Home | Αρχική | Attica Race: Ο αγώνας της Αττικής
attica race
O Πρόεδρος της ΠΕΠΑ, Γιώργος Καλαπόδης με τον Γιώργο Τρομπέτα, του ΟΠΑΝΔΑ

Attica Race: Ο αγώνας της Αττικής

Η ποδηλασία στην Αττική είναι υπέροχη!

Το έχουμε πει πολλές φορές από το MBike, πως η ΠΕΠΑ είναι εκείνη που στηρίζει τα τελευταία χρόνια την αγωνιστική ποδηλασία δρόμου στη χώρα μας, μέσα από τις διοργανώσεις της. Όραμα, σοβαρότητα, αξιοπιστία, ποιότητα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους αγώνες της. Και το διοικητικό της συμβούλιο δίνει τον καλύτερο εαυτό του σε κάθε αγώνα της.

Φωτό: Πέτρος Γκότσης / MBike

Το Attica Race αποτελεί την… Σπαρτακιάδα της Αττικής και με αφορμή αυτό, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΠΕΠΑ, Γιώργο Καλαπόδη για τη φετινή διοργάνωση.
Τον Γιώργο Καλαπόδη τον γνωρίζουν όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αγωνιστική ποδηλασία στην Ελλάδα. Είναι ο άνθρωπος που, μαζί με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΠΑ, χάρη στο όραμα και την επιμονή του, έχει καταφέρει να κάνει τους αγώνες της ΠΕΠΑ «θεματοφύλακα» της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου στην Ελλάδα.

Πότε ξεκίνησε και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του στα πρώτα χρόνια;
To “Attica Race”  ξεκίνησε πριν απο 9 χρόνια, το 2011. Στην αρχή ήταν ένα αγωνιστικό διήμερο, με χρονόμετρο και σιρκουί την πρώτη μέρα αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια έγινε μονοήμερος αγώνας αντοχής.

Ποια ήταν η ιδέα του αγώνα και οι στόχοι του;
Η βασική ιδέα και σκοπός μας, ήταν να φέρουμε τους αγώνες ποδηλασίας στο προσκήνιο της πόλης, σαν μιά τολμηρή προσπάθεια να βγεί ο κόσμος στους δρόμους για να παρακολουθήσει ένα δυναμικό άθλημα που εκτυλίσσεται σε ανοιχτό χώρο, δίνοντας  έτσι παράλληλα τη δυνατότητα ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.

Έτσι λοιπόν, η χαλαρή «βόλτα» που έχουν ποδηλατίσει όλοι σχεδόν οι ποδηλάτες της Αττικής, αυτόματα μετατράπηκε  σε έναν απαιτητικό αγώνα, όπου, λόγω της ευκολίας που παρουσιάσει η διαδρομή, πολλές φορές η τεχνική επισκιάζει τη δύναμη των αθλητών.      

Σε έναν αγώνα που διασχίζει την Αττική, σε ανοιχτό δρόμο, ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι πονοκέφαλοι των διοργανωτών;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και παραμένει η διαχείριση της κυκλοφορίας των υπόλοιπων οχημάτων, όπου αν προσθέσουμε σε αυτό την αργία της Κυριακής, την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων της Ακρόπολης και κυρίως του Σουνίου, με τις πρώτες – καλές – μέρες της Άνοιξης που συνήθως γίνεται ο αγώνας ,συνδιάζουν ένα μοναδικό μενού για… πονοκέφαλο…

Και ποιά θεωρείτε πως είναι τα πλεονεκτήματα για τους αγωνιζόμενους;
Τα πλεονεκτήματα για τους αγωνιζόμενους, πέρα απο το ότι μπορούν να δουν τους χρόνους τους σε μιά συνήθη διαδρομή, φορεμένη με την «αγωνιστική της λίκρα» και με την ελπίδα να τους δει ανθρώπου μάτι – και όχι τα αιγοπρόβατα της εξοχής που συνηθίζεται για τους αγώνες ποδηλασίας στην Ελλάδα – χαρίζει και στα μέλη της Π.Ε.Π.Α. την πρόκριση για την επικείμενη Ποδηλατική Σπαρτακιάδα, μόλις μπροστά απο το σπίτι τους (στο μεγαλύτερο αριθμό των μελών που μένουν στην Αττική).

 

attica race
Ένας σπουδαίος αγώνας για να ανακαλύψει κάποιος τα όριά του αλλά και τις ομορφιές της Αττικής

 

Σε ποιούς απευθύνεται το Attica Race;
Σε όλους ανεξαιρέτως τους αθλούμενους στην ποδηλασία δρόμου. Οι πρωτοπόροι στο ρυθμό τους και οι υπόλοιποι ακολουθούν. 

Τυχόν προσπάθειες των δεύτερων να χαρούν μια θέση στην κεφαλή του αγώνα μπορεί να φέρει μπελάδες σε όλους μας – κυρίως λόγω έλλειψης εμπειρίας – αλλά σύντομα ξεκαθαρίζει το τοπίο σχεδόν αμέσως μετά το «ελεύθερο».

 

Έτσι λοιπόν, η χαλαρή «βόλτα» που έχουν ποδηλατίσει όλοι σχεδόν οι ποδηλάτες της Αττικής, αυτόματα μετατράπηκε  σε έναν απαιτητικό αγώνα, όπου, λόγω της ευκολίας που παρουσιάσει η διαδρομή, πολλές φορές η τεχνική επισκιάζει τη δύναμη των αθλητών.      

 

Μας είχατε πει πως φέτος είσαστε ιδιαιτέρως ανήσυχος με τον αγώνα. Ποια είναι τα συμπεράσματα μια μέρα μετά; Πώς πήγαν τα πράγματα;
Φέτος όλα πήγαν ιδιαίτερα καλά, ανέλπιστα θα έλεγα, μια που η αρχικά επιφυλλακτική στάση της αρμόδιας τοπικής τροχαίας, λόγω του λαϊκού δρομικού αγώνα «όλοι μαζί μπορούμε» που υπήρχε παράλληλα με εμάς στην περιοχή, δυσχέραινε σε αποτρεπτικό βαθμό το έργο τους. 

Η δική μας επιμονή απο τη μιά, και η άκρως επαγγελματική προσέγγιση των ανθρώπων της τροχαίας από την άλλη, με κύριο γνώμωνα την ασφάλεια όλων των αθλητών και τη σωστή διευθέτηση της κυκλοφορίας  στο σημείο του τερματισμού, έκανε κι εμάς να υιοθετήσουμε, για εντελώς διαφορετικούς όμως λόγους, το σύνθημα του δρομικού αγώνα «όλοι μαζί μπορούμε»! 

Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια ο δήμος Αθηναίων και συγκεκριμένα ο ΟΠΑΝΔΑ, έχει αγκαλιάσει τον αγώνα και τον υποστηρίζει όχι μόνο με την θεσμική του ιδιότητα αλλά με το ειλικρινές ενδιαφέρον των ανθρώπων του. Είναι αλήθεια;
Ναι,  Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. συνεργάζεται άριστα όλα αυτά τα χρόνια μαζί μας για τον συγκεκριμένο αγώνα – και όχι μόνο – σε σημείο που, αφού πρώτα ακολουθήσουμε τη γνωστή πέον τυπική διασικασία, είναι κάτι που το θεωρούν δεδομένο και το έχουν ήδη στο καλεντάρι τους.

 

O Δήμος Αθηναίων πάντα αρωγός του αγώνα

 

Όλα έδειξαν πως το φετινό ήταν ίσως το καλύτερο Attica Race ως τώρα. Ποιά είναι η γνώμη σας;
Πράγματι, όλα τα παραπάνω πού περιγράψαμε, από τις σωστές και έγκαιρες συνεργασίες, μέχρι τους χρόνους και τα αποτελέσματα των αγωνιζομένων, συνέθεσαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, που δούλεψε σωστά μέχρι το τέλος. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι όλα τελείωσαν καλά φέτος και τουλάχιστον 1- 1,5 ώρα νωρίτερα απ’ ότι προηγούμενες χρονιές.

Έχετε ήδη αρχίσει να σχεδιάζετε το Attica της επόμενης χρονιάς;
Το “Attica Race” όπως και όλοι οι αγώνες της Π.Ε.Π.Α. είναι σχεδασμένοι πρώτα απ’ όλα μέσα στο μυαλό μας. Το όραμα βλέπεις, πάει πολύ πιο μπροστά από την πραγματικότητα και βλέπει εικόνες και πράγματα να συμβαίνουν…

Η «πρώτη ύλη» λείπει μόνο, και για εμάς, αυτή είναι που τα μέλη μας  εμπιστεύονται κάθε φορά στις διοργανώσεις μας. 

Η επίσημη πολιτεία και φορείς φυσικά παίζουν το ρόλο τους καθώς και η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλία με τη σημαντικότατη συμμετοχή της.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες του Attica Race 2019 από τον Πέτρο Γκότση.

 

Oι συμμετέχοντες του Attica Race σε δράση! Με τη στολή της ΠΕΠΑ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt

Δείτε επίσης

Nilox: Το μέλλον στο e-mobility είναι εδώ!

Nilox: Η ηλεκτροκίνηση και το e-mobility δεν είναι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της αστικής μετακίνησης.

Τα παιδιά στο επίκεντρο του Athens Bike Festival 2023

Το φετινό, ανανεωμένο Athens Bike Festival το γνωρίζει καλά γιαυτό και ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα για όλα τα παιδιά. Άλλωστε, όλα τα παιδιά μέχρι 18 ετών, θα έχουν δωρεάν είσοδο στους χώρους του ABF και τις τρεις ημέρες.

Athens Bike Festival 2023 powered by ΔΕΗ: Και πάλι κοντά μας!

Athens Bike Festival | 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου | Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου επιστρέφει στην Αθήνα!

mbike.gr

Pin It on Pinterest