Home | Αρχική | Τέρμα το σούρωμα, ζήτω τα QOM στο Strava!

Τέρμα το σούρωμα, ζήτω τα QOM στο Strava!

Μικρές ορατές και μεγάλες αόρατες αλλαγές…

Με διατροφή και προπόνηση ξεκίνησε το 2019. Βάζοντας πλέον σε εφαρμογή τα προγράμματα των ειδικών και αξιολογώντας τα αποτελέσματά τους σε πραγματικές συνθήκες ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων…

Ο φετινός χειμώνας θα ‘ναι από τους καλύτερους «απαισιότατους». Μας στέρησε μεν σε ποσότητα ποδηλατικές ώρες στον δρόμο, αλλά πρόσφερε ποιοτική χαρά – έστω και ολιγόωρη – στους τολμηρούς που δεν δίστασαν να αφήσουν τα σημάδια των ποδηλατικών τους τροχών πάνω στο φρέσκο χιόνι της υπαίθρου. 

Όσο για μένα, συνθήκες όχι μόνο καιρικές, περιόρισαν τα χιλιόμετρά μου σε αυστηρά κλειστό χώρο, πλάι στο μεγάλο συνθετικό, αλλά, διακριτικά φωτισμένο, χριστουγεννιάτικο δέντρο με καλή beatάδικη μουσική, κατάλληλη για κοπάνημα στο προπονητηριάκι, βάσει πολύ συγκεκριμένου προγράμματος signé Βασίλης Κρομμύδας.   

Παράλληλα με την υπερθέρμανση πάνω στο προπονητήριο, ακολουθούσα πιστά το διαιτολόγιο που με επιμέλεια μου σχεδίασε ο Κώστας Μπάρδης, και έτσι εξασφάλισα την απαιτούμενη ενέργεια για τις προπονήσεις, με βάση την εργομετρική αξιολόγηση που έγινε στο εργαστήριο Nutrilab και αποτέλεσε βασικό εργαλείο στην προσπάθειά μου για απώλεια βάρους. 

Διατροφή + Άσκηση = Ευεξία & Φυσική Κατάσταση

Το πρόγραμμα που ακολουθώ πλέον είναι αυστηρά μηνιαίο και οι αλλαγές γίνονται με βάση τα αποτελέσματα του προηγούμενου μήνα. 

Πρώτος μήνας προγράμματος 

Διατροφή:

Στόχος: μείωση σωματικού βάρους και βελτιστοποίηση απόδοσης στην άσκηση
Οι αλλαγές του προγράμματος ήταν όχι τόσο ποιοτικές αλλά ποσοτικές. Με την έννοια ότι τα τελευταία χρόνια προσέχω τη διατροφή μου και απέφευγα ούτως ή άλλως ανθυγιεινά ψευδονόστιμα εδέσματα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Nutrilab, όμως, έδωσα έμφαση στη συχνότητα των γευμάτων, τις ποσότητες, τους συνδυασμούς, και φρόντισα να μην λείπει τίποτα από το διαιτολόγιό μου σε εβδομαδιαία βάση. 

 

Διατροφή και προπόνηση
Οι μετρήσεις γίνονται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του έμπειρου προσωπικού της Nutrilab

 

Το αποτέλεσμα φάνηκε στις επιστημονικές μετρήσεις κατά την επανεξέταση των δεδομένων μου, μετά από έναν περίπου μήνα: μείωση του σωματικού βάρους, κατά 3 kg, μείωση της λιπώδους μάζας σώματος, κατά 5%, και αύξηση της μυϊκής μάζας, κατά 1 kg, περίπου. Με απλά λόγια, το εξατομικευμένο διαιτολόγιο και το κατάλληλο προπονητικό πλάνο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη σύσταση του σώματος. 

Η υιοθέτηση νέων συνηθειών διατροφής και άσκησης μας οδηγεί τόσο σε «ορατές», όσο και σε «αόρατες» αλλαγές. Για παράδειγμα, η αλλαγή στη σύσταση σώματος είναι μια «ορατή» αλλαγή, την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ εύκολα με τη χρήση μεζούρας και δερματοπτυχόμετρου. Στην περίπτωσή μου, μειώθηκε η περιφέρεια μέσης και ισχίων, κατά 3 cm και 6 cm, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, οι «αόρατες» αλλαγές δεν διακρίνονται τόσο εύκολα με γυμνό μάτι και απαιτούν κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό. 

«Οι αλλαγές στην περιεκτικότητα του σώματος σε υγρά, η μεταβολή της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού και ο ακριβής προσδιορισμός των αλλαγών σε μυϊκή και λιπώδη μάζα σώματος αποτελούν ορισμένες από τις βασικότερες «αόρατες» αλλαγές που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα με την έναρξη ενός συστηματικού προγράμματος διατροφής και άσκησης», εξηγεί ο Κώστας Μπάρδης.

Πέραν, λοιπόν, των πολύ ευπρόσδεκτων ορατών αλλαγών στο σώμα μου, κρίθηκε αναγκαία και η περαιτέρω διερεύνηση των «αόρατων» αλλαγών, που τελικά είναι και οι πιο σημαντικές, με την εφαρμογή ιατρικής αξιολόγησης δεικτών υγείας μέσω του ιατρικού εξοπλισμού που διαθέτει το εργαστήριο της Nutrilab, εξοπλισμός με παγκόσμια πιστοποίηση για την ακρίβεια και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων του. 

Μικρές ορατές και μεγάλες αόρατες αλλαγές…

Πιο συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν τα επίπεδα του σπλαγχνικού και συνολικού σωματικού λίπους, τα επίπεδα της μυϊκής μάζας τόσο σε συνολικό, όσο και σε τμηματικό επίπεδο (άνω και κάτω άκρα), καθώς και τα επίπεδα των σωματικών υγρών. Ταυτόχρονα, έγινε ανάλυση της άλιπης μάζας σώματος με εκτίμηση της ποιότητας και της ποσότητας των σωματικών κυττάρων σε σχέση με τα σωματικά υγρά. 

Παράλληλα, έγινε εκτίμηση της κατάστασης θρέψης του οργανισμού και αξιολόγηση της λειτουργίας των κυττάρων. Τέλος, μέσω αυτής της μέτρησης αξιολογήθηκε η φυσική μου κατάσταση, ενώ ελέγχθηκε και η πιθανότητα εμφάνισης Μεταβολικού Συνδρόμου και 10ετούς καρδιαγγειακού κινδύνου. 

Ουπς… με την καρδιά καλά τα πάμε! Αλλά από μυϊκή μάζα;
Τα αποτελέσματα της μέτρησης έδειξαν χαμηλά επίπεδα συνολικής και τμηματικής σκελετικής μυϊκής μάζας, χαμηλά επίπεδα σωματικών υγρών και χαμηλή γωνία φάσης, με βάση την οποία εκτιμάται η αντιοξειδωτική ικανότητα των κυττάρων. 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ανάγκη αύξησης του ρυθμού ενυδάτωσης και ενίσχυση της διατροφής σε αντιοξειδωτικά συστατικά, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των σωματικών κυττάρων, ο οξειδωτικός μεταβολισμός και η φυσική κατάσταση. 

 

Το SECA διαβάζει τον εσωτερικό μας κόσμο και… λέει μόνο την αλήθεια!

Η επόμενη επαναξιολόγηση με τον ιατρικό εξοπλισμό της SECA θα δώσει πολλές απαντήσεις σχετικά με το βαθμό βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της ευεξίας του οργανισμού βάσει των τηρούμενων αλλαγών. 

Προπόνηση

Στο μεταξύ, όμως, και με ελάχιστες  πλην όμως ποιοτικές ώρες πάνω στη σέλα, τόλμησα να ξεκινήσω τη νέα χρονιά με ένα 300άρι brevet, που στέφθηκε με επιτυχία όχι μόνο από πλευράς τερματισμού, αλλά κυρίως τεσταρίσματος των προσπαθειών μου μέσα σε έναν δύσκολο από πολλές απόψεις μήνα. 

Φάνηκε πόσο μεγάλη διαφορά είναι να δουλεύεις κάτω από τις συμβουλές ενός έμπειρου προπονητή – ειδικά του μεγέθους του Βασίλη Κρομμύδα. Οι ώρες της προπόνησής μου έγιναν πιο συγκεκριμένες και πιο σωστά μοιρασμένες με ένα πρόγραμμα, για τον πρώτο μήνα, προσανατολισμένο στην βελτίωση της βασικής αντοχής και της τεχνικής στο πεταλάρισμα. 

Στο 300άρι του Ναυπλίου, παρατήρησα αύξηση της δύναμης και της ταχύτητας και με τη σωστή διαχείριση τροφής και υγρών, υπό την επιμελημένη καθοδήγηση του Κώστα Μπάρδη, κατάφερα να κρατήσω ενέργεια ως το τέλος, αν και το προηγούμενο βράδυ δεν είχα κλείσει μάτι από την αγωνία…

Συμπεράσματα πρώτου μήνα:

• Τα 300 χιλιόμετρα είναι… λιγότερα απ’ όσο νόμιζα. 

• Τα 3 κιλά μείον στο βάρος τα νιώθεις μείον 6 στις ανηφόρες, οπότε μπορείς να γεμίσεις άφοβα την τουριστική σου ποδηλατοτσαντούλα με σπιτικά καλούδια για την περίπτωση της λιγούρας…

• Και φυσικά, τέρμα τα σουρώματα και τα κομμένα χέρια-πόδια, αφού η σωστή διατροφή σε βοηθά να μην χάνεις την ενέργειά σου και να μην μένεις πίσω στα QOMs στο Strava ως το τελευταίο χιλιόμετρο!

Περισσότερα, τον επόμενο μήνα!

Δείτε επίσης

Alba SOLO

Alba Solo: Doesn’t make you faster… αλλά είναι πανέμορφα

H ALBA Optics συνδυάζει το vintage με την υψηλή τεχνολογία H Alba Optics είναι μια ...

Scott και Team Sunweb

Η Scott είναι ο νέος χορηγός της Team Sunweb για το 2021

Αλλαγές στο World Tour SCOTT και Team Sunweb θα δουλέψουν μαζί από τον Ιανουάριο του ...

Bianchi

H Bianchi νέος χορηγός της Greenedge Cycling

Κλείνει το κεφάλαιο Team Jumbo Visma H Ιταλική εταιρεία ξεκινά νέα συνεργασία με μια από ...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest