Home | Αρχική | Ενυδάτωση το χειμώνα: Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε

Ενυδάτωση το χειμώνα: Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε

Η ενυδάτωση συνεχίζεται και μετά το καλοκαίρι!

 

Η ενυδάτωση δεν είναι υπόθεση μόνο του καλοκαιριού. Νερό δεν πίνουμε επειδή κάνει ζέστη αλλά επειδή… χρειαζόμαστε το νερό!

 

Φωτό: Πέτρος Γκότσης

 

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι περισσότεροι ποδηλάτες έχουν την τάση να μην πίνουν αρκετό νερό σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλλον εξαιτίας της αντίληψης ότι η εφίδρωση δεν είναι τόσο έντονη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, πέρα από τον ιδρώτα, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τις ημερήσιες ανάγκες σε νερό.

Ναι, τον χειμώνα μπορεί η εφίδρωση να είναι πιο χαμηλή, όμως ο ξηρός και κρύος αέρας επηρεάζουν την κατάσταση ενυδάτωσης, καθώς η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός σας (θερμορύθμιση) χρειάζεται δαπάνη ενέργειας και χρόνο προσαρμογής.

avra_fullres-0665

 

Δηλαδή, όταν η προπόνηση πραγματοποιείται στο κρύο ή/ και σε υψηλό υψόμετρο, ο αέρας είναι ξηρότερος  και οι πνεύμονες πρέπει να «εργαστούν» περισσότερο προκειμένου να υγρανθεί και θερμανθεί ο αέρας που μπαίνει στο σώμα.

Σε πρόσφατη μελέτη σε χειμερινά αγωνίσματα βρέθηκε ότι, οι αθλητές είναι αφυδατωμένοι τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών (υψηλές άδηλες απώλειες νερού, δηλαδή απώλειες μέσω της αναπνοής) αλλά και μειωμένου αισθήματος δίψας.

Δηλαδή, το αίσθημα της δίψας είναι διαφορετικό σε κρύες συνθήκες. Μάλιστα, η παραπάνω έρευνα έδειξε οτι η ενεργοποίηση της δίψας είναι κατά 40% λιγότερο ευαίσθητη το χειμώνα από ότι το καλοκαίρι.

 

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ Active Cap παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά το 2006 και είναι το φυσικό μεταλλικό νερό για όλους εµάς που βρισκόµαστε συνεχώς σε κίνηση και αναζητάμε πρακτικές λύσεις, στο πλαίσιο των γρήγορων ρυθµών της καθηµερινότητας.
Το ΑΥΡΑ Active Cap ανταποκρίνεται στην ανάγκη µας για φυσικό μεταλλικό νερό εξαιρετικής ποιότητας, µε την αναγνωρισµένα αγνή γεύση του ΑΥΡΑ και «δραστήρια» χαρακτηριστικά: 750ml φυσικού µεταλλικού νερού, μοντέρνο, εργονοµικό μπουκάλι που εφαρμόζει τέλεια στο χέρι αλλά και σε κάθε δραστηριότητα, εύχρηστο καπάκι για εύκολη µεταφορά και ελεγχόµενη κατανάλωση για κάθε στιγµή της ηµέρας και σε κάθε περίσταση.
To ΑΥΡΑ Active Cap βγάζει προς τα έξω το πιο active κομμάτι του εαυτού μας, συνοδεύοντάς μας στις πιο active στιγμές μας.

 

avra_fullres-5633

 

Συμβουλές ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι και το χειμώνα:

  1. Να θυμάστε ότι και τον χειμώνα διατρέχετε κίνδυνο αφυδάτωσης: το να μην ιδρώνεις ή το να μην διψάς δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πιεις νερό!
  2. Ενυδατωθείτε το ίδιο όπως κάνετε οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Δεν έχει σημασία αν η προπόνηση είναι σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Οι ανάγκες ενυδάτωσης είναι παρόμοια.
  3. Ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση για να δείτε πόσο να πίνετε. Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσει κάποιος τις ανάγκες ενυδάτωσής του, είναι να ζυγιστεί πριν από την προπόνηση και στη συνέχεια, μετά την προπόνηση. Κάθε κιλό απώλειας βάρους, πρέπει να το αναπληρώσει σε νερό!
  4. Πίνετε ζεστά ροφήματα για να μείνετε ενυδατωμένοι. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, ίσως δεν είναι ευχάριστο ένα κρύο ποτό. Προτιμήστε σούπες, ροφήματα και τσάι με ζεστό νερό.
  5. Ορίστε έναν στόχο στην πόση νερού καθημερινά. Βάλτε στόχο να πίνετε ένα συγκεκριμένο όγκο νερού – κι εδώ το παγούρι του Active Cap μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο: Ένας μέσος άντρας χρειάζεται περίπου 6 λίτρα την ημέρα και μία γυναίκα περίπου 4.5 λίτρα.

 

Η Χαρά Σκουλαρίκη είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.

Δείτε επίσης

L’ Etape Greece by Tour de France 2024 presented by SKODA

Ολοκληρώθηκε το 2ο L’ Etape Greece by Tour de France presented by SKODA

Υπέροχη διαδρομή, δυνατές συγκινήσεις αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις στις τρεις διαδρομές της διοργάνωσης L’ Etape Greece ...

Velo-city Ghent

Velo-City Ghent 2024: To μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, φέτος στη Γάνδη

Ποδηλατική Καινοτομία και Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα Η Γάνδη, μια πόλη γνωστή για την ιστορική γοητεία ...

ποδηλατικός τουρισμός

Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ Πρώτη Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό : «Το παρόν ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest