Site icon mbike.gr

Cube 2010

Ακόμα περισσότερο Carbon… Για το 2010 η Cube φαίνεται να εστιάζει στο ΜΤΒ. Αρκετές καινοτομίες, ενδιαφέροντα μοντέλα στο γνωστό ύφος της εταιρίας.

Κείμενο/Φωτό: Grega Stopar

Για το 2010 η Cube φαίνεται να εστιάζει στο ΜΤΒ. Αρκετές καινοτομίες, ενδιαφέροντα μοντέλα στο γνωστό ύφος της εταιρίας. Στην κατηγορία Road, η μόνη ουσιαστική καινοτομία αφορά στο Agree, το οποίο παρουσιάστηκε σε έκδοση τόσο αλουμινίου όσο και carbon. Το ΜΒΙΚΕ – φυσικά – βρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση της εταιρίας και σας μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις.

Ας ξεκινήσουμε από τη νέα γκάμα ποδηλάτων δρόμου της Cube για ο 2010.
Εδώ το Agree πήρε τη θέση του ακριβώς κάτω από την top αγωνιστική σειρά Lithening.
Οπότε, ήταν αναμενόμενο, μερικά από τα χαρακτηριστικά της να μεταφέρονταν στη σειρά Agree, η οποία είναι διαθέσιμη σε αλουμίνιο και carbon. Το αλουμινένιο πλαίσιο ΗΡΑ είναι μία καλή επιλογή για τους αναβάτες που ψάχνουν για μία τίμια, ποιοτική λύση σε αυτή την κατηγορία ενώ είναι επίσης κατάλληλο και για ερασιτέχνες αθλητές.
Με το βάρος του σκελετού να μην ξεπερνά το 1.3 κιλά, είναι άκαμπτο αλλά με σχετικά εύκαμπτα «seat stays» για περισσότερη άνεση στην οδήγηση. Ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από υψηλής ποιότητας σωλήνες, με εσωτερικές καλωδιώσεις και πρεσαριστή μεσαία τριβή. Γι’ αυτούς που επιθυμούν καλύτερες επιδόσεις, η carbon έκδοση – Agree GTC – είναι 200 γρ. ελαφρύτερη (σε σύγκριση με το ΗΡΑ) και έχει παρόμοια τεχνολογία στα «seat stays» για περισσότερη άνεση. Ο σκελετός είναι κατασκευασμένος με την τεχνολογία «twinmold», διαθέτει εμφανώς ενισχυμένο head tube, top tube αλλά και μεσαία τριβή. Η τιμή του carbon Agree GTC θα κυμαίνεται γύρω στα 1600-2200 ευρώ, ενώ το ΗΡΑ είναι λίγο πιο φθηνό θα κυμαίνεται από τα 1500-1700 ευρώ.

REACTION ΚΑΙ STEREO

Η επόμενη γενιά των hardtail της εταιρίας έχει αρκετές ομοιότητες με το Agree GTC. Διαθέτει παρόμοια κατασκευή, με twinmold τεχνολογία, πρεσαριστή μεσαία τριβή (BB86) και εσωτερικές καλωδιώσεις. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι ο ασύμμετρος κάθετος σωλήνας ο οποίος διαθέτει εντυπωσιακή ενίσχυση στην περιοχή της μεσαίας τριβής.

Το βάρος του σκελετού είναι στα 1150 γρ. (μέγεθος medium). Από τα πιο όμορφα στοιχεία του ποδηλάτου είναι το ενιαίο seat clamp, όμορφα κρυμμένο στον οριζόντιο σωλήνα.
Η Cube παρουσίασε επίσης δύο αλουμινένιους σκελετούς στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία τιμής με τους κωδικούς Comp και Pro τα οποία μπορούν να δεχτούν μόνο δισκόφρενα.

Υπάρχει και ένας ακόμα νέος σκελετός carbon – το Stereo HPC. Το συγκεκριμένο μοντέλο διαθέτει full suspension και 140 mm διαδρομής. Σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες εκδοχές ο σκελετός είναι 400 γρ. ελαφρύτερος και όλο το ποδήλατο έχει βάρος 11,5 κιλά (μέγεθος medium). Πραγματικά εντυπωσιακό για ποδήλατο 140/150 mm διαδρομής. Στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου βλέπουμε το νέο πιρούνι 32 Talas Fit και στο πίσω μέρος το Fox RP 23 Boost Valve shock με ρυθμίσεις της Cube. Ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από twinmold τεχνολογία και έχουν αρκετά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των Agree/Reaction.

AMS – ΤΑ BESTSELLER

Μοιάζουν ότι είναι ίδια με τα προηγούμενα μοντέλα και όμως είναι ολοκαίνουργια. Και το AMS και το AMS 125 είναι «τα φρέσκα» μοντέλα της νέας σεζόν με κάποια χαρακτηριστικά που δε συναντάμε εύκολα στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Εξαιτίας της καλής τους τιμής σε συνδυασμό με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, η σειρά AMS αναμένεται να είναι το «bestseller» της Cube για το 2010. Και οι δύο σκελετοί διαθέτουν ανάρτηση kinematics η οποία προσφέρει λιγότερο bobbing και καλύτερη απόκριση. Οι μηχανικοί της Cube πήγαν ένα βήμα παρακάτω και δημιούργησαν αρμούς και θέσεις pivot, ξεχωριστές για κάθε μέγεθος σκελετού. Κάθε ποδήλατο, άσχετα με το μέγεθός του, τώρα έχει ακριβώς την ίδια απόδοση και διαδρομή ανάρτησης. Πρόκειται για ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πρόβλημα σε πολλά ποδήλατα και το να έχει λυθεί ολοκληρωτικά – ιδιαίτερα σε αυτή την κατηγορία τιμής – είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι σκελετοί θα μονταριστούν με Fox RP23 Boost valve για μεγιστοποίηση της απόδοσης.

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

Όσο βρισκόμαστε στο Tirol Zillertall για την παρουσίαση, οι άνθρωποι της Cube δεν είχαν βρει όνομα για το freeride ποδήλατό τους. Είχαν αποφασίσει να το ονομάσουν Franz, αλλά την τελευταία στιγμή διαπίστωσαν πως κάποιος ήδη είχε μπλοκάρει το συγκεκριμένο όνομα, οπότε οι σκελετοί, πάνω στα αυτοκόλλητα είχαν «?????» αντί για όνομα, κάτι που, τελικά δεν ήταν τόσο σημαντικό για τους δημοσιογράφους. Το πρωτότυπο του συγκεκριμένου σκελετού το είχαμε δει και στο πρόσφατο παρελθόν, όμως τώρα, είναι πλέον έτοιμο για παραγωγή. Θα έχει 188mm διαδρομή στην πίσω ανάρτηση και υδροσχηματισμένο σκελετό αλουμινίου. Ο σκελετός έχει όλα όσα θα περίμενε κάποιος από τη συγκεκριμένη κατηγορία, από την κατάλληλη γεωμετρία μέχρι τα εναλλάξιμα dropouts και ISCG mounts. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δεν είχαμε δει άρμοση για αφαιρούμενο μπροστινό ντεραγιέρ. Το δεύτερο ποδήλατο χωρίς όνομα το αποκαλούσαν απλά DH. Είναι ακόμα στο στάδιο του «πρωτοτύπου» και η Cube δεν έχει αποφασίσει αν θα βάλει στην παραγωγή. Προς το παρόν, το ποδήλατο χρησιμοποιείται και δοκιμάζεται από τον Γερμανό πρωταθλητή στο Downhill και από ότι μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες απέχει ακόμη από το στάδιο της παραγωγής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για το 2010 η Cube ακολουθεί την παράδοσή της, με περισσότερα Carbon και πιο εντυπωσιακό σχεδιασμό. Αυτά θα είναι τα στοιχεία που την ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα – εξίσου ανταγωνιστικά – γερμανικά μοντέλα και υπόσχονται μια επιτυχημένη εμπορική πορεία.

Exit mobile version