Home | Αρχική | European Declaration on Cycling: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το ποδήλατο!
european declaration on cycling

European Declaration on Cycling: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το ποδήλατο!

Φανταστικά νέα για τον κόσμο του ποδηλάτου!

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου 2023, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  η πολυαναμενόμενη European Declaration on Cycling, που σκοπό έχει την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην Ευρώπη. Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση έλαβε χώρα στη Σεβίλλη της Ισπανίας στο πλαίσιο του συνεδρίου Urban Mobility Days 2023.

 

Από την Εύα Βερτουδάκη

 

Γιατί υποδεχόμαστε την ανακοίνωση με περίσσια χαρά;

Οι λόγοι είναι πολλοί:

Με το Declaration on Cycling η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ουσιαστικά την ποδηλασία ως ένα βιώσιμο, συμπεριληπτικό και προσιτό μέσο μεταφοράς, που προάγει την υγεία, και που διαθέτει ισχυρή προστιθέμενη αξία για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μια σειρά από αρχές για την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου αστικής μετακίνησης, που θα καθοδηγήσουν τη μελλοντική δράση στην ΕΕ.

Η εφαρμογή των αρχών αυτών θα σηματοδοτήσει πολλά οφέλη για τον μέσο ευρωπαίο χρήστη ποδηλάτου: τη δημιουργία ασφαλών δικτύων ποδηλάτου στις πόλεις και καλύτερων συνδέσεων με τις δημόσιες συγκοινωνίες, δημιουργία ασφαλών θέσεων στάθμευσης, την ανάπτυξη σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα και την κατασκευή ποδηλατοδρόμων που συνδέουν τις πόλεις με τις αγροτικές περιοχές, την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της πράσινης κινητικότητας.

Ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αρχές αυτές θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη και Έξυπνη Κινητικότητα (Sustainable and Smart Mobility Strategy) και του Σχεδίου Δράσης για τη Μηδενική Ρύπανση (Zero Pollution Action Plan).

 

european declaration on cycling

 

Επίσης, η ανακοίνωση έλαβε θερμής υποδοχής και από τους εκπροσώπους των σημαντικότερων ποδηλατικών οργανώσεων στην Ευρώπη: Αρχικά από την European Cyclists’ Federation (ECF) – της οποίας ο οργανισμός «Πόλεις για ποδήλατο» αποτελεί επίσημο μέλος, τις Cycling Industries Europe (CIE), και την Confederation of the European Bicycle Industry (CONEBI).
Οι ποδηλατικές οργανώσεις συνεχάρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεργατική και συμβουλευτική προσέγγισή της στο έργο αυτό.

Η συνεργασία αυτή υπήρξε και παραμένει πολύπλευρη και πολυεπίπεδη, καθώς η Επιτροπή εργάζεται όχι μόνο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εσωτερικά όργανα της ΕΕ, αλλά και με τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων, των περιφερειών, των υπαλλήλων των κρατών μελών, των ενώσεων του κλάδου, των εταιρειών και των ΜΚΟ που εκπροσωπούνται στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την αστική κινητικότητα (EGUM). Η ECF και η CIE, οι οποίες διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο σε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη του EGUM, είδαν με ικανοποίηση ότι πολλές από τις συστάσεις τους ενσωματώθηκαν στη δήλωση.

 

european declaration on cycling

 

Η Ανακοίνωση, που υπογράφηκε από την πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ, είναι ιστορικής σχεδόν σημασίας, όχι μόνο λόγω της επισημότητας που εξασφαλίζει στα αιτήματα για πράσινη κινητικότητα, και της υπόσχεσης αυτά να πραγματοποιηθούν, αλλά και λόγω του συνεργατικού τρόπου λήψης αποφάσεων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης και αναγνώρισης του έργου και της εμπειρίας των οργανώσεις, των ΜΚΟ, των πόλεων των κρατών – μελών και της φωνής των πολιτών της ΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το Declaration on Cycling εδώ.

  • Διαβάστε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.
  • Η ανακοίνωση των Cycling Industries Europe (CIE).
  • Η ανακοίνωση της European Cyclists’ Federation (ECF) εδώ! 

Δείτε επίσης

Oiti Mountain Bike Race – Mavrolithari 6 & 7 Ιουλίου

Προετοιμασίες διαδρομών αγώνων Οι ετοιμασίες στην Οίτη για τον πρώτο ορεινό αγώνα ποδηλασίας, Oiti Mountain ...

Giro

Ο Georg Steinhauser νικητής στο 17ο ετάπ του Giro

O Pogacar αυξάνει τη διαφορά του στη Γενική Κατάταξη του Giro Τρίτος στο Livigno πίσω ...

Pirelli Santini

Pirelli Sport Club collection

H Santini Cycling παρουσιάζει μια σειρά ρούχων, σε περιορισμένο αριθμό, για να τιμήσει το πάθος ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest