Home | Αρχική | Δρ. Κώστας Μπάρδης: Η επιστήμη στη διάθεση των επιδόσεων

Δρ. Κώστας Μπάρδης: Η επιστήμη στη διάθεση των επιδόσεων

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Κώστα Μπάρδη

Ο Εργοφυσιολόγος και Βαλκανιονίκης στην ποδηλασία Κώστας Μπάρδης, οραματίζεται το «ΕΥ ΖΗΝ» όχι μόνο για τους «ημίθεους» αλλά και για τους κοινούς θνητούς. 

Ο Κώστας Μπάρδης, Βαλκανιονίκης στην ποδηλασία και εργοφυσιολόγος, ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Nutrilab, βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, αλλά και απλών ανθρώπων που επιθυμούν να συνδυάσουν καλή διατροφή και άσκηση στην καθημερινότητά τους. 

Με τη βοήθεια υπερσύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού, ο Κώστας Μπάρδης και η επιστημονική ομάδα της Nutrilab, είναι σε θέση να γνωρίζουν το σώμα μας καλύτερα και από εμάς τους ίδιους και να μας προσφέρουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διαιτολογίου και άσκησης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στους στόχους μας. 

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και ποια η σημασία του αθλητικού σου υποβάθρου για τη σημερινή σου, επιτυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα ως εργοφυσιολόγου.
Αδιαμφισβήτητα, ο αθλητισμός ήταν από μικρή ηλικία η μεγάλη μου αγάπη. Ειδικά, το ποδήλατο με γοήτευσε από τα 10 μου χρόνια και με ώθησε να συμμετέχω σε ποδηλατικούς αγώνες και σχετικές διοργανώσεις. Υπήρξα βασικό μέλος της Εθνικής Ομάδας ποδηλασίας mountain bike καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας 1997-2007. 

 

Αθλητής υψηλών επιδόσεων, ο Κώστας Μπάρδης ήταν γνωστός και για το εξαιρετικό του ποδηλατικό στιλ!

 

Αργότερα, με υποτροφία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έκανα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Αγγλία, στο χώρο της εργοφυσιολογίας. 

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, γεννήθηκε η ιδέα για τη συγγραφή ενός βιβλίου που θα είχε ως κύριο στόχο την πολυδιάστατη προσέγγιση της ποδηλασίας από την πλευρά της εργοφυσιολογίας, της διατροφής, της προπονητικής και της ψυχολογίας. 

Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε το 2018, με την έκδοση ενός βιβλίου ολιστικής προσέγγισης της ποδηλασίας, με τίτλο «Επιστήμη της Ποδηλασίας». 

 

Η Επιστήμη της Ποδηλασίας αποτελεί το αποτέλεσμα πολλών ετών αθλητικής και επιστημονικής γνώσης

 

Ακολούθησαν διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, οπότε και στράφηκα ειδικότερα στην ενασχόληση με την αθλητική διατροφή και συνέχισα το 2014 με τις μεταδιδακτορικές μου έρευνες στην Αμερική (University of Arkansas), στο τμήμα κινησιολογίας και συγκεκριμένα στο Human Performance Lab,  όπου ασχολήθηκα με ομάδες αθλητών και διαβητικών ασθενών. 

Έχοντας υπάρξει για πολλά χρόνια μέλος της Εθνικής Ομάδας ποδηλασίας, μπορώ να αντιληφθώ σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες και τις ανάγκες που εκφράζουν οι αθλητές σχετικά με τις προσπάθειές τους για βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και επίτευξης των προσωπικών στόχων τους.

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2012 ως Εργοφυσιολόγος – Διατροφολόγος της Εθνικής ομάδας Ποδηλασίας στην κατηγορία ανδρών. Το τρέχον χρονικό διάστημα εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ, διδάσκοντας το μάθημα με τίτλο «Προπονητική και Διδακτική στην Ποδηλασία» στα πλαίσια του προπτυχιακού κύκλου σπουδών. 

 

Με τον καλό του φίλο Γιάννη Σκόρδα, από τις «μορφές» της αγωνιστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα και μάλλον τον πιο αγαπητό και χαμογελαστό ποδηλάτη που έχει περάσει από τους αγώνες στην Ελλάδα.

 

Πες μας μερικούς από τους αθλητές που παρακολουθείς;
Έχω τη χαρά και την τιμή να παρακολουθώ μία μεγάλη ομάδα επαγγελματιών στον χώρο του αθλητισμού, ανάμεσα στους οποίους ορισμένοι έχουν ολοκληρώσει μία σημαντική πορεία στο χώρο του πρωταθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής ορεινής ποδηλασίας Περικλής Ηλίας, η Σοφία Κτενά, παγκόσμια πρωταθλήτρια τεχνικής κολύμβησης, ο Αντρέας Τιλελής, παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστής κωπηλασίας, ο Γιώργος Σταυρακάκης, πανευρωπαϊκός πρωταθλητής ποδηλασίας, η Δήμητρα Πασχάλη, παγκόσμια πρωταθλήτρια ταεκβοντό, ο Νίκος Παπαγγελής, παγκόσμιος κυπελλούχος ποδηλασίας, ο Γιώργος Ασπουγαλής, πρωταθλητής κολύμβησης, η Ευαγγελία Ζυγόρη, πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 200μ., ο Αντώνης Σύκαρης  (ο Κορυφαίος Έλληνας Ορειβάτης) και αρκετούς άλλους πρωταθλητές τόσο σε ατομικά όσο και σε ομαδικά αθλήματα.

 

Οι αθλητές του Nutrilab εμπιστεύονται στον Κώστα Μπάρδη και στους συνεργάτες του, τους κόπους και το όραμά τους!

 

Παρακολουθώντας την πορεία τους, ως πρώην πρωταθλητής, αισθάνεσαι σαν να ζεις και εσύ μαζί τους την περιπέτεια;
Έχοντας βιώσει όλο το πλαίσιο προετοιμασίας μιας πλήρους και απαιτητικής αγωνιστικής περιόδου, βρίσκομαι σε θέση να κατανοήσω απόλυτα τις ανησυχίες και τις απορίες των ατόμων που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Το πλάνο κατάλληλης προετοιμασίας για τους αγώνες είναι μία αρκετά απαιτητική διαδικασία, καθώς χρειάζεται επιμελής σχεδιασμός της αγωνιστικής σεζόν υπό το πρίσμα ενδεδειγμένου προπονητικού πλάνου που έχει ορίσει ο προπονητής τους και κατάλληλης διατροφικής υποστήριξης. Η συνεργασία με κάθε αθλητή μου, στο πλαίσιο αυτό αποτελεί για μένα, κάθε φορά, μία νέα περιπέτεια αναζήτησης των καλύτερων δυνατών μεθόδων ενίσχυσης της αθλητικής απόδοσης του καθενός, βάσει των δυνατών και των αδύνατων σημείων του. Οπότε, βιώνω και εγώ μαζί με τους αθλητές μου όλο το προαγωνιστικό άγχος κατάλληλης προετοιμασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της αθλητικής σεζόν. 

 

 

Nutrilab και σεμινάρια. Τι είναι τα σεμινάρια που ετοιμάζει το Nutrilab και σε ποιους απευθύνονται;
Στο χώρο του Nutrilab διεξάγονται σεμινάρια βασιζόμενα σε ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας που άπτεται επί ζητημάτων αθλητικής και κλινικής διατροφής, παιδικής παχυσαρκίας και διατροφικής συμπεριφοράς. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, όπως διαιτολόγους, ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους κ.α., σε προπονητές και άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με το χώρο του αθλητισμού, καθώς, και σε οποιοδήποτε επαγγελματία ή μη, ο οποίος επιθυμεί να διευρύνει τις γνώσεις του. Η ομάδα εισηγητών των σεμιναρίων απαρτίζεται, κατά κύριο λόγο, από διδάκτορες του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ιατρικής σχολής Αθηνών, με απώτερο σκοπό την κάλυψη όλων των θεματικών ενοτήτων διατροφής βάσει τρεχόντων επιστημονικών δεδομένων. Παράλληλα, η αξιοποίηση σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές μας να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία εκμάθησης και να διατηρούν την επαφή με τον διδάσκοντα, μέσω της πλατφόρμας βιντεοσκοπημένων διαλέξεων και τη διεξαγωγής live sessions. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο αναβάθμισης των παρεχόμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων, ολοκληρώθηκε η σύναψη συνεργασίας με τον οργανισμό Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ο οποίος συνεργάζεται ερευνητικά με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης προς υλοποίηση ενός σεμιναρίου Μεσογειακής Διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο αρκετοί ισπανόφωνοι επαγγελματίες υγείας έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του σεμιναρίου μας. 

Υψηλού επιπέδου στούντιο ηχογραφήσεων για τις ανάγκες των σεμιναρίων

 

Πώς προέκυψε η δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου nutrilab στη Σπάρτη;
Δεδομένης της αγάπης μου για τη Σπάρτη, τόσο σαν γενέτειρά μου, όσο και σαν γενέτειρα των ιδεωδών του αθλητισμού, θεώρησα ως απαραίτητη τη δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου nutrilab στην περιοχή. Η ενεργή εμπλοκή μου με το χώρο του πρωταθλητισμού στο παρελθόν και η τρέχουσα εμπλοκή μου με το χώρο της αθλητικής διατροφής και της εργοφυσιολογίας, με έφερε ολοένα και πιο κοντά σε ανησυχίες και απορίες ανθρώπων της επαρχίας, σχετικά με ζητήματα διατροφής και άθλησης. Θεώρησα, λοιπόν, ότι η λειτουργία ενός κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης και διατροφικής υποστήριξης σε μία μεγάλη επαρχιακή πόλη, όπως η Σπάρτη, θα μπορούσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, καθώς, και τις ανάγκες των κατοίκων των γειτονικών νομών.

 

Η επιστημονική κατάρτιση είναι ένα θέμα. Όταν όμως συνδυάζεται με άρτιο εξοπλισμό τα αποτελέσματα απογειώνονται…

 

Πόσο σημαντικό είναι για τον μέσο άνθρωπο που ασκείται να ακολουθήσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής;
Ο κατάλληλος σχεδιασμός της διατροφικής πρόσληψης δεν είναι μόνο ένα μέσο διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους, αλλά και ένα μέσο ενίσχυσης των αποτελεσμάτων τήρησης ενός συστηματικού προγράμματος φυσικής δραστηριότητας. Ο συνδυασμός κατάλληλης διατροφικής υποστήριξης και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και βελτιώνει σημαντικά τη σωματική και πνευματική ευεξία του ατόμου. Στην περίπτωση των αθλητών, ο σωστός σχεδιασμός της διατροφικής πρόσληψης βάσει του προπονητικού προγράμματος καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός για την επίτευξη της βέλτιστης αθλητικής απόδοσης.

Στις διοργανώσεις μεγάλων αποστάσεων πόσο σημαντική είναι η διατροφή;
Η κατάλληλη εκπαίδευση του αθλητή σχετικά με τις στρατηγικές ενεργειακής πρόσληψης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η διατήρηση επαρκών αποθεμάτων ενέργειας κρίνεται απαραίτητη κατά τη διάρκεια της προπονητικής συνεδρίας ή του αθλητικού γεγονότος. Στις διοργανώσεις μεγάλων αποστάσεων, όπου οι ενεργειακές ανάγκες των ατόμων είναι ακόμη πιο υψηλές, ο κατάλληλος σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφικής υποστήριξης μπορεί να δώσει την ώθηση στον αθλητή να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη σε αυτές τις διοργανώσεις είναι η καλύτερη μέθοδος διασφάλισης των προπονητικών οφελών!

Η ακαδημαϊκή σου πορεία δείχνει μια ενεργή εμπλοκή με την εκτίμηση των επιπέδων ενυδάτωσης στην απόδοση σε διάφορες φάσεις της άθλησης. Ποια είναι η πραγματική σημασία της σωστής ενυδάτωσης στην αθλητική απόδοση;
Η διατήρηση καλών επιπέδων ενυδάτωσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις απώλειες, που δυνητικά μπορεί να εμφανιστούν στην αθλητική απόδοση, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας σώματος. Πολλές ερευνητικές μελέτες, στις οποίες υπήρξα ενεργό μέλος, εκτίμησαν με ακρίβεια την επίδραση της ελλιπούς ενυδάτωσης στην αθλητική απόδοση και έχουν δημοσιευτεί, ήδη, σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως το περιοδικό του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθλητικής Ιατρικής. Η τήρηση των κατάλληλων επιπέδων ενυδάτωσης μπορεί να εξασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή αθλητική απόδοση με επιβράδυνση του χρόνου εμφάνισης κόπωσης. Μάλιστα, αυτή την περίοδο σχεδιάζεται υπό την εποπτεία μου, μελέτη εκτίμησης της αθλητικής απόδοσης των ποδηλατών υπό το πρίσμα της διατροφικής υποστήριξης και της ενυδάτωσης, στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να κοινοποιηθούν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικάνικου Κολεγίου Αθλητικής Ιατρικής.

Η εργομετρική αξιολόγηση απευθύνεται μόνο σε αθλητές ή και σε άτομα του γενικού πληθυσμού που επιθυμούν απώλεια βάρους; Υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης ατόμων με προβλήματα υγείας;
Η εργομετρική αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη τεχνική εντοπισμού των προσωπικών δυνατοτήτων του κάθε αθλητή ή αθλούμενου, καθώς συμβάλει στην επιτυχία ενός πλάνου διατροφικής υποστήριξης που στοχεύει, τόσο σε ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, όσο και σε απώλεια σωματικού βάρους. Ειδικότερα, η εργομετρική αξιολόγηση δίνει τη δυνατότητα εύρεσης του κατάλληλου ρυθμού καύσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων, βοηθώντας σημαντικά στην εύρεση της σωστής έντασης άσκησης για την εξαγωγή του ιδανικότερου προγράμματος άσκησης προς μείωση του σωματικού λίπους με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Δεδομένου ότι διαχειριζόμαστε ευρύ φάσμα περιστατικών, η εργομετρική αξιολόγηση και η διατροφική υποστήριξη τελούνται πάντοτε υπό ταυτόχρονη διερεύνηση διαφόρων αιματολογικών δεικτών. Ταυτόχρονα, με κατάλληλη αξιοποίηση της αξιολόγησης διαφόρων δεικτών υγείας, μέσω του ιατρικού εξοπλισμού της SECA του εργαστηρίου μας, που διαθέτει παγκόσμια πιστοποίηση για την ακρίβεια και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της, υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής κατάλληλου πλάνου διατροφικής υποστήριξης, το οποίο δεν στοχεύει σε μοναδιαία ρύθμιση του σωματικού βάρους και της αθλητικής επίδοσης, αλλά και σε πρόληψη διαφόρων χρόνιων νοσημάτων. 

Παρατηρήσαμε ότι πρόσφατα στο Nutrilab δίνεται η δυνατότητα στα άτομα να δοκιμάσουν τη μέθοδο προσομοίωσης σε υποξικό περιβάλλον. Ποια είναι τα οφέλη της μεθόδου;
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες επιστημονικές μελέτες, η παραμονή σε υποξικό περιβάλλον για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. κατά τη διάρκεια του ύπνου), έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και των δεικτών αιμοποίησης. Η βραδινή κατάκλιση σε υποξικό περιβάλλον φαίνεται να βοηθά σημαντικά στην αθλητική απόδοση. Τα παραπάνω οφέλη εμφανίζονται όταν τηρείται το κατάλληλο πρωτόκολλο προσομοίωσης συνθηκών υψομέτρου για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες. Δεδομένου ότι, τα πρωτόκολλα εξομοίωσης συνθηκών υψομέτρου διαφέρουν μεταξύ των αθλητών, δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές μας να ενισχύσουν την αθλητική τους απόδοση τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας, μέσω εξατομικευμένης διατροφικής υποστήριξης και αξιολόγησης αιματολογικών δεικτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παραμονή τους σε υποξικό περιβάλλον. 

 

Βρίσκεις χρόνο να κάνεις ποδήλατο τώρα;
Δυστυχώς, οι ασχολίες της καθημερινότητας είναι αρκετές και ιδιαίτερα απαιτητικές, και έτσι, επί του παρόντος τουλάχιστον, η συστηματική ενασχόληση με την ποδηλασία είναι δύσκολη. Παρόλα αυτά, πάντοτε βρίσκω λίγο χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για μία ποδηλατική εξόρμηση και ειδικά όταν βρίσκομαι στη γενέτειρά μου την Σπάρτη. 

 

 

Τι άλλο να περιμένουμε από το Nutrilab μέσα στο 2019; Ποια είναι τα πλάνα σας για τη χρονιά που ξεκίνησε;
Τα πλάνα του Nutrilab παραμένουν πάντοτε τα ίδια με διαρκή στόχο την εξατομικευμένη διατροφική υποστήριξη βάσει της κατάλληλης εργομετρικής αξιολόγησης. Αλλά αν πρέπει να βάλω σε μία φράση τον στόχο μας για το 2019, θα έλεγα, ένθερμα, πως είναι η διασφάλιση του ΕΥ ΖΗΝ, μέσα από την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της σωστής ενημέρωσης του κοινού για ζητήματα διατροφής και άσκησης!

Δείτε επίσης

Χειμερινές αποδράσεις – με ποδήλατο και την Let’s Ferry

Με το ποδήλατο – φυσικά – και το χειμώνα Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να ...

Giant REIGN E+: Η επανάσταση στα αγωνιστικά e-MTB

Η νέα εποχή στα αγωνιστικά MTB e-Bikes Με τροχό 29” εμπρός και 27.5” πίσω, το ...

Scott syncros

Tα νέα φωτάκια της Syncros κάνουν τη νύχτα μέρα

Όταν η νύχτα σε βρει στο ποδήλατο… μη χάσεις το – Syncros – φως σου! ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest