Home | FITNESS | Ψωμί Ντίνκελ Το θαυματουργό!
dinkel bread

Ψωμί Ντίνκελ Το θαυματουργό!

Οι ποδηλάτες ανέκαθεν φημίζονταν για τις μαγειρικές τους ικανότητες!

Πέρα από σπιτικές μπάρες που συνήθως σας αρέσει να φτιάχνετε, γιατί να μη δοκιμάσετε και το σπιτικό ψωμί ντίνκελ;

Θυμηθείτε εξάλλου πως μαγειρεύοντας από το μηδέν  έχετε τη μέγιστη ευελιξία ως προς την επιλογή των συστατικών, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη συμμόρφωση με τις οδηγίες που αφορούν θρεπτικά συστατικά, όπως αλάτι, κορεσμένα λιπίδια και ζάχαρη και συμβάλλοντας στην επίτευξη μιας ισορροπημένης θρεπτικά δίαιτας.
Το ψωμί είναι το βασικό τρόφιμο της Μεσογειακής διατροφής, παρέχει μικτούς υδατάνθρακες και πολύτιμες βιταμίνες συμπλέγματος Β. Συχνά όμως αποκλείεται από τη δίαιτα πολλών αθλητών, καθώς άδικα, ενοχοποιείται για την αύξηση βάρους. Με τους κατάλληλους χειρισμούς στη σύσταση και, σαφώς στη μερίδα, το ψωμί αποτελεί εξαιρετική επιλογή για κάθε ποδηλάτη.

Λίγα λόγια για το αλεύρι ντίνκελ (Dinkel)
Το ντίνκελ (Dinkel) είναι δημητριακό της ίδιας οικογένειας με το σιτάρι. Σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι που αποφλοιώνεται εύκολα, οι κόκκοι του ντίνκελ χρειάζονται ειδική επεξεργασία για να αποφλοιωθούν. Επίσης, το αλεύρι ντίνκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ιδιότητα του αυτή δίνει στα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από αυτό το αλεύρι, την αίσθηση μιας γεμάτης, συμπαγούς δομής. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού, ενώ η  περιεκτικότητα αυτή κυμαίνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και την εποχή συγκομιδής του. Περιέχει επίσης  σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου καθώς και ωφέλιμων λιπαρών οξέων. Είναι πηγή γλουτένης.

Η διαθρπετική ανάλυση θα δώσει για τα 100γρ. ψημένου ψωμιού, ενέργεια περίπου στις 260-280kcal, υδατάνθρακες  55-60γρ., πρωτεϊνη 12-14γρ. και λιπαρά οξέα 2-3γρ.

Πώς θα το φτιάξετε:
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
20γρ. μαγιά νωπή (ή 10γρ. ξηρή)
20γρ. αλάτι (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
20γρ. ζάχαρη καστανή  (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
20γρ. ξίδι (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
670γρ. νερό (ή 3+1/3 κούπες του τσαγιού)

tip: συμπληρώστε με κόλιαντρο για άρωμα, του πάει πολύ!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ντίνκελ, τη ζάχαρη, τη μαγιά το αλάτι, προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και το ξίδι. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για 20 λεπτά.
2. Κόβουμε τη ζύμη σε 2-3 ίσα κομμάτια, πλάθουμε σε μορφή φραντζόλας και τοποθετούμε σε λαδωμένες φόρμες του κέικ. Αφήνουμε τις φόρμες να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένες για 30-40 λεπτά.
3. Κατόπιν ψεκάζουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 210 ˚C.

Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ τον Χρήστο για τη συνταγή

Δείτε επίσης

μπισκότα βρώμης

Μπισκότα βρώμης με μέλι – χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο

Με βάση τη βρώμη και όχι επεξεργασμένα άλευρα, δίνουν σύνθετους υδατάνθρακες.

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση του αθλούμενου σε σχέση με το φύλο

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση σε σχέση με το φύλο Αυτοπεποίθηση είναι το αίσθημα εκείνο που κάνει ...

Θέλεις να δυναμώσεις στο ποδήλατο; Ανέβα σκαλοπάτια!

Το ανέβασμα σκαλοπατιών ενεργοποιεί τους ίδιους μυς με το ποδήλατο, δηλαδή τετρακέφαλους και γλουτιαίους. Αν αυτοί οι μυς είναι δυνατοί, κρίνουν και σε μεγάλο βαθμό την απόδοση, στο συγκεκριμένο άθλημα.

mbike.gr

Pin It on Pinterest