Home | Αρχική | Γύρος της Γαλλίας 2019: Η διαδρομή
Γύρος της Γαλλίας 2019

Γύρος της Γαλλίας 2019: Η διαδρομή

Από τις Βρυξέλλες μέχρι το Παρίσι! 

Ανακοινώθηκε η διαδρομή της 106ης έκδοσης του Γύρου της Γαλλίας, η οποία θα ξεκινήσει το Σάββατο 6 Ιουλίου του 2019 από τις Βρυξέλλες για να τερματίσει την Κυριακή 28 Ιουλίου στο Παρίσι. 

Η ανακοίνωση της διαδρομής έγινε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στο Παρίσι, στο συνεδριακό κέντρο Palais des Congrès, παρουσία ιστορικών προσωπικοτήτων του χώρου όπως οι Eddy Merckx, Bernard Hinault και Miguel Indurain, οι οποίοι έχουν κερδίσει στο παρελθόν πέντε φορές τον αγώνα ο καθένας και κλήθηκαν να ξεκινήσουν τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της κίτρινης φανέλας.

Γύρος της Γαλλίας 2019
Eddy Merckx, Bernard Hinault και Miguel Indurain. Τρεις ιστορικές προσωπικότητες της αγωνιστικής ποδηλασίας που μετρούν μαζί 15 νίκες του Γύρου Γαλλίας.

 

Μεταξύ άλλων, η διαδρομή του αγώνα για το 2019 διατηρεί το «σκληρό της πρόσωπο» με τρεις τερματισμούς σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα – στο ιστορικό Col du Tourmalet και στις βουνοκορφές Tignes και Val Thorens – γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του «Grande Boucle».

 

100 χρόνια κίτρινη φανέλα!

 

H 106η έκδοση του Γύρου της Γαλλίας είναι ιστορικής σημασίας γιατί σηματοδοτεί τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της κίτρινης φανέλας. 

Η ιστορία της πολυπόθητης κίτρινης φανέλας ξεκινά το 1919, τότε που ο Γύρος της Γαλλίας επέστρεφε στην ποδηλασία μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων εξαιτίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.  

Η εκκίνηση της 13ης έκδοσης του Γύρου είχε δοθεί στο Παρίσι, 29 Ιουνίου του 1919, μία ημέρα μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Η έμπνευση της κίτρινης φανέλας προήλθε από τον τότε Διευθυντή του αγώνα, τον Γάλλο Henri Desgrange, ο οποίος θέλησε με το κίτρινο χρώμα, το χρώμα του ήλιου να συμβολίσει την αναγέννηση και το φως που θα καθοδηγούσε αυτούς που ήθελαν να βρουν ένα μονοπάτι στο ταξίδι προς την επιτυχία.

Η πρώτη απονομή της κίτρινης φανέλας έγινε στις 19 Ιουλίου του 1919, στους ώμους του Γάλλου Eugène Christophe, μετά το τέλος του 11 ετάπ από την Γκρενόμπλ στη Γενεύη.

 

Γύρος της Γαλλίας
Ο Διευθυντής του Γύρου Christian Prudhomme μαζί με τον «κανίβαλο» Eddy Merckx

 

Πεντηκοστή επέτειος του Eddy Merckx
Εκατό χρόνια μετά την αναγέννηση του αγώνα και την έμπνευση της κίτρινης φανέλας, στο ίδιο πνεύμα, ο Γύρος της Γαλλίας θα γιορτάσει την πεντηκοστή επέτειο από την πρώτη νίκη του μεγαλύτερου ποδηλάτη όλων των εποχών, του Βέλγου Eddy Merckx, ο οποίος έγραψε για πρώτη φορά το όνομά του στο «χρυσό βιβλίο» της ιστορίας του «Grand Boucle» το 1969. Προς τιμή του, ο αγώνας θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσα της χώρας του, τις Βρυξέλλες, για να τερματίσει μετά από 3.460 χλμ. στο Παρίσι. 

Γύρος της Γαλλίας 2019

 

Η διαδρομή

 

Η διαδρομή της 106ης έκδοσης του Γύρου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 54 χλμ. χρονομέτρησης και πέντε τερματισμούς σε ανηφόρα (6ο, 14ο, 15ο, 190, και 20ο ετάπ). 

Τα 54 χλμ. χρονομέτρησης ισομοιράζονται μεταξύ του 2ου ετάπ ομαδικής χρονομέτρησης στις Βρυξέλλες και του 13ου ετάπ ατομικής χρονομέτρησης στη γαλλική πόλη Πο, το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για τους υποψήφιους διεκδικητές της GC εξαιτίας του ανηφορικού προφίλ.   

 

Γύρος της Γαλλίας 2019
Το προφίλ του 6ου ετάπ

Περισσότερο σημαντικά για τους διεκδικητές της GC είναι τα ανηφορικά ετάπ της διαδρομής. Πρώτη πρόκληση το 6ο ετάπ των 157 χλμ. που τερματίζει στην ανάβαση La Planche Des Belles Filles (7 χλμ. με μέση κλίση στο 8,7% και μέγιστη στο 20%).

 

Γύρος της Γαλλίας 2019
Το προφίλ του 14ου ετάπ

Η επόμενη ανηφορική πρόκληση έρχεται αμέσως μετά το 13ο ετάπ ατομικής χρονομέτρησης, με τη θρυλική ανάβαση του Tourmalet (19 χλμ. με μέση κλίση στο 7,4% και τερματισμό σε υψόμετρο 2.115μ) να δεσπόζει στο φινάλε του 14ου ετάπ των 117 χλμ.

 

Γύρος της Γαλλίας 2019
Το προφίλ του 15ου ετάπ

Εξίσου σημαντικό και πιο δύσκολο είναι το 15ο ετάπ των 185 χλμ. που τερματίζει στην ανηφόρα του Foix (11,8 χλμ. με μέση κλίση στο 6,9%) και περιλαμβάνει 4.700 μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς. 

Γύρος της Γαλλίας 2019

 

Τα σημαντικότερα ετάπ για τα φαβορί της GC θα διεξαχθούν την τελευταία εβδομάδα του Γύρου όπου η διαδρομή μπαίνει στις γαλλικές Άλπεις. 

 

 

Γύρος της Γαλλίας 2019
Το προφίλ του 18ου ετάπ

Το πρώτο μεγάλο αλπικό ετάπ είναι το 18ο των 20 7χλμ. το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως θα διεξαχθεί «πάνω από τα σύννεφα», αφού οι κορυφές και των τριών αναβάσεων ξεπερνάνε σε ύψος τα 2.000μ. (Col De Vars στα 2.109μ. – Col d’Izouard στα 2.360μ. – Col du Galibier στα 2.642μ.). Η τεχνική κατάβαση από το Col du Galibier μέχρι τη γραμμή του τερματισμού στο Valloire θα δώσει την ευκαιρία στους διεκδικητές της GC να πιέσουν τα όρια…

 

Γύρος της Γαλλίας 2019
Το προφίλ του 19ου ετάπ

Το ταξίδι στις Άλπεις συνεχίζεται με το δυναμικό 19ο ετάπ των 123 χλμ. το οποίο θα οδηγήσει το πελοτόν στην ανάβαση Col de l’iseran (2.770μ.) που αποτελεί τo υψηλότερο πέρασμα των Άλπεων. Αυτή θα είναι η όγδοη φορά στην ιστορία του αγώνα που η διαδρομή θα περάσει από τη συγκεκριμένη κορυφή και η δεύτερη που θα την ανέβει από τη νότια πλευρά που είναι η δυσκολότερη. Το 19ο ετάπ θα τερματίσει στο Montee de Tignes, σε υψόμετρο 2.113μ. 

 

Γύρος της Γαλλίας 2019
Το προφίλ του 20ου ετάπ

Το τελευταίο αλπικό ετάπ είναι το 20ο και αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο και ανατρεπτικό καθώς μέσα σε 131χλμ. το πελοτόν καλείται να ανέβει τρεις βουνοκορφές (Cormet de Roselend, Côte de Longefoy και Val Thorens) με συνολική θετική υψομετρική διαφορά στα 4.450μ. Η τελική ανάβαση των 33,4 χλμ. στο Val Thorens θα δοκιμάσει την αντοχή των διεκδικητών της GC με ανηφορικό τερματισμό σε υψόμετρο 2.365 μ.

Δείτε επίσης

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021: Οι δράσεις

European Mobility Week 2021 Για μια ακόμη χρονιά, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ...

My market

Τα My market κάνουν ποδήλατο!

Πόλη με ποδήλατα, όμορφη πόλη από τα My market Τα καταστήματα My market υποστηρίζουν πως ...

POLAR M460 OHR

Nέο Bike Computer με GPS από την Polar: είναι το Polar M460 Το M460, με ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest