Site icon mbike.gr

Διατροφή και αθλητική απόδοση

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη όχι μόνο για την απώλεια βάρους – με σωστό και υγιεινό τρόπο – αλλά και για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Είναι μάλιστα τέτοια η σημασία της ώστε θεωρείται πλέον απαραίτητη – για
όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά για την απόδοσή του, ακόμα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο – η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες, τον τρόπο ζωής αλλά και τους στόχους του.


Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση – Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΓΑΣ και συνεργάτης των περιοδικών MBike και Runner σε θέματα διατροφής, μας μιλάει για τη σημασία της σωστής διατροφής αλλά και για τη «Θερμίδα», το προσωπικό της project που θέτει νέα στάνταρ στον τομέα της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών διατροφής.

– Πότε δημιουργήθηκε το κέντρο «Θερμίδα» και ποιοι είναι οι στόχοι του;

– Το διαιτολογικό γραφείο «Θερμίδα» δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε τομείς υγείας και αθλητικών επιστημών όπως είναι η «Κλινική και Αθλητική Διατροφή», μέσω ολοκληρωμένης παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών διατροφής. Στόχος του «Θερμίδα» είναι η παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών διατροφής, ευεξίας και άσκησης. Στα πλαίσια του τριπτύχου «Διατροφή, Υγεία, Ευεξία» οι παρεχόμενες υπηρεσίες του έχουν ως στόχο τη σταδιακή τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς των πελατών μας και την υιοθέτηση από αυτούς ενός νέου τρόπου ζωής.

– Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του κέντρου «Θερμίδα»;

Πεποίθησή μας είναι ότι η εξατομικευμένη διατροφή και άσκηση μπορούν να αποτελέσουν τους συμμάχους μας στο σύγχρονο και απαιτητικό τρόπο ζωής, αλλά παράλληλα να βελτιώσουν την αθλητική μας απόδοση, η οποία κρίνεται στη λεπτομέρεια. Η επιστημονική γνώση και εμπειρία, η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων μεθόδων, η σημασία στη λεπτομέρεια, αλλά κυρίως ο προσανατολισμός στον παράγοντα «άνθρωπο», είναι αυτά που κάνουν το «Θερμίδα» μοναδικό και εγγυώνται την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού προγράμματος διατροφής, που συνιστά τη βάση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

– Πώς συνδέετε η διατροφή με την αθλητική απόδοση;

– Η αθλητική απόδοση μπορεί να επηρεαστεί από την ποιότητα της διατροφής, από την ποσότητα και τη χρονική στιγμή που καταναλώνουμε κάτι. Εντούτοις, δεν υπάρχει μαγική συνταγή και οι βασικές αρχές μιας διατροφής που θα προωθήσουν την καλή απόδοση και την καλή υγεία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

– Να καταναλώνετε αρκετά τρόφιμα για να καλύψετε τις ενεργειακές σας ανάγκες
– Να επιβεβαιώνετε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από υδατάνθρακες και να προγραμματίζετε την πρόσληψη τροφίμων και ποτών, ώστε μέσω αυτών να παρέχονται οι υδατάνθρακες όποτε είναι απαραίτητοι για την απόδοση και για την αποκατάσταση μετά την άσκηση
– Να τρώτε ποικιλία τροφίμων για να λαμβάνει ο οργανισμός σας τις απαραίτητες πρωτεΐνες, βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία
– Να πίνετε αρκετά υγρά για να διατηρήστε ενυδατωμένοι
– Να προσέχετε ιδιαίτερα τη χρήση διαιτητικών συμπληρωμάτων.

– Η απώλεια βάρους είναι ένας από τους βασικούς στόχους όσων αθλούνται σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Πώς επιτυγχάνεται αυτό μέσω μιας σωστά δομημένης δίαιτας;

– Πλέον έχει γίνει σαφές ότι για να επιτύχουμε μια υγιεινή και διατηρήσιμη απώλεια βάρους, απαιτείται η απώλεια μισού έως ενός κιλού την εβδομάδα, δηλαδή το πολύ τεσσάρων κιλών το μήνα. Επίσης, αυτή η απώλεια δεν είναι δυνατόν να αφορά μόνο στην απώλεια λιπώδους ιστού. Συγκεκριμένα, κατά το αρχικό διάστημα της δίαιτας αδυνατίσματος θα περιλαμβάνει και απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών. Στη συνέχεια, βέβαια, το ποσοστό της απώλειας που αντιστοιχεί σε λιπώδη ιστό μπορεί να αυξηθεί, κάνοντας όμως πιο αργό το ρυθμό της απώλειας του βάρους. Μέσω της συστηματικής άσκησης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απώλεια λίπους και μικρότερη απώλεια μυϊκού ιστού και για το άτομο που εμπλέκεται στη διαδικασία. Συνεπώς, δεν υπάρχουν «μαγικές συνταγές» γρήγορης απώλειας «μόνο λίπους». Η δίαιτα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για το άτομο που την ακολουθεί. Έπειτα από ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα, που αντιστοιχεί στην απαραίτητη απώλεια βάρους, απαιτείται να έχει λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από το διαιτολόγο του και να έχει συνηθίσει και εμπεδώσει έναν τέτοιο τρόπο διατροφής, ώστε να μπορεί στο μέλλον να γίνει ο ίδιος, ο διαιτολόγος του εαυτού του.
Επομένως, με αυτό το σκεπτικό αποκλείονται όλες οι δίαιτες μονοφαγίας (πέντε γιαούρτια την ημέρα ή ένα κοτόπουλο ή διάφορες παρόμοιες «γραφικές» οδηγίες), καθώς και οι
περιβόητες χημικές δίαιτες, αποτοξινώσεις κ.λπ.

– Κι όταν λέμε «σωστή διατροφή» τι εννοούμε;

– Τρία κύρια γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο, τρία μικρογεύματα για τα οποία η κατάλληλη επιλογή είναι να περιλαμβάνουν φρούτα πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών (τα φρούτα που αναφέρθηκαν συν δύο σαλάτες την ημέρα, μία με το μεσημεριανό και μία με το βραδινό) μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, μία κοτόπουλο και δύο φορές ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα φυτικές τροφές όπως όσπρια και λαδερά και προτίμηση του ελαιολάδου ως κύριας πηγής λίπους, τα παραπάνω είναι οδηγίες με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται κάθε διαιτολόγιο.

Η ποικιλία, το μέτρο και η ισορροπία είναι αρετές που χαρακτήριζαν τη ζωή μας και τη διατροφή μας ανέκαθεν. Τα τελευταία χρόνια τις έχουμε ξεχάσει και κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός. Ας μην το επιτρέψουμε, εφόσον ακόμα υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν σε αυτές και μπορούν να αποδείξουν και επιστημονικά την ισχύ τους.

Exit mobile version