Πλάι-πλάι, ο Isaac del Toro και ο Tadej Pogačar τερμάτισαν μαζί στην τελική ανηφόρα του Montjuïc για ένα επιβλητικό 1-2 στο τέλος του 2ου ετάπ του Tour de France 2026.
Photos: A.S.O./Charly López / Thomas Maheux
Η ομάδα της UAE Emirates-XRG είχε τον απόλυτο έλεγχο στο δεύτερο μισό της ημέρας, από την εκκίνηση στην Ταραγόνα μέχρι την απαιτητική διαδρομή της Βαρκελώνης. Ο Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) επιτέθηκε μέσα στα τελευταία δύο χιλιόμετρα, όμως ο νεαρός Μεξικανός πέρασε σαν σίφουνας δίπλα του, με τον Σλοβένο αρχηγό του στη ρόδα του. Ο Pogačar κοίταξε πίσω για να ελέγξει τον Remco Evenepoel (Red Bull-Bora-Hansgrohe), τρίτο στο ετάπ, και τον Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), που τερμάτισε τέταρτος και διατηρεί, για δεύτερη ημέρα, την κίτρινη φανέλα.
Ο Del Toro είναι ο δεύτερος Μεξικανός νικητής ετάπ στην ιστορία του Tour, μετά από 36 χρόνια – ύστερα από τον Raul Alcalá που κέρδισε δύο ετάπ το 1989 και το 1990. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η UAE Emirates-XRG κατακτά τις δύο πρώτες θέσεις σε ετάπ.
Η δράση ξεκίνησε εντυπωσιακά το Σάββατο, και τα πυροτεχνήματα συνεχίστηκαν στο Montjuïc — για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο των τελικών μαχών στο 2ο ετάπ του Tour de France 2026. Μετά την ομαδική χρονομέτρηση της πρώτης ημέρας, στην οποία ο Jonas Vingegaard δεν άφησε περιθώρια για αμφισβητήσεις, το πελοτόν βρέθηκε την Κυριακή αντιμέτωπο με μια απαιτητική διαδρομή 168,5 χλμ. με αφετηρία την Ταραγόνα, τη νοτιότερη πόλη-αφετηρία στην ιστορία της διοργάνωσης.
Η διαδρομή περιλάμβανε 2.500 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, συγκεντρωμένα κυρίως στο δεύτερο μισό του ετάπ και ειδικά στα τελευταία 12,2 χλμ. Εκεί, οι αναβάτες αναμετρήθηκαν σε τρεις αναβάσεις της Côte du château de Montjuïc (1,6 χλμ. με 9,3% μέση κλίση). Η κορυφή περάστηκε για τελευταία φορά με μόλις 2,5 χλμ. να απομένουν ως τον τερματισμό.
Οι πρώτες επιθέσεις
Ο Baptiste Veistroffer (Lotto Intermarché) ήταν ο πρώτος επιτιθέμενος του φετινού Tour, αμέσως μόλις έπεσε η σημαία εκκίνησης. Δεν είναι όμως ο μόνος που θέλει να ξεφύγει. Μετά από μια σειρά επιθέσεων και αντεπιθέσεων, ο Felix Engelhardt (Jayco AlUla) κάνει τη σωστή κίνηση στο 4ο χλμ. Τον ακολουθεί αμέσως ο Frank van den Broek (Picnic PostNL). Ο Alex Molenaar (Caja Rural-Seguros RGA) κλείνει τη διαφορά λίγα χιλιόμετρα αργότερα, και οι τρεις τους έκαναν το πρώτο ξεκόλλημα.
Ο Veistroffer προσπαθεί κι αυτός να ενωθεί με την πρώτη ομάδα, αλλά τα παρατάει μετά από περίπου 15 χιλιόμετρα καταδίωξης. Καθώς επανακτάται από το πελοτόν, η διαφορά φτάνει στο υψηλότερο σημείο της ημέρας: 3’55» στο 27ο χλμ. Η ομάδα του Tom Pidcock, η Pinarello-Q36.5, αναλαμβάνει τα ηνία του πελοτόν για να ελέγξει νωρίς τη διαφορά.
Οι πρώτοι πόντοι ΚΟΜ
Χάνοντας μόλις 1’12» στη γενική κατάταξη, ο Molenaar φοράει εικονικά το Maillot Jaune. Κυριαρχεί επίσης στο ενδιάμεσο σπριντ στο Viladecans (85,6ο χλμ.), όπου ο Biniam Girmay (NSN) δείχνει την ταχύτητά του, νικώντας τους Mads Pedersen (Lidl-Trek) και Jasper Philipsen (Alpecin-Premier Tech). Το βλέμμα του Molenaar όμως είναι κυρίως στραμμένο στην πουά φανέλα. Και κατακτά την πρώτη κατηγοριοποιημένη κορυφή του Tour 2026, στο Begues (94,2ο χλμ., κατ. 2).
Η UAE Emirates-XRG ανεβάζει ρυθμό. Μετά την κορυφή, μόνο δύο αναβάτες παραμένουν μπροστά: ο Molenaar και ο Engelhardt. Το προβάδισμά τους πέφτει στα 20 δευτερόλεπτα. Η διαφορά ανεβαίνει στιγμιαία ξανά στα 45 δευτερόλεπτα, όμως τελικά η δυάδα απορροφάται με 32 χιλιόμετρα να απομένουν, λίγο πριν την είσοδο στο τελικό τμήμα της διαδρομής. Στο μεταξύ, ο Paul Seixas (Decathlon CMA CGM) κυνηγάει να τους φτάσει, μετά από μηχανικό πρόβλημα.
Οι πρώτες μονομαχίες
Ο Brandon McNulty (UAE Emirates-XRG) επιβάλλει έναν ανελέητο ρυθμό που «αραιώνει» το πελοτόν, κατεβάζοντάς το σε περίπου 30 αναβάτες καθώς μπαίνουν στους δύο τελευταίους γύρους. Ο Αμερικανός συναθλητής του Pogačar οδηγεί το πελοτόν μέχρι τους πρόποδες της τελευταίας ανάβασης της ημέρας.
Οι Tiesj Benoot (Decathlon CMA CGM) και Adam Yates (UAE Emirates-XRG) ανεβάζουν ρυθμό, όμως οι βασικοί διεκδικητές παραμένουν μαζί μέχρι την κορυφή, παρά τις μεμονωμένες επιθέσεις των Tobias Johannessen (Uno-X Mobility) και Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) προς το τέλος. Ο Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) δοκιμάζει κι αυτός την τύχη του στην κατάβαση, μέσα στα τελευταία δύο χιλιόμετρα.
Ο Isaac del Toro (UAE Emirates-XRG) ελέγχει την κίνηση του Δανού… και περνάει σαν αστραπή δίπλα του καθώς μπαίνουν στα τελευταία 700 μέτρα, ανηφορικά. Στη σκιά του, ο Pogačar ελέγχει τους αντιπάλους τους και πανηγυρίζει μαζί με τον συναθλητή του — μόλις τον δεύτερο Μεξικανό νικητή ετάπ στην ιστορία του Tour μετά τον Raul Alcalá. Ο Remco Evenepoel (Red Bull-Bora-Hansgrohe) τερματίζει τρίτος, μπροστά από τον Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), που κρατά το Maillot Jaune με προβάδισμα έξι δευτερολέπτων έναντι του Pogačar.
«Pogi, hermano ya eres Mexicano»
Η εικόνα του τερματισμού θα μείνει αξέχαστη για χρόνια σε όσους την παρακολούθησαν: ο Del Toro, φορώντας τη φανέλα του Πρωταθλητή Μεξικού, αντί να σηκώσει τα χέρια να πανηγυρίσει, δείχνει προς το μέρος του αρχηγού του, που πρακτικά του «χάρισε» τη νίκη. Ο Pogačar τον αγκαλιάζει ακριβώς στη γραμμή του τερματισμού, παραμένοντας «μισή ρόδα» πιο πίσω από τον Μεξικανό. Ήταν πραγματικά συγκινητικό.
«Pogi, hermano ya eres Mexicano»! Αυτό ήταν το σύνθημα που φώναζαν με πάθος οι Μεξικανοί που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο του τερματισμού, κοντά στο λεωφορείο της UAE Team Emirates-XRG, καθώς και ο ίδιος ο Pogačar, φανερά ενθουσιασμένος, επέστρεψε για να γιορτάσει με τους συναθλητές του το 1-2 της ημέρας.
Και λίγο αργότερα, ανεβαίνοντας στο βάθρο της ημέρας, ο Del Toro φόρεσε τη λευκή φανέλα ως καλύτερος νεαρός αναβάτης, και την πράσινη φανέλα ως πρώτος στη βαθμολογία πόντων.
ISAAC DEL TORO: «ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΡΕΛΟ»
«Σημαίνει τα πάντα για μένα. Νιώθω απίστευτα τυχερός. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δουλέψαμε για να φτάσουμε εδώ και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα. Είναι δουλειά όλων, ακόμα και της οικογένειάς μου, των φίλων μου από τότε που μεγάλωνα. Δεν μπορώ να πιστέψω τι έγινε μόλις, είναι τρελό. Το να είμαι μέρος της ομάδας του Tadej, της καλύτερης ομάδας στον κόσμο, μου δίνει ήδη πολλά συναισθήματα, και είναι απίστευτο πώς νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι απλά τρελό, και για μένα και για τη χώρα μου.
Πηγαίναμε πάρα πολύ γρήγορα. Είχαμε προβλέψει ότι μπορεί να συμβεί αυτή η κατάσταση. Στην κορυφή της ανάβασης, δεν μπόρεσα να βρεθώ στις πρώτες θέσεις. Μετά κάναμε σχέδιο για τον Tadej, να κυνηγήσουμε τον Skjelmose, όμως στο τέλος απλά ακολούθησα τη ροή.
Τέτοιες ευκαιρίες σπάνια έρχονται και είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα. Το να βρίσκομαι σε αυτό το επίπεδο στη Γαλλία, στην πιο σκληρή κούρσα, είναι ένα όνειρο».
JONAS VINGEGAARD: «Η UAE ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΔΙΔΥΜΟ»
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, ειλικρινά. Όπως είπα και χθες, θέλω να απολαύσω κάθε μέρα που περνάω με την Κίτρινη Φανέλα. Το σημερινό σιρκουί δεν ήταν το αγαπημένο μου έδαφος. Νομίζω πως μπορώ να χαίρομαι που παραμένω στην Κίτρινη Φανέλα, και ότι θα μπορέσω να απολαύσω και το αυριανό ετάπ φορώντας τη.
Η UAE έχει ένα πολύ δυνατό δίδυμο. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα παίξουν τα χαρτιά τους στην κούρσα. Σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.
Μέχρι στιγμής, όλα καλά. Δεν μπορώ να παραπονεθώ. Είμαι με την Κίτρινη Φανέλα και χαρούμενος με το πώς δείχνει η γενική κατάταξη προς το παρόν».

