Home | Αρχική | Λεωφορεία φιλικά στα ποδήλατα στη Σκωτία
Λεωφορεία φιλικά στα ποδήλατα

Λεωφορεία φιλικά στα ποδήλατα στη Σκωτία

Η Σκωτία υποδέχεται τους ποδηλάτες – μαζί με τα ποδήλατά τους – στα λεωφορεία 

Ο συνδυασμός ποδηλάτου και μέσων μαζικής μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις στη Σκωτία φαίνεται πως είναι το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη της βιώσιμης κινητιότητας

Η πρώτη πλήρως φιλική προ το ποδήλατο λεωφοριογραμμή εγκαινιάστηκε στη Σκωτία από την εταιρεία Borders Buses, για να μπορούν οι ποδηλάτες να συνδυάσουν την άσκηση και την μαζική μετακίνηση, συμβάλλοντας, έτσι, στη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης.

Πρόκειται για τη γραμμή 253 της Borders Buses, που μπορεί να υποδεχτεί 2 ποδήλατα σε κάθε λεωφορείο και είναι η πρώτη αμιγώς ποδηλατο-λεωφορειογραμμή που συνδέει το Εδιμβούργο με το Μπέργουικ, ενώ λειτουργούν και δυο ακόμη φιλικές προς το ποδήλατο γραμμές λεωφορείων που συνδέουν η μία το Εδιμβούργο με το Καρλάιλ (Χ95) και η άλλη το Εδιμβούργο με το Μέλροουζ (Χ62)

Υπολογίζεται πως εκτός από τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το ποδήλατο για την καθημερινή τους μετακίνηση αλλά και για ψυχαγωγία, οι γραμμές αυτές θα εξυπηρετήσουν και τους ποδηλατοτουρίστες, αφού, ειδικά η γραμμή 253 μπορεί ιδανικά να υποστηρίξει τους ποδηλάτες που κινούνται πάνω στη γραμμή Eurovelo 12 που κάνει τον γύρο της Βόρειας Θάλασσας και η οποία ακολουθεί τον Εθνικό Ποδηλατόδρομο νο 1 (NCN1) της Μεγάλης Βρετανίας. 

Ο Βρετανικός οργανισμός Sustrans, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών (ECF), συνεργάστηκε στενά με την εταιρεία μεταφορών Borders Buses για να επιτευχθεί ο στόχος που ήταν να εξυπηρετηθούν ουσιαστικά οι ανάγκες των χρηστών ποδηλάτου. Ο Ross Miller, Senior Transport Integration Officer της Sustrans Σκωτίας, δηλώνει πως «δεν ήταν μόνο ο ανασχεδιασμός των λεωφορείων που έπρεπε να γίνει σαν πρώτο βήμα, αλλά, κυρίως, η προετοιμασία των οδηγών των λεωφορείων, στους οποίους μοιράσαμε ένα ειδικό εγχειρίδιο με σκοπό να τους εμπνεύσουμε σεβασμό απέναντι στους ποδηλάτες και να ενθαρρύνουμε ασφαλέστερες πρακτικές.»

Από την πλευρά του ο Ed Lancaster, Senior Policy Officer της ECF, δηλώνει πως «τέτοιες συνεργασίες με εταιρείες λεωφορείων είναι πολύ σημαντικές κυρίως για πιο απομονωμένες περιοχές, μακριά από τα αστικά κέντρα,  όπου το δίκτυο και τα δρομολόγια των μαζικών συγκοινωνιών είναι αραιότερα και ο συνδυασμός με άλλα μέσα, όπως το ποδήλατο, αναγκαίος«. 

Η εταιρεία Borders Buses έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 3,25 εκατομμύρια λίρες για να μπορούν να φιλοξενηθούν 2 ποδήλατα ανά λεωφορείο. Και, ενώ, αρχικά είχε προβλεφθεί μόνο 10 λεωφορεία να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ήδη, έχουν αποφασίσει να συμπεριλάβουν κάθε καινούριο λεωφορείο τους στον ειδικό ανασχεδιασμό για ποδήλατα, ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, πως δεν περιορίζει το χώρο που παραχωρείται μέσα στο λεωφορείο για αναπηρικά ή βρεφικά καρότσια.  

Το πρόγραμμα αναμένεται να επηρεάσει το κοινό θετικά υπέρ της χρήσης λεωφορείου γενικότερα. Έχει υπολογιστεί πως οι άνθρωποι δεν θέλουν να περπατάνε πάνω από δέκα λεπτά για να φτάσουν σε μια στάση λεωφορείου, οπότε, τώρα, με το ποδήλατο, η κάθε στάση πάνω σε μια διαδρομή λεωφορείου γίνεται πιο προσιτή και από κατοίκους περιοχών που βρίσκονται πιο μακριά.  

Ο Colin Craig, managing director της Borders Buses, δηλώνει πως το πρόγραμμα εισάγει μια νέα διάσταση στον τομέα της βιώσιμης πράσινης μετακίνησης, αφού, οι χρήστες ποδηλάτου θα αφήσουν πολύ πιο εύκολα το αυτοκίνητό τους υπέρ του συνδυασμού ποδηλάτου/λεωφορείου, που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της κυκλοφορίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ενθαρρύνει τους πολίτες σε μια πιο αθλητική ζωή. 

Ο Ross Miller της Sustrans προχωρά ακόμη παραπέρα, διερευνώντας συνεργάτες για τη δημιουργία στεγασμένων θέσεων στάθμευσης για τα ποδήλατα στις στάσεις των φιλικών προς το ποδήλατο λεωφορείων, ενώ η Borders Buses έχει δημιουργήσει και εφαρμογή για το τηλέφωνο, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εικόνα real-time για τα σημεία που μπορεί κανείς να βρει φιλικά προς το ποδήλατο λεωφορεία. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Προσοχή… αν μπείτε, δεν θα θέλετε να βγείτε! 

 

Δείτε επίσης

Ο Egan Bernal εκτός Γύρου Γαλλίας στο 17ο ετάπ

Εγκαταλείπει τις ελπίδες της για διάκριση η Team INEOS Grenadiers Ο 23χρονος αναβάτης της INEOS ...

13η Ανάβαση Ταϋγέτου 2020

13η Ανάβαση Ταϋγέτου 2020 αγώνας δρόμου Στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 διοργανώνεται η 13η Ανάβαση Ταϋγέτου ...

Bike Citizens: «Play and Bike to Work»

Οι Bike Citizens (ή η ποδηλατική πλατφόρμα Bike Citizens) εγκαινιάζουν μια νέα ψηφιακή εκστρατεία με τίτλο "Play and Bike to Work". Ημερομηνία εκκίνησης: 31 Αυγούστου 2020

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest