Home | FITNESS | Φουσκωμένο στομάχι… και φουσκωμένα λάστιχα !

Φουσκωμένο στομάχι… και φουσκωμένα λάστιχα !

Κατά την ποδηλασία μπορεί να αισθάνεστε συχνά φουσκωμένο το στομάχι σας; Πώς να τα αντιμετωπίσετε διατροφικά;

Αν και η άσκηση χρησιμοποιείται συχνά για ανακούφιση από τους πόνους του μετεωρισμού, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αυτή που προκαλεί τις διαταραχές στο γαστρεντερικό σας συνώνυμο με το φουσκωμένο στομάχι.

Αυτό είναι ιδιαίτερο συχνό εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο καθημερινά για άσκηση ή εάν προπονείστε παραπάνω στα πλαίσια προετοιμασίας για επερχόμενους αγώνες. Έτσι, η κατανόηση των λόγων πίσω από τον μετεωρισμό και το φουσκωμένο στομάχι, σας βοηθά να αντιμετωπίσετε την ταλαιπωρία και να την προλάβετε στο μέλλον.

Μετά από μία ώρα από την έναρξη της άσκησης αρχίζει και παράγεται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη. Μειώνετε ξανά όταν ξεκουράζεστε ή σταματάτε την άσκηση, αλλά οι αιφνίδιες ασκήσεις στην προπόνηση ή η επίμονη υπερβολική άσκηση μπορεί να την διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα όλη την ώρα και να έχετε συνέχεια την αίσθηση «φουσκωμένο στομάχι». Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που λέει στο σώμα σας ότι βρίσκεται σε φυσικό κίνδυνο. Λειτουργεί μαζί με την τεστοστερόνη σε φυσιολογικά επίπεδα και είναι καλή, αλλά όταν είναι υψηλή σε τακτική βάση, αρχίζει να έχει αρνητική επίδραση. Προκαλεί κατακράτηση υγρών επειδή αναγκάζει το σώμα να αποθηκεύει νερό για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα προκαλεί αποθήκευση λίπους, στομαχικές διαταραχές και φούσκωμα. Δυστυχώς, επειδή το σώμα σας θεωρεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, σταματάει τη χρήση γλυκογόνου και υδατανθράκων για καύσιμα για την περίπτωση που θα τα χρειαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο και αντ’ αυτού, αρχίζει να χρησιμοποιεί τον μυϊκό ιστό για καύσιμα. Άλλα συμπτώματα εκτός από το φούσκωμα και την αύξηση του σωματικού βάρους, είναι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, το αίσθημα της μόνιμης κόπωσης και πόνος στους μύες.

Αλλά ας δούμε μερικές από τις συχνότερες αιτίες μετεωρισμού:

Υπερνατριαιμία
Μία έντονη προπόνηση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε φουσκωμένοι. Αυτή η αίσθηση μπορεί να προκληθεί από μία κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία, η οποία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα νατρίου μειώνονται στο αίμα και τα κύτταρα αρχίζουν να συγκρατούν το νερό. Εάν έχετε συμπτώματα υπονατριαιμίας, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών αδυναμιών, τυμπανισμού, ζάλης, κόπωσης και ναυτίας, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Αφυδάτωση
Το φούσκωμα είναι σύμπτωμα της αφυδάτωσης. Όταν το σώμα σας δεν παίρνει αρκετά υγρά, διατηρεί το νερό που έχει και τότε είναι που πιθανόν να παρατηρήσετε το πρήξιμο. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης, πιείτε λίγες γουλιές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Για να διαχειριστείτε τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών και να αποφύγετε την απότομη μείωση των επιπέδων νατρίου, καταναλώστε ένα αθλητικό ποτό αντί για νερό.

Θερμότητα
Οι συνθήκες θερμότητας μπορούν επίσης να σας επηρεάσουν εάν έχετε κατακράτηση υγρών στο τέλος μίας προπόνησης. Όταν ιδρώνετε, απελευθερώνετε νάτριο και νερό από το σώμα. Το μειωμένο νάτριο και η απώλεια νερού μπορεί να σας αναγκάσει να συγκρατήσετε νερό και να αισθάνεστε φουσκωμένοι στο τέλος της προπόνησης. Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, ασκηθείτε σε ώρες με ελεγχόμενη θερμοκρασία, φορώντας άνετα ρούχα που αναπνέουν.

Αναπνοές
Τέλος, κάποιες φορές ο πόνος του μετεωρισμού προκαλείται από κακές ανάσες την ώρα της άσκησης και ειδικά όταν νιώθετε ότι δεν έχετε ανάσα και καταπίνετε αέρα. Ενώ προσπαθείτε να πάρετε βαθιές ανάσες, καταπίνετε λίγο αέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρέψιμο ή εισαγωγή αέρα στον εντερικό σωλήνα. Μεγάλες ποσότητες αέρα στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν πόνο μετεωρισμού και φούσκωμα.

Η ποσότητα των αερίων που παράγονται από τον οργανισμό εξαρτάται από τη διατροφή και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονιούνται για υπερβολική ποσότητα αερίων δεν παράγουν περισσότερα αέρια από ό, τι ο μέσος άνθρωπος. Εντούτοις, ορισμένα τρόφιμα είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αυξημένη αποβολή αερίων. Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα και να βελτιώσετε την  υγεία του πεπτικού σας, μπορείτε εύκολα να το πετύχετε κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας.

Εξετάστε τις προτάσεις που ακολουθούν για να βοηθηθείτε με φυσικό τρόπο

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Α. Αποφύγετε λιπαρά τρόφιμα.
Το πεπτικό σας σύστημα επεξεργάζεται δύσκολα τα λιπαρά τρόφιμα, τα οποία επιβραδύνουν ολόκληρη τη διαδικασία της πέψης. Επιταχύνετε την πέψη σας μειώνοντας το λίπος στη διατροφή σας.
– Επιλέξτε πιο άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα ως πηγή πρωτεΐνης. Εάν τρώτε μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, προτιμήστε πιο άπαχα κομμάτια.
– Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά αντί για πλήρες γάλα, τυρί και γιαούρτι. Αλλάξτε το βούτυρο και τη μαργαρίνη με το ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα.
– Αποφύγετε τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα οποία τείνουν να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Β. Καταναλώστε προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ένα είδος καλών βακτηρίων, παρόμοια με τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται εκ φύσεως στον ανθρώπινο οργανισμό, που βοηθούν να κρατήσουν το έντερο υγιές και κινητικό.
– Με την προσθήκη τροφίμων με προβιοτικά στο διαιτολόγιό σας, μπορείτε να αποτρέψετε την υπερβολική παραγωγή αερίων, τη διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα.
– Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το τουρσί λάχανο, τα μαλακά τυριά, το κεφίρ και το ψωμί με μαγιά.
– Προσπαθήστε να πάρετε συμπληρώματα προβιοτικών, εάν δεν μπορείτε να καταναλώσετε τα αντίστοιχα τρόφιμα. Αυτά τα συμπληρώματα είναι διαθέσιμα σε κάψουλες, σκόνη και σε υγρή μορφή σε φαρμακεία και καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής.
– Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν τη λήψη οποιωνδήποτε συμπληρωμάτων, καθώς μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για ορισμένες συνθήκες υγείας.

Γ. Αποφύγετε το νάτριο, το άμυλο και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Εάν συχνά υποφέρετε από στομαχικό φούσκωμα θα πρέπει να αποβάλετε τα τρόφιμα που περιέχουν  υψηλές ποσότητες νατρίου, αμύλου και τεχνητών γλυκαντικών από τη διατροφή σας.
– Θα πρέπει επίσης, να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα.
– Το φούσκωμα συμβαίνει όταν τα σωματίδια αερίων που σχηματίζονται από βακτήρια στον εντερικό σωλήνα επιστρέφουν πίσω στο στομάχι, κάνοντάς το να διογκωθεί.
– Το φούσκωμα μπορεί να είναι επίσης, σύμπτωμα πιο σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων, όπως εκκολπωματίτιδα, βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο και καρκίνο των ωοθηκών. Οπότε εάν έχετε κάνει τις αλλαγές που προτείνονται παραπάνω και εξακολουθείτε να υποφέρετε από φούσκωμα, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Δ. Μείωση των αερίων
Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αερίων είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει αμηχανία για πολλούς ανθρώπους. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον έλεγχο παραγωγής αερίων.
– Αποφύγετε τρόφιμα που συμβάλουν στην παραγωγή αερίων. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων αποτελούν οι περισσότερες ποικιλίες φασολιών και γενικά τα όσπρια, καθώς και τα λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
– Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά. Η σόδα και άλλα αναψυκτικά περιέχουν πολύ αέρα, που αυξάνει την ποσότητα αερίων που παράγει το σώμα σας.
– Τρώτε πιο αργά. Όταν τρώτε πολύ γρήγορα, έχετε την τάση να καταπίνετε περισσότερο αέρα, που συμβάλλει στην παραγωγή αερίων.

Ε. Απομακρύνετε κάθε γνωστό ή ύποπτο αλλεργιογόνο από τη διατροφή σας
Η κατανάλωση τροφών στις οποίες μπορεί να έχετε μία άγνωστη αλλεργία ή ευαισθησία είναι από τους κύριους ενόχους πίσω από πεπτικά προβλήματα, όπως το φουσκωμένο στομάχι, τα αέρια και τον πόνο.
– Με την περικοπή ορισμένων βασικών στοιχείων από τη διατροφή σας, μπορείτε εύκολα να εξαλείψετε πολλά προβλήματα του πεπτικού.
– Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι φράουλες, τα καρύδια, τα αυγά και τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη είναι κοινά αλλεργιογόνα, στα οποία πολλοί άνθρωποι αντιδρούν άσχημα, ακόμα και εάν δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν.
– Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε ευαίσθητοι σε κάτι, αφαιρέστέ το εντελώς από τη διατροφή σας για αρκετές ημέρες για να δείτε εάν αισθανθείτε διαφορά στην πέψη σας.

Κάντε απλές αλλαγές στη συμπεριφορά σας

Ζ . Πίνετε αρκετό νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα
Το νερό βοηθάει το σώμα σας να διασπάσει τις τοξίνες που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσική πέψη, ενώ κάνει τα κόπρανά σας πιο μαλακά και πιο εύκολα στην κίνηση στο έντερο.
– Έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας όλη την ημέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε να πίνετε περισσότερο και να κάνετε κάτι όταν βαριέστε. Πίνετε περισσότερο νερό μετά την άσκηση, καθώς θα χάσετε πολλά υγρά υπό τη μορφή ιδρώτα.
– Θα ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ενυδατωμένο επαρκώς όταν τα ούρα σας παραμένουν ανοιχτόχρωμα όλη την ημέρα. Όσο πιο αφυδατωμένοι είστε, τόσο πιο σκουρόχρωμα θα είναι τα ούρα σας.
– Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι, τα αγγούρια και τα πορτοκάλια.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν παρά την εφαρμογή των απαραίτητων συμβουλών απαιτείται περαιτέρω εξέταση από γιατρό.

Δείτε επίσης

μπισκότα βρώμης

Μπισκότα βρώμης με μέλι – χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο

Με βάση τη βρώμη και όχι επεξεργασμένα άλευρα, δίνουν σύνθετους υδατάνθρακες.

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση του αθλούμενου σε σχέση με το φύλο

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση σε σχέση με το φύλο Αυτοπεποίθηση είναι το αίσθημα εκείνο που κάνει ...

Θέλεις να δυναμώσεις στο ποδήλατο; Ανέβα σκαλοπάτια!

Το ανέβασμα σκαλοπατιών ενεργοποιεί τους ίδιους μυς με το ποδήλατο, δηλαδή τετρακέφαλους και γλουτιαίους. Αν αυτοί οι μυς είναι δυνατοί, κρίνουν και σε μεγάλο βαθμό την απόδοση, στο συγκεκριμένο άθλημα.

mbike.gr

Pin It on Pinterest