Home | Αρχική | O Greg Van Avermaet οδηγεί τον Γύρο Γαλλίας
Tour de France 2016 - 06/07/2016 - Etape 5 - Limoges/ Le Lioran (216 km) - VAN AVERMAET Greg (BMC RACING TEAM)

O Greg Van Avermaet οδηγεί τον Γύρο Γαλλίας

 Ο αναβάτης της BMC παίρνει την κίτρινη φανέλα από τον Peter Sagan

Στα 216 χιλιόμετρα του 5ου ετάπ του Γύρου Γαλλίας, άλλαξε η γενική κατάταξη αλλά και χέρια η κίτρινη φανέλα

 

Ένα χρονό μετά την πρώτη του νίκη σε ετάπ του Γύρου Γαλλίας – και μάλιστα όταν κέρδισε σε σπριντ τον Peter Sagan – ο Greg Van Avermaet, ο Βέλγος αναβάτης της BMC Racing, γίνεται ένας από τους λίγους που έχουν φορέσει την κίτρινη φανέλα του Γύρου Γαλλίας.

Αν και λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως επρόκειτο για ένα «δύσκολο ετάπ», το οποίο μάλιστα φοβόταν, ο Βέλγος δεν έδειξε να δυσκολεύτηκε και τόσο καθώς άφησε πίσω του, τον ένα μετά τον άλλο, όλους όσους βρέθηκαν σήμερα στο δρόμο του…

Tour de France 2016 - 06/07/2016 - Etape 5 - Limoges/ Le Lioran (216 km)
Tour de France 2016 – 06/07/2016 – Etape 5 – Limoges/ Le Lioran (216 km)

Με 198 αναβάτες ξεκίνησε το πελοτόν για το 5ο ετάπ του 103ου Γύρου Γαλλίας από τη Limoges ως την Le Lioran – και δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να μην υπάρχει καμία εγκατάλειψη στις πρώτες 5 μέρες του αγώνα.

Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα άρχισαν τα «ξεκολλήματα» και σχεδόν στα μισά του ετάπ το προπορευόμενο γκρουπ είχε ήδη μια διαφορά 1.15 από τους επόμενους και 9.50 από το πελοτόν το οποίο οδηγούσε με σιγουριά η Team SKY. Περίπου 73 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, η διαφορά είχε φτάσει στα 15’10» κι από κει και πέρα άρχισε να μειώνεται.

Περίπου 35 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό η Movistar ανέλαβε να μειώσει σημαντικά τη διαφορά που έφτασε πια στα 11 λεπτά. Όμως ο Grivko δεν άντεξε να ακολουθήσει τους ρυθμούς των Van Avermaet και De Gendt καθώς «σκαρφάλωναν» στο Pays de Peyrol, περίπου 33 χιλιόμετρα πριν το τέρμα.

Αρκετά μεγάλα ονόματα όμως έμειναν πίσω και από το πελοτόν καθώς ο Peter Sagan εγκατέλειπε την κίτρινη φανέλα – ανάμεσά τους οι Vincenzo Nibali (Astana), Rui Costa (Lampre-Merida), Fränk Schleck (Trek-Segafredo), Ilnur Zakarin (Katusha), Eduardo Sepulveda (Fortuneo-Vital Concept).

 

Ο Van Avermaet μόνος προς τη νίκη
Ήταν τότε που ο Van Avermaet έκανε την επίθεσή του, στην ανάβαση του col du Perthus, 17 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, αφήνοντας πίσω τον επίσης Βέλγο συναθλητή του. Ήταν η πρώτη φορά που δύο Βέλγοι βρίσκονταν στην πρώτη και δεύτερη θέση, από το 2007, όταν ο Get Steegmans είχε κερδίσει στη Γάνδη, μπροστά από τον Tom Boonen.

Ο De Gendt κράτησε τη θέση του μπροστά από το γκρουπ των φαβορί, τερματίζοντας τελικά 2’35» πίσω από τον συμπατριώτη του. Μόνο ο Γάλλος Romain Bardet κατάφερε να τους ακολουθήσει σε τέτοιο ρυθμό που ήταν δύσκολο ακόμα και για τον Contador να τον φτάσει, γι’ αυτό και έχασε συνολικά 26 δευτερόλεπτα παρόλο που τερμάτισε στον ίδιο χρόνο με τους υπόλοιπους.

Tour de France 2016 - 06/07/2016 - Etape 5 - Limoges/ Le Lioran (216 km) - VAN AVERMAET Greg (BMC RACING TEAM)
Tour de France 2016 – 06/07/2016 – Etape 5 – Limoges/ Le Lioran (216 km) – VAN AVERMAET Greg (BMC RACING TEAM)

 

«Η κίτρινη φανέλα είναι υπέροχη»
Αυτό δήλωσε ο Van Avermaet μετά τον τερματισμό και βιάστηκε να προσθέσει πως, γνωρίζει πως κανείς δε θέλει τον έλεγχο του αγώνα από την πρώτη εβδομάδα. «Κανείς δε θέλει να υποφέρει… Γι’ αυτό και ομάδες όπως η Movistar και η Astana ήθελαν κάποιον άλλο στο ξεκόλλημα. Επέλεξα την κατάλληλη στιγμή να φύγω με τους 9 του πρώτου γκρουπ αλλά καθοριστική ήταν η απόφαση να επιτεθούμε με τον De Gendt γιατί κανείς άλλος δεν ήθελε να προσπαθήσει να αυξήσει τη διαφορά πάνω από τα 7 λεπτά. Εμείς όμως το κάναμε 14. Όταν άφησα πίσω τον De Ghendt, 17 χιλιόμετρα πριν το τέρμα, το μόνο που είχε σημασία ήταν να μην πέσω. Η άσφαλτος έκαιγε και η κατάβαση ήταν πολύ τεχνική. Έβαλα όλη μου την προσοχή. Ήξερα πως θα έπαιρνα την κίτρινη φανέλα αλλά μόνο αν έμενα… επάνω στο ποδήλατο. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά».

 

Δεν πήγαν όμως όλα για όλους καλά, καθώς ο Vincenzo Nibali έδειξε πως ταλαιπωρήθηκε αρκετά μένοντας 13 ολόκληρα λεπτά πίσω από τον νικητή και 8 πίσω από τους υπόλοιπους. «Είμαι εντάξει. Είναι φυσιολογικό. Ήρθα στο Γύρο για να δουλέψω για την ομάδα μου και τον Fabio Aru. Τα πόδια μου με πρόδωσαν κι έτσι δεν υπήρχαν πολλά που μπορούσα να κάνω. Το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή πως όλοι δουλεύουμε για τον Fabio. Έχω ήδη κερδίσει το Giro και αυτό μου πήρε όλη την ενέργεια. Ο στόχος είναι να βοηθήσω τον Fabio και να προετοιμαστώ για τους Ολυμπιακούς».

 

Αν όμως ο Nibali νιώθει καλά, δε συμβαίνει το ίδιο και με τον Contador που έχασε σήμερα άλλα 23 δευτερόλεπτα… «Ήταν μια δύσκολη μέρα. Νόμιζα πως είχα ανακτήσει δυνάμεις αλλά το πλήρωσα. Τα δύο χτυπήματά μου πονάνε πολύ και ήξερα πως θα είναι δύσκολα. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να αναρώσω γρήγορα και να μη χάσω το ηθικό μου και ευτυχώς το κοινό βοήθησε πολύ σε αυτό. Ήταν εκπληκτική η υποδοχή του κόσμου. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και ελπίζω το καλύτερο».

 

Γενική Κατάταξη (ύστερα από το 5ο ετάπ) – 1048 χιλιόμετρα:

  1. Greg Van Avermaet 25:34’46»
  2. Julian Alaphilippe +05’11»
  3. Alejandro Valverde +05’13»
  4. Joaquin Rodriguez +05’14»
  5. Christopher Froome +05’17»
  6. Warren Barguil +05’17»
  7. Nairo Quintana +05’17»
  8. Fabio Aru +05’17»
  9. Pierre Rolland +05’17»
  10. Daniel Martin +05’17»
  11. Alberto Contador +06’38»
    Tour de France 2016 - 06/07/2016 - Etape 5 - Limoges/ Le Lioran (216 km)
    Tour de France 2016 – 06/07/2016 – Etape 5 – Limoges/ Le Lioran (216 km)

Δείτε επίσης

Vintage Bikes by Mario Volante στο Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Αγαπημένα, παλιά ποδήλατα Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την ιστορία του ποδηλάτου; Μα ...

O Tadej Pogacar νικητής της 103ης Volta a Catalunya

H 103η διοργάνωση της Volta Ciclista a Catalunya θα μείνει στην ιστορία ως η διοργάνωση ...

Chainless Pedaling System

Mετάδοση χωρίς αλυσίδα: η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην αστική ποδηλασία!

Chainless Pedaling System Με αφορμή το γεγονός πως φέτος, το γαλλικό σύστημα PERS Chainless Pedaling ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest