Home | Αρχική | Σπύρος Χρυσικόπουλος: Αθλητής υπερ-αποστάσεων
Χρυσικόπουλος

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Αθλητής υπερ-αποστάσεων

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος μιλάει στον MBike για υπεραποστάσεις

Πώς αποφασίζει την επόμενη περιπέτειά του ένας αθλητής υπεραποστάσεων; Τι συμβουλές έχει να μοιραστεί με τους απλούς αθλούμενους που θέλουν να κατακτήσουν τους δικούς τους προσωπικούς άθλους; Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και την εμπειρία του.

 

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι κολυμβητής υπέρ-αποστάσεων, με πολλές επιτυχίες στην κλασική κολύμβηση. Έχει κολυμπήσει τέσσερις φορές συνεχόμενα τον Τορωναίο κόλπο (104χλμ σε 34ώρες). Είναι παράλληλα κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ 24 ωρών σε πισίνα με 82.550μ.

Είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κολυμπήσει 100χλμ. σε πισίνα σε29ωρες. Έχει επιχειρήσει να κολυμπήσει την απόσταση Ρόδο-Καστελλόριζο (140χλμ.) αλλά λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών ολοκλήρωσε την προσπάθεια στο 100ό χλμ.

Έχει τερματίσει σε αγώνα τρεξίματος 150χλμ. στον Αρκτικό Κύκλο σε 39ώρες και 54λεπτά. Έχει τερματίσει πολλές φορές τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και έχει τερματίσει πολλούς αγώνες ανοιχτής θάλασσας.

Είναι ένας από τους πιο αγαπητούς αθλητές στην Ελλάδα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους που οραματίζονται να πετύχουν τους δικούς τους προσωπικούς άθλους.

Για τη συνέντευξη αυτή αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη «περιπέτειά» του, όταν αποφάσισε να κατέβει από τον Όλυμπο στην Αθήνα με το ποδήλατο, σε 23 συνεχόμενες ώρες.

Απολαύστε τον!

 

Πώς αποφασίσατε να κάνετε τη διαδρομή Όλυμπος – Αθήνα και μάλιστα αυτή την εποχή; Τι ήταν εκείνο που σας οδήγησε στην απόφασή σας;

Όταν η μητέρα μου, μου εξέφρασε την επιθυμία να ανεβεί στην κορυφή του Ολύμπου την ημέρα των γενεθλίων της, ξεκινήσαμε να το οργανώνουμε καθώς ήταν και δίκη μου επιθυμία να το κάνω κάποια στιγμή…

 

Στην πιο ψηλή κορυφή της Ελλάδας

 

Μόλις κανονίστηκε, σκέφτηκα ότι την επιστροφή θα ήθελα να την κάνω με ποδήλατο, γιατί ήθελα να δοκιμάσω τις αντοχές μου σε άλλο άθλημα εκτός της κολύμβησης, αλλά και γιατί ήξερα ότι θα με βοηθήσει στα επόμενα εγχειρήματά μου που απαιτούν πολύ δυνατό σώμα και κυρίως μυαλό.

Επίσης, ήθελα να περάσω το μήνυμα ότι ποδήλατο και αυτοκίνητο δεν είναι «εχθροί» και μπορούν όχι μόνο να συνυπάρξουν, αλλά να βοηθήσουν και ο ένας τον άλλον.

Να σημειώσω ότι τόσο εγώ όσο και το όχημα συνοδείας, τηρήσαμε όλους τους κανόνες ασφαλείας και τον Κ.Ο.Κ και δεν κινηθήκαμε σε αυτοκινητόδρομο.

 

Έχετε εντάξει το ποδήλατο στο προπονητικό σας πρόγραμμα; Το χρησιμοποιείτε τακτικά για προπόνηση;

Όχι δεν έχω εντάξει το ποδήλατο στις καθημερινές προπονήσεις μου. Σαφώς έχω μια εμπειρία, κυρίως λόγω της ενασχόλησης που είχα με το τρίαθλο τα προηγούμενα χρόνια, όμως είχα να κάνω ποδήλατο σχεδόν 1 χρόνο.

Μία εβδομάδα πριν φύγω για Όλυμπο, έκανα μόνο μια προπόνηση 110χλμ.

 

 

Από το Λιτόχωρο στην Αθήνα

 

Χρειάστηκε να κάνετε ειδική προετοιμασία για τη συγκεκριμένη διαδρομή;

Κανονικά πριν από ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα πρέπει να γίνεται εντατική προπόνηση. Όμως επειδή ασχολούμαι με τις υπέρ-αποστάσεις, το σώμα μου είναι εξοικειωμένο σε πολύωρες και επίπονες προσπάθειες.

 

Ποιές ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της διαδρομής; Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε;

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η σέλα, γιατί έμεινα πάνω στο ποδήλατο για σχεδόν 21 ώρες. Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα κάνει ποδήλατο για τόσες πολλές ώρες. Επίσης, η ζέστη που με «έπιασε» στη Λάρισα ήταν αφόρητη. Εκεί έκοψα ταχύτητα, ώστε οι ανηφόρες του Δομοκού να με βρουν απόγευμα και να είναι λίγο πιο εύκολη η ανάβαση.

 

Πόση σημασία έχει ο εξοπλισμός σε μια τέτοια προσπάθεια – γιατί, τουλάχιστον απ’ ότι είδαμε στις φωτογραφίες – εσείς τα καταφέρατε με εξοπλισμό που θα μπορούσε να έχει ο καθένας.

Ο σωστός εξοπλισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη ενός στόχου. Εγώ είχα αυτά που χρειαζόμουν για να μπορέσω να ολοκληρώσω την απόσταση με επιτυχία. Δεν ένιωσα ότι μου λείπει κάτι.

Έδωσα μεγάλη βάση στην ασφάλειά μου και γι´αυτό είχα όχημα συνοδείας με την απαραίτητη σήμανση και έξτρα φωτισμό ώστε να γίνεται αντιληπτό ότι συνοδεύει ποδηλάτη.

 

 

 

Οι ενεργειακές ανάγκες μιας τέτοιας προσπάθειας είναι προφανώς μεγάλες. Πόσο συχνά τρώγατε στο ποδήλατο και τι;

Έχω μάθει να ακούω το σώμα μου και να καταλαβαίνω τις ανάγκες του. Δεν κρατούσα δηλαδή χρόνο για το πότε έπρεπε να φάω.Ήμουν συνεχώς ενυδατωμένος και δεν άφησα καμία στιγμή το σώμα μου να «αδειάσει». Η διατροφή μου έμοιαζε με αυτή που κάνω στα κολυμβητικά μου εγχειρήματα που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, όπως μπανάνες, κριτσίνια, παστέλια…

Φυσικά, βρήκα εύκαιρα να φάω και την αγαπημένη μου σοκολάτα με ξηρούς καρπούς, αφού δεν την συμπεριλαμβάνω στην καθημερινή μου διατροφή.

 

 

 

Πώς θα συγκρίνατε την κάλυψη μιας μεγάλης απόστασης με το ποδήλατο και κολυμπώντας; Ποιες είναι οι ομοιότητες και διαφορές;

Παρόλο που είναι δυο εκ διαμέτρου αντίθετα αθλήματα, έχουν σαφώς κοινές δυσκολίες. Μπορώ όμως πλέον να πω με σιγουριά ότι το κολύμπι είναι πολύ πιο δύσκολο!

Στο νερό δεν ακουμπάω πουθενά και δεν κρατιέμαι από πουθενά. Ακόμα κι αν σταματήσω, πρέπει να κρατιέμαι συνεχώς με μικρό-κινήσεις στην επιφάνεια. Επίσης, ο ανεφοδιασμός είναι πολύ διαφορετικός.

Στο ποδήλατο, το αυτοκίνητο συνοδείας μπορεί να πλησιάσει τον αθλητή πολύ πιο εύκολα και να κάνει την τροφοδοσία ή να σταματήσει αν χρειαστεί, σε αντίθεση με το σκάφος που είναι πολύ δύσκολο στην ανοιχτή θάλασσα (ειδικά με μεγάλα κύματα και έντονα ρεύματα), να με προσεγγίσει και να μου δώσει ό,τι χρειάζομαι.

 

 

 

Μιλήστε μας για τη χαρά που αντλεί κάποιος όταν ολοκληρώνει μια “υπερ-απόσταση” – το έχετε κάνει εξαιρετικά επιτυχημένα με το κολύμπι, το τρέξιμο και το ποδήλατο. Ποιό είναι το κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος μια τέτοια προσπάθεια και τι απαιτείται για να το ολοκληρώσει;

Κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, τα συναισθήματα που νιώθεις είναι μοναδικά και δεν μπορώ να τα περιγράψω όπως τα ζω εκείνη τη στιγμή. Όταν όμως ολοκληρώσω μια υπέρ-απόσταση, προσωπικά χρειάζομαι αρκετό χρόνο ακόμα και μέρες για να συνειδητοποιήσω τί έκανα και να νιώσω χαρά από αυτό που πέτυχα. Σίγουρα μόλις το συνειδητοποιήσω νιώθω υπέρ-πλήρης!

Για να πετύχει κάποιος ένα εγχείρημα υπέρ-απόστασης θα πρέπει να το θέλει πραγματικά και να το έχει μέσα του.. πρέπει να είναι τόσο έντονη αυτή η επιθυμία που να είναι η πρώτη σκέψη του μόλις ξυπνάει και η τελευταία πριν κοιμηθεί.

Δεν θα πρέπει να είναι μια επιπόλαιη απόφαση επειδή το έκανε κάποιος άλλος και να προσπαθήσει να το κάνει και ο ίδιος.

 

 

Τι συμβουλή θα δίνατε σε όσους δοκιμάζουν τους δικούς τους μικρούς άθλους στον αθλητισμό – και συχνά χωρίς αθλητικό υπόβαθρο. Τι να προσέχουν και τι να αποφεύγουν;

Καταρχήν πρέπει να επαινούμε όλους όσους βάζουν στη ζωή τους στόχους και πετυχαίνουν τους δικούς τους άθλους.

Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πάμε ποτέ απροετοίμαστοι σε αγώνα, πρέπει να έχουν σε πρώτη προτεραιότητα τη σωματική τους υγεία και ακεραιότητα, να σέβονται τον εαυτό τους και τους συναθλητές τους και κάθε φορά να θέτουν καινούργιους στόχους.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουν να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα σε αγώνα.

 

Τι ετοιμάζετε για την επόμενη σεζόν; Θα σας ξαναδούμε σε κάτι ποδηλατικό ή θα είναι σε άλλο άθλημα;

Έχω πολλούς στόχους που θέλω να πετύχω, κυρίως κολυμβητικούς .

Μου αρέσει να σκέφτομαι ξαφνικά ένα εγχείρημα και να το ολοκληρώνω επειδή μου κόλλησε στο μυαλό, ανεξαρτήτως αθλήματος.

Όλα όμως είναι ρευστά και αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι ανακοινώσιμο καθώς τα μεγάλα εγχειρήματα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αν δεν υπάρξει η πολύτιμη βοήθεια των χορηγών.

Δείτε επίσης

3t Lamborghini

Ένα 3T με αέρα… Lamborghini

H 3T συνεργάζεται με την Lamborghini για τη δημιουργία του 3Τ Exploro Racemax X Huracán ...

Κέρδισε ένα Scott Aspect του 2022 στο Tsirikos Bikes

Mεγάλος διαγωνισμός Scott + Tsirikos Bikes! Mήπως ήρθε η ώρα να κερδίσετε ένα ποδήλατο Scott ...

Το Granfondo Fausto Coppi International επιστρέφει!

Ένα από τα δημοφιλέστερα ποδηλατικά events στην Ευρώπη ετοιμάζεται και πάλι για το 2023 Η ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest