Περίοδος φορμαρίσματος
Ο κυριότερος στόχος του προπονητή όταν σχεδιάζει ένα προπονητικό πλάνο, δεν είναι μόνο η βελτίωση της φυσικής κατάστασης ή των τεχνικών δεξιοτήτων του αθλητή, αλλά να τον «φέρει» στην καλύτερη δυνατή του αγωνιστική κατάσταση την ημέρα του αγώνα.
Στα αγωνίσματα αντοχής αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με μείωση του όγκου της προπόνησης και παράλληλη διατήρηση της έντασης της. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως «περίοδος φορμαρίσματος» και διαρκεί από 7 έως 14 ημέρες, ενώ ο όγκος προπόνησης μειώνεται κατά 20% έως 60% . Η μείωση αυτή στον όγκο της προπόνησης επιτυγχάνεται είτε μειώνοντας τη διάρκεια είτε τη συχνότητα των προπονήσεων ή συνδιάζοντας και τα δυο.Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από μια τέτοια περίοδο προπόνησης, υπάρχει μια αύξηση στην αθλητική απόδοση της τάξης του 3% έως 6%. Τα οφέλη που αποκομίζουν οι αθλητές μετά από την περίοδο «φορμαρίσματος» είναι πολλαπλά. Υπάρχουν οφέλη στη φυσική κατάσταση και κυρίως στην ψυχολογική κατάσταση των αθλητών.
Η μείωση του όγκου της προπόνησης όμως έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται και οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού. Γι’ αυτό το λόγο οι αθλητές θα πρέπει να ελλατώσουν τις θερμίδες που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφευκτεί μια ανεπιθύμητη αύξηση σωματικού βάρους.
Ας δούμε ένα παράδειγμα «φορμαρίσματος» αθλητή ποδηλασίας δρόμου, ΜΤΒ XC, MTB Marathon που κάνει προπόνηση 4 φορές την εβδομάδα πριν τον αγώνα:
• Φρόντισε ώστε το ποδήλατο και ο εξοπλισμός να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση την ημέρα του αγώνα
• Αύξησε την ποσότητα υδατανθράκων που λαμβάνεις τις τελευταίες 2 ημέρες πριν τον αγώνα, ώστε οι αποθήκες γλυκογόνου να είναι «γεμάτες» την ημέρα του αγώνα
• Αν χρειαστεί να ταξιδέψεις για τον τόπο διεξαγωγής του αγώνα κάνε το όσο νωρίτερα γίνεται, προκειμένου να εγκλιματιστείς και να κάνεις τις τελευταίες προπονήσεις στη διαδρομή του αγώνα