Home | FITNESS | 6 ελληνικά superfoods

6 ελληνικά superfoods

Μελετάμε την βιβλιογραφία, ανοίγουμε τα ντουλάπια της κουζίνας μας, παρατηρούμε τί αποδεδειγμένα έχει αποδόσει στην καθημερινή πρακτική. Σας έχουμε, λοιπόν, έτοιμη μια  λίστα για τα ψώνια σας για πριν ή και για μετά την προπόνηση!

Διαβάστε, στη συνέχεια, ποιά είναι τα ελληνικά superfoods με τα οποία κάθε αθλητής οφείλει να εφοδιαστεί και γιατί.

1. Γάλα: αποδεδειγμένα το ιδανικό ποτό αποκατάστασης με φυσικούς αυξητικούς παράγοντες, αμινοξέα, καζεϊνες για μυική επούλωση, απλούς υδατάνθρακες, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο και φώσφορο για υγιή οστικό μεταβολισμό.
Προτιμείστε κάποιο προϊόν με καλλιέργεια προβιοτικών (πχ. κεφίρ) για την ενίσχυση του εντερικού μικροβιόκοσμου, μείωση της φλεγμονής και αύξηση της ανοσοποιητικής ικανότητας.

2. Παντζάρια: από τα πιο hot στην αθλητική βιβλιογραφία, ο χυμός παντζαριών ενισχύει τις προπονητικές «προsupermanοσαρμογές», αυξάνει την αντοχή και την αθλητική απόδοση, μάλλον εξαιτίας της περιεκτικότητας σε νιτρικά ιόντα οπότε και αύξηση της αγγειοδιαστολής. Επίσης, είναι μοναδική πηγή στο αντιοξειδωτικό βητα-κυανίνη που συμμετέχει στην ανοσοποιητική απάντηση. Και βέβαια, σαν βολβοί, είναι πλούσιοι σε συστατικά του χώματος όπως το χρώμιο ενώ τα φύλλα σε μαγνήσιο ως βασικό συστατικό της χλωροφύλλης.

3. Ελαιόλαδο: μοναδική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βασική πηγή της πολυσυζητημένης μεταξύ των αθλητών βιταμίνης Ε, ενισχύει το ανοσοποιητικό και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και του συνδρόμου υπερπροπόνησης. Μην αμελούμε εξάλλου πως το ελαιόλαδο έχει αναδειχθεί ως κλειδί για τη μακροζωία.

4. Ψάρι: βασική πηγή πρωτεϊνης και ψευδάργυρου για μυική ανάπτυξη, ιώδιο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ω-3 για μείωση της φλεγμονής και καρδιαγγειακή ευρωστία, φώσφορο και ασβέστιο ειδικά στα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κοκκαλο.

5. Ελληνικός καφές: ένα παραδοσιακό προαγωνιστικό ρόφημα πλούσιο σε καφεϊνη, η οποία αυξάνει την εγρήγορση και την ετοιμότητα, με ενδείξεις για αύξηση στα επίπεδα ελεύθερων λιπαρών οξέων κατά την άσκηση και εξοικονόμηση γλυκογόνου, δεν προάγει την παραγωγή ούρων ενώ είναι από την φύση του υγρό οπότε συμβάλει στην ενυδάτωση. Επιπλέον, συγκεκριμένα ο εληνικός καφές είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και, σαφώς, είναι περισσότερο γαστρεντερικά ανεκτός σε σχέση με τον στιγμιαίο.


6. Βότανα: και για να το συγκεκριμενοποιήσουμε, τσάι βουνού. Στην βάση, πλέον, της Μεσογειακής πυραμίδας, τα αφεψήματα βοτάνων συμβάλλουν στην ενυδάτωση αλλά και στην αντιμετώπιση της φλεγμονης καθώς έχουν αντιμικροβιακές, καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Προσθέστε μέλι από κάποιο τοπικό παραγωγό για ένα ιδανικό ρόφημα στο τέλος μια μέρας δύσκολης προπόνησης.


Δείτε εδώ τί έχουμε πει για τον Κρόκο Κοζάνης
Και η λίστα συνεχίζει…!

Ενδεικτική Βιβλιογραφία: Brian D Roy: Milk: the new sports drink? A Review, JISSN 2008
http://www.jissn.com/content/5/1/15
Martarelli D et al.: Effect of a probiotic intake on oxidant and antioxidant parameters in plasma of athletes during intense exercise training.Curr Microbiol. 2011
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21400082
Muggeridge DJ et al.: A Single Dose of Beetroot Juice Enhances Cycling Performance in Simulated Altitude, Med Sci Sports Exerc. 2013 Astorino TA, Roberson DW: Efficacy of acute caffeine ingestion for short-term high-intensity exercise performance: a systematic review, J Strength Cond Res. 2010 Siasos et al.: Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study, Vasc Med March 18, 2013
http://vmj.sagepub.com/content/early/2013/03/18/1358863X13480258.abstract

Chee Keong Chen et al.: Herbs in exercise and sports, J Physiol Anthropol. 2012 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375032/ ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations, 2010 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2853497/?tool=pubmed American College of Sports Medicine Position stand: Nutrition and athletic performance. Med Sci Sports Exerc. 2009 Sports Dietitians of Australia, Fact Sheets http://www.sportsdietitians.com.au/factsheets/

Δείτε επίσης

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019

Οι Πρέσβεις 4 χωρών συζητούν για Βιώσιμη Κινητικότητα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019 “ανοιχτή συζήτηση” για την κινητικότητα στην Αθήνα Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ...

primoz roglic vuelta 2019

Primoz Roglic: ο «βασιλιάς» του Γύρου της Ισπανίας 2019!

Πρώτη νίκη σε Grand Tour για τον Primoz Roglic! Στην πρώτη του εμφάνιση στο Γύρο ...

Social Biking Challenge

Social Biking Challenge 2019: Κάντε χιλιόμετρα και κερδίστε ένα ποδήλατο!

Ποδηλατούμε για την Αθήνα συμμετέχουμε στην πανευρωπαϊκή δράση Social Biking Challenge! Με το σύνθημα “Ποδηλατούμε ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest