Home | Αρχική | Velo-city 2026: Το Rimini έγινε για τέσσερις ημέρες η παγκόσμια πρωτεύουσα του ποδηλάτου

Velo-city 2026: Το Rimini έγινε για τέσσερις ημέρες η παγκόσμια πρωτεύουσα του ποδηλάτου

Mια προσωπική ματιά στο φετινό Velo-city conference

Από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου 2026, το Rimini φιλοξένησε το Velo-city 2026, το ετήσιο διεθνές συνέδριο της European Cyclists’ Federation (ECF) για την ποδηλασία και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Και φυσικά είμαστε εκεί!

To Velo-City Conference πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρέμη, το 1980 και ως το 2010 γινόταν μία φορά τον χρόνο.
Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος τόσο για το συνέδριο όσο και για το ποδήλατο στον κόσμο, η ECF αποφάσισε να το κάνει ετήσιο. Φέτος, ήταν η πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια —από το 1991— που το συνέδριο επέστρεφε στην Ιταλία, και η πόλη της Αδριατικής το αξιοποίησε πλήρως για να παρουσιάσει τη δική της μεταμόρφωση σε πρότυπο βιώσιμης πόλης.

Ένα συνέδριο που έχω παρακολουθήσει πάνω από εφτά φορές και μου φαίνονται λίγες, στο οποίο θα δείτε όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά για την ανάπτυξη της αστικής ποδηλασίας αλλά και του ποδηλατικού τουρισμού, απ’ όλο τον κόσμο.

Velo-city conference
Φτάνοντας στο σταθμό του τρένου του Rimini, φόρτωσα το σακίδιο μου στο Lime και πήγα κατευθείαν στο συνέδριο!

 

Στο Palacongressi di Rimini συγκεντρώθηκαν φέτος περισσότεροι από 1.200 σύνεδροι, 400 ομιλητές και 70+ εκθέτες από περισσότερες από 60 χώρες, για ένα τετραήμερο πρόγραμμα με 80 και πλέον συνεδρίες υπό τον τίτλο «Delivering the Urban Dream» — πώς, δηλαδή, η ποδηλασία μπορεί να γίνει το εργαλείο για πιο ζωντανές, ανθεκτικές και υγιείς πόλεις.

Και η παραδοσιακή αναμνηστική φωτογραφία – έτσι για να θυμάμαι πως ήμουν εκεί…

Και φυσικά από την Ελλάδα ήταν εκεί και το ΜBike – με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα – αλλά και ο οργανισμός «Πόλεις για ποδήλατο», που αποτελεί επίσημο μέλος της ECF από το 2014.

 

 

Velo-city conference
Πώς μεταμορφώνεις ένα χώρο που πριν περνούσαν αυτοκίνητα σε λίμνη; Το Rimini το έκανε.

Το Rimini ως παράδειγμα

Η επιλογή του Rimini δεν ήταν τυχαία. Η πόλη σχεδίασε το «Parco del Mare», ένα έργο που μεταμόρφωσε 15 χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου από αυτοκινητόδρομο σε αστικό πάρκο: πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πράσινες ζώνες, υπαίθρια γυμναστήρια και χώροι παιχνιδιού, με υλικά που απορροφούν το νερό και τμήματα του δρόμου ανυψωμένα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας διάβρωσης. Το έργο, που ξεκίνησε το 2020 και είναι κατά 80% ολοκληρωμένο, βοήθησε το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης να φτάσει σήμερα τα 202 χιλιόμετρα.

Στην τελετή έναρξης, ο δήμαρχος του Gdańsk (διοργανωτή του Velo-city 2025) παρέδωσε συμβολικά τη σημαία της ECF στον δήμαρχο του Rimini, Jamil Sadegholvaad, σηματοδοτώντας την έναρξη της φιλοξενίας.

 

 

Velo-city conference
Αν θέλετε να το κάνετε και δεν ξέρετε τον τρόπο, λύσεις υπάρχουν!

Τα ECF Awards: Όσλο, Ελσίνκι, Rimini

Στις 16 Ιουνίου, στο πλαίσιο της πέμπτης διοργάνωσης των ECF Awards, η CEO της ECF Laurianne Krid και ο πρόεδρος Henk Swarttouw απένειμαν τα βραβεία σε τρεις πόλεις:

Το Όσλο τιμήθηκε με το Cycling Improvement Award (με χορηγό την Eco-Counter) για τη μετάβασή του, μέσα σε μία δεκαετία, από πόλη κυριαρχούμενη από το αυτοκίνητο σε ποδηλατική πόλη με σταθερή ανάπτυξη και 18η θέση στον Copenhagenize Index 2025. «Οι πολιτικοί είχαν τη θέληση και το θάρρος για αλλαγή… και ξεκινήσαμε να χτίζουμε. Έτσι περάσαμε τα επόμενα 10 χρόνια χτίζοντας το δίκτυο», ανέφερε ο Aslak Heggland, υπεύθυνος του έργου από τον Δήμο του Όσλο.

Το Ελσίνκι κέρδισε το Road Safety Award, έχοντας καταγράψει μηδέν θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα σε διάστημα 12 μηνών (ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2025) — επίτευγμα που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των ορίων ταχύτητας, με πάνω από το 50% των δρόμων της πόλης να έχουν πλέον όριο 30 χλμ./ώρα. «Νομίζω ότι είμαστε ακόμα στο ταξίδι μας στο Ελσίνκι, αλλά αν μπορούμε να σχεδιάζουμε πόλεις για παιδιά και ανθρώπους που ποδηλατούν για πρώτη φορά, τότε δεν μπορεί να βγει κάτι λάθος», δήλωσε η Jenni Huovinen από τον Δήμο του Ελσίνκι.

Το ίδιο το Rimini απέσπασε το Cycling Infrastructure Award για το Parco del Mare. «Είναι ένα βραβείο που αναγνωρίζει 20 χρόνια δουλειάς εδώ στο Rimini. Πιστεύω ότι χάρη σε αυτή την υποδομή, το Rimini είναι σήμερα, και θα είναι στο μέλλον, ακόμα πιο φιλόξενο από ποτέ», σχολίασε η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Valentina Ridolfi.

 

 

Σε ένα συνέδριο που αναφέρεται στον ποδηλατικό τουρισμό δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τρεις έως τώρα διευθυντές του EuroVelo: Η Agathe Daudibon (σημερινή διευθύντρια), ο Adam Bodor (στη μέση) και ο Ed Lancaster, διευθυντής από το 2011 ως το 2022.

Παρουσιάσεις, ομιλίες και workshops για όλα τα γούστα!

Εξαιρετικοί ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο βρέθηκαν και πάλι φέτος στο Velo-City Conference για να συμμετάσχουν στο πλούσιο πρόγραμμα.
Περισσότερες από 20 παρουσιάσεις, ομιλίες ή Workshops κάθε μία από τις τρεις ημέρες του συνεδρίου, άλλες περισσότερο ενημερωτικές, άλλες εμπνευστικές άλλες παρουσίαζαν παραδείγματα από πόλεις – μικρές και μεγάλες – που είχαν να παρουσιάσουν καλές πρακτικές και άλλες πιο… παιχνιδιάρικες με το κοινό να συμμετέχει ενεργά.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε τρεις από αυτές θα ήταν οι εξής:

Την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, το “Travel reimagined: Advancing sustainability and tourism”. Moderator, η Διευθύντρια του EuroVelo και καλή φίλη, Agathe Daudibon.
To περιεχόμενο άκρως ενδιαφέρον καθώς η ποδηλασία μας επιτρέπει να εξερευνούμε πόλεις και τόπους με έναν φυσικό, ενεργητικό αλλά και ταυτόχρονα ήπιο τρόπο.
Αυτό επιτρέπει την ανακάλυψη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φύσης, ενισχύοντας την αίσθηση κοινότητας των πολιτών και τη φροντίδα τους για την πόλη τους και το περιβάλλον της.

Καθώς η ανάπτυξη διαδρομών και υπηρεσιών ποδηλατικού τουρισμού συχνά βελτιώνει τις συνθήκες καθημερινής ποδηλασίας, προσφέρει στους τουρίστες έναν μοναδικό τρόπο να βιώσουν τους τόπους που επισκέπτονται, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταφορικών δραστηριοτήτων.

Σε αντίθεση με τον μαζικό τουρισμό, το κόστος και τα οφέλη του ποδηλατικού τουρισμού κατανέμονται σε ολόκληρες περιοχές, δημιουργώντας οικονομικές ευκαιρίες για μικρότερους προορισμούς και βελτιώνοντας τη συνδεσιμότητα για όλους τους ποδηλάτες. Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων και της συζήτησης που ακολούθησε είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν υποστηρίξει τόσο τους ποδηλατο-τουρίστες όσο και τους τουρίστες που ποδηλατούν, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη σημασία της ομαλής σύνδεσης ποδηλάτου-τρένου!

 

 

Επόμενη παρουσίαση που με ενθουσίασε όχι μόνο για το θέμα αλλά και για τον εμπνευσμένο τρόπο που υλοποιήθηκε από τη συντονίστρια καθώς και για τις επίσης εμπνευσμένες προσεγγίσεις των πέντε εξαιρετικών ομιλητριών αλλά και τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του κοινού. Το θέμα: Fatbikes in Focus: A Town Hall Debate on Safety and Regulation

Τα Fatbikes, τα γνωστά μας ηλεκτρικά ποδήλατα με φαρδιά ελαστικά, μεγάλες σέλες και ηλεκτρική υποβοήθηση έως 25 km/h, έχουν αποκτήσει ραγδαία δημοτικότητα στην Ολλανδία. Η άνοδός τους έχει επίσης προκαλέσει έντονη συζήτηση: ανησυχίες για την ασφάλεια, τη συμμόρφωση με τους κανόνες και τη συμφόρηση των ποδηλατικών υποδομών συζητούνται όλο και περισσότερο στους δήμους και ακόμη και στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Είστε υπέρ ή κατά της απαγόρευσης των Fat Bikes;

Θα έπρεπε οι πόλεις να τα ρυθμίσουν πιο αυστηρά – ή να τα απαγορεύσουν εντελώς; Μια διαδραστική συνεδρία προκειμένου να διερευνυθεί το ζήτημα από πολλαπλές οπτικές γωνίες.
Οι συμμετέχοντες έγιναν μέλη του φανταστικού δημοτικού συμβουλίου της Rimitopia, όπου πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με τα fatbikes. Μετά από τοποθετήσεις διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών (υπερασπιστών της ποδηλασίας, ερευνητών, πολιτών και δημοτικών αρχών) σχετικά με την ασφάλεια, τις ομάδες χρηστών, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, άνοιξε ο διάλογος για συζήτηση.

Τελικά, μετά από ψηφοφορία – και παρά κάποιες αντίθετες απόψεις – η πλειοψηφία αποφάσισε πως η Rimitopia δεν θα έπρεπε να περιορίσει ή να απαγορεύσει τα fatbikes.
Moderator η Dagmar Kohler, Σύμβουλος στην Mobycon.

 

Tρίτη παρουσίαση που ξεχώρισε: «If you build it, will they come? Should cycling infrastructure or cycling culture come first?»
Τελικά είναι θέμα κουλτούρας ή υποδομών; Εδώ οι δύο συντονιστές ο Μatteo Jarre Διευθυντής της ιταλικής Decisio και η καταπληκτική Μeredith Glaser, CEO και Professor of Cycling στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, έδωσαν πραγματικό σόου!

Σε επαγγελματίες του χώρου, ακαδημαϊκούς, υπερασπιστές και ειδικούς της ποδηλασίας έχει τεθεί πολλές φορές αυτό το ερώτημα: Θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστεί η ποδηλατική υποδομή, ή θα πρέπει πρώτα να εκδηλωθεί η ζήτηση για μια τέτοια υποδομή – μια κουλτούρα ποδηλασίας – προτού γίνει οποιαδήποτε επένδυση σε υποδομές;
Με άλλα λόγια, τι έρχεται πρώτο: ο ποδηλάτης ή ο ποδηλατόδρομος;
Αντί να μιλήσουν ως «ειδικοί» οι δύο συντονιστές άφησαν το κοινό να αποφασίσει και να καταλήξει στα συμπεράσματα χωρίς ποτέ και σε καμία στιγμή να πάρουν θέση!

 

Bike Parade: Το συνέδριο βγαίνει στον δρόμο

Πέρα από τις κλειστές συνεδρίες για επαγγελματίες, το Velo-city άνοιξε και στην πόλη. Στις 17 Ιουνίου διοργανώθηκε η Bike Parade, μια χαλαρή ποδηλατοβόλτα 10 χιλιομέτρων ανοιχτή σε κατοίκους, τουρίστες και συνέδρους, με αφετηρία τη Rotonda Lucio Battisti και διαδρομή μέσα από το ιστορικό κέντρο και την παραλία, με μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα σε σημεία όπως η Γέφυρα του Τιβέριου, η Piazza Malatesta, η Αψίδα του Αυγούστου και η Piazzale Kennedy.

Velo-city conference
Το πνεύμα του Fellini, πανταχού παρών στη γεννέτειρά του, στο Rimini…

Παράλληλα λειτούργησε το Bike Village στην Piazzale Fellini, με δραστηριότητες οδικής ασφάλειας για παιδιά από την FIAB Rimini και βραβείο στη σχολική τάξη που συγκέντρωσε τα περισσότερα χιλιόμετρα ποδηλασίας μέσω της εφαρμογής WeCity.

 

 

Έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών

Αποτελεί σταθερή αξία στο Velo-city conference και φέτος ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Εταιρείες, νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες, αστικές λύσεις – λύσεις για πόλεις που αναζητούν λύσεις και είναι διατεθειμένες να τις υιοθετήσουν. Φέτος υπήρχαν και οργανωμένες «ξεναγήσεις» στα περίπτερα ενώ όλοι ήταν, όπως πάντα, φιλικοί και με διάθεση επικοινωνίας.

 

Επόμενος σταθμός: Ιαπωνία

Η σκυτάλη του Velo-city παραδίδεται πλέον στην Ασία: το Velo-city 2027 θα πραγματοποιηθεί στο Matsuyama, πρωτεύουσα της περιφέρειας Ehime, από 25 έως 28 Μαΐου 2027 — η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που το συνέδριο φιλοξενείται στην Ιαπωνία, σε μια περιοχή που θεωρείται η πιο φιλική στο ποδήλατο στη χώρα.

Οι Ιάπωνες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην περιφέρεια αυτή και ο Περιφερειάρχης της Εhime την παρουσίασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συγκεντρώνοντας τις επευφημίες του κοινού.
Ταυτόχρονα όμως παρατηρήθηκε και μια… διακριτική παγωμάρα όταν ζήτησε από όλη την ομάδα του να ανέβει στη σκηνή για να τους ευχαριστήσει για τη δουλειά τους – εξαιρετική στ’ αλήθεια – και ήταν όλοι άντρες! Όλοι!

Η πλήρως ανδροκρατούμενη πενταμελής ομάδα εργασίας της Ιαπωνίας, με τις δύο κοπέλες στα αριστερά σε αυστηρά βοηθητικό ρόλο!

Μόνο δύο κοπέλες υπήρχαν στην ομάδα, τις οποίες ούτε καν ανέφερε και οι οποίες είχαν καθαρά βοηθητικό ρόλο. Το κοινό όμως – Ευρωπαίοι στην πλειοψηφία τους – τις χειροκρότησαν δυνατά μόλις ανέβηκα στην σκηνή παρόλο που, θα το πω και πάλι, ο περιφερειάρχης απέφυγε επιδεικτικά να απευθυνθεί σε εκείνες ή να τους δώσει το λόγο.
Τεράστια πολιτισμική διαφορά και, μια υπενθύμιση για το πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε γεννηθεί στην Ευρώπη…
Αυτά ως σύντομο, προσωπικό σχόλιο που όμως μου έκανε τεράστια εντύπωση.

Εντύπωση που ίσως προέρχεται και από το γεγονός ότι, παρακολουθώντας το συνέδριο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, έχω δει να αλλάζει ριζικά η σχέση ανδρών γυναικών στις ηγετικές θέσεις. Πριν 10 χρόνια, ελάχιστες οι γυναίκες που μιλούσαν για το ποδήλατο τώρα μάλλον περισσότερες από τους άντρες σε θέσεις CEO, διευθυντών οργανισμών, ομιλητριών κλπ. Κι αυτό έχει φέρει έναν αέρα ανανέωσης και αισιοδοξίας για την κοινωνία αλλά και για την μικρή κοινότητα του ποδηλάτου.

Velo-city conference
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην ECF, την FIAB και όλη την οργανωτική ομάδα του Velo-city

 

Το Rimini, πάντως, άφησε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η μετάβαση από μια τουριστική πόλη χτισμένη γύρω από το αυτοκίνητο σε πρότυπο πόλης με επένδυση στη βιώσιμη κινητικότητα είναι εφικτή — αρκεί να υπάρχει συνέχεια, πολιτική βούληση και επενδύσεις σε βάθος χρόνου, όπως δείχνουν άλλωστε και τα παραδείγματα του Όσλο και του Ελσίνκι που βραβεύτηκαν στο ίδιο συνέδριο.

Γενικά πάντα, φεύγεις από το Velo City Conference με μια αισιόδοξη διάθεση και περισσότερες γνώσεις.

Και την πεποίθηση πως, ναι, οι πόλεις αλλάζουν, όπως αλλάζουν και οι κοινωνίες. Και οι άνθρωποι.

 

Δείτε επίσης

Limar Air Atlas UAP

Limar Air Atlas UAP: η νέα γενιά για κράνη υψηλής απόδοσης

Από τις διαδρομές του Giro d’Italia Women έως τους αγώνες gravel, το κράνος της Limar ...

Πόσο εφικτό είναι το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την ανάπτυξη του ποδηλάτου;

Ποδήλατο στην Αθήνα Με συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και προτάσεις από επιστημονικούς φορείς και ποδηλατικές οργανώσεις ...

H Wilier Triestina γιορτάζει 120 χρόνια ιστορία με το Filante Ultimate

Η Wilier Triestina γιορτάζει 120 χρόνια ιστορίας και παρουσιάζει την Filante Ultimate, την πιο αποκλειστική ...

Pin It on Pinterest