Home | ΝΕΑ | Διατροφή και lockdown: Απλές συμβουλές

Διατροφή και lockdown: Απλές συμβουλές

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας δίνει συμβουλές για διατροφή στην περίοδο του lockdown αλλά και μετά…

Μιλάμε με την Ειρήνη Μπαμπαρούτση και της ζητάμε συμβουλές για το lockdown: τι πρέπει να προσέξουμε, τι είναι σημαντικό να κάνουμε με τη διατροφή μας για να παραμείνουμε, όσο μπορούμε υγιείς και στο σώμα και στο νου.

Ξεκινάμε μια δεύτερη εποχή lockdown και είναι σχεδόν φυσιολογική αντίδραση για κάποιον που μένει συνέχεια σπίτι, να τρώει και να πίνει λίγο παραπάνω.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει ώστε να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να προσέχει συνεχώς την διατροφή του;
Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας και της καλής ψυχολογίας με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να οδηγούμαστε σε διαταραχή της διατροφικής μας συμπεριφοράς.
Όμως, αν εγκαταλείψουμε τους βασικούς συμμάχούς της υγείας μας που είναι η διατροφή και η άσκηση οι επιπτώσεις θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγείας μας διότι η αύξηση βάρους πέρα από την παχυσαρκία θα οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα, πιθανά διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές και τελικά σε κατάθλιψη και οικονομική επιβάρυνση από την κατανάλωση περισσότερων ιατρικών υπηρεσιών.

Όσοι αθλούνται, αυτήν την εποχή, επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες καθώς είναι συγκεκριμένος ο χρόνος που μπορούν να βρίσκονται εκτός σπιτιού.
Πόσο σημαντικό είναι να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή τους και να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με έναν διατροφολόγο;
Ο ισορροπημένος τρόπος διατροφής αποτελεί κατά κοινή παραδοχή θέμα καίριας σημασίας και προτεραιότητας για την υγεία των ασκούμενων και την απόδοσή τους.
Ταυτόχρονα, το περιβάλλον των γευμάτων, δηλαδή ο χώρος που καταναλώνεται το γεύμα πχ το σπίτι, ο τρόπος πχ η ηρεμία, παρουσία της οικογένειας και των δικών μας ανθρώπων, αποδεικνύεται ότι συντελεί στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και του τρόπου σίτισης.
Η αλήθεια είναι λοιπόν, ότι η συχνή επαφή με τον διατροφολόγο, προκειμένου να προσδιορίζεται η ποιότητα της προσπάθειας και να ενισχύεται ταυτόχρονα με τη συμβουλευτική, είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Πιστεύετε πως οι Έλληνες έχουν μπει σε διαδικασία αλλαγής του τρόπου διατροφής; Βλέπετε ενδείξεις πως επιστρέφουν στη μεσογειακή δίαιτα και μειώνουν το κρέας από το καθημερινό τους διαιτολόγιο;
Η τροφική επιλογή είναι μία διαδικασία που μαθαίνεται μιας και δεν διαθέτουμε τους μηχανισμούς με βάση τους οποίους να αναγνωρίζουμε άμεσα τις τροφές που καλύπτουν τις ανάγκες μας, ενώ η διατροφική μας ταυτότητα αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο  για τις πολιτισμικές καταβολές μας αλλά και για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιρροές μας.
Στην Ελλάδα παρατηρείται μια στροφή στην κατανάλωση εναλλακτικών πηγών ζωικής πρωτεΐνης και μία τάση βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών όχι τόσο απόλυτα σαν αντιγραφή του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής αλλά σαν βελτίωση της ποιότητας των διατροφικών επιλογών προς όφελος της υγείας αλλά και της αισθητικής.

Συνηθίζουμε να λέμε πως κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία. Σε σχέση με τη φυσική κατάσταση και τις διατροφικές συνήθειες, πώς θα μπορούσαμε να δούμε ως ευκαιρία αυτό που συμβαίνει σήμερα;
Στον αντίποδα αυτών των ανεπιθύμητων αλλαγών που βιώνουμε ας εκμεταλλευτούμε το lockdown με τρόπο παραγωγικό και δημιουργικό.
Ακόμα και αν στην αρχή οι περισσότεροι «πέσαμε» ψυχολογικά, κάτι που είχε φυσικά αντίκτυπο στη διατροφή μας, ας βρούμε κίνητρα και διάθεση να οργανώσουμε τη σκέψη μας και να επαναπροσδιορίσουμε αθλητικούς και διατροφικούς στόχους.
Η κοινωνική απομόνωση πιθανά δίνει σε κάποιους από εμάς την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το ταλέντο μας στη μαγειρική που μέχρι πριν λίγο καιρό φαινόταν δύσκολη και χρονοβόρα, ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και να δημιουργήσουμε γεύματα υγιεινά, θρεπτικά ισορροπημένα και με αγνές πρώτες ύλες.

Ειδικά στην ποδηλασία, τον τελευταίο καιρό έχουμε όλο και περισσότερους αθλούμενους, κυρίως μέσης ηλικίας, οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς τον όγκο της προπόνησης και την επιβάρυνση, χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν αθλητική υποδομή. Τι θα έπρεπε να προσέχουν σε σχέση με τη διατροφή τους;
Η συνεργιστική και συμπληρωματική δράση διατροφής και άσκησης συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των προσαρμογών της άσκησης, οι οποίες θα πρέπει σαφώς να γίνονται σταδιακά και όχι απότομα.

Για αυτό λοιπόν και στη διατροφή τους καλό θα ήταν να υπάρξει:

1. Σταδιακή αύξηση της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης μέσα από ποιοτικές και θρεπτικές επιλογές τροφών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχα γαλακτομικά, αυγά, άπαχα κομμάτια μοσχαριού, ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο.

2. Επαρκής πρόσληψη καλής ποιότητας υδατρανθράκων (καστανό/άγριο, ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό κριθαράκι, πλιγούρι, κινόα, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές ολικής άλεσης).

3. Επαρκής πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνής (μοσχάρι άπαχο, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά).

4. Έλεγχο στη συνολική ποσότητα αλλά και στην ποιότητα του προσλαμβανόμενου λίπους ημερησίως. Επενδύουμε στα καλά και ευεργετικά λιπαρά (ιχθυέλαια, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί).

5. Σημαντική αύξηση των προσλαμβανόμενων υγρών, μιας και οι αυξημένοι ρυθμοί προπονήσεων προάγουν τις απώλειές τους μέσω εφίδρωσης.

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι τα παιδιά. Και ειδικά τώρα που οι γονείς – δηλαδή οι σημερινοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες – αθλούνται περισσότερο απ’ όσο παλαιότερα, θεωρείτε πως βάζουν τα παιδιά τους στο σωστό δρόμο της διατροφής;
Είναι γεγονός ότι έχει αυξηθεί γενικότερα η ανάγκη για άθληση και η παρότρυνση των παιδιών από τους γονείς για φυσική δραστηριότητα είτε οργανωμένη είτε ατομική.
Ωστόσο, μιας και τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλά και συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα είμαστε στις πρώτες θέσεις αποδεικνύεται ότι η διατροφική φροντίδα με την έννοια της ποιότητας και όχι της αφθονίας των παιδιών έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

«Είσαι καλό παιδί, πάρε μια σοκολάτα». Μπορεί αυτή η τόσο φυσική έκφραση αγάπης να οδηγήσει σε παχυσαρκία και σε υπέρβαρους ενήλικες;
Η αλήθεια είναι ότι η επιβράβευση των παιδιών με γλυκίσματα και γενικότερα αλμυρές ή γλυκιές λιχουδιές μπορεί να αποτελέσει επιζήμια και για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και σαφώς να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Για να δημιουργήσετε μία οικογένεια που τρώει υγιεινά, πρέπει οι δύο γονείς να επιλέξουν τον περίπατο και τη συζήτηση.
Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να έχουν μία υγιή σχέση με τα τρόφιμα και να διαμορφώνουν τις συμπεριφορές που θέλουν τα παιδιά τους να μιμηθούν.
Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν ότι τα τρόφιμα παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και ότι δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα και μία καλή ιδέα επιβράβευσης μπορεί να είναι η αγορά ποδηλάτου ή ένα ταξίδι.

Πώς βλέπετε τη σχέση σας με τους πελάτες σας; Ποιος αισθάνεστε πως είναι ο ρόλος σας πέρα από το να τους δώσετε ένα επιστημονικά άρτιο διαιτολόγιο;
Όταν αγαπάς τη δουλειά σου δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό σε αυτό που πρεσβεύεις, οπότε σίγουρα μιας και η διαδικασία της διατροφικής υποστήριξης πέρα από την επιστημονική της υπόσταση έχει και ψυχοσυναισθηματική υπόσταση προσπαθείς να υποστηρίξεις και να συμβουλέψεις τους συνεργάτες-πελάτες σου (μου αρέσει περισσότερο η λέξη συνεργάτες) με χρήσιμες πληροφορίες που θα ενισχύσουν τη συμμόρφωση και θα τους δώσουν κουράγιο να ολοκληρώσουν σωστά και με καλή ψυχολογία την προσπάθειά τους.

Όσο μιλάει κάποιος μαζί σας αντιλαμβάνεται το πάθος σας για τη δουλειά σας. Τι είναι αυτό τελικά που αγαπάτε περισσότερο σε αυτό που κάνετε;
Είναι μία πολύ ωραία ερώτηση την οποία δεν έχω δεχτεί ίσως και ποτέ ή δεν έχω αναρωτηθεί για την απάντηση. Όμως με ασφάλεια μπορώ να πω ότι απολαμβάνω τη χαρά στο βλέμμα των ανθρώπων που ικανοποιούνται με ένα θετικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα ειδικά στον τομέα της αθλητικής απόδοσης είναι υπέροχο το συναίσθημα του να βλέπεις ότι η προσπάθειά σου σαν επιστήμονας συνέβαλε στην κατάκτηση ενός αθλητικού τίτλου-ρεκόρ.
Γενικότερα, χαίρομαι τη δουλειά μου γιατί αγαπώ την επικοινωνία με τους ανθρώπους.

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Δείτε επίσης

Mahle XS System: Απλούστερο δεν γίνεται

Ένα νέο σύστημα ηλεκτρικής υποβοήθησης από την Mahle Η Mahle είναι γνωστή για τα συστήματα ...

Bespoked

Bespoked: Η μεγαλύτερη έκθεση χειροποίητων ποδηλάτων στην Ευρώπη!

Επίσκεψη στο Bespoked 2024 Για δεύτερη φορά, η μεγαλύτερη έκθεση χειροποίητων ποδηλάτων στην Ευρώπη, το ...

ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon

Ελληνική πρωτιά στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών Σε χρώματα ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon, Greece ντύθηκε ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest