Home | ΝΕΑ | ΕΛΛΑΔΑ | Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο
ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η Οργάνωση Γη

H Οργάνωση Γη οργανώνει μέσα στο 2023, τα EARTH Dialogues, μια σειρά μηνιαίων ανοιχτών συζητήσεων που στοχεύουν να διευκολύνουν τη μετάβαση μας σε ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, με καλεσμένους ανθρώπους από όλους τους τομείς, σε ανοιχτές συζητήσεις για όλα αυτά τα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

To πρώτο από αυτό, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό «Πόλεις για Ποδήλατο» κι έχει ως θέμα, φυσικά, το ποδήλατο!

 

Συζητώντας για πράσινη μετάβαση

Σήμερα, είναι πλέον σαφής η σύνδεση της ευημερίας μας με την υγεία του περιβάλλοντος, ενώ η λήψη των αποφάσεων βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην επιστήμη. Παράλληλα, η “Πράσινη Μετάβαση” βρίσκεται στο τραπέζι όλων των συζητήσεων μεταξύ κυβερνήσεων, εταιριών, ακαδημαϊκής κοινότητας, θεσμικών φορέων, οργανώσεων και ενεργών πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προεκτάσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων που μας αφορούν άμεσα και έμμεσα είναι πολλές και η κατανόηση τους μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε ενεργά στις τρέχουσες εξελίξεις.

Τα θέματα, λοιπόν, είναι πολλά και καυτά, κι εμείς έχουμε στα χέρια μας το εργαλείο της επικοινωνίας μεταξύ μας, το «όπλο» του λόγου, για να βρούμε κοινώς αποδεκτές και συμφέρουσες λύσεις για να μην ερημώσει ο πράσινος πλανήτης, αλλά να γεμίσει μικρούς κήπους σαν της Εδέμ, εδώ κι εκεί, σε κάθε γειτονιά!

 

Με ποδήλατο στο Κ44

Στο πρώτο EARTH Dialogue της Οργάνωσης Γη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου, 18:00 στο Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, 118 54) άνθρωποι που αγαπούν το ποδήλατο θα συνομιλήσουν με ειδικούς σε θέματα μικροκινητικότητας, για όλα τα ζητήματα μετακίνησης στην πόλη που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας, όπως, είναι το ποδήλατο μια ασφαλής επιλογή μετακίνησης στα αστικά κέντρα;

 • Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα αλλά και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα περιορίζοντας την χρήση του αυτοκινήτου;
 • Πως μια πόλη μπορεί να μεταμορφωθεί σε πόλη φιλική στους πεζούς και το ποδήλατο με απλές, έξυπνες παρεμβάσεις;
 • Ποια είναι η Ελληνική Εθνική πολιτική για περισσότερο ποδήλατο στις πόλεις μας;

Αυτά είναι μερικά θέματα που θα απασχολήσουν τους ομιλητές και για τα οποία θα αναζητηθούν απαντήσεις, προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον για το ποδήλατο στην Αθήνα αλλά και να προταθούν λύσεις που ίσως διευκολύνουν την ανάπτυξη του ποδηλάτου.

Συμμετέχουν:

 • Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Μεταφορών
 • Μαρία Βασιλάκου, Πρώην Αντιδήμαρχος Βιέννης, Σύμβουλος Αστικού Μετασχηματισμού
 • Σπύρος Παπαγεωργίου, Διευθυντής του mbike.gr και ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού “Πόλεις για Ποδήλατο”
 • Συντονισμός: Γιώργος Μουχταρίδης, Ραδιοφωνικός παρουσιαστής, δημοσιογράφος, Διευθυντής Pepper 96.6
 • Η συζήτηση είναι ανοιχτή σε όποια/ον ενδιαφέρεται να μοιραστεί οπτικές, ιδέες και παρατηρήσεις για το ποδήλατο και την μετακίνηση στην πόλη.
  Οι πρώτες θεματικές των EARTH Dialogues περιλαμβάνουν:
  – Φεβρουάριος: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο
  – Μάρτιος: Έξυπνη διατροφή: Εco-living & food waste tips
  – Απρίλιος: Rethink-Reuse-Recycle: Κυκλικός τρόπος ζωής
  – Μάιος: Οι αυτοδιοικητικοί του σήμερα: Πρεσβευτές της Πράσινης Μετάβασης

Υπό την Αιγίδα: UN HABITAT (Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών για τους Αστικούς Οικισμούς), World Urban Campaign & Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να συμμετάσχετε!

Λίγα λόγια για την Οργάνωση ΓΗ

Η Οργάνωση ΓΗ είναι μια διεθνώς βραβευμένη, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2010. Βασικός σκοπός της είναι η προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής μέσω της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, προτάσσοντας παράλληλα την κοινωνική συμπερίληψη.

Οι δράσεις της περιλαμβάνουν βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων, δημιουργία αστικού πρασίνου και διοργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό ανθεκτικών κοινοτήτων.

Δείτε επίσης

Raleigh Chopper 2023: Σπάστε τώρα τους κουμπαράδες!

H Raleigh επαναφέρει στην αγορά το Chopper! Αν δεν μπορέσατε να το αποκτήσετε μικροί αλλά ...

106ος Γύρος Ιταλίας: Σπουδαίος ο Roglic, νικητής στην αιώνια πόλη ο Cavendish

Ολοκληρώθηκε ο 106ος Γύρος Ιταλίας Με μια εκπληκτική εμφάνιση, ο Primoz Roglic κατάφερε να γίνει ...

Primoz Roglic

Primoz Roglic: Μια ανάσα πριν τη νίκη του 106ου Giro d’ Italia

Με μια εκπληκτική παρουσία, ο Primoz Roglic κατάφερε στο 20ο stage του Giro να καλύψει ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest