Home | Αρχική | 7 λάθη διατροφής και προπόνησης

7 λάθη διατροφής και προπόνησης

Αφήστε τους άλλους να συνεχίζουν τα λάθη και μπείτε στον ίσιο δρόμο.

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι που «σέρνονται» ανάμεσα στους αθλούμενους χωρίς να έχουν καμία επιστημονική υπόσταση.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι πρόγονοί μας ήταν υποχρεωμένοι να βαδίζουν πολύ, να τρέχουν για να κυνηγούν, να συλλέγουν και να πολεμούν για να επιβιώσουν.
Ο τρόπος αυτός της ζωής κατανάλωνε πολλές θερμίδες και ο οργανισμός συνήθισε σε αυτήν τη μεγάλη κατανάλωση και την έντονη φυσική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να δουλεύει ακόμα και σήμερα με αυτόν τον τρόπο. Όμως, η σύγχρονη ζωή με την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το αυτοκίνητο, την καθιστική εργασία δεν «καίει» αυτά που θα έπρεπε.

Η μείωση της κίνησης και η υπερκατανάλωση θερμίδων έρχονται σε αντίθεση με ό,τι είμαστε προγραμματισμένοι ως ζωντανοί οργανισμοί. Το αποτέλεσμα της σύγχρονης ζωής είναι η συνεχώς αυξημένη συσσώρευση λίπους, κατανάλωσης αλκοόλ, ζάχαρης, σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών, δηλαδή τη δημιουργία ενός παχιού στρώματος λίπους. Το πέρασμα στο επόμενο στάδιο είναι πολύ εύκολο, οι ασθένειες της πολιτισμένης ζωής είναι εξάλλου γνωστές, ζάχαρο, προβλήματα μεταβολισμού, υψηλή πίεση, αυξημένες τιμές ουρικού οξέως δεν προστίθενται απλά πολλαπλασιάζονται. Μία λύση υπάρχει και αυτή είναι η συνεχής κίνηση και η αερόβια προπόνηση σε συνδυασμό με την προπόνηση δύναμης. Πολλές είναι όμως οι λανθασμένες απόψεις επάνω στο θέμα της απώλειας βάρους και της σωστής προπόνησης.

Tο τοπικό κάψιμο λίπους
Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει τα «προβληματικά» της σημεία, σε αυτά αποθηκεύεται εύκολα λίπος και χάνεται πολύ δύσκολα. Συνήθως πρόκειται για το οπίσθιο μέρος του βραχίονα, τα ισχία, την κοιλιά και τους μηρούς. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορα θαυματουργά προγράμματα προπόνησης καύσης τοπικού λίπους. Αυτό όμως, όσο ωραίο και να ακούγεται, δεν έχει βάση. Η κατανομή του λιπώδη ιστού στο σώμα μας είναι γενετικά προγραμματισμένη για τον καθένα μας. Όταν αυξάνεται το λίπος στο σώμα κάποιου αυξάνεται παντού, όταν χάνεται χάνεται παντού. Απλά δεν είναι το ίδιο παχύς σε όλο το σώμα. Και τα προβληματικά σημεία είναι επίσης γενετικά προγραμματισμένα. Με αυτόν τον τρόπο δεν πετυχαίνουμε τίποτα με τα ειδικά προγράμματα. Βέβαια, οι ασκήσεις δύναμης τονώνουν το μυικό ιστό αλλά το στρώμα λίπους που βρίσκεται από πάνω δε φεύγει. Η απώλεια σωματικού λίπους αναφέρεται σε όλο το σώμα. Για αυτό το λόγο συνδυάστε καλύτερα ένα πρόγραμμα αερόβιας προπόνησης με δύναμη για τη μείωση όλου του σωματικού λίπους.

Tο αυστηρό μέτρημα των θερμίδων
Η ισορροπία των θερμίδων είναι μεν σημαντική για την απώλεια βάρους, αλλά το καθημερινό μέτρημα και η αυξημένη προσοχή σε νούμερα και ζυγαριές δεν είναι ο σωστός τρόπος. Γίνεται αυτοσκοπός και προκαλεί στρες, ο αθλούμενος αγχώνεται και χάνει τον ενθουσιασμό του. Πιο σημαντικό είναι να τηρεί κάποιος μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή σε συνδυασμό με προπόνηση αντοχής και δύναμης.
Ισορροπημένη σημαίνει, ότι θα καλύπτει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός χωρίς να παραμελεί κάποιο και επίσης να είναι ανάλογη με τις ατομικές ανάγκες του καθενός, να προσαρμόζεται στην ατομική σωματική απόδοση.
Ξεκινώντας από το ποιες είναι οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα / ιχνοστοιχεία (ηλεκτρολύτες), άπεπτες φυτικές ίνες, νερό καταλήγουμε στο ποσοστό σχέσης αυτών. Γενικά, η βαρύτητα πέφτει στους υδατάνθρακες με 55-60%, οι πρωτείνες επιλέγονται ποιοτικά με 10-15%, ενώ τα λίπη ελέγχονται σε ποσοστό 25-30%. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπονται οι βιταμίνες, τα μέταλλα / ιχνοστοιχεία (ηλεκτρολύτες), οι άπεπτες φυτικές ίνες και το νερό.

Όταν γερνάει κάποιος οι μύες του μετατρέπονται σε λίπος
Οι μύες και το λίπος είναι δύο διαφορετικοί τύποι ιστών. Ο ένας δεν μπορεί να μετατραπεί σε άλλον τύπο. Αυτή η λανθασμένη θεωρία έχει προκύψει κυρίως από τους αθλητές δύναμης, που παράτησαν την προπόνηση και συνέχιζαν να τρώνε τις θερμίδες που έτρωγαν κατά τις περιόδους κανονικής προπόνησης. Το θέμα είναι, ότι ο μυικός ιστός χανόταν λόγω της προπονητικής αποχής αλλά το λίπος αυξανόταν λόγω του φαγητού, κάνοντάς το να φαίνεται σαν να αντικατέστησε τις μυικές ίνες.

H μόνη λύση είναι η αερόβια άσκηση
Η προπόνηση δύναμης σε συνδυασμό με την αερόβια προπόνηση καίει τρεις φορές περισσότερο λίπος από ότι η αερόβια προπόνηση μόνη της. Η αερόβια προπόνηση από μόνη της προκαλεί δραματική απώλεια μυικού ιστού, ενώ δε βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Περίπου 2 κιλά μυικού ιστού καταναλώνουν τόσες θερμίδες όσο το καθημερινό τρέξιμο 1 χιλιομέτρου. Μετά τα 35 του χρόνια, ο άνθρωπος χάνει περίπου 200 γραμμάρια μυικό ιστό κάθε χρόνο και προσθέτει 600 γραμμάρια λίπος. Η σωστή προπόνηση αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία «γήρατος» σε μεγάλο βαθμό.

Όλα τα είδη λίπους είναι άσχημα
Ο οργανισμός χρειάζεται λίπος για πολλαπλές λειτουργίες. Τα λίπη δίνουν διπλάσιες θερμίδες (1γρ. = 9 χιλιοθερμίδες ή kcal) από όσο η ίδια ποσότητα υδατανθράκων ή πρωτεϊνών και πρέπει να λαμβάνονται σε ποσοστό 25-30% ημερησίως. Τα αποθέματα του λίπους φτάνουν περίπου τις 100.000 χιλιοθερμίδες σε έναν άνθρωπο με κανονικό βάρος. Χωρίζονται σε ζωικά (κορεσμένα) όπως το βούτυρο, σε φυτικά (ακόρεστα) όπως η μαργαρίνη και στα φυτικά έλαια. Το ιδανικό είναι να περιλαμβάνει η ημερήσια διατροφή 1/3 κορεσμένο, 1/3 απλά ακόρεστο, 1/3 πολλαπλά ακόρεστο. Γενικά, όσο πιο ακόρεστο είναι το λίπος τόσο πιο ρευστό είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα λίπη εκτός από σημαντική πηγή ενέργειας λειτουργούν ως προστασία θερμότητας με το υποδόριο λίπος και ως μηχανική προστασία. Επίσης, συμμετέχει στο σχηματισμό των μεμβρανών σε κύτταρα, ενώ είναι φορέας των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε, Κ. Μέσω κάποιων σύνθετων μεθόδων του μεταβολισμού των κυττάρων επιδρούν αντιοιδηματικά και βελτιώνουν τη μεταφορά αίματος και οξυγόνου στους ιστούς. Επίσης φαίνεται, ότι περιορίζουν τα οιδήματα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια και μετά της σωματικής προσπάθειας και έτσι ίσως μειώνουν την ευαισθησία απέναντι σε τραυματισμούς.

Όταν ακολουθώ ένα πρόγραμμα προπόνησης μπορώ να τρώω ότι θέλω
Κάθε άλλο, είναι επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστεί σωστά και ποιοτικά όλη η διατροφή. Αυτό θα δώσει περισσότερη ενέργεια και δύναμη κατά τη διαρκεια της προπόνησης και της υπόλοιπης ημέρας, ενώ θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν οι γυναίκες ασχολούνται με προπόνηση δύναμης γίνονται ογκώδεις
Πολύ λίγες γυναίκες έχουν τέτοια αναλογία τεστοστερόνης – οιστρογόνων που να προσδίδει μυικό όγκο στην προπόνηση. Ο μυικός ιστός είναι πιο πυκνός από το λιπώδη ιστό και έτσι αν μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε σε ένα μέρος του σώματος το ίδιο το ποσοστό λίπους με το μυϊκό ιστό, το τελευταίο θα φαινόταν πιο λεπτό και πυκνό. Με λίγα λόγια, οι γυναίκες που φαίνονται ογκώδης κουβαλάνε και πολύ σωματικό λίπος.

Δείτε επίσης

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021: Οι δράσεις

European Mobility Week 2021 Για μια ακόμη χρονιά, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ...

My market

Τα My market κάνουν ποδήλατο!

Πόλη με ποδήλατα, όμορφη πόλη από τα My market Τα καταστήματα My market υποστηρίζουν πως ...

POLAR M460 OHR

Nέο Bike Computer με GPS από την Polar: είναι το Polar M460 Το M460, με ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest