Home | MBIKE BLOGS | Ble Cycling Club | Χώμα ή άσφαλτος;

Χώμα ή άσφαλτος;

Ιστορικό ενός Gravel Brevet…

Κείμενο: Δημήτρης Ζαφειρόπουλος
Φωτογραφία: Nassos Triantafyllou

Με ρώτησε κάποτε ένας φίλος: Χώμα ή άσφαλτος; Τι προτιμάς τελικά μετά από τόσα χρόνια μοιρασμένος πάνω σε 2 σέλες;

Πραγματικά δεν ξέρω να απαντήσω… 

Για να σχηματίσω και εγώ λοιπόν την πλήρη εικόνα έκανα και το ενδιάμεσο. Τι είναι αυτό;

 Μα βεβαίως τίποτα λιγότερο από ένα brevet 200χλμ. τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν καθαρά χωμάτινα.

Ένα άρωμα από την επαρχία της Τοσκάνης το οποίο μεταφέρθηκε στο νομό Βοιωτίας. Λίγο Ελληνική Strade Bianche…

Ο σχεδιασμός της διαδρομής σε έκανε να πιστεύεις ότι πρόκειται για κάτι εύκολο… δεν μαρτυρούσε όμως όλη την αλήθεια.

1500 υψομετρικά δεν είναι και τίποτα μωρέ. Ή μήπως είναι τελικά;

 Η όμορφη διαδρομή που έλαβε χώρα στα πέριξ της Θήβας, φτάνοντας μέχρι Ορχομενό, ξεκίνησε από Χαλκίδα με μία απαλή ασφάλτινη ανάβαση στη Ριτσώνα.

Ο καιρός καθαρός, ο άνεμος κόντρα αλλά who cares(;), και τα 33άρια χωμάτινα ελαστικά που μόλις είχα φορέσει στο τσικλοκρός μου κάπου στο 30χλμ. έζησαν την πρώτη τους επαφή με το χώμα.

Μετά από λίγα χλμ. βρέθηκα να ποδηλατώ πλάι στο κανάλι του Μόρνου. Χώμα βέβαια, αλλά ότι πιο επίπεδο έχω κάνει ποτέ με ποδήλατο.

Επικρατούσε απόλυτη ηρεμία, μόνο δύο ποδηλάτες πλάι-πλάι, λιβάδια, χωράφια και κατά διαστήματα σαύρες και φίδια διέσχιζαν το δρόμο. Πλήρης απουσία θορύβων. Δωρεάν ψυχοθεραπεία.

 Έτσι κύλησαν πολλά χλμ, και… που και που επισκεπτόμασταν την άσφαλτο η οποία είχε μόνο τη λογική του συνδετικού κρίκου μεταξύ των χωματόδρομων. 

Ένα λάθος στην πλοήγηση, μας έβαλε να κάνουμε έναν κύκλο σχεδόν 10 χλμ. γνωρίζοντας ακόμα περισσότερα μαντριά και στάβλους της ευρύτερης περιοχής. Κι επειδή ο νόμος του Μέρφυ είναι σκληρός… το πιο σκληρό κομμάτι (πάντα υπάρχει ένα τέτοιο σε κάθε brevet!) έμελλε να είναι ακριβώς μπροστά μας. Στις όχθες της λίμνης Υλίκης.

Κακός χωματόδρομος, το θερμόμετρο να λέει 38οC κάτω από τον ήλιο και το παγούρι να έχει μετρημένες 4 γουλιές νερό για τα επόμενα 30χλμ. Σαν να μην έφταναν αυτά… από το πουθενά ξεπετάχτηκε ένας χωμάτινος ανηφορικός «τοίχος». 

Ίχνος πολιτισμού πουθενά. Ειρωνεία να βρίσκεσαι τόσο κοντά στη λίμνη που ποτίζει με νερό 4 εκατομμύρια κόσμο και να μην μπορείς να πιεις μια γουλιά…

Μέσα σε λίγη ώρα η περιπέτεια έγινε εντονότερη και τα χείλια ξεκίνησαν να ασπρίζουν. Λίγα χλμ. παραπέρα η απελπισία άρχισε να κάνει την εμφάνισή της αλλά ευτυχώς το πρόβλημα λύθηκε από τα ποτιστήρια ενός χωραφιού τα οποία βρέθηκαν στο δρόμο. 

Πάντως δεν εξηγείται αλλιώς. Πρέπει να είχαν και λίγο φυτοφάρμακο, γιατί μετά ξύπνησα για τα καλά…

Φτάνοντας στο Ύπατο (170χλμ.) η στάση ήταν σχεδόν υποχρεωτική. Αφού κατέβασα την 4η σόδα της ημέρας και ο Γιάννης την 4η λεμονίτα, ρίξαμε μια ματιά στο κοντοσούβλι που σιγοψηνόταν στην ταβέρνα… του κλείσαμε το μάτι υποσχόμενοι ότι κάποια άλλη φορά θα το περιποιηθούμε καταλλήλως. Τώρα έπρεπε να την κάνουμε με «ελαφρά». Τα έξτρα χλμ., η λάσπη, ο ζεστός ήλιος, και βεβαίως η δίψα, μας είχαν ταλαιπωρήσει περισσότερο από το αναμενόμενο και πλέον έπρεπε να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή. 

Αφού τελείωσε ο χωματόδρομος, πιάσαμε έναν καλό ασφάλτινο πλέον ρυθμό και προσπαθήσαμε να ευχαριστηθούμε την κατάβαση της Ριτσώνας πλαγιάζοντας αρκετά για να καθαρίσουμε τα πλαϊνά τακουνάκια από τα ελαστικά μας.

Άλλη μία ωραία περιπέτεια είχε φτάσει στο τέλος της κάνοντάς μας ακόμα πιο έμπειρους και προσφέροντάς μας χαρά μέσω του πόνου και της κούρασης.

Η μέση μου; Ακόμα πονάει…

 Χώμα ή άσφαλτος τελικά;
Συνεχίζω να μην μπορώ να απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση. Και γιατί τελικά να πρέπει να διαλέξω αφού μπορώ να κάνω και τα 2. Και μάλιστα ταυτόχρονα;

 

Δείτε επίσης

2.222 λεπτά πάνω σ’ ένα ποδήλατο, Brevet 600 χλμ.

Η Λέσχη Ποδηλατών μεγάλων αποστάσεων οργάνωσε το ΠΣΚ 3-5 Μαΐου το Brevet 600 χλμ. Κείμενο: ...

Brevet 5 – ανθισμένων- νομών και 400 χιλιομέτρων

Ένα Brevet με την εγγύηση και την υπογραφή των Greek Randonneurs Ένα brevet 400 χιλιομέτρων, ...

Οι Ble έκοψαν την πίτα για το 2019!

Οι Ble έκοψαν την πίτα της νέας χρονιάς και μοιράστηκαν απλόχερα τη χαρά για το ποδήλατο με παλιά και νέα μέλη στον ζεστό χώρο του Thinking (C)up επί της Πατησίων.

mbike.gr

Pin It on Pinterest