Home | FITNESS | Ροφήματα & μπάρες αποκατάστασης

Ροφήματα & μπάρες αποκατάστασης

Σε τι ωφελούν και πότε να τα καταναλώνω;

Τα περισσότερα αθλητικά ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες είναι καλύτερα για την απόδοση από το απλό νερό, όμως τελευταία έχει αποδειχθεί οτι τα αθλητικά ποτά που περιέχουν εκτός από υδατάνθρακες και πρωτεΐνη (γνωστά ως ροφήματα αποκατάστασης) έχουν πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών τύπων ροφημάτων  με μόνο υδατάνθρακες.

• Τα ροφήματα που περιέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στην αποκατάσταση, τόσο του μυϊκού γλυκογόνου, όσο και της μυϊκής πρωτεΐνης μετά από εντατική άσκηση.
• Επιπλέον, η μυϊκή βλάβη μπορεί να είναι μικρότερη όταν η πρωτεΐνη καταναλώνεται ακριβώς μετά από εντατική άσκηση. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα της κρεατινικής κινάσης (CK – δείκτης για τον τραυματισμό των μυών) είναι χαμηλότερα εάν καταναλώνεται ένας συνδυασμός υδατάνθρακα & πρωτεΐνης αμέσως μετά την άσκηση.
• Έτσι, ακόμη και εάν τα ροφήματα υδατάνθρακα & πρωτεΐνης δεν βελτιώνουν την επίδοση συγκριτικά με τα παραδοσιακά ποτά που περιέχουν μόνο υδατάνθρακα, μπορούν να έχουν ακόμη μία αξίωση στην φήμη: ταχύτερη αποκατάσταση των μυών (εξου και ο χαρακτηρισμός «ροφήματα αποκατάστασης»).
• Στην πραγματικότητα, τα οφέλη από την κατανάλωση ενός μίγματος υδατανθράκων & πρωτεΐνης αμέσως μετά από έντονη προπόνηση εμφανίζονται θετικά για την υγεία διότι σχετίζονται με χαμηλότερο ποσοστό επίσκεψης στον γιατρό λόγω μυϊκών προβλημάτων ή προβλημάτων στις αρθρώσεις ή βακτηριακών- ιογενών λοιμώξεων.
Μπάρες αποκατάστασης ή πρωτεϊνικές μπάρες: τι προσφέρουν ως γεύμα αποκατάστασης;

• Η κατανάλωση περίπου 20γρ πρωτεΐνης μέσα στις πρώτες ώρες μετά την προπόνησή σας φαίνεται να μεγιστοποιεί την αποκατάσταση. Πολλές μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν τουλάχιστον 20γρ πρωτεΐνης, αλλά εάν βρείτε μία μπάρα με χαμηλότερη περιεκτικότητα, καταναλώνοντάς την με 240ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα, το οποίο παρέχει 8γρ πρωτεΐνης, θα έχετε αποτελεσματική αποκατάσταση.

• Το θερμιδικό περιεχόμενο των πρωτεϊνικών μπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν θέλετε να αποκτήσετε ή να χάσετε βάρος. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, επιλέξτε μια πρωτεϊνική μπάρα που περιέχει λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Για παράδειγμα, αν κάνετε ποδήλατο σε μέτρια ένταση επί 30 λεπτά, θα πρέπει να καταναλώσετε μια πρωτεϊνική μπάρα με λιγότερες από 250 θερμίδες.

Εάν θέλετε να πάρετε βάρος, επιλέξτε μια πιο θερμιδική πρωτεϊνική μπάρα. Σημειώστε ότι το υπόλοιπο μέρος της διατροφής σας θα έχει, επίσης, επίδραση στον ρυθμό απώλειας ή αύξησης βάρους. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεϊνικής μπάρας πλούσιας σε λιπαρά μετά το τρέξιμο μπορεί να είναι καλύτερη από την κατανάλωσή της οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας, αν θέλετε να μειώσετε την πιθανότητα ότι το λίπος που περιέχουν δεν θα αποθηκευτεί σαν σωματικό λίπος.

Τι προσφέρουν αυτά τα προϊόντα που τα παραδοσιακά τρόφιμα δεν μπορούν;
1. Εύκολη μεταφορά: Είναι βολικά στη μεταφορά, όταν και όπου τα χρειάζεστε.
2. Πεπτικότητα: Τείνουν να είναι ήπια για το στομάχι, έτσι ώστε οι σωματικές δραστηριότητες να μην παρεμποδίζουν την πέψη σας.
3. Μεγάλη διάρκεια ζωής: Δεν χρειάζονται ψύξη ή ειδικές προφυλάξεις.
4. Ευκολία στη χρήση: Δε χρειάζονται κάποια προετοιμασία και είναι έτοιμα για χρήση.

Πότε να τα καταναλώνω;
Τα αθλητικά ροφήματα  ή σνακ αποκατάστασης παρασκευάζονται για να ενισχύσουν κάθε φάση της προπόνησης ή της εξωτερικής δραστηριότητας.

Οι επιλογές σας:

Οι επιλογές σας:

Μετά την προπόνηση: Αυτά είναι εμπλουτισμένα με πρωτεΐνες, αμινοξέα και σαφώς υδατάνθρακες καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην επιτάχυνση της αναδόμησης των μυϊκών κυττάρων του σώματος.
Αυτό είναι ένα γενικότερο πλαίσιο καθώς πολλά προϊόντα μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερες από μία λειτουργίες. Ιδανική ώρα πρόσληψης είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την άσκηση και να μην ξεπερνάτε τα 45 λεπτά, δεδομένου οτι είναι σε υψηλό ρυθμό η πρωτεϊνοσύνθεση το πολύ μέχρι τις 2 ώρες.

Δείτε επίσης

L’ Etape Greece by Tour de France 2024 presented by SKODA

Ολοκληρώθηκε το 2ο L’ Etape Greece by Tour de France presented by SKODA

Υπέροχη διαδρομή, δυνατές συγκινήσεις αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις στις τρεις διαδρομές της διοργάνωσης L’ Etape Greece ...

Velo-city Ghent

Velo-City Ghent 2024: To μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, φέτος στη Γάνδη

Ποδηλατική Καινοτομία και Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα Η Γάνδη, μια πόλη γνωστή για την ιστορική γοητεία ...

ποδηλατικός τουρισμός

Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ Πρώτη Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό : «Το παρόν ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest