Home | Αρχική | Eυρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019 στο ΚΠΙΣΝ

Eυρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019 στο ΚΠΙΣΝ

Για τρίτη χρονιά το ΚΠΙΣΝ ανακοινώνει τις δράσεις του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας δραστηριοποιείται από το 2002, στην προώθηση «πράσινων» τρόπων βιώσιμης μετακίνησης στις πόλεις, με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής

Ο πανευρωπαϊκός αυτός θεσμός που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να παρουσιαστούν στους κατοίκους των πόλεων εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης και οι προκλήσεις που τα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν στις μέρες μας. Επίσης, να δοκιμάσουν νέους τρόπους μεταφοράς και να συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις για σημαντικά θέματα.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 κι εμείς έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποστηρίζουμε την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Το 2018, το ΚΠΙΣΝ βραβεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions», στο πλαίσιο επιβράβευσης δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας της περασμένης χρονιάς.

Το ΚΠΙΣΝ, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, προάγει σταθερά τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας και την ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, άσκησης και ψυχαγωγίας.

 

1. Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «MICROMOBILITY & CARGO BIKES ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ»

Συζήτηση για το micromobility (ελαφρά οχήματα μεταφοράς) και τα cargo bikes (ποδήλατα μεταφοράς προϊόντων) με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρουσίαση καλών εμπειριών, ευκαιριών και προκλήσεων για τους πολίτες και την πόλη, από εκπροσώπους χωρών που πρωταγωνιστούν στο micromobility διεθνώς (ΗΠΑ, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία).

Η εκδήλωση για το micro mobility (ελαφρά οχήματα μεταφοράς) και τα cargo bikes (ποδήλατα μεταφοράς προϊόντων) θα πραγματοποιηθεί με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα αφορά στην παρουσίαση των ευκαιριών και των προκλήσεων για τους πολίτες και την πόλη.

Α. Σκέλος: Συζήτηση βασισμένη στις ανάγκες δημιουργίας πλαισίου λειτουργίας των e scooters αλλά και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την εμφάνισή τους στα κέντρα των πόλεων. Παρουσίαση καλών εμπειριών από εκπροσώπους χωρών που πρωταγωνιστούν στο micromobility διεθνώς (ΗΠΑ, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία).

Β. Σκέλος: Παρουσιάζουμε πώς τα cargo bikes μπορούν να συντελέσουν στην προσπάθεια αυτή με επιτυχημένα παραδείγματα από την Βιέννη και το Άμστερνταμ.

Ομιλητές:
Hermine Poppeller: Πρέσβης της Αυστρίας
Klavs A. Holm: Πρέσβης Δανίας
Geoffrey Pyatt: Πρέσβης των ΗΠΑ
Stella Ronner-Grubačić: Πρέσβης της Ολλανδίας
Μαρία Βασιλάκου: Σύμβουλος  Αστικής Ανάπτυξης, Αντιδήμαρχος Βιέννης 2010-2019
Σπύρος Παπαγεωργίου: Πόλεις για ποδήλατο, Συντονιστής

  • Ημέρα: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου
  • Σημείο: Πύργος Βιβλίων
  • Ώρες: 18:30 – 20:30

 

2. Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά

Δημιουργείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θεσμό «Δίπλωμα Ποδηλάτου για παιδιά», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών.

Πρόκειται για μια δράση που θα υλοποιηθεί στο ΚΠΙΣΝ, τρεις φορές μέσα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από 16 – 22 Σεπτεμβρίου, και συγκεκριμένα τις ημέρες Τρίτη 17/9 και Πέμπτη 19/9 από τις 17:00 ως τις 21:00  και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 14:00, στο Κέντρο Επισκεπτών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας 15 λεπτών, και στη συνέχεια πρακτική εκπαίδευση και απλές εξετάσεις με στόχο την απόκτηση «Άδειας Οδήγησης Ποδηλάτου».

Απευθύνεται σε παιδιά 5ης και 6ης δημοτικού, τα οποία ήδη γνωρίζουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές και θέλουν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.

Τα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να έρθουν με τα ποδήλατά τους.

Πρόκειται για μια δράση με συμβολικό χαρακτήρα, που έχει ως στόχο να τονίσει τη σημασία της εκπαίδευσης στον ΚΟΚ των παιδιών αλλά και την ευαισθητοποίηση των γονέων τους απέναντι στους χρήστες ποδηλάτων.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα παιδιά που θα περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις παραλαμβάνουν την πρώτη τους «Αδεια Οδήγησης Ποδηλάτου»!

Σημείο: Κέντρο Επισκεπτών

  • Ημέρες / Ώρες
  • Τρίτη 17/9: 17:00 – 21:00
  • Πέμπτη 19/9: 17:00 – 21:00
  • Σάββατο: 21/9: 10:00 – 14:00

 

3. Social Biking

Το Social  Biking Challenge, ένα project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να ενθαρρύνει την ποδηλασία ως κοινωνική συνήθεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινά πανευρωπαϊκά στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει 3 εβδομάδες, ως τις 6 Οκτωβρίου 2019.

Προτρέπει τους πολίτες να πραγματοποιήσουν όσα περισσότερα χιλιόμετρα μπορούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αποδεικνύοντας εμπράκτως πως το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει έναν θαυμάσιο τρόπο μετακίνησης σε μια πόλη όπως η Αθήνα.

Στην επίσημη έναρξη της ενέργειας για την Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκεφτούν το ενημερωτικό περίπτερο που θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το Social Biking.

  • Ημέρα: Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου
  • Σημείο: Κέντρο Επισκεπτών
  • Ώρες: 18:00 – 20:00

 

4. Workshop:  WE CHECK YOUR BIKE!

Το ΚΠΙΣΝ προσκαλεί όλους τους ποδηλάτες να έρθουν με τα ποδήλατά τους και να μάθουν από έμπειρους τεχνικούς πώς να λύνουν και να δένουν το όχημά τους, πώς να αλλάζουν ελαστικά και να ρυθμίζουν τις ταχύτητες ανάλογα με το δρόμο, αλλά και πώς να ρυθμίζουν τα φρένα και τη θέση οδήγησης.

Οι ποδηλάτες θα αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για τη φροντίδα του οχήματός τους και την οδική ασφάλεια, αλλά και θα μάθουν χρήσιμες συμβουλές για μελλοντικές αγορές εξοπλισμού ή αξεσουάρ, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

  • Ημέρα: Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
  • Σημείο: Κέντρο Επισκεπτών
  • Ώρες: 17:00 – 21:00

 

Ελεύθερη είσοδος

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Δείτε επίσης

L’ Etape Greece by Tour de France 2024 presented by SKODA

Ολοκληρώθηκε το 2ο L’ Etape Greece by Tour de France presented by SKODA

Υπέροχη διαδρομή, δυνατές συγκινήσεις αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις στις τρεις διαδρομές της διοργάνωσης L’ Etape Greece ...

Velo-city Ghent

Velo-City Ghent 2024: To μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, φέτος στη Γάνδη

Ποδηλατική Καινοτομία και Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα Η Γάνδη, μια πόλη γνωστή για την ιστορική γοητεία ...

ποδηλατικός τουρισμός

Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ Πρώτη Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό : «Το παρόν ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest