O Γύρος με τα περισσότερα χαμόγελα
Ο Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας παραμένει η μεγαλύτερη, μαζική «ποδηλατοβόλτα» στην Αθήνα! Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΟΠΑΝΔΑ που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει όλους τους ποδηλάτες της Αθήνας, για μια μέρα, στο κέντρο της πόλης. Βρέξει χιονίσει…
Φωτογραφίες: Πέτρος Γκότσης
Kαι έβρεξε…Η «ανησυχία» των διοργανωτών – δηλαδή του ΟΠΑΝΔΑ – είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα (για να μην πω από την αρχή της εβδομάδας) με πολλές αμφιβολίες και σκέψεις για το «μήπως πρέπει να ακυρωθεί;»
Όμως ένα τόσο μεγάλο και μαζικό event που απαιτεί το συντονισμό πολλών υπηρεσιών (Ελληνική Αστυνομία, Δήμος Αθηναίων κλπ), την κινητοποίηση σχεδόν 1000 εθελοντών, την εμπλοκή χορηγών και ομάδων επικοινωνίας, δεν είναι εύκολο να ακυρωθεί και, κατά τη γνώμη μου, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο!
Μετά από… εμψυχωτικές συζητήσεις με τους υπευθύνους του ΟΠΑΝΔΑ και οι τελευταίες αμφιβολίες έφυγαν και αποφασίστηκε πως ο 29ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας θα γίνει – βρέξει χιονίσει!
Και η απόφαση αποδείχτηκε εξαιρετικά σωστή, κρίνοντας τουλάχιστον από τα χαμόγελα που βλέπαμε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής αλλά και τα χαρούμενα πρόσωπα στον τερματισμό.
Άλλη μια νίκη του ποδηλάτου
Η αλήθεια είναι πως το ποδήλατο δεν είναι το πιο… αγαπημένο μέσο σε αυτή την πόλη. Εδώ και πολλές δεκαετίες, σταθερά, μπαίνει σε τρίτη μοίρα, πολύ πίσω από το αυτοκίνητο δηλαδή και αυτό είναι εμφανές σε κάθε έκφανση της ζωής αυτής της πόλης.
Ο Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας είναι η μόνη ημέρα του χρόνου όπου οι πολίτες – ακόμα και οι πιο διστακτικοί – έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πόσο όμορφη μπορεί να είναι αυτή η πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα.
Ακόμα και με βροχή!
Και αυτό από μόνο του – όπως είπε κι ένας καλός φίλος είναι «άλλη μια νίκη του ποδηλάτου», ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στις συνθήκες που επικρατούσαν την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2025.
Πριν την εκκίνηση
Από το πρωί στις 7, η κατάσταση στην Πλατεία Συντάγματος ήταν λίγο περίεργη: συγκρατημένη ανησυχία, προβληματισμοί αλλά και αποφασιστικότητα από διοργανωτές, φίλους και χορηγούς μια που πλέον – σιωπηλά – η απόφαση είχε παρθεί: ο 29ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας θα γινόταν κανονικά!
Η εκκίνηση της διαδρομής των 16 χιλιομέτρων είχε προγραμματιστεί για τις 9:30 και από τις 8:00 οι πρώτοι ποδηλάτες είχαν αρχίσει να καταφθάνουν φανερά αποφασισμένοι για όλα – παρά τη βροχή που δεν έλεγε να σταματήσει!
Οι παρέες αλλά και οι μεμονωμένοι συμμετέχοντες άρχισαν να μαζεύονται κάτω από τις συστάδες δέντρων της πλατείας που προσέφεραν μια κάποια προστασία από την βροχή.
Οι υπεύθυνοι του ΟΠΑΝΔΑ και οι δεκάδες εθελοντές έπαιρναν τις θέσεις τους, η αστυνομία είχε ήδη αρχίσει να κλείνει όλους τους γύρω δρόμους και η κατάσταση από «αμήχανη» είχε αρχίσει να μετατρέπεται σταδιακά σε ευχάριστη καθώς όλο και περισσότεροι αποδείκνυαν πως ο καιρός δεν πρέπει και τελικά δεν αποτελεί εμπόδιο στο ποδήλατο!
Όσο πλησίαζε η ώρα της εκκίνησης, τόσο πλήθαιναν οι ποδηλάτες οι οποίοι δεν ήταν οι γνωστοί «σκληροπυρηνικοί αγωνιάρηδες» αλλά καθημερινοί πολίτες, οικογένειες με παιδιά, cargo με ποδήλατα, μωρά με ομπρέλες αλλά και… οι αγαπημένοι μας αγωνιάρηδες ακόμα και μια ολόκληρη ποδηλατική ομάδα!
Όλοι εκεί, χαμογελαστοί, βρεγμένοι και αποφασισμένοι να απολαύσουν την Αθήνα όπως θα έπρεπε να είναι: χωρίς αυτοκίνητα! Ή έστω με σημαντικά λιγότερα…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επιλογή του εξοπλισμού: από απλές ποδηλατικές στολές έως πόντσο, αδιάβροχα, σακούλες πλαστικές, ομπρέλες και ό,τι μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας!
Επίσης ενδιαφέρον ήταν το πόσα μικρά παιδιά σε παιδικά καθισματάκια, μαζί με τους γονείς τους πολλά από τα οποία ζούσαν την πρώτη τους συμμετοχή σε ποδηλατικό γύρο!
Η εκκίνηση – ένα ξέσπασμα χαράς
Γύρω στις 9:15 οι συμμετέχοντες είχαν παραταχτεί στη γραμμή της εκκίνησης, υπό τους ήχους της μουσικής του KISS 92.9, φανερά αδιαφορώντας για τη βροχή!
Λίγο μετά τις 9:30 η εκκίνηση δόθηκε και όλοι ξεκινήσαμε για μια απίστευτα απολαυστική βόλτα στην πόλη! Ήταν 16 χιλιόμετρα χαράς και κεφιού, κουβέντας με τους διπλανούς, 16 χιλιόμετρα γεμάτα χαμόγελα και μια διαπίστωση: τελικά, μια χαρά κάνεις ποδήλατο με την βροχή αρκεί να είσαι ασφαλής από τα αυτοκίνητα. Τίποτε άλλο.
Το πρόβλημα και πάλι δεν είναι ο καιρός αλλά ο παράλογα μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων στην πόλη και φυσικά η παντελής έλλειψη υποδομών.
Οι φωτογραφίες από τη διαδρομή πιστεύω περιγράφουν καλύτερα την ατμόσφαιρα από τα λόγια…
Η διαδρομή των 7 χιλιομέτρων
Η διαδρομή των 7 χιλιομέτρων είναι παραδοσιακά η… χαρά του πιτσιρίκου! Παιδιά κάθε ηλικίας από πολύ μικρά – του νηπιαγωγείου – έως παιδιά δημοτικού και έφηβοι, μαζί με τους γονείς τους, έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ίσως στον πρώτο τους Ποδηλατικό Γύρο. Και φέτος για όλους ήταν η πρώτη τους φορά που συμμετείχαν σε Ποδηλατικό Γύρο υπό βροχή!
Συγχαρητήρια αξίζουν στους γονείς που έφεραν τα παιδιά τους αποδεικνύοντας πως όσο γλυκά και υπέροχα κι αν είναι δεν είναι από… ζάχαρη! Οι φωτογραφίες του Πέτρου Γκότση μιλούν από μόνες τους.
Τα συμπεράσματα
Το ποδήλατο είναι εδώ. Χρήστες ποδηλάτου υπάρχουν, με ποδήλατα ετοιμοπόλεμα, διαφορετικών κατηγοριών και έτοιμα προς χρήση!
Τι εμποδίζει; Αρχικά η έλλειψη υποδομών – είτε μιλάμε για ποδηλατοδρόμους είτε για το πιο απλό, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.
Ακόμη δεν υπάρχει για το ποδήλατο ένα σοβαρό, μακροχρόνιο πλάνο ανάπτυξης αλλά μόνο βραχυπρόθεσμες, πρόχειρες προτάσεις. Χωρίς συνεργασία ανάμεσα σε συναρμόδιους φορείς και όραμα.
Και ποιο είναι το όραμα; Μα φυσικά η μείωση των αυτοκινήτων στην πόλη! Στόχος δεν είναι τελικά το να χρησιμοποιούνται περισσότερα ποδήλατα, στόχος είναι να χρησιμοποιούνται λιγότερα αυτοκίνητα! Και το ποδήλατο είναι μία από τις επιλογές μετακίνησης των πολιτών.
Ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας είναι ένας θεσμός της πόλης που αγαπάμε. Γιατί είναι μια μέρα που δίνει την ευκαιρία σε όλους να διαπιστώσουν πως η Αθήνα φυσικά και είναι κατάλληλη για ποδήλατο. Οι κλίσεις μικρές και το να διανύσεις μια απόσταση 16 χιλιομέτρων δεν είναι πάνω από 45 λεπτά δρόμος. Για προσπάθησε να το κάνεις με αυτοκίνητο…
Ένα Σαββατοκύριακο με ποδήλατα στην Πλατεία Συντάγματος
Τα τελευταία χρόνια ο Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας έχει εξελιχθεί σε ένα διήμερο ποδηλάτου, κάτι που – θα το πούμε, δεν είναι ντροπή – ξεκίνησε από το πρώτο Athens Bike Weekend που δημιούργησε το ΜBike, για λογαριασμό του OΠΑΝΔΑ, πίσω στο 2018!
Φέτος, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία περίπτερα με δράσεις τόσο από τον Μεγάλο Χορηγό του Ποδηλατικού Γύρου – την ΔΕΗ – που πραγματοποίησε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δράσεις, από δοκιμές ηλεκτρικών ποδηλάτων έως photo booth – όσο και από υποστηρικτές και χορηγούς μεταξύ άλλων η εταιρεία Γατσούλης, ο οργανισμός Cities for Cycling, το MBike, η Ποδηλατική Κοινότητα και τα παιχνίδια Δεσύλλας.
Όμως τη σημασία του Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας, την περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο νομίζω το παρακάτω περιστατικό:
Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας λοιπόν, μια κυρία, μέλος μιας ομάδας φίλων, που ήρθε να συμμετάσχει με νοικιασμένο e bike, χωρίς να έχει να κάνει ποδήλατο για πολλά χρόνια… Φανερά τρομαγμένη, ανήσυχη, λίγο εκνευρισμένη αλλά και πολύ αγχωμένη για το πώς θα τα καταφέρει – ειδικά με βροχή!
«Αποκλείεται. Δεν το κάνω! Βρέχει! Γιατί ήρθαμε; Θα πάω για καφέ…»
Τελικά λοιπόν, μετά τον πρώτο… πανικό, έκανε την βόλτα, το απόλαυσε, επέστρεψε με το πιο πλατύ της χαμόγελο, το ίδιο και όλοι της οι φίλοι και η πρώτη της κουβέντα ήταν: «Τι ώρα ξεκινάει η διαδρομή των 7 χιλιομέτρων; Θέλω να την κάνω κι αυτή!» και την έκανε!
Ο Γύρος της Βροχής…
Ο 29ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας θα μείνει στο μυαλό μας ως ο Ποδηλατικός Γύρος με τα περισσότερα χαμόγελα. Εκείνο για το οποίο δεν είμαι σίγουρος είναι αν τελικά τα χαμόγελα ήταν εξαιτίας του καιρού ή εξαιτίας του πόσο όμορφη ήταν η πόλη – ακόμα και με βροχή – χωρίς αυτοκίνητα!
Γιατί με το ποδήλατο, ποτέ, καμιά μέρα δεν είναι γκρίζα!