Home | Αρχική | Πώς κινούμαστε με ποδήλατο κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Photo: Bianchi

Πώς κινούμαστε με ποδήλατο κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ποδήλατο και κορονοϊός: Οι συμβουλές της European Cyclists Federation

Η αστική μετακίνηση με ποδήλατο είναι μια πρακτική ασφαλής, που βοηθάει στην υγεία και που βοηθά στην αποσυμφόριση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η European Cyclists Federation (ECF) δημοσίευσε μερικές βασικές αρχές σωστής συμπεριφοράς για το θέμα ποδήλατο και κορονοϊός

Το “social distancing” – να κρατά δηλαδή κάποιος αποστάσεις ασφαλείας είναι η νέα τάση στο δημόσιο χώρο. Είτε βρισκόμαστε στην ουρά του σούπερ μάρκετ, στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο, είναι απαραίτητο να διατηρούμε αποστάσεις. Πώς όμως θα το κάνεις αυτό όταν – επειδή είσαι υποχρεωμένος να μετακινηθείς – χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Το ποδήλατο ως μέσο αστικής μετακίνησης έρχεται να δώσει μια εξαιρετική λύση στο θέμα. Ειδικά αυτή την εποχή που η κίνηση των αυτοκινήτων είναι μικρότερη και η κυκλοφορία στους δρόμους πιο ασφαλής ακόμα και για τους μη εξοικειωμένους στο ποδήλατο, αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε. Αλλά πάντα με προσοχή!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που δήμαρχοι αλλά και υπουργοί σε όλο τον κόσμο προτείνουν το ποδήλατο ως μέσο εναλλακτικής μετακίνησης αυτή την εποχή. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio προτρέπει τους πολίτες να το χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους από και προς τον τόπο εργασίας όσο είναι δυνατό. Μια ομάδα 50 ακαδημαϊκών και ειδικών στη Μεγάλη Βρετανία έστειλε ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας από τους υπουργούς να μην αποθαρρύνουν τους πολίτες να ποδηλατούν – όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν.

Αλλά και στη Γερμανία, οι ειδικοί προτείνουν το ποδήλατο ως τον ενδεδειγμένο τρόπο αστικής μετακίνησης αυτή την εποχή.

Φυσικά αναφερόμαστε στην χρήση του ποδηλάτου ως μέσου αστικής μετακίνησης, σε κοντινές αποστάσεις – με βάση την κοινή λογική – αντί των μέσων μαζικής μεταφοράς και του αυτοκινήτου, όταν η μετακίνηση είναι απαραίτητη και δικαιολογημένη και όχι στη χρήση του ποδήλατου ως μέσου αναψυχής ή προπόνησης σε μακρινές αποστάσεις!  Διότι το “μένουμε σπίτι” είναι σαφές και ξεκάθαρο για όλους!

Αν όμως κάποιος πρέπει να μετακινηθεί από ή προς την εργασία του ή να πάει στο σούπερ μάρκετ ή να επισκεφθεί κάποιον που έχει ανάγκη, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της πολιτείας – και η απόσταση το επιτρέπει – το ποδήλατο είναι σήμερα – και πάντα – το καλύτερο μέσο!

 

ποδήλατο και κορονοϊός

Οι προτάσεις της ECF

Η European Cyclists Federation, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ποδηλατιστών (της οποίας επίσημο μέλος για την Ελλάδα είναι και ο οργανισμός “Πόλεις για Ποδήλατο”) εξέδωσε μια σειρά από προτάσεις:

 1. Ακολουθήστε τις οδηγίες της πολιτείας
  Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της πολιτείας και να ενημερώνεστε συνεχώς για πιθανές αλλαγές. Οι καταστάσεις αλλάζουν καθημερινά και ο μόνος τρόπος να ανταπεξέλθουμε είναι να παρακολουθούμε συνεχώς και να προσαρμοζόμαστε στις οδηγίες των ειδικών.
 2. Τσεκάρετε το ποδήλατό σας κάθε φορά πριν το χρησιμοποιήσετε
  Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα, η ασφάλεια προέχει. Κάθε φορά που πρόκειται να βγείτε με το ποδήλατό σας ελέγξτε την κατάσταση των ελαστικών, την πίεση, των αν λειτουργούν σωστά τα φρένα και οι ταχύτητες και αν υπάρχουν οπτικά σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά. Επισκεφθείτε το ποδηλατικό σας κατάστημα για να είστει βέβαιοι!
  Το να διατηρείτε το ποδήλατο καθαρό είναι σημαντικό για να αναγνωρίζετε καλύτερα τα πιθανά προβλήματα.
 3. Να πλένετε τα χέρια σας, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό όσο συχνά μπορείτε
  Οι ειδικοί λένε πως ο ιός μπορεί να επιβιώσει αρκετές ώρες στις περισσότερες επιφάνειες. Γι αυτό πλύντε τα χέρια σας πριν και μετά την χρήση του ποδηλάτου. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας όσην ώρα ποδηλατείτε, ανεξαρτήτως από το αν φοράτε γάντια. Και να θυμάστε να έχετε μαζί σας αντισηπτικό.
 4. Διατηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας
  Είναι επιβεβλημένο να διατηρείτε απόσταση ανάμεσά σας και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Όταν σταματάτε σε φανάρι ή σε διασταυρώσεις αποφεύγετε να σχηματίζετε μικρά γκρουπ με άλλους ποδηλάτες.
 5. Κρατάτε τη μετακίνησή σας όσο πιο σύντομη γίνεται
  Παρόλο που το ποδήλατο είναι πιο ασφαλές από άλλα μέσα μετακίνησης, όλες οι δραστηριότητες πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. Αν λοιπόν πρέπει να βγείτε από το σπίτι για έναν από τους λόγους που επιτρέπονται από την κυβέρνηση, φροντίστε η διαδρομή να είναι σύντομη και συγκεκριμένη. 

Το ποδήλατο σε αυτή την εποχή που περνάμε είναι το μέσο και όχι ο σκοπός!

Δείτε επίσης

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Athens Bike Festival 2024 powered by ΔΕΗ

12,13,14 Απριλίου 2024, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου κλείνει φέτος 10 χρόνια ...

Cycle Tourism Show στην Μπολόνια

Αφιερωμένο στον Ποδηλατικό Τουρισμό Αν αναζητάτε έμπνευση για τις επόμενες ποδηλατικές σας διακοπές ή αν ...

Διασυλλογικός Αγώνας Δρόμου Αντοχής

Διασυλλογικός αγώνας δρόμου αντοχής Γύρος Λάρισας Ο Ποδηλατικός Γυμναστικός σύλλογος Λάρισας διοργανώνει, σε συνεργασία με ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest