mbike.gr

Γίνε ο «Άγιος Ποδηλάτης»

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με επιθετικούς οδηγούς, προσπάθησε να αντιδράσεις με σύνεση κι επιχειρήματα, να μείνεις ήρεμος γενικά, ακόμη κι αν οι οδηγοί παραφέρονται!

 

Κάτι τέτοιο ίσως να ακούγεται ουτοπικό, ειδικά αν έχεις απέναντί σου οδηγούς-ιππότες της ασφάλτου! Αλλά εσύ, ως ποδηλάτης-πρότυπο πρέπει να κάνεις τη διαφορά…

 

·         Προσπάθησε να παραμείνεις ήρεμος

Αν έχεις μπλέξει σε καυγά, σίγουρα θέλεις ο εμπλεκόμενος οδηγός ή πεζός να μοιάζει ως ο προφανής ένοχος. Οπότε προσπάθησε να συμπεριφέρεσαι με ηρεμία, να δείχνεις «ψυχούλα». Δε χρειάζονται φωνές, βρισιές, απειλές ή επιθετικές ενέργειες. Δεν είσαι εσύ εκείνος που θα «δώσει στον οδηγό ένα μάθημα» – άσε τις αρχές να το κάνουν αυτό!

 

·         Ακολούθησε τον ΚΟΚ και τους νόμους γενικότερα

Ίσως να έχεις δίκιο, και σίγουρα εσύ που βρίσκεσαι πάνω στο ποδήλατο είσαι πιο εκτεθειμένος στην πτώση και στους τραυματισμούς, αλλά υπάρχουν και οι νόμοι στους οποίους μπορεί να στηριχτεί ένας οδηγός για να σε ενοχοποιήσει. Προσπάθησε να ακολουθείς τον ΚΟΚ, να σταματάς στο κόκκινο φανάρι και στο ΣΤΟΠ, να διατηρείς μια σταθερή πορεία, να κάνεις εμφανείς τις προθέσεις σου και να μην οδηγείς επικίνδυνα.

 

·         Δήλωσε ξεκάθαρα τη θέση σου

Αν τελικά φτάσεις στο σημείο να έρθει η αστυνομία, πρέπει να δείξεις ξεκάθαρα ότι το θύμα είσαι εσύ! Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις; Να παραμείνεις πράος, το καλό και ήρεμο παιδί, καθώς ο οδηγός από την άλλη, ωρύεται εκτός ελέγχου. Απόφευγε την άμεση σύγκρουση. Οι φωνές και οι απειλές σε κάνουν να δείχνεις ως ο επιτιθέμενος, και όχι ως το θύμα.

 

·         Υπερασπίσου τον εαυτό σου

Αν σου επιτεθούν, λεκτικά ή σωματικά, υπερασπίσου τον εαυτό σου, αλλά φρόντισε οι ενέργειές σου να είναι άμεμπτες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι αρχές και οι μάρτυρες δε γνωρίζουν τι αρχικά σας οδήγησε σε αυτή τη συμπλοκή, βλέπουν μόνο τα επακόλουθα. Προσπάθησε να αποφύγεις τις κατηγορίες προς τους άλλους, και υπερασπίσου τον εαυτό σου με τρόπο, μόνο όταν είσαι σε άμεσο κίνδυνο.

 

 

Exit mobile version