Home | Αρχική | Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται για διπλασιασμό της χρήσης ποδηλάτου ως το 2030

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται για διπλασιασμό της χρήσης ποδηλάτου ως το 2030

Νέα εποχή για το ποδήλατο στην Ευρώπη

Μια απόφαση ιστορικής σημασίας πήρε το Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια Ευρωπαϊκή στρατηγική για το ποδήλατο με στόχο να διπλασιαστούν τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με ποδήλατο στην Ευρώπη!

 

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Ποδήλατο, επιφορτίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιήσει τον διπλασιασμό των χιλιομέτρων που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη με ποδήλατο ως το 2030.
Η πρόσκληση σηματοδοτεί την αναγνώριση του ποδηλάτου ως ώριμου τρόπου μετακίνησης και βασικό πλεονέκτημα για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια και βιομηχανική παραγωγή.

 

 

Ευρωπαϊκή στρατηγική για το ποδήλατο
Φωτ: MBike

Ένα ψήφισμα καθοριστικό για το μέλλον του ποδηλάτου στην Ευρώπη

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες (στις 16 Φεβρουαρίου 2023) σχεδόν ομόφωνα στο Στρασβούργο, καθορίζει ένα Σχέδιο Δράσης 17 σημείων για την ανάπτυξη περισσότερων υποδομών, τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την παραγωγή ποδηλάτων, εξαρτημάτων και μπαταριών στην Ευρώπη και την ανάπτυξη δύο εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας σε ένα «ποδηλατικό οικοσύστημα» που καλύπτει την κατασκευή, τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο, την υγεία και τον αθλητισμό και ήδη απασχολεί ένα εκατομμύριο πολίτες στην Ευρώπη σήμερα. Ανάμεσα στα σημεία αυτά η απόφαση του Κοινοβουλίου να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκή στρατηγική για το ποδήλατο θα δημιουργήσει μια βάση για όλες τις χώρες μέλη.

Οι οργανισμοί που εργάζονται για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην Ευρώπη, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατιστών (ΕCF), η Cycling Industries Europe (CIE), η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Ποδηλάτων (Conebi) και η Ένωση Κατασκευαστών Ποδηλάτων Ευρώπης (ΕΒΜΑ) χαιρέτησαν με ενθουσιασμό το ψήφισμα του Κοινοβουλίου και συνεχάρησαν θερμά τις επιτροπές Τουρισμού και Μεταφορών για την υλοποίηση του ψηφίσματος υπό την πρωτοβουλία και τη διαχείριση της Ευρωβουλευτού Karima Delli.

 

H Jill Warren, CEO της ΕCF, κατά την ομιλία της στο Velo City. Photo: ECF

Οι δηλώσεις των οργανώσεων για το ποδήλατο

Η Ευρωβουλευτής Karima Delli δήλωσε:
Η χρήση του ποδηλάτου προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα: καλύτερη υγεία, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, περισσότερο βιώσιμες πόλεις και πολλά ακόμη. Ωστόσο, ως τώρα, έλειπε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ένα ισχυρό μήνυμα που να αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο του ποδηλάτου στις κοινωνίες μας.

Η Jill Warren, CEO της Εuropean Cyclists Federation δήλωσε:
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ψήφισμα, το οποίο αντικατοπτρίζει πολλές από τις μακροχρόνιες απαιτήσεις μας και της πολιτικής μας και αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο για την εξέλιξη της χρήσης του ποδηλάτου στην Ευρώπη. Επικροτούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καθένα από τα μέλη χωριστά, για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής της ΕΕ για το ποδήλατο, που μπορεί να αναπτύξει τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση του ποδηλάτου και να επιτρέψει σε περισσότερους πολίτες να ποδηλατούν με ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη.

Ο Kevin Mayne, CEO της Cycling Industries δήλωσε:
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τον συνασπισμό ενώσεων, εταιριών, πόλεων, περιφερειών και κυβερνήσεων που έχουν υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην διαμόρφωση αυτού του ψηφίσματος. Από την πλευρά της «ποδηλατικής αγοράς» αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη επικύρωση της σπουδαιότητας του κλάδου που έχει υπάρξει ποτέ από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο Manuel Marsilio, Γενικός Διευθυντής της CONEBI δήλωσε:
Οι βιομηχανίες ποδηλάτων, ηλεκτρικών ποδηλάτων, ανταλλακτικών και αξεσουάρ σε όλη την Ευρώπη, χαιρετίζουν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το ποδήλατο. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου και τη σαφή αναγνώριση του κομβικού ρόλου του ποδηλάτου στο οικοσύστημα κινητικότητας της βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ.

Χαιρετίζοντας την απόφαση, όλες οι ευρωπαϊκές οργανώσεις για την ποδηλασία, οι ECF, CIE, CONEBI, EBMA προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει γρήγορα, σύμφωνα με τον εκτενή κατάλογο των συστάσεων πολιτικής που εκπόνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

 

Ευρωπαϊκή στρατηγική για το ποδήλατο
Φωτ: MBike

2024: Έτος Ποδηλάτου στην Ευρώπη

Όλοι οι εμπλεκόμενοι επίσης, ελπίζουν πως ο προτεινόμενος ορισμός του 2024 ως Ευρωπαϊκού Έτους Ποδηλάτου – το οποίο ήδη υποστηρίζεται από πολλά κράτη μέλη στην ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για το Ποδήλατο – ενθαρρύνει τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν πρόσθετα μέτρα όπως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών για την προώθηση της ποδηλασίας και η αναπαραγωγή και σε άλλες χώρες της επιτυχημένης πρωτοβουλίας δημιουργίας της «Portugal Bicycle Valley», για την παραγωγή ποδηλάτων και αξεσουάρ στην Ευρώπη με στοχευμένη υποστήριξη από Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.

 

 

Ευρωπαϊκή στρατηγική για το ποδήλατο
Φωτ: MBike

Τι ζητά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη του ποδηλάτου είναι μεν «νομικά μη δεσμευτικό» αλλά αποτελεί ένα βασικό έγγραφο για τη διαμόρφωση μελλοντικών προτεραιοτήτων πολιτικής και αποφάσεων για τις οποίες το Κοινοβούλιο καθορίζει ως υπεύθυνη υλοποίησης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ψήφισμα ζητά μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες για την ενεργοποίηση και την ανάπτυξη της ποδηλασίας όπως:

  • Σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε ασφαλείς, διαχωρισμένες υποδομές και ενσωμάτωση του ποδηλάτου στα σχέδια πόλεων.
  • Να λαμβάνεται υπόψη το ποδήλατο κατά την κατασκευή ή αναβάθμιση της υποδομής του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ).
  • Να συμπεριληφθεί ο κλάδος της ποδηλατικής βιομηχανίας στο οικοσύστημα κινητικότητας της βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ.
  • Να υποστηριχθεί η παραγωγή ποδηλάτων και εξαρτημάτων «Made in Europe».
  • Να διευκολυνθεί η δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας στον κλάδο του ποδηλάτου.
  • Να διευκολυνθεί η απόκτηση ποδηλάτου από τους πολίτες.
  • Να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του EuroVelo, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών και των 17 διαδρομών του.
  • Η προώθηση χώρων εργασίας φιλικών προς το ποδήλατο.
  • Η δημιουργία χώρων ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων με δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων.
  • Ο ορισμός του 2024 ως Ευρωπαϊκού Έτους Ποδηλάτου.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπληρώνει την δέσμευση που ανέλαβε η Ευρωβουλευτής Karima Delli, να δημιουργήσει μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για το Ποδήλατο, πέρυσι, στις εκδηλώσεις «Connecting Europe» στην Λυών και μια μέρα αργότερα, στην Κοπεγχάγη, ενόψει της εκκίνησης του Γύρου Γαλλίας.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, στην Κοπεγχάγη, ο Εκτελεστικός Αντιπρόσωπος της Επιτροπής Frans Timmermans, υποσχέθηκε την υποστήριξή του και αναγνώρισε πως η ΕΕ έχει να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για το ποδήλατο δηλώνοντας: «Πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερα και νέα μέτρα για την ανάπτυξη της ποδηλασίας στην Ευρώπη».

Πηγή: European Cyclists Federation (ECF)

Δείτε επίσης

Έλεγχος και πιθανή αντικατάσταση σε δισκοβραχίονες Shimano

H Shimano προχωρά σε πρόγραμμα ελέγχου και αντικατάστασης – αν υπάρχει λόγος – σε δισκοβραχίονες ...

Vuelta 2023: Sepp Kuss ο μεγάλος νικητής! Ο Κaden Groves κερδίζει το τελικό ετάπ.

Ο Sepp Kuss είναι και επίσημα ο μεγάλος νικητής της Vuelta 2023 και η Jumbo ...

΄Ενας Αμερικανός… στη Μαδρίτη!

Ολοκληρώνεται αύριο ο Γύρος Ισπανίας 2023 Όπως όλα δείχνουν ύστερα από το εικοστό ετάπ των ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest