Home | FITNESS | Τι είναι το πελματογράφημα

Τι είναι το πελματογράφημα

Το πελματογράφημα και η σημασία του

Από τον Αρβανιτάκη Μάνο BSc, MSc (hons) Podiatrist, Statereg. Podiatrist 13275, Πρόεδρο Πανελληνίου Συλλόγου Ποδιάτρων, Ποδολόγων Ελλάδος, Τ. επιστ. Συνεργάτη Manchester United F.C

Η μελέτη των πιέσεων που ασκούνται στο πόδι από το υπερκείμενο σωματικό βάρος σε σχέση με την επιφάνεια στήριξης, δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών

Από τους πρώτους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με την μαθηματική προσέγγιση, ήταν ο Αρχιμήδης (250 π.Χ.), ο Αριστοτέλης (350 π.Χ) και ο Ιπποκράτης (460 π.Χ).
Πολύ αργότερα, ο Borelli (1679) ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέπτυξαν τη μελέτη της βάδισης. Οι πρώτες εργασίες σχετικά με την ανάλυση βαδίσματος εμφανίζονται από τον Marey (1873), με μέθοδο πολλαπλών φωτογραφιών, με διαφορετικό χρονισμό.
Η μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε πολύ αργότερα από τον Amar (1916) με την κατασκευή της πρώτης πλατφόρμας καταγραφής πελματιαίων πιέσεων. Κατόπιν δημοσιεύονται και τα πρώτα συμπεράσματα «Η εμβιομηχανική του άκρου ποδός, δεν είναι σωστό να μελετάται διαφορετικά, παρά μόνο σε σχέση με την εμβιομηχανική ολοκλήρου του σώματος και ιδιαίτερα με αυτήν του κάτω άκρου» (DuVries).

Το πελματογράφημα είναι μια  απλή, γρήγορη, ανώδυνη και με χαμηλό κόστος εξέταση  που εντοπίζει  προβλήματα που οφείλονται στον τρόπο στάσης και βάδισης.

Πρόκειται για μία εξέταση που γίνεται με τον ψηφιακό πελματογράφο, ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα απεικόνισης της ανατομίας του πέλματος, ο οποίος λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια και μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε ενήλικες και παιδιά. Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις και με αυτόν τον τρόπο καθιστούν αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων.

Μέσω αυτής της εξέτασης συλλέγουμε πληροφορίες για τις δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματα κατά τη στάση και τη βάδιση. Μετά από αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών, ο ειδικός (ποδολόγος-ποδίατρος, ορθοπεδικός, φυσικοθεραπευτής, φυσίατρος, ρευματολόγος, διαβητολόγος), συστήνει στον ασθενή την κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων, τα οποία προσαρμόζονται σε όλα τα υποδήματα και έτσι διορθώνονται, στηρίζονται ή αποφορτίζονται τα κάτω άκρα καθώς και η σπονδυλική στήλη.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι η κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων δεν μπορεί να γίνεται από τον οποιονδήποτε.

Πρέπει να είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου και να πληροί τις προδιαγραφές του ΕΟΦ για εμπορία και διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων.  Αποτέλεσμα είναι η εξασφάλιση της μέγιστης απαιτούμενης απόδοσης του σώματος τόσο στην καθημερινότητα όσο και κατά την άθληση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων είναι η γνώση της εμβιομηχανικής και παθοεμβιομηχανικής των κάτω άκρων.

Στις μονάδες Βιοιατρικής Αμπελοκήπων και Γλυφάδας διενεργείται η εξέταση του Πελματογραφήματος. Η εξέταση πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού, στη Βιοιατρική Αμπελοκήπων κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή 11.00 -13.00 και στη Βιοιατρική Γλυφάδας κάθε Τρίτη και Πέμπτη 11:00- 13:00.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας για ραντεβού:
Bιοιατρική Αμπελοκήπων: 210 6966 000
Bιοιατρική Γλυφάδας: 210 8981 174

Πελματογράφημα

Δείτε επίσης

H Pon.Bike δημιουργεί τη μεγαλύτερη ποδηλατική εταιρεία στον πλανήτη!

H συγχώνευση της Dorel Sports με την Pon.bike αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ποδηλάτου Η ...

H Nutrilab Team στο Ironman 70.3 Costa Navarino

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου ο αγώνας IRONMAN 70.3 Greece Costa Navarino θα διεξαχθεί στη Μεσσηνία ...

Elastic interface

Elastic Interface: Όταν το πάθος για την ποδηλασία οδηγεί στην καινοτομία

Pad για γάντια ποδηλάτου από την Elastic Interface Η Elastic Interface χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό “The ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest