Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ | Πώς καθαρίζω σωστά το ποδήλατό μου;

Πώς καθαρίζω σωστά το ποδήλατό μου;

Ώρα για μπουγάδα: Πώς να πλύνεις το ποδήλατό σου σαν Pro!

H καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Εκτός αυτού, ένα καθαρό ποδήλατο δουλεύει καλύτερα και για σημαντικά περισσότερο χρονικό διάστημα. Το «πώς καθαρίζω σωστά το ποδήλατό μου» είναι από τα πρώτα που πρέπει να μάθει κάποιος αμέσως μόλις… αγοράσει ποδήλατο.

Το πλύσιμο ποδηλάτου είναι λίγο… βρόμικη δουλειά, για αυτό ξεκινήστε φορώντας κατάλληλα ρούχα, βρείτε έναν κατάλληλο χώρο και έχετε συγκεντρωμένα όλα τα απαραίτητα για τη διευκόλυνση σας.
Θα χρειαστείτε:

  • Έναν κουβά
  • Υγρό σαπούνι
  • Ένα μαλακό σφουγγάρι
  • Degreaser σε μορφή σπρέι
  • Μια βούρτσα
  • Ένα πανάκι
  • Αντισκωριακό σπρέι
  • Λιπαντικό λάδι

Βήμα 1. Αρχικά αφαιρέστε τον εμπρόσθιο τροχό από το ποδήλατο και τοποθετήστε το σε ειδικό stand. Μετά, γυρίζοντας την πεταλιέρα, ψεκάστε με το degreaser την αλυσίδα στην περιοχή της κασέτας, έως ότου ολοκληρώσετε 5 με 6 πεταλιές (βλέπε φωτό). Στη συνέχεια – γυρίζοντας την πεταλιέρα – αλλάξτε όλες τις ταχύτητες στο εμπρόσθιο και το οπίσθιο σασμάν για να απλωθεί παντού το degreaser. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά, και μετά τρίψτε τα γρανάζια της κασέτας, τα ροδάκια του σασμάν και την αλυσίδα περιστρέφοντας την πεταλιέρα (βλέπε φωτό). Τώρα ψεκάστε με πιεστικό νερό στη μετάδοση του ποδηλάτου για να καθαρίσει από τα γράσα. Αφαιρέστε τον οπίσθιο τροχό και ψεκάστε καλά με νερό και την κασέτα. Σε περίπτωση που η αλυσίδα ήταν πολύ βρόμικη και δεν καθάρισε τελείως, μπορείτε να την αφαιρέσετε από το ποδήλατο και να την καθαρίσετε μεμονωμένα.

Βήμα 2. Γεμίστε έναν κουβά με νερό και υγρό σαπούνι, και με ένα μαλακό σφουγγάρι ξεκινήστε να πλένετε το ποδήλατο ξεκινώντας από το κόκπιτ και τη σέλα, και μετά το πλαίσιο, τα φρένα, τη μετάδοση και τελευταίους τους τροχούς. Τσεκάρετε αν το στεφάνι του οπίσθιου τροχού έχει γράσα από τη μεριά της κασέτας. Σε αυτή την περίπτωση, ψεκάστε το με degreaser και ξεβγάλτε με νερό προτού το πλύνετε με το σφουγγάρι.

Βήμα 3. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανάκι το ποδήλατο αρχικά και μετά τους τροχούς. Αφήστε το να στεγνώσει καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιεστικό αέρα στην αλυσίδα, στα φρένα και στα σασμάν για γρηγορότερα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να ψεκάσετε με πίεση αέρα τα ρουλεμάν του οπίσθιου σασμάν. Μόλις βεβαιωθείτε πως το ποδήλατο έχει στεγνώσει τελείως, ψεκάστε με αντισκωριακό σπρέι τις αρθρώσεις των σασμάν και των φρένων (χωρίς να ψεκάσετε τα τακάκια). Στη συνέχεια, επανατοποθετήστε τους τροχούς στο ποδήλατο και λαδώστε καλά την αλυσίδα και τα ρουλεμάν στα ροδάκια του οπίσθιου σασμάν και είσαστε πανέτοιμοι.

Tip
Αν έχετε carbon πλαίσιο και τροχούς βεβαιωθείτε πως το degreaser είναι carbon friendly.


WELTIDE BIKE DEGREASER

Το ιδιαίτερα αποτελεσματικό Βike Degreaser της Weltide φροντίζει για την αφαίρεση του λιπαντικού από την αλυσίδα και τα γρανάζια της μετάδοσης. Διαλύεται εύκολα με το νερό, δεν περιέχει αεροζόλ και είναι άκρως φιλικό προς το περιβάλλον. Διατίθεται σε μορφή σπρέι για ευκολότερη χρήση, σε συσκευασία των 250ml.

Τιμή: 6€
Αντιπρόσωπος: Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ, τηλ.: 2610-993045
www.bikesworld.gr

 

 


ΜUC-OFF QUICK DRYING

Ένα πανίσχυρο degreaser που αφαιρεί λάδια και γράσα από μεταλλικές, πλαστικές και λαστιχένιες επιφάνειες χωρίς ανάγκη για ξέπλυμα σε χρόνο ρεκόρ! Χάρη στη μοναδική του φόρμουλα dry zero residue, αμέσως μετά το καθάρισμα, το υγρό απορροφάται αφήνοντας την επιφάνεια καθαρή χωρίς ίχνη υπολειμμάτων. Αυτό σημαίνει πως το λιπαντικό λάδι στην αλυσίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά το καθάρισμα. Διατίθεται σε μορφή σπρέι σε συσκευασία των 500ml.

Τιμή: 11€
Αντιπρόσωπος: Αφοί Αθ. Κοκότη ΑΕΒΕΕ, τηλ.: 2410-592011
www.orient-bikes.gr

 


SHIMANO DEGREASER SPRAY CAN

Το Degreaser της Shimano είναι ιδανικό στο να αφαιρεί αποτελεσματικά και τους πιο δύσκολους λεκέδες από γράσα και λάδια, χωρίς να προκαλεί φθορά σε μεταλλικές και λαστιχένιες επιφάνειες. Ιδιαίτερα κατάλληλο για ευαίσθητα μικρά εξαρτήματα επάνω στο ποδήλατο. Διατίθεται σε μορφή σπρέι σε συσκευασίες των 125 και 200ml.

 

Τιμή: 8€
Αντιπρόσωπος: Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ, τηλ.: 2610-993045, www.bikesworld.gr

Δείτε επίσης

Έλεγχος στο ποδήλατο πριν και μετά την προπόνηση

5 απαραίτητα τσεκαρίσματα που πρέπει να κάνουμε στο ποδήλατο προτού βγούμε για προπόνηση (ή βόλτα) και αφού γυρίσουμε, γιατί το ποδήλατο χρειάζεται φροντίδα!

Πώς να λιπάνετε σωστά την αλυσίδα σε τρία βήματα

Γρήγορα και απλά! Για να έχετε στο ποδήλατο λειτουργική και αξιόπιστη μετάδοση με μειωμένες τριβές, ...

Δε φρενάρω με τίποτα!

Με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας καθαρίστε με οινόπνευμα τις επιφάνειες τριβής πάνω στα στεφάνια.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest