Home | FITNESS | Πως επηρεάζει η διατροφή την υγεία του δέρματος;

Πως επηρεάζει η διατροφή την υγεία του δέρματος;

Το δέρμα, ένα αυτοτελές όργανο του σώματός μας, εκτελεί για τον οργανισμό ποικίλες και χρήσιμες λειτουργίες, γι’ αυτό εξάλλου και χαρακτηρίζεται σαν τον καθρέφτη της σωματικής και ψυχικής υγείας του κάθε ανθρώπου.

Είναι γνωστό ότι καλύπτοντας το σώμα μας, προστατευόμαστε από εξωγενείς και ενδογενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, από επιβλαβείς ουσίες, από την εισβολή μικροοργανισμών, από μηχανικές βλάβες και από την ακτινοβολία.

Στο εσωτερικό του, λαμβάνουν χώρα πολλές λειτουργικές διαδικασίες, με συνέπεια να είναι ρυθμιστής της ομοιόστασης του σώματος και της θερμοκρασίας του.
Επιπλέον, με τις νευρικές απολήξεις που υπάρχουν μέσα σ’ αυτό παίρνει μέρος στην αντίδραση στον πόνο και στη θερμοκρασία (αισθητικότητα), συμμετέχει στο μεταβολισμό του οργανισμού και το πιο βασικό, αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η λειτουργικότητα του δέρματος και η ελκυστική του εμφάνιση, εξαρτώνται και από τη διατροφή. Έχει αποδειχθεί, ότι αφενός μεν η έλλειψη συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων οδηγεί στην ανάπτυξη δερματικών βλαβών, αφετέρου δε, ότι και η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών, λιπαρών οξέων ή μετάλλων, οδηγεί στη βελτίωση των δερματικών αυτών καταστάσεων.

Συγκεκριμένες θετικές επιδράσεις που έχει παρατηρηθεί ότι έχουν ορισμένα συστατικά των τροφών στις δερματικές παθήσεις, είναι δυνατόν να αποδειχθούν σημαντικές από βιολογική άποψη και μπορεί συνεπώς να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς που προβάλλονται για τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα λειτουργικά συστατικά, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφών για την καλύτερη δυνατή κατάσταση του
δέρματος.

Κατά τις νεότερες μελέτες, αυξάνονται συνεχώς τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (reactive oxygen species – ROS) δημιουργούνται από την UVR, με συνέπεια οξειδωτικές βλάβες σε κυτταρικά συστατικά μέρη, όπως τα μιτοχόνδρια καθώς επίσης και πυρηνικές βλάβες DNA, οι οποίες με τη σειρά τους, επισπεύδουν τη γήρανση και συμβάλλουν στους καρκίνους του δέρματος. Το δέρμα μας, βέβαια, έχει αναπτύξει αρκετούς μηχανισμούς, ενζυμικούς και μη ενζυμικούς, για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Προστασία του δέρματος
Σκοπός της προστασίας του δέρματος από το φως είναι η πρόληψη αυτής της φωτογήρανσης, της φωτοανοσοκαταστολής και της φωτοκαρκινογένεσης.

Τέτοιες φωτοπροστατευτικές επιδράσεις έχει η διατροφική χορήγηση βιταμινών C και Ε, που σαν φυσικά αντιοξειδωτικά που είναι, προλαμβάνουν ή μειώνουν το οξειδωτικό stress, απομακρύνοντας τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες.

Η συμπληρωματική χορήγηση είτε ιχνοστοιχείων, είτε βιταμινών, έχει ως αποτέλεσμα μείωση του αριθμού των κυττάρων του ηλιακού εγκαύματος. Τη βιταμίνη-C τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, στις ντομάτες, στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στις πιπεριές.

Τη βιταμίνη-Ε τη βρίσκουμε στα φυτικά έλαια, κυρίως στο ελαιόλαδο, στους σπόρους του σιταριού, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά και στα πράσινα λαχανικά.

Η αλληλοεπίδραση των βιταμινών C και Ε παρέχει έντονη φωτοπροστατευτική δράση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδραση που παρέχει οποιαδήποτε από τις δύο βιταμίνες μεμονωμένα.

Ενισχυτικό αντιοξειδωτικό ρόλο για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, παίζει και το σελήνιο που ανευρίσκεται στα θαλασσινά, στο συκώτι και στα δημητριακά που έχουν καλλιεργηθεί σε χώμα πλούσιο στο στοιχείο αυτό. Σημαντική επίσης συμβολή παρέχει η β-καροτίνη και η βιταμίνη Α.

Ως πολύτιμες διατροφικές χημικές ενώσεις προβάλλονται τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA).

Κοινές τροφικές πηγές των ω-3 PUFA είναι το μουρουνέλαιο, το ιχθυέλαιο, τα θαλασσινά με υψηλή ποσότητα λίπους όπως ο κολιός (σκουμπρί), ο σολομός και οι ρέγκες.

Η επαρκής πρόσληψη, προστατεύει το δέρμα τόσο σε μακροσκοπικό επίπεδο όσο και σε κυτταρικό επίπεδο, παρά την αύξηση του οξειδωτικού stress. Τροφές εχθρικές προς το δέρμα είναι οι πλούσιες σε κεκορεσμένα λίπη, όπως το μπέικον και το τυρί μπρι. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στη δυσλειτουργία του φυσικού κολλαγόνου του δέρματος, προκαλώντας ανελαστική υφή και διαταραχές στο φυσικό χρώμα του δέρματος. Περιορίστε επίσης, τον καφέ (όχι πάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα), το κόκκινο κρέας (όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα) και το αλκοόλ.

Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες δηλαδή μπισκότα, τα χημικά πρόσθετα στις τροφές και τα λιπαρά. Τέλος, πολύ σημαντική η αργή και σταθερή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε επίσης

Ελαστικά gravel

Pirelli Cinturato Gravel M: All around Gravel

Ελαστικά Gravel Με τα ποδήλατα Gravel να κερδίζουν συνεχώς έδαφος ως ποδήλατα «γενικής χρησιμότητας» – ...

Colnago Y1Rs

Colnago Y1Rs: φτιαγμένο για να αψηφά τον άνεμο

Ένα νέο πρότυπο υψηλής αεροδυναμικής απόδοσης από την Ιταλική εταιρεία Η Colnago παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό ...

Η Ass Savers είναι… όνομα και πράγμα!

Gothenburg/Tokyo—6 Δεκεμβρίου 2024 Αν ο βροχερός καιρός δρα ανασταλτικά στο να βγείτε για ποδήλατο από ...

Αφήστε μια απάντηση

Pin It on Pinterest