Home | ΑΓΟΡΑ | Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος στο παιδικό ποδήλατο

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος στο παιδικό ποδήλατο

Προσοχή στο μέγεθος του παιδικού ποδηλάτου!

Το παιδικό ποδήλατο δεν είναι… παιχνίδι και γι’ αυτό η επιλογή του σωστού μεγέθους θέλει μεγάλη προσοχή!

 

Φωτό: MBike

Το πρώτο πράγμα που μας ρωτούν οι γονείς που θέλουν να αγοράσουν παιδικό ποδήλατο είναι “τι μέγεθος να πάρω”. Και έχουν δίκιο γιατί, αν το παιδικό ποδήλατο είναι λάθος μέγεθος – πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο – τότε η εμπειρία του ποδηλάτου από απόλαυση μπορεί να γίνει ταλαιπωρία, για όλη την οικογένεια.

 

παιδικό ποδήλατο μέγεθος
Το ιδανικό ποδήλατο για παιδάκια 2 έως 5 ετών είναι ένα ποδήλατο ισορροπίας!

 

Τα “μπεμπάκια”

Για τα παιδάκια από 2 έως 4, το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, η ιδανική λύση είναι ένα ποδήλατο ισορροπίας. Είναι το ποδήλατο που θα σας γλυτώσει από την ταλαιπωρία του να μάθετε ένα παιδί ποδήλατο, αφού θα έχει μάθει μόνο του ώσπου να είναι σε θέση να πάρει ένα ποδήλατο με πετάλια.

Η λογική είναι πως ένα μπεμπάκι δεν μπορεί ταυτόχρονα να κάνει πετάλι, να στρίβει, να ισορροπεί και να φρενάρει. Καλύτερα λοιπόν να τα κάνει ένα ένα. Πρώτα θα μάθει να οδηγεί, να χειρίζεται το τιμόνι. Έπειτα ισορροπία καθώς θα παίρνει φόρα και θα σηκώνει τα ποδαράκια. Και στο τέλος, όταν θα τα ξέρει αυτά θα είναι εύκολο να μάθει να κάνει πετάλι και να φρενάρει.

Το τι μπορεί να κάνει ένα τριάχρονο με ποδήλατο ισορροπίας, μόνο ένας γονιός που έχει την εμπειρία μπορεί να σας το περιγράψει – αλλά κι εμείς που τα βλέπουμε να “τρέχουν αγώνες” στο Walker Race που διοργανώνουμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δύο φορές το χρόνο.

 

 

Το πρώτο τους κανονικό ποδήλατο

Γύρω στα 4 με 5, τα πιτσιρίκια που έχουν συνηθίσει με το ποδήλατο ισορροπίας, επιθυμούν να δοκιμάσουν με ένα κανονικό ποδήλατο. Εδώ έρχεται η στιγμή να επιλέξουμε το μέγεθος το οποίο αποτελεί συνάρτηση των εξής παραγόντων: του ύψους του παιδιού, του μεγέθους τροχού που είναι κατάλληλο για το ύψος του, των σωματομετρικών του χαρακτηριστικών, του μήκους του ποδηλάτου και της άνεσής που έχει το παιδί στο ποδήλατο.

Τα μεγέθη ποδηλάτων είναι ουσιαστικά η διάμετρος του τροχού σε ίντσες. Έτσι ένα 16άρι, έχει διάμετρο τροχού 16” ένα 18άρι 18” κοκ.

Το ίδιο παιδί δεν θέλει απαραίτητα το ίδιο μέγεθος ποδηλάτου (τροχού) σε όλες τις μάρκες γιατί, διαφορετικές μάρκες προτείνουν διαφορετικά ποδήλατα – όπως σε άλλες εταιρείες μπορεί να φοράμε παπούτσι 40 και σε άλλες 42.

To βασικό στοιχείο εδώ που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως με την ίδια διάμετρο τροχού (π.χ. 16”) διαφορετικές εταιρείες έχουν διαφορετικό μήκος πλαισίου (δηλαδή την απόσταση ανάμεσα στα κέντρα των τροχών) και διαφορετικό ελάχιστο ύψος σέλας. Δηλαδή μπορούμε να βρούμε 20άρι που η απόσταση ανάμεσα στα κέντρα των τροχών να είναι 81 εκατοστά ή 86 εκατοστά. Και το παιδάκι να αισθάνεται άνετα στο πρώτο 20άρι αλλά όχι στο δεύτερο. Ή το αντίθετο.

Το πρόβλημα θα το έχουν τα παιδιά που βρίσκονται ενδιάμεσα σε δύο κατηγορίες – για παράδειγμα αν θέλει 20” ή 18”). Στη μια μάρκα μπορεί να θέλει 20 και στην άλλη 18. Γι’ αυτό δεν αρκεί να αποφασίσουμε τη διάμετρο του τροχού αλλά να βεβαιωθούμε πως πρόκειται για τη σωστή διάμετρο στη συγκεκριμένη μάρκα που επιλέγουμε.

Εδώ, την τελική απόφαση θα πρέπει να πάρει ο γονιός, αφού δει το παιδί του να κάθεται επάνω στο υποψήφιο ποδήλατο και αφού έχει κατανοήσει τη διαδικασία που περιγράφουμε πιο κάτω.

Για να δούμε ποιο είναι το μέγεθος που αντιστοιχεί στο παιδί μας αρκεί να ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία:

Τα βήματα της επιλογής:

  1. Μετρήστε το ύψος του καβάλου
  2. Από τον παρακάτω πίνακα, υπολογίστε περίπου το μέγεθος της διαμέτρου του τροχού, ανάλογα με το ύψος και την ηλικία
  3. Αποφασίστε το σωστό μέγεθος με βάση το ελάχιστο ύψος της σέλας, την εμπειρία του παιδιού και το ύψος του
  4. Η τελική επιλογή πρέπει να λαμβάνει υπόψη πως τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα αλλά και το ποδήλατο πρέπει να τους ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα

 

 

Βήμα 1: Μετρήστε τον καβάλο

Το παιδί φοράει τα παπούτσια του και στέκεται με την πλάτη στον τοίχο, όπως όταν μετράτε το ύψος του (αλλά τώρα με παπούτσια).

Τοποθετήστε ένα βιβλίο ανάμεσα στα πόδια του και ανεβάστε το προσεχτικά ως το ύψος του καβάλου 

Σταματήστε στο σημείο που έχει ακουμπήσει στον καβάλο χωρίς να ενοχλεί το παιδί

Ζητήστε από το παιδί να μετακινηθεί και πάρτε μια μέτρηση από το σημείο που έχει φτάσει το βιβλίο στον τοίχο. Αυτό είναι το ύψος του καβάλου

 

 

 

Βήμα 2: Υπολογίστε το μέγεθος της διαμέτρου του τροχού

Με βάση το γενικό ύψος του παιδιού και την ηλικία, προσδιορίστε το επιθυμητό μέγεθος ανάλογα με τη διάμετρο του τροχού.

Μπορείτε να βασιστείτε στον παρακάτω πίνακα*:

 

Διάμετρος τροχού

12

14

16

18

20

24

26

Ηλικία παιδιού 2 – 3 2 – 4 4 – 6 5 – 7 5 – 8 8 – 11 10+
Καβάλος σε εκατοστά 35 – 42 38 – 50 45 – 55 50 – 60 55 – 63 58 – 71 72+
Υψος παιδιού σε εκατοστά 91 – 99 95 – 110 105 – 115 115 – 120 120 – 137 135 – 145 145+

*Προσοχή ο πίνακας είναι για αναφορά μόνο καθώς αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι αυτό που περιγράφουμε πιο κάτω.

 

 

παιδικό ποδήλατο μέγεθος

 

Βήμα 3: Αποφασίστε το ιδανικό μέγεθος

Αν το παιδί μόλις ξεκινάει να κάνει ποδήλατο με πετάλια, τοποθετήστε το στη σέλα, με τη σέλα στο ελάχιστο ύψος της και βεβαιωθείτε το πόδι του πατάει κανονικά κάτω, με ολόκληρο το πέλμα.

Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση, το ελάχιστο ύψος της σέλας θα πρέπει να είναι ίδιο με το ύψος του καβάλου.

Αν το παιδί ήδη έχει ξεκινήσει να κάνει ποδήλατο και τώρα αποκτά το δεύτερό του, τότε όταν κάθεται στη σέλα – και η σέλα είναι στο ελάχιστο ύψος της – το πόδι του πρέπει να ακουμπάει στο έδαφος στις μύτες των δακτύλων.

Σε αυτή την περίπτωση, το ύψος της σέλας μπορεί να είναι – ανάλογα με τη διάπλαση του παιδιού και την άνεσή του – περίπου 5-10 εκ. υψηλότερα από το ύψος του καβάλου.

Είναι αυτονόητο πως και στις δύο περιπτώσεις το παιδί πρέπει να μπορεί να κρατάει με άνεση το τιμόνι και τα δάχτυλά του να φτάνουν να πιέσουν τα φρένα!

Αν, για παράδειγμα έχετε επιλέξει, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού, το 18άρι και, όταν το βάλετε να καθίσει με τη σέλα στο ελάχιστο ύψος, τα πόδια του δεν ακουμπούν κάτω, πρέπει να πάτε στο 16”.

Αν τώρα, τα πόδια του “λυγίζουν” πολύ, πάντα με τη σέλα στο ελάχιστο ύψος, καλύτερα να δοκιμάσετε το 20”.

 

 

Βήμα 4: Το παιδί ψηλώνει και το ποδήλατο πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος

Αν είστε ανάμεσα σε δύο μεγέθη ποδηλάτων, αγοράστε το αμέσως μεγαλύτερο. Διότι ένα μικρότερο ποδήλατο – καθώς το μικρότερο σημαίνει και πιο κοντό στο μήκος – θα είναι το ίδιο προβληματικό με ένα πολύ μεγαλύτερο και, ταυτόχρονα, θα είναι άχρηστο σε μερικούς μήνες, αφού τα παιδιά ψηλώνουν γρήγορα!

 

 

Πόσο καλύτερο είναι ένα ακριβότερο ποδήλατο;

Ένα “ακριβότερο” ποδήλατο σημαίνει συνήθως πως είναι ελαφρύτερο και είναι εξοπλισμένο με καλύτερης ποιότητας περιφερειακά. Το πόσο “καλύτερο” θα είναι το ποδήλατο που θα πάρετε εξαρτάται από την… κοινή λογική και τον προϋπολογισμό σας.

Για παράδειγμα, αν 50 ευρώ κάνει ένα μεγάλο playmobil δεν μπορείτε να περιμένετε πως με 70 ευρώ θα αγοράσετε κάτι που έχει πλαίσιο, ελαστικά, σαμπρέλες, περιφερειακά και θέλετε να μεταφέρει το παιδί σας με ασφάλεια στις πρώτες του αναζητήσεις.

Από την άλλη, το να επενδύσει κάποιος 300 ευρώ σε ένα ποδήλατο 16άρι είναι μάλλον… πολυτέλεια. Παρόλα αυτά, αν μπορείτε να το κάνετε, σίγουρα το παιδί σας θα το απολαύσει αλλά και εσείς θα το μεταφέρετε ξεκούραστα γιατί θα είναι σημαντικά ελαφρύτερο!

Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Εμπιστευθείτε τις προτάσεις των επώνυμων κατασκευαστών, εκείνων που είναι γνωστοί για τα ποδήλατα που φτιάχνουν κι όχι για οτιδήποτε άλλο – κινούμενα σχέδια, αυτοκίνητα, πλυντήρια κοκ.

Το καλύτερο θα ήταν να δείτε προσεχτικά ένα φτηνότερο και ένα ακριβότερο. Σηκώστε τα, πιέστε τις μανέτες των φρένων να δείτε πόσο εύκολα πιέζονται. Δείτε αν αυτές όντως σταματάνε τον τροχό που γυρίζει, δείτε πόσο εύκολα σηκώνεται η σέλα και πόσο εύκολα κυλάει ο τροχός όταν τον γυρίζετε με το χέρι.

Εξετάστε επίσης το ποδήλατο προσεχτικά για ατέλειες και κακοτεχνίες που μπορεί να τραυματίσουν το παιδί – βίδες που προεξέχουν, προεξοχές στο πλαίσιο κλπ.

Ρωτήστε αν υπάρχει εγγύηση από την εταιρεία.

Και φυσικά αφήστε το παιδί σας να διαλέξει το χρώμα γιατί αν το πιτσιρίκι θέλει κόκκινο… άντε να του το βγάλεις απ’ το μυαλό! 

Καλή διασκέδαση!

Δείτε επίσης

Paolo Bettini Athens

Επιστροφή στην Αθήνα, 20 χρόνια μετά!

H συγκινητική άφιξη του Paolo Bettini στο Δημαρχείο της Αθήνας Η άφιξη του Paolo Bettini ...

Το χρυσό παιδί!

Ο Remco Evenepoel ντύνεται στα χρυσά Στα χρυσά ντύθηκε ο Remco Evenepoel και δικαιολογημένα αφού ...

Με ποδήλατο από την Αυστρία στη Θεσσαλονίκη

Όταν το «με ποδήλατο στη δουλειά» παίρνει άλλη διάσταση… Ένα ταξίδι 1.800 χλμ. από την ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest