Site icon mbike.gr

O Tadej Pogacar κερδίζει άλλη μια ιστορική νίκη στο Strade Bianche

POGACAR Tadej (UAD UAE TEAM EMIRATES XRG ) winner of the race during the Strade Bianche (White Roads) a 203 km one day cycling race from and to Siena (Tuscany), Italy - Saturday March 7, 2025 - Sport - cycling (Photo by Massimo Paolone/LaPresse)

Ο Σλοβένος σταρ γίνεται ο πρώτος ποδηλάτης που κερδίζει τον αγώνα της Τοσκάνης τέσσερις φορές. Οι Paul Seixas και Isaac Del Toro, δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα, δείχνουν το μέλλον της ποδηλασίας.

Photo credits: LaPresse

Σιένα, 7 Μαρτίου 2026 – Όπως και σε προηγούμενες εκδόσεις του αγώνα, ο Tadej Pogacar επιτέθηκε στο Monte Sante Marie και έφυγε μόνος του, αυτή τη φορά με 78,5 χιλιόμετρα να απομένουν μέχρι τον τερματισμό. Ο Paul Seixas ήταν ο τελευταίος που προσπάθησε να τον ακολουθήσει, όμως τελικά υποχώρησε και διεκδίκησε τη δεύτερη θέση απέναντι στον Isaac Del Toro. Ο 19χρονος Γάλλος και ο πρόσφατος νικητής του UAE Tour άφησαν σαφείς υποσχέσεις ότι στο μέλλον μπορούν να διεκδικήσουν τη νίκη στη Siena.
Photo by Fabio Ferrari/LaPresse

Ήταν ο πρώτος αγώνας της σεζόν για τον Pogacar ο οποίος για μια ακόμη φορά απέδειξε πως το «φαινόμενο» Pogacar προφανώς δεν είναι κάτι τυχαίο ή περαστικό. Σοβαρός, προσεχτικός, χωρίς περιττά ρίσκα αλλά αποφασιστικός έδειξε πως είναι μια κλάση από μόνος του και, στηριζόμενος σε μια καλοκουρδισμένη ομάδα, κατάφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και όχι μόνο αυτό αλλά πέτυχε και ρεκόρ αγώνα καθώς η μέση ταχύτητα για πρώτη φορά άγγιξε τα 42,699 χλμ./ώρα!

 

Photo by Fabio Ferrari/LaPresse

Ο νικητής του Strade Bianche Crédit Agricole, Tadej Pogacar, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου:

«Από τις τέσσερις νίκες μου στο Strade Bianche δεν υπάρχει κάποια που ξεχωρίζω, είναι όλες μοναδικές. Είμαι περήφανος και χαρούμενος που κέρδισα ξανά σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσουν οι μεγάλες αποσπάσεις, αλλά το καλύτερο σημείο για να κάνεις τη διαφορά είναι πλέον περίπου 80 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό – παλαιότερα ήταν στα 50. Δεν έχουμε λόγο να παραπονιόμαστε, ειδικά όταν κερδίζεις. Καθώς ήταν ο πρώτος μου αγώνας της χρονιάς, υπήρχε πάντα ένα στοιχείο άγνωστου.

Κάθε χρόνο είναι το ίδιο: νιώθω λίγο νευρικός πριν από τον πρώτο αγώνα, αλλά είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα να επιστρέφεις, ειδικά με το Strade Bianche. Ήξερα πριν την εκκίνηση ότι ο Paul Seixas ήταν σοβαρός αντίπαλος. Μετά την επίθεσή μου, κοίταξα πίσω σε ένα σημείο μετά το πιο απότομο κομμάτι και δεν ήταν πολύ μακριά, οπότε σκέφτηκα ότι πρέπει πραγματικά να τα δώσω όλα. Χαίρομαι που κατάφερα να τον αποσπάσω αντί να συνεχίσουμε μαζί. Μετά την επίθεση δεν ήξερα ποια ήταν η διαφορά ούτε πού βρισκόταν ο Isaac Del Toro. Όταν έμαθα τι συνέβαινε πίσω, μπορούσα να συγκεντρωθώ στον δρόμο μπροστά μου, να απολαύσω τον κόσμο και να διαχειριστώ την προσπάθειά μου μέχρι τον τερματισμό. Κάποιες στιγμές έκανα και προσωπικές σκέψεις. Είμαι πολύ χαρούμενος με όσα συνέβησαν σήμερα».

 

Η υπόκλιση μετά τον τερματισμό, Photo by Fabio Ferrari/LaPresse

Σεμνός και προσεχτικός πάντα, ο Pogacar ξεκίνησε με την χαρακτηριστική φράση «“Chapeau to the team” δηλώνοντας μάλιστα πως ήταν «τιμή» του να τρέξει με την υποστήριξη μιας τέτοιας ομάδας! Και στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει τη σεζόν απάντησε «θα πάμε μέρα με τη μέρα. Αγώνα με τον αγώνα».

 

Εκπληκτικός ο Paul Seixas είναι σίγουρο πως θα είναι το επόμενο μεγάλο όνομα (Photo by Massimo Paolone/LaPresse)

Ο δεύτερος της κατάταξης Paul Seixas δήλωσε:

«Αυτό ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούσα να πετύχω σήμερα. Ο Tadej Pogacar αγωνίστηκε με τον ίδιο τρόπο που το έκανε το 2024 και το 2025 – είναι ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους. Είμαι πραγματικά χαρούμενος για τη δεύτερη θέση. Είναι απίστευτο να βρίσκομαι εδώ. Ήταν λίγο περίεργο όταν επιτέθηκε ο Pogacar. Προσπάθησα να ακολουθήσω τον Tom Pidcock και ο Isaac Del Toro προσπάθησε να με μπλοκάρει, όχι μία ή δύο αλλά τρεις φορές.

Έμεινα κολλημένος και αυτό ήταν το παιχνίδι που επέλεξαν να παίξουν, οπότε έπρεπε να προσπαθήσω να κλείσω τη διαφορά. Όμως ακόμα και τα 20 μέτρα απόσταση από τον Pogacar είναι πολλά. Προσπάθησα να κολλήσω στον τροχό του. Έφτασα πολύ κοντά, αλλά υπήρχαν περίπου 500 μέτρα ανηφόρας παραπάνω από ό,τι μπορούσα να αντέξω. Έβλεπα ότι διαχειριζόταν την προσπάθειά του. Κοίταξε πίσω και απλώς δεν ήθελε να με έχει στον τροχό του. Μετά από αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Ο Del Toro δεν ήθελε να συνεργαστεί, κάτι που είναι φυσιολογικό αφού μπροστά ήταν ο Tadej. Στη μάχη για το βάθρο κατάφερα τελικά να τον αφήσω πίσω και ήταν πραγματικά απίστευτο».

 

Photo by Fabio Ferrari/LaPresse

Ο τρίτος της κατάταξης Isaac Del Toro δήλωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση στο τέλος. Είναι υπέροχο να φέρνεις τη νίκη στην ομάδα και είμαι περήφανος που είμαι μέρος της. Υποτίθεται ότι θα βρισκόμουν λίγο μπροστά από τον Tadej, αλλά εκείνος αποφάσισε να επιτεθεί νωρίς.

Ο Paul Seixas ήταν πολύ εντυπωσιακός. Είναι πραγματικά εξαιρετικός ποδηλάτης και έχει δείξει ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είμαι χαρούμενος που αγωνίζομαι απέναντι σε αθλητές σαν αυτόν. Ελπίζω κάποια μέρα στην καριέρα μου να κερδίσω το Strade Bianche. Μου αρέσει πολύ αυτό το μέρος, όπου πέρσι πήρα τη Maglia Rosa στο Giro d’Italia».

 

Photo by Fabio Ferrari/LaPresse

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Photo by Marco Alpozzi/LaPresse
Exit mobile version