fbpx
Home | Αρχική | Κολυμπώντας με τη στολή neoprene

Κολυμπώντας με τη στολή neoprene

Στον πρώτο αγώνα τριάθλου της σεζόν από τους περισσότερους αθλητές ακούω τα ίδια λόγια «ένιωσα δυσφορία, ιδιαίτερα στα πρώτα μέτρα της κολύμβησης». Η αιτία φυσικά, ήταν η στολή της κολύμβησης (neoprene).

Το σφίξιμο στο λαιμό και στο στήθος, καθώς και η αίσθηση του πανικού που σας μεταδίδει η στιγμή της πίεσης λόγω της έντασης και της επαφής με τους άλλους συναθλητές είναι οι αιτίες που πολλές φορές κάποιοι ακόμα και σταματούν τον αγώνα ή αναγκάζονται να κόψουν το ρυθμό τους, να κολυμπήσουν χαλαρά άλλο στιλ κολύμβησης και αφού ηρεμήσουν, τότε ξαναμπαίνουν στον αγώνα.

Παρόλη την άσχημη, ή τέλος πάντων να πω, διαφορετική και άβολη κολύμβηση που προσφέρει η στολή κολύμβησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον τριαθλητή, αφού από τη μία τον προστατεύει από το κρύο και από την άλλη, του δίνει τη δυνατότητα να κολυμπήσει γρηγορότερα.

Μπορεί σπάνια να τη χρησιμοποιήσετε στις προπονήσεις, αφού οι περισσότερες γίνονται στα ζεστά νερά της πισίνας, στη θάλασσα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μια στολή κολύμβησης μπορεί να βοηθήσει έναν αργό κολυμβητή να πετύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που μπορεί να φανταστεί. Ακόμη και για τους καλούς κολυμβητές, η στολή από neoprene τους βοηθάει να πετύχουν πολύ ταχύτερους χρόνους.

  • Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να κάνετε προπονήσεις στο ανοιχτό νερό φορώντας τη στολή. Πρέπει να νιώσετε την αίσθηση, ώστε σταδιακά να εξοικειωθείτε με αυτήν. Επίσης, με την προπόνηση η στολή θα πάρει τη φόρμα του σώματός σας και έτσι θα νιώσετε πιο άνετα στα σημεία που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα, και αυτά είναι κυρίως οι ώμοι και το στήθος.
  • Το δεύτερο σημείο που χρειάζεται προπόνηση με τη στολή είναι η αλλαγή για το ΤΖ1 (από το κολύμπι στο ποδήλατο). Είναι καλό να δείτε βίντεο από αγώνες μερικών από τους κορυφαίους τριαθλητές και κυρίως, αυτών της Ολυμπιακής απόστασης, και να προσπαθήσετε να αποκωδικοποιήσετε τις κινήσεις που κάνουν από το νερό μέχρι το ΤΖ1.

Περιγραφικά, αυτές οι κινήσεις είναι:

  1. Κατέβασμα του φερμουάρ από πίσω
  2. Βγάλσιμο τα μανίκια με προσοχή τους αγκώνες, αν τους λυγίσετε από πριν το neoprene όταν περάσει θα σκαλώσει
  3. Κατέβασμα της στολής neoprene μέχρι τους γοφούς. Όλα αυτά είναι η πρώτη φάση και γίνονται τρέχοντας προς την ΤΖ1. Στη δεύτερη φάση, και αφού φτάσετε μπροστά από το ποδήλατό σας, θα πρέπει να τη βγάλετε τελείως
  4. Την κατεβάζετε με τα χέρια μέχρι κάτω τα γόνατα
  5. Ανεβοκατεβάζετε εναλλάξ τα πόδια πατώντας τη στολή (σαν να πατάς σταφύλια για τους παλιότερους)
  6. Όταν πλέον μπλοκάρουν οι αστράγαλοι τότε με τους αντίχειρες τη βγάζουμε τελείως. Σε πολλές περιπτώσεις το βήμα 6 δε χρειάζεται να γίνει γιατί η στολή μπορεί να βγει και μόνο με το βήμα 5.

Επίσης διευκολύνει πολύ την έξοδό της βάζοντας στις άκρες της, πάνω από τους αστραγάλους και τους καρπούς, κάποιο λιπαντικό που θα βοηθήσει να γλιστρήσει μόλις γυρίσει η στολή ανάποδα.

Εν μέρει είναι τέχνη να μπορείς να κερδίζεις τα μέγιστα από τη στολή κολύμβησης, μέσα και έξω από το νερό.

Δείτε επίσης

παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου UCI 2018: Η λίστα εκκίνησης ΙΤΤ

Η λίστα με τους «γρήγορους» Οι σπεσιαλίστες του χρονομέτρου θα αγωνιστούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου ...

quick-step floors

Η Quick-Step Floors στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια

«Χρυσή» η Quick-Step Floors! Η ομάδα της Quick-Step Floors κέρδισε το αγώνισμα ομαδικής χρονομέτρησης Ανδρών ...

volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε το πρώτο της Cargo e-bike

Η Volkswagen μπαίνει στο «παιχνίδι»! Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen μας μεταφέρει στο μέλλον με ένα ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Pin It on Pinterest