Home | Αρχική | Πώς επιλέγω ποδηλατικά γυαλιά;

Πώς επιλέγω ποδηλατικά γυαλιά;

Στιλ και προστασία!

Για κάθε ποδηλάτη, ανεξάρτητα απ’ το πόσο χρόνο την εβδομάδα περνάει πάνω στη σέλα, ένα σετ ποδηλατικών γυαλιών είναι από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ.

Τα ποδηλατικά γυαλιά προστατεύουν τα μάτια από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία, τον άνεμο, τη σκόνη, τα έντομα – με ότι αυτό συνεπάγεται – αυξάνοντας τον έλεγχο και την ασφάλεια του ποδηλάτη. Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές στην αγορά, το να επιλέξει κανείς το καλύτερα ποδηλατικά γυαλιά για χρήση road ή mtb δεν είναι απλή υπόθεση.

Είτε οδηγείτε στο δρόμο ή στο χώμα, οι απαιτήσεις που έχετε από τα γυαλιά σας είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες. Θα πρέπει να είναι άνετα, να προστατεύουν τα μάτια και να δείχνουν ωραία επάνω σας. Το στιλ αποτελεί σαφώς προσωπική υπόθεση και υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα σχέδια από τα οποία μπορεί να επιλέξει κανείς.

2

Σχεδίαση – Εφαρμογή
Αρχικά, τα ποδηλατικά γυαλιά πρέπει να παρέχουν σωστή κάλυψη για τα μάτια, ώστε να τα προστατεύουν από τον άνεμο, τη σκόνη και τον ήλιο. Πολλές εταιρείες προσφέρουν διαφορετικού μεγέθους σκελετούς για να ταιριάζουν σε περισσότερα σχήματα κεφαλιών. Καλό θα είναι πριν πάρετε ένα καινούργιο σετ ποδηλατικών γυαλιών να τα δοκιμάσετε φορώντας και το κράνος σας, για να δείτε πως εφαρμόζουν στο κεφάλι μαζί με αυτό και να σιγουρευτείτε πως οι ιμάντες ή το σύστημα συγκράτησης του κράνους δεν παρεμβαίνουν στην εφαρμογή και δε δημιουργούν πίεση που μπορεί να γίνει δυσάρεστη σε μεγάλες βόλτες.
Εκτός από την εφαρμογή και τη σχεδίαση του σκελετού, υπάρχουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να προσέξετε. Πολύ σημαντικό είναι ο σκελετός να έχει τελειώματα σιλικόνης στα σημεία που εφάπτεται με τα αυτιά, για να κρατιούνται τα γυαλιά σταθερά στη θέση τους με τον ιδρώτα. Το ίδιο ισχύει και για το σημείο που ο σκελετός εφάπτεται στη μύτη. Τα πιο φθηνά ποδηλατικά γυαλιά στηρίζονται συνήθως μόνο με το πλαστικό πλαίσιο, ενώ τα ακριβότερα μοντέλα χρησιμοποιούν ειδικό ένθετο το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει απόλυτα.

3

Φακοί
Η ποιότητα των φακών είναι καταλυτικής σημασίας. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να προσφέρουν την κατάλληλη προστασία UV, ώστε να βοηθούν στην πρόληψη να γίνουν οι ακτίνες του ήλιου βλαβερές για τα μάτια. Επίσης, οι φακοί υψηλής ποιότητας στρεβλώνουν την όραση πολύ λιγότερο, προκαλώντας λιγότερη πίεση στα μάτια.
Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι επίσης σημαντική. Για off-road αναβάτες, μια κίτρινη απόχρωση θα βοηθήσει στην αύξηση της αντίθεσης, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα τα εμπόδια στο μονοπάτι. Οι διαφανείς φακοί είναι πολύ χρήσιμοι για θαμπές συνθήκες ή για οδήγηση τη νύχτα, προσφέροντας προστασία χωρίς να μειώνουν την ορατότητα. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις είναι καλύτερες για φωτεινότερες συνθήκες, αλλά μειώνουν τη συνολική μετάδοση του φωτός και είναι πιο δύσκολο να δει κανείς στη σκιά.

Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν φωτοχρωμικούς φακούς που αλλάζουν αυτόματα απόχρωση – ανάλογα με το φως – καθιστώντας τους πιο ευπροσάρμοστους, με το ανάλογο κόστος πάντα.

Τέλος, υπάρχουν φακοί με μικρές διεξόδους αέρα στις άκρες τους για να ξεθαμπώνουν πιο γρήγορα, όταν ιδρώνετε. Επίσης, ορισμένες εταιρείες εφαρμόζουν ένα υδρόφοβο επίχρισμα στην εξωτερική επιφάνεια των φακών ώστε να αποβάλλονται οι σταγόνες τις βροχής πιο γρήγορα.

4

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα σετ γυαλιών στο οποίο οι φακοί είναι αποσπώμενοι και αλλάζουν. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν μαζί με τα γυαλιά ανταλλακτικούς φακούς διαφορετικής απόχρωσης, ώστε να μπορείτε να τους αλλάζετε ανάλογα με τις συνθήκες, χωρίς να χρειάζεστε δεύτερο ή τρίτο σετ ποδηλατικών γυαλιών.

Δείτε επίσης

COLNAGO E3.0

COLNAGO E3.0: Διασκέδαση στο φουλ!

Και COLNAGO και ηλεκτροκίνητο! COLNAGO E3.0: Ένα καλοφτιαγμένο, πανίσχυρο, όμορφο και λειτουργικό eMtb με το ...

Summer Bike Festival

Summer Bike Festival: Νέα ημερομηνία 23-24 Ιουνίου

Για το Σαββατοκύριακο 23-24 Ιουνίου μετατίθεται το Summer Bike Festival Μπορεί ο καιρός να μας ...

Οι κορυφαίοι αθλητές του Δρόμου στη Λέσβο

Για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας Δρόμου Elite Ανδρών-Γυναικών Φωτό: Πέτρος Γκότσης Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας ...

Pin It on Pinterest