Home | Αρχική | Wende Cragg: Μητέρα του ΜΤΒ και.. badass
Wende Cragg MTB Legends
Photo: Wende Cragg Archive

Wende Cragg: Μητέρα του ΜΤΒ και.. badass

Μία γυναίκα θρύλος του ΜΤΒ, φυσικά από την Καλιφόρνια

Όσοι νομίζουν πως το ΜΤΒ, όταν πρωτοξεκίνησε, ήταν… ανδρική υπόθεση, μάλλον δεν έχουν ακούσει για την Wende Cragg, την πρώτη γυναίκα που ανακάλυψε πολλά από τα μονοπάτια της Καλιφόρνια και έγραψε τη δική της ιστορία στην πολιτεία του Marin.

Σε μια μικρή πόλη στην Αμερική, με μόλις 7.500 κατοίκους περίπου (φανταστείτε πως ο Δήμος Γαλατσίου για παράδειγμα, αριθμεί περί τους 60.000, ενώ ο Δήμος Καλλιθέας περί τους 100.000!), εκεί, λοιπόν, στο μικρό Fairfax* της Καλιφόρνια, υπάρχει ένα μουσείο ποδηλάτου, το Marin Museum of Bicycling, όπου φιγουράρει ολόκληρη η εξέλιξη του πλέον αποτελεσματικού μέσου μεταφοράς που επινοήθηκε ποτέ από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, με εκθέματα που χρονολογούνται από το 1860 ως τις μέρες μας.

Τα θυρανοίξια του Μουσείου, που λειτουργεί και ως πολιτιστικό κέντρο (πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε) έγιναν τον Ιούνιο του 2015 και ο στόχος των ιδρυτών είναι να αποτυπωθεί η χρησιμότητα του ποδηλάτου και τα μύρια οφέλη που προέρχονται από αυτό, να διαδοθεί η φήμη του και να προστατευθεί η ιστορία του ίδιου του μέσου αλλά και των ανθρώπων που έγραψαν την δική τους ιστορία με αφορμή το Ποδήλατο και, εν μέρει, χάραξαν τις διαδρομές (με όλο το εύρος της λέξης) του μέλλοντος για τους ποδηλάτες του δικού μας σήμερα και του αύριο.

 

Στο θρυλικό Pearl Pass

 

Μια γυναίκα θρύλος για το ΜΤΒ

Το Μουσείο έχει αφιερώσει μία πτέρυγα στο Mountain Bike Hall of Fame (έτος ίδρυσης 1988, στο Crested Butte, του Κολοράντο) όπου ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του ποδηλάτου βουνού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ανάμεσά τους, ξεχωρίσαμε την Wende Cragg, την γυναίκα-σύμβολο του mountain bike στη δεκαετία ’70, την πρώτη γυναίκα που διέτρεξε με ποδήλατο τα περισσότερα μονοπάτια στην Καλιφόρνια, αλλά και το διάσημο  Pearl Pass από το Crested Butte, του Κολοράντο.

«Αποφάσισα νωρίς ότι προτιμώ να πεινάω και να έχω χρόνο για ποδήλατο, παρά να είμαι… χορτάτη και να το έχω και να το κοιτάζω στο σαλόνι μου. Και η φιλοσοφία μου δεν έχει αλλάξει πολύ τότε…», δηλώνει η Wende Gragg.

Η αφηγηματική της ικανότητα, τόσο στον προφορικό και τον γραπτό λόγο, όσο και μέσα από τον φωτογραφικό της φακό είναι απερίγραπτου κάλλους, καθώς εξιστορεί τις περιπέτειές της με χιούμορ και πλέκοντας μέσα σε αυτές ιστορικά στοιχεία, ενώ τα slides και οι φωτογραφίες της απεικονίζουν με ρεαλισμό τις διαδρομές της και τους συνποδηλάτες της, πολλοί από αυτούς “big names” του αθλήματος.

Για παράδειγμα η συλλογή της από το Pearl Pass είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς όχι μόνο μας πληροφορεί για το ποιοι συμμετείχαν, για το πώς εξελίχθηκε αυτή η συνάντηση «κορυφής», αλλά και για το τι ποδήλατα είχαν οι αναβάτες, και πως ένιωσαν κατά την διάρκεια του άθλου, πριν και μετά τον τερματισμό.

 

Wende Cragg

 

Η Wende έχει δυο ποδήλατα Breezers και μια κούρσα Otis Guy. Το Breezer του 1984 είναι το πιο αγαπημένο από όλα της τα ποδήλατα και μ’ αυτό κυκλοφορεί παντού.

Η αγάπη της για το ποδήλατο την κράτησε μακριά από τις συμβατικότητες της ζωής, για παράδειγμα, προτίμησε να πεινάσει παρά να πιάσει μια δουλειά που θα αναγκαζόταν να παρκάρει το ποδήλατο στο σαλόνι επειδή δεν θα είχε χρόνο να βγει έξω μαζί του. Ακόμη και σήμερα, είναι σταθερή στις αξίες της και καβαλάει το ποδήλατό της καθημερινά!

Έχοντας συμμετάσχει σε διοργανώσεις πάσης φύσεως, από αγώνες ως εκθέσεις φωτογραφίας για το ποδήλατο, κι έχοντας γνωρίσει τη φύση, αλλά και την ανθρώπινη φύση από τη σέλα του ποδηλάτου της, σήμερα κάνει δηλώσεις μεταξύ αστείου και σοβαρού, του τύπου «κάντε ποδήλατο, είναι πιο φτηνό απ’ τα φάρμακα κι από τις επισκέψεις σε ψυχίατρο».

* Το Fairfax της Καλιφόρνια βρίσκεται περίπου 30 χλμ ΒΔ του Σαν Φρανσίσκο, στους πρόποδες του βουνού Tamalpais, που θεωρείται το λίκνο του ποδηλάτου βουνού, με μονοπάτια από τα πιο όμορφα και τα πιο διάσημα στον κόσμο. Χιλιάδες ποδηλατοτουρίστες από όλη την υφήλιο περνούν από εδώ κάθε χρόνο, καθώς η πόλη βρίσκεται πάνω στην επίσημη ποδηλατική διαδρομή της ακτής του Ειρηνικού.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Δείτε επίσης

Muc-Off

H Muc-Off επεκτείνει την γκάμα της!

Τέσσερα νέα, συναρπάστικά προϊόντα, έρχονται να εμπλουτίσουν την γκάμα της Muc-Off που γνωρίσαμε από τα ...

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το L’ Étape Greece by Tour de France

Με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα L’ Étape Greece by Tour de France presented by ...

Ο Paolo Bettini είναι το νέο πρόσωπο της ιταλικής 3Τ

Mια συνεργασία made in Italy Τι συμβαίνει όταν ένας Ιταλός, θρύλος του ποδηλάτου και μια ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest