Home | ΑΓΟΡΑ | ROAD | Diamondback Andean: Αεροδυναμική πρόκληση!

Diamondback Andean: Αεροδυναμική πρόκληση!

Για πολύ γρήγορους!

Το Diamondback Andean αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά, πιο αεροδυναμικά και πιο γρήγορα τριαθλητικά ποδήλατα της αγοράς σήμερα. Απολαύστε το!

Σε κάθε πεταλιά, ένας αναβάτης καλείται να αντιμετωπίσει πολλές δυνάμεις αντίστασης με μεγαλύτερη την αντίσταση του αέρα.
Ενώ ο αναβάτης αντιπροσωπεύει το 80% της αεροδυναμικής αντίστασης, το ίδιο το ποδήλατο αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 20%. Όσο πιο αεροδυναμική μπορεί να γίνει η σχεδίαση του πλαισίου του ποδηλάτου, και η θέση του αναβάτη, τόσο λιγότερη αεροδυναμική αντίσταση θα πρέπει αυτός να υπερνικήσει.

Όταν ξεκίνησε το σχεδιασμό του μοντέλου Andean, η Diamondback υιοθέτησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετώπισε τον αναβάτη και όλα τα περιφερειακά εξαρτήματα του ποδηλάτου (πλαίσιο, τροχούς, τιμόνι, δισκοβραχίονα κλπ.) σαν ένα σύστημα.

Λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση ολοκληρωμένου σχεδιασμού, οι μηχανικοί της Diamondback θέλησαν να δούνε τον αναβάτη και το ποδήλατο με τη ματιά του ανέμου – σαν μια μονάδα που σφύζει από αεροδυναμική οπισθέλκουσα.

Αρχικά στη διαδικασία σχεδιασμού, οι μηχανικοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν τρεις βασικές προκλήσεις.

Η πρώτη ήταν η ενσωμάτωση των τροχών με το πλαίσιο. Μία μεγάλη πρόκληση καθώς οι κατασκευαστές τροχών δεν χρησιμοποιούν συγκεκριμένα στάνταρ στη σχεδίαση (προφίλ, φάρδος κλπ.). Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν τροχοί της HED. Η σχεδίαση του πλαισίου έχει γίνει με τη φιλοσοφία Aero Core, η οποία συνδέει τους δύο τροχούς με ένα μεγάλο πτερύγιο που ξεκινάει από τον εμπρόσθιο τροχό, μεταφέρεται στην περιοχή της μεσαίας τριβής και καταλήγει στον οπίσθιο τροχό, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της ροής του αέρα σε ολόκληρο το ποδήλατο.

Η δεύτερη πρόκληση ήταν η ίδια η δοκιμή. Ενώ οι περισσότερες ομάδες μηχανικών χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία σχεδιασμού για να αξιολογήσουν τα αεροδυναμικά πλεονεκτήματα ενός πλαισίου, τα εργαλεία αυτά είναι σχεδιασμένα να εξετάζουν ένα ενιαίο σχήμα κάθε φορά. Προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχεδιαστικά πλαίσιο, οι μηχανικοί της Diamondback χρειάστηκε να ερευνήσουν πώς ένα σχήμα τοποθετεί τον αέρα για το δεύτερο σχήμα, κατόπιν για το τρίτο σχήμα κλπ.

Η τρίτη πρόκληση ήταν η ακρίβεια των αποτελεσμάτων των δοκιμών. Χρησιμοποιώντας το προηγμένο υπολογιστικό πρόγραμμα CFD για τη σχεδίαση του πλαισίου, οι μηχανικοί της Diamondback επέλεξαν αρχικά να κάνουν τις αεροδυναμικές δοκιμές σε σήραγγα μισής κλίμακας (half scale tunnel) εξαιτίας της μεγαλύτερης ακρίβειας των μετρήσεων (η ταχύτητα του αέρα παραμένει αμετάβλητη σε κάθε επανάληψη), πριν ολοκληρώσουν το έργο τους σε κανονικό wind tunnel.

Για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις δοκιμές στη σήραγγα μισής κλίμακας, οι μηχανικοί της Diamondback συνεργάστηκαν με τον καθηγητή Dr. Philippe Lavoie του πανεπιστημίου του Τορόντο UTIAS και δημιούργησαν σε κλίμακα 1:2 ολόκληρο το ποδήλατο μαζί με τον αναβάτη (SLA).

Εκτός από όμως από τις ανάγκες των τριαθλητών για ταχύτητα, το προηγμένο μοντέλο Andean έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει και τις ανάγκες τους για αποθήκευση. Το πλαίσιο μπορεί πολύ εύκολα να αποθηκεύσει δύο ενεργειακές μπάρες, δέκα ενεργειακά τζελάκια και αναβράζοντα δισκία… ότι ακριβώς χρειάζεται η καναδέζα αθλήτρια Rachel McBride για να αγωνιστεί στο IM!

Η Rachel McBride καταφέρνει να ξεχωρίζει τόσο με τις επιδόσεις της όσο και με την εκκεντρική της παρουσία.

 

Φυσικά από τόσο μοντέρνο τριαθλητικό ποδήλατο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα δισκόφρενα. Εκτός ότι αποδίδουν καλύτερα, οι δαγκάνες τους κρύβονται ευκολότερα από τον αέρα και οι συμβατοί τροχοί διαθέτουν αεροδυναμικότερη και πιο αποδοτική σχεδίαση.

Το εντυπωσιακό μοντέλο Diamondback Andean είναι διαθέσιμο σε τέσσερα μεγέθη: S, M, L και XL.
Περισσότερες πληροφορίες: www.ride.diamondback.com

Δείτε επίσης

pro team floorpump tubeless

PRO Team Floorpump Tubeless: απλά εξαιρετική!

Δοκιμάζουμε την τρόμπα PRO Team Floorpump Tubeless. Με τα ελαστικά tubeless να αποτελούν την κλασική ...

swiss side

Η Swiss Side «κάνει aero» την Team SKY! 

Swiss Side και Team SKY ενώνουν τις δυνάμεις τους. Η Swiss Side και η Team ...

transition sports

Transition Sports: 1ος αγώνας διάθλου για το 2019

Αγώνας διάθλου στον Σχινιά από την Transition Sports! Την Κυριακή στις 3 Μαρτίου θα διεξαχθεί ...

Pin It on Pinterest