να εξελιχθεί σε κολοσό!

Η υψηλή τεχνογνωσία, η προσήλωση στην ποιότητα και οι αρχές της εταιρείας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να καθιερωθεί γρήγορα στην διεθνή αγορά. Σε αυτό συνέβαλε και η δημιουργία του ποδηλάτου CADEX, του πρώτου carbon πλαισίου της εταιρείας και του πρώτου που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια υπολογιστή στο σχεδιασμό του. Παράλληλα ήταν η πρώτη εταιρεία που εφάρμοσε τεχνικές μαζικής παραγωγής σε ποδήλατα carbon – και μιλάμε μόλις για το 1987…
Και αυτή ήταν μόνο μία από τις πρωτιές που ακολούθησαν στη συνέχεια…

Το 1995, η εταιρία παρουσιάζει ακόμα μία σημαντική καινοτομία – ίσως την σημαντικότερη στην ιστορία της: Είναι η πρώτη που σχεδιάζει πλαίσιο compact, με “sloping” οριζόντιο σωλήνα που επιτρέπει να μικρύνει το πίσω τρίγωνο. Αυτό οδηγεί σε ποδήλατα πιο άκαμπτα αλλά και πιο ελαφριά καθώς χρησιμοποιείται λιγότερο υλικό.
Άμεσο, με καλύτερη επιτάχυνση και βελτιωμένη αεροδυναμική το σχέδιο της Giant σύντομα θα γίνει το στάνταρ στην ποδηλατική βιομηχανία.
Ειδικά μετά την αποδοχή του νέου πλαισίου και από την UCI που επιτρέπει πλέον στην Giant να γίνει χορηγός μίας από τις θρυλικές ομάδες του PRO TOUR, την ONCE Team, με αναβάτες όπως οι Joseba Beloki και Laurent Jalabert.

 

Giant
H θρυλική TEAM ONCE. Photo: Giant

 

Το 1995 ήταν η χρονιά που η εταιρεία έκανε και την πρώτη της μεγάλη χορηγία στο Mountain Bike και συγκεκριμένα στο πρόσωπο του «θρύλου» John Tomac.

Τα ποδήλατα δρόμου της Giant ήταν αρχικά κατασκευασμένα από αλουμίνιο 6061 και χαρακτηρίζονταν από το αεροδυναμικό πιρούνι και παλουκόσελο, σε σχήμα λεπίδας. Πλαίσια που – επαναστατικό για την εποχή – έβγαιναν μόνο σε έξη μεγέθη, x-Small, Small, Medium, Medium/Large, Large και x-Large και οι αναβάτες τα έφερναν στα μέτρα τους χρησιμοποιώντας κατάλληλο μήκος λαιμού και παλουκόσελου.

Το 2003 ξεκινάει το πρότζεκτ TCR (Total Compact Road) και η εταιρεία δημιουργεί μια ολοκληρωμένη σειρά ποδηλάτων carbon, για τα οποία έχει και την τεχνογνωσία. Τρία χρόνια αργότερα, παρουσιάζει και μια ακόμη καλύτερη ποιότητα carbon, με το χαρακτηριστικό TCR Advanced.
Eίναι τα πλαίσια που πρωτοχρησιμοποίησε η T-Mobile και στη συνέχεια οι Rabobank, Team Giant-Shimano, Giant-Alpecin, Team Sunweb και για περίπου μια δεκαετία ξεχώριζαν στο World Tour.

 

Giant
Photo: Giant

 

Με τις επιτυχίες να συνεχίζονται τόσο στο δρόμο όσο και στο ΜΤΒ, το 2004, η εταιρεία παρουσιάζει την επαναστατική για τα δεδομένα της εποχής ανάρτηση Maestro που έλυνε τα προβλήματα που ως τότε αντιμετώπιζαν οι αναρτήσεις στο πεταλάρισμα ή στο φρενάρισμα και λειτουργούσε αποτελεσματικά σε όλους τους τύπους εδαφών.

 

 

Το 2008, η Giant παρουσιάζει για πρώτη φορά το brand LIV.
Το ενδιαφέρον των γυναικών για το ποδήλατο έχει μεγαλώσει σημαντικά και η Giant είναι η πρώτη εταιρεία που επενδύει στα σοβαρά σε αυτό, δημιουργώντας το πρώτο brand αποκλειστικά για κυρίες!
Η LIV λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου σωματότυπου, τις αισθητικές προτιμήσεις των γυναικών και προτείνει μια πλήρη, ολοκληρωμένη γκάμα εξαιρετικών ποδηλάτων για κυρίες!

Giant
Ένα από τα ωραιότερα ποδήλατα πόλης που έχουν σχεδιαστεί: Giant City Storm

 

Όμως η εταιρεία δεν μένει αδιάφορη και στον τομέα της αστικής μετακίνησης και δημιουργεί εξαιρετικά ποδήλατα πόλης, που μάλιστα βραβεύονται στη διεθνή έκθεση του Eurobike. Μοντέλα όπως τα City Storm, City Speed και Twin Esprit, φανερώνουν πως, πολύ νωρίς, η Giant είχε αντιληφθεί την επανάσταση που θα ακολουθούσε με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον στην αστική ποδηλασία.

Giant Revolt

Το σήμερα

Από το 2020, η Giant κατηγοριοποιεί τα ποδήλατά της ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται:
• On-Road
• X-Road
• Off-Road
• E-bikes
• Youth

Ακολουθώντας – αν και πιο συχνά τις δημιουργεί – τάσεις της αγοράς, διαθέτει μια πλήρη γκάμα ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση σε όλες τις κατηγορίες καθώς και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γκάμα Gravel με τον κωδικό Revolt.

Η κορυφαία τριαθλητική μηχανή: Giant Trinity

Εξελίσσει σημαντικά τα τριαθλητικά της ποδήλατα, τα Trinity που επιλέγονται από επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο ενώ είναι από τις λίγες εταιρείς που έχουν εξελίξει τα δικά τους διπλωτά ποδήλατα για την πόλη.

Giant Chiron 2

Μια ολοκληρωμένη γκάμα αξεσουάρ

Δεν είναι παράξενο που ένας… γίγαντας όπως η Giant, διαθέτει μια δική του γκάμα εξοπλισμού και αξεσουάρ, από τσάντες και φώτα έως Power Meter αλλά και τρόμπες και εργαλεία και ό,τι χωράει ο νους!
Πρακτικά η Giant διαθέτει προϊόντα αρκετά για να εξοπλίσουν πλήρως ένα ποδηλατικό κατάστημα, σε όποια κατηγορία κι αν θέλει να κινηθεί!


Διατηρεί αντιπροσωπείες σε περισσότερες από 50 χώρες, σε όλο τον πλανήτη με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια μονάδες ετησίως και κατασκευάζει ποδήλατα για μερικές από τις μεγαλύτερες ποδηλατικές εταιρείες που μπορεί σε επίπεδο «brand» να είναι ανταγωνιστές της αλλά σίγουρα την εμπιστεύονται απολύτως για την κατασκευή των ποδηλάτων τους!

 

Η Giant στην Ελληνική αγορά

H Giant, με κάποιες διακοπές ή μεταβατικές περιόδους, βρίσκεται στην ελληνική αγορά περίπου από το 1995, είτε μέσω επισήμων αντιπροσώπων ή εξουσιοδοτημένων μεταπωλητών.
Με την τεράστια ποικιλία προϊόντων που διαθέτει σε όλες τις κατηγορίες, τα διαφορετικά μοντέλα αλλά και τη δυναμική της – καθώς διαθέτει από εισαγωγικά έως επιπέδου World Tour μοντέλα – είναι μια εταιρεία που αναμφίβολα απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και υψηλή τεχνογνωσία αλλά και υψηλού επιπέδου after sales service.
Από τον Οκτώβριο του 2023, επίσημος αντιπρόσωπος για την Giant στην Ελλάδα, είναι η εταιρεία ΚΥΚΛΟΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η ΚΥΚΛΟΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ έχει επίσης μια μακρά ιστορία πολλών δεκαετιών στον ποδηλατικό χώρο και διαχειρίζεται μια μεγάλη ποικιλία από brands όπως Bianchi, Zefal, Vittoria, Limar και πλέον την Giant αλλά και τις πιο ευρείας κατανάλωσης Ballistic και Clermont, που συναρμολογούνται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη.

Δείτε επίσης

kosmoride

Μαύρη Παρασκευή… «άσπρη μέρα» για e-Bike!

«Μαύρη Παρασκευή, Άσπρη Μέρα!» στην Kosmoride, με όφελος έως και 3.500€! Η Kosmoride, η κορυφαία ...

XCC Π.Γ.Σ Λάρισας Προκήρυξη αγώνα MTB 25/11/2023

Προκήρυξη διασυλλογικού αγώνα Mountain Bike Ο ποδηλατικός γυμναστικός σύλλογος Λάρισας διοργανώνει σε συνεργασία με την ...

XCC Π.Γ.Σ Λάρισας Προκήρυξη αγώνα MTB 19/11/23

Προκήρυξη διασυλλογικού αγώνα Mountain Bike Ο ποδηλατικός γυμναστικός σύλλογος Λάρισας διοργανώνει σε συνεργασία με την ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest