‘Η διαφορετικά, πώς η βιταμίνη D επιδρά στηn υγεία του μυοσκελετικού συστήματος
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του American College of Sports Medicine (ACSM), position stand 2016.
Τι είναι η βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.
Οι δύο μορφές (μεταβολίτες) της βιταμίνης D είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2), η οποία περιλαμβάνεται στις τροφές και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) η οποία παράγεται στο δέρμα μέσω της έκθεσής του από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Ο μεταβολισμός της βιταμίνης D
Η ηλιακή ακτινοβολία επιτρέπει τη μετατροπή στο σώμα μας ένα είδους χοληστερόλης (7-δεϋδροχοληστερόλη) σε πρoβιταμίνη D3. Η θερμότητα που προκαλεί ο ήλιος καθώς πέφτει στην επιδερμίδα συμβάλει στο να μετατρέψει ο οργανισμός την προ-βιταμίνη D3 σε βιταμίνη D3.
Η βιταμίνη D3 μετατρέπεται στο ήπαρ σε 25-υδροξυβιταμίνη D (25-OH-Vitamin D, καλσιδιόλη). Αυτή η μορφή της βιταμίνης D ανευρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος και είναι αυτή που μπορεί να μετρηθεί σε αιματολογικές εξετάσεις. Ωστόσο, δεν είναι η ουσιαστική μορφή της βιταμίνης D.
Η ουσιαστική μορφή της βιταμίνης D είναι βιταμίνη D ορμόνη ή αλλιώς 1,25 διυδροξύ-βιταμίνη. Αυτή η ορμόνη μπορεί να παραχθεί άμεσα από τα κύτταρα και ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.
Στην πραγματικότητα είναι μία προ-στεροειδή ορμόνη, η οποία έχει άμεση δράση στα γονίδια. Το τελικό προϊόν του μεταβολισμού της, η καλσιτριόλη (1,25-dihydroxyvitamin D) είναι μία σεκοστεροειδής ορμόνη που αλληλεπιδρά με περισσότερα από 2.500 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.
Πηγές Βιταμίνης D
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου και μόνο το 10% μέσω των τροφών.
Μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D λαμβάνει ο οργανισμός μας μέσω της διατροφής. Συχνά μάλιστα, εφόσον προκύψει μία έλλειψη σε βιταμίνη D ίσως χρειαστεί να λάβει κάποιος και συμπληρώματα διατροφής.
Με εξαίρεση τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι και το αυγό, τα υπόλοιπα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστη βιταμίνη D. Μερικές τροφές όπως το γάλα, χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά μπορούν να ενισχυθούν με βιταμίνη D αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε πολλές βιομηχανικές χώρες εμπλουτίζονται με βιταμίνη D κάποια επιλεγμένα τρόφιμα.
Η ικανότητα, επίσης, της παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό μειώνεται με τα χρόνια, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να είναι κοινή στις μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς ωστόσο να είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης D και σε νεαρότερα άτομα.
Ο ρόλος της βιταμίνης D στον αθλητισμό
Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι να ρυθμίζει την ομοιόσταση του ασβεστίου και του φωσφόρου και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών. Υπάρχει, επίσης, ένα συνεχώς αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για το βιομοριακό ρόλο της βιταμίνης D στους σκελετικούς μυς, όπου ο ρόλος της στη διαμεσολάβηση της μεταβολικής λειτουργίας των μυών μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υποστήριξη της αθλητικής απόδοσης.
Ένας αυξανόμενος αριθμός από μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και:
Ένας αυξανόμενος αριθμός από μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και:
• Αποκατάσταση
• Βελτιωμένη νευρομυϊκή λειτουργία
• Αυξημένο μέγεθος τύπου ΙΙ μυϊκών ινών
• Μείωση της φλεγμονής
• Μειωμένο κίνδυνο του στρες
• Οξεία αναπνευστική λοίμωξη
Ανεπάρκεια
Οι αθλητές που προπονούνται σε εσωτερικούς χώρους είναι πιθανόν σε υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Το υψηλό σωματικό λίπος, η προπόνηση νωρίς το πρωί και το βράδυ, όταν τα επίπεδα UVB είναι χαμηλά και ο ρουχισμός που καλύπτει όλο το σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο για ανεπάρκεια από τους αθλητές που τείνουν να καταναλώνουν λίγη βιταμίνη D.