Home | Αρχική | Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής ποδηλασίας XCΟ: Οι κοπέλες του ΜΤΒ! (Μέρος 2ο)

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής ποδηλασίας XCΟ: Οι κοπέλες του ΜΤΒ! (Μέρος 2ο)

Και οι τρεις κοπέλες έκαναν μια εξαιρετική εμφάνιση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα MTB 2015 και τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για τη σχέση τους με το ΜΤΒ αλλά και για το πώς βλέπει την αγωνιστική ποδηλασία μια γυναίκα στην Ελλάδα.

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στέφθηκε η Βαρβάρα Φασόη του Ολυμπιακού Περιστερίου-Χαϊδαρίου αποκτώντας μια διαφορά 6 λεπτών από την δεύτερη Δανάη Στρουμπούλη του ΠΕΣΑ Κρόνος, για να συμπληρώσει το γυναικείο βάθρο η Κωνσταντίνα Σινατζάκη του Τάλως Χανίων.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης συζητάμε με την Δανάη Στρουμπούλη, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο μέρος της συνεντευξης με την Κωνσταντίνα Σινατζάκη.
Mbike: Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα MTB XCO του 2015 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πώς έχει πάει αυτή η χρονιά για σένα; Θεωρείς ότι ο στόχος σου για τον συγκεκριμένο αγώνα εκπληρώθηκε;
Δανάη Στρουμπούλη: Είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα δεδομένου ότι ο αγώνας ήταν κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σκέφτηκα πολλές φορές να εγκαταλείψω, αλλά τελικά κατάφερα να τερματίσω. Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά, με ταλαιπώρησαν πολλές ιώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως στη συνέχεια τα πράγματα βελτιώθηκαν και συμμετείχα στους Ευρωπαϊκούς αγώνες στο Μπακού.
Δεν ήταν στόχος μου το MTB XCO στην αρχή της χρονιάς αλλά το marathon MTB. Σίγουρα ήθελα τη φανέλα στο συγκεκριμένο αγώνισμα, δυστυχώς δεν βγήκε. Ήξερα ότι δεν θα είμαι σε πολύ καλή κατάσταση γιατί είχαν προηγηθεί πολλοί εξίσου σημαντικοί αγώνες χωρίς εβδομάδα ξεκούρασης, σε συνδυασμό με έναν τραυματισμό που με κράτησε πίσω. Παρόλα αυτά, είμαι ικανοποιημένη.

ΜΒ: Πώς είναι να ανεβαίνεις στο βάθρο ενός αγώνα XCO; Πόσο δύσκολος ήταν ο ανταγωνισμός;
Δ.Σ.: Ένα βάθρο πάντα είναι ευχάριστο αφού είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου. Όσον αφορά το βάθρο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα XCO, όποια θέση του βάθρου πάρεις είναι σημαντική.
Το MTB γενικά δεν έχει πολλές γυναίκες, αλλά έστω και αυτές που υπάρχουν σίγουρα διεκδικούν μια θέση στο βάθρο. O ανταγωνισμός γενικά δεν είναι υψηλός αλλά πάντα σε ένα πρωτάθλημα υπολογίζω όλες τις αθλήτριες γιατί θεωρητικά είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

ΜΒ: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για την υπόλοιπη σεζόν; Και ποιοι για τη χρονιά που έρχεται;
Δ.Σ.: Επόμενος σημαντικός στόχος ο διεθνής ΜΤΒ S2 τον Οκτώβρη, ενώ σκέφτομαι να τρέξω και  κάποια αγωνίσματα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πίστας. Για τη χρονιά που έρχεται ακόμα είναι νωρίς, αλλά σίγουρα θα έχει περισσότερο ΜΤΒ.

ΜΒ: Πόσες ώρες την εβδομάδα κάνεις προπόνηση; Μόνο ΜΤΒ ή και δρόμο;
Δ.Σ.: Το πρόγραμμά μου είναι πολύ πιεσμένο γιατί εργάζομαι ως μηχανολόγος μηχανικός και το ωράριό μου είναι 9-6. Ο χρόνος που έχω να κάνω προπόνηση καθημερινές είναι ελάχιστος και κάνω 5 ώρες το πολύ, ενώ τα Σαββατοκύριακα κάνω περισσότερο. Συνολικά, κάνω 10-11 ώρες την εβδομάδα. Αυτό την εαρινή περίοδο, αφού αλλάξει η ώρα. Την χειμερινή, κάνω προπόνηση έξω μόνο Σαββατοκύριακα, ενώ καθημερινές κάνω εργόμετρο και γυμναστήριο. Επίσης, τη χειμερινή περίοδο επειδή δεν υπάρχει χρόνος για να κάνω έξω προπόνηση κάνω μόνο κούρσα ενώ αργότερα βάζω και προπονήσεις ΜΤΒ.

ΜΒ: Πώς σου φάνηκε η διαδρομή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος;
Δ.Σ.: Η διαδρομή ήταν πολύ καλή, αλλά θα ήθελα πιο μικρές και γρήγορες ανηφόρες.

ΜΒ: Πώς βλέπεις την εξέλιξη του γυναικείου ΜΤΒ στην Ελλάδα; Τι θα ήθελες να δεις να γίνεται τα επόμενα χρόνια;
Δ.Σ.: Δεν βλέπω εξέλιξη γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα. Το σκηνικό είναι ίδιο εδώ και χρόνια. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία είναι που ασχολείσαι όσο είσαι μαθήτρια και όσο σπουδάζεις (αν σου πληρώνει κάποιος τα έξοδά σου – γιατί αν δεν στα πληρώνει κάποιος σταματάς νωρίτερα), μετά σταματάς για επαγγελματική αποκατάσταση. Η δεύτερη κατηγορία είναι σε μεγάλη ηλικία, όσες δουλεύουν (που το κάνουν σαν χόμπι) ή δεν δουλεύουν καθόλου. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι το επίπεδο να παραμένει χαμηλό. Αν βρεθεί έστω και μια κοπέλα να κάνει πιο σοβαρά (που σημαίνει να κάνει προπόνηση συστηματική, να έχει άτομα να την στηρίζουν και να μην δουλεύει) ξεχωρίζει γιατί απλά δεν υπάρχουν άλλες. Πολλά πράγματα θα ήθελα, αλλά θα πω το πιο απλά. Θα ήθελα να δω μια καθαρά γυναικεία ομάδα και να ασχοληθεί κάποιος  με τις κοπέλες περισσότερο.

ΜΒ: Θεωρείς ότι είναι δυσκολότερο για μια γυναίκα να ασχοληθεί με την ποδηλασία γενικότερα, και με το ΜΤΒ ειδικότερα; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις εσύ η ίδια και με ποιο τρόπο τις ξεπερνάς;
Δ.Σ.: Δε νομίζω ότι διαφέρει αν είσαι γυναίκα ή άντρας· όλα ξεκινάνε από τα ερεθίσματα που έχεις. Για παράδειγμα, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα έκαναν πολλές κοπέλες ποδήλατο. Μια αρχή έχει γίνει…  Υπάρχουν νέες κοπέλες που κάνουν  ποδήλατο σαν χόμπι, ίσως τα επόμενα χρόνια να έρθουν και στο αγωνιστικό κομμάτι. Το χώμα είναι σίγουρα πιο δύσκολο. Οι δυσκολίες μου είναι κυρίως στο πώς θα βάλω στην καθημερινότητά μου το ποδήλατο γιατί εργάζομαι 9 με 10 ώρες την ημέρα, και ειδικά τη χειμερινή σεζόν που ίσως χρειαστεί να κάνω προπονήσεις βράδυ με κρύο, μόνη. Τις δυσκολίες τις προσπερνάω μόνη, δεν έχω βοήθεια από κανέναν.

ΜΒ: Τι συμβουλή θα είχες να δώσεις στις γυναίκες αθλήτριες που θέλουν να ασχοληθούν με το ΜΤΒ; Τι θα πρέπει να προσέξουν;
Δ.Σ.: Για κάποια αθλήτρια που θέλει να ξεκινήσει ΜΤΒ είναι σημαντικό να ξεκινήσει από εύκολες διαδρομές και σταδιακά να πάει σε πιο τεχνικές.

 

Δείτε το 1ο μέρος της συνέντευξης με την Βαραβάρα Φασόη εδώ.

Δείτε επίσης

Colnago Y1Rs

Colnago Y1Rs: φτιαγμένο για να αψηφά τον άνεμο

Ένα νέο πρότυπο υψηλής αεροδυναμικής απόδοσης από την Ιταλική εταιρεία Η Colnago παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό ...

Η Ass Savers είναι… όνομα και πράγμα!

Gothenburg/Tokyo—6 Δεκεμβρίου 2024 Αν ο βροχερός καιρός δρα ανασταλτικά στο να βγείτε για ποδήλατο από ...

Tom Pidcock

O Tom Pidcock στην Q36.5 Pro Cycling

O Διπλός Ολυμπιονίκης εντάσσεται στην Q36.5 Pro Cycling Η Q36.5 Pro Cycling Team καλωσορίζει τον ...

Αφήστε μια απάντηση

Pin It on Pinterest