Home | ΑΓΟΡΑ | Βελτίωση της αναπνοής με τη συσκευή Powerbreathe

Βελτίωση της αναπνοής με τη συσκευή Powerbreathe

Με 30 ανάσες!

Για αθλούμενους και μη η βελτίωση της υγείας αποτελεί καθημερινή προτεραιότητα για να έχουν ποιότητα ζωής.

Η αναπνοή είναι μία βασική λειτουργία του οργανισμού και κινητήρια δύναμη του ανθρώπινου σώματος. Για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται οι πνεύμονες να λειτουργήσουν. Μια έκφραση που όλοι έχουμε πει ή ακούσει μετά από μια έντονη δραστηριότητα είναι «πάρε μία ανάσα…».

Το πολύτιμο στοιχείο οξυγόνο, που παράγει απλόχερα η σοφή φύση, εκμεταλλεύεται ο οργανισμός μέσω της αναπνοής. Οι πνεύμονες είναι αυτοί που παίρνουν το οξυγόνο με την εισπνοή και αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα με την εκπνοή. Παράλληλα, έχουν αναλάβει να εμπλουτίζουν το αίμα με οξυγόνο. Η καρδιά στέλνει το αίμα στους πνεύμονες, οι οποίοι το «καθαρίζουν» παίρνοντας το διοξείδιο του άνθρακα και δίνοντάς του οξυγόνο. Οι πνεύμονες όταν εισπνέουμε διευρύνονται και όταν εκπνέουμε συστέλλονται. Για να πραγματοποιήσουν τις κινήσεις αυτές  χρησιμοποιούν τους αναπνευστικούς μύες, δηλαδή το διάφραγμα και τους μεσοπλεύριους.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ασκώντας τους αναπνευστικούς μύες βελτιώνεται η εισπνευστική μυϊκή δύναμη και ισχύ.

Η εξάσκηση των αναπνευστικών μυών γίνεται με ειδικές συσκευές. Μία από αυτές είναι η Powerbreathe, που αντιπρόσωπό της είναι η εταιρία Serinth. Η λειτουργία της βασίζεται στην αρχή της εισπνοής με ελεγχόμενη αντίσταση.

Τα μέρη από τα οποία αποτελείται είναι:
– Mία κεφαλή με στόμιο
– Ένα ρινοκλείστρο
– Ένα κυλινδρικό πλαστικό σωλήνα με μια βαλβίδα που ελέγχει τη ροή του αέρα χρησιμοποιώντας περιστρεφόμενη λαβή και
– Υφασμάτινη θήκη μεταφοράς και προστασίας

Έχει τη δυνατότητα 10 επιπέδων ροής αέρα. Η αρχική ρύθμιση (1ο επίπεδο) ροής του αέρα είναι στα 23cm H2O  και ανάλογα με την εκγύμναση μπορεί να φτάσει στο δέκατο επίπεδο στα 186cm H2O. Είναι σαν να έχουμε  ένα βαθμονομημένο φορτίο αντίστασης για τους μεσοπλεύριους μύες και το διάφραγμα.

Οι μηχανικές ιδιότητες των πνευμόνων που βελτιώνονται με τη χρήση του Powerbreathe είναι:
– Η ελαστικότητα
– Η αντίσταση και
– Η ενδοτικότητα (μεταβολή του αναπνευστικού όγκου)

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:
– Να βελτιώνεται η  παροχή οξυγόνου στους ιστούς και παράλληλα να αποβάλλεται  το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
– Να προσαρμόζονται και να διαχειρίζονται οι μύες αποδοτικότερα το οξυγόνο που μεταφέρουν στα κύτταρα.
– Να  βελτιώνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων σε οξυγόνο και
  Να χρησιμοποιούν οι γυμνασμένοι πνεύμονες όταν εκτελείται έντονη άσκηση λιγότερο οξυγόνο παρέχοντας περισσότερη ενέργεια στους υπόλοιπους μύες και με αυτό τον τρόπο να βελτιώνεται το VO2max.

Τα παραπάνω αποτελέσματα παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα σε ποδηλάτες και κολυμβητές.

Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της αναπνευστικής συσκευής είναι ο ακόλουθος:  Πριν τη χρήση της συσκευής ανεβείτε τρεις με τέσσερις ορόφους από τα σκαλιά με γρήγορο ρυθμό. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την αναπνευστική συσκευή για ένα μήνα και επαναλάβετε το ανέβασμα. Τότε θα καταλάβετε τη διαφορά, δηλαδή  πόσο άνετα, χωρίς να λαχανιάζετε και με λιγότερες ανάσες έχετε ανέβει και ειδικά οι απροπόνητοι.

Οι συσκευές Powerbreathe διατίθενται σε τρία μοντέλα και απευθύνονται σε:
– Μη αθλούμενους (χαμηλής αντίστασης Wellness)
– Αθλούμενους (μέτριας αντίστασης Fitness) και
– Αθλητές (υψηλής αντίστασης Sport)

Υπάρχουν και οι ψηφιακές συσκευές που η τεχνολογία τους βασίζεται στο να εντοπίζουν το φορτίο της αντίστασης και να το βελτιώνουν με τη χρήση τους καθώς επίσης και να προσδιορίζουν το επίπεδο βελτίωσης. Προτείνεται η επιλογή της συσκευής να γίνει με βάση τη φυσική κατάσταση, διαφορετικά δεν θα μπορέσει το άτομο να ανταποκριθεί στην αντίσταση της ροής του αέρα.

Πώς;
Η χρήση του Powerbreathe  γίνεται δύο φορές την ημέρα και ο χρόνος που χρειάζεται  είναι μόλις 5 λεπτά.
1ο βήμα: Κλείνετε τη μύτη με το ρινοκλείστρο.
2ο βήμα: Ρυθμίζετε την αντίσταση στην αρχική τιμή (1ο επίπεδο).
3ο βήμα: Κάνετε 30 πλήρεις αναπνοές με έμφαση να είναι παθητικές (χωρίς ένταση) και αργές.

Όταν διαπιστωθεί ότι η άσκηση γίνεται με ευκολία, τότε θα πρέπει να γίνει αλλαγή στη ρύθμιση της αντίστασης (ανώτερο επίπεδο).

Πότε;
Οι συνεδρίες αυτές όταν πραγματοποιούνται πριν από μια σκληρή προπόνηση, πριν από έναν αγώνα ή κατά την αποθεραπεία θα πρέπει η συσκευή να ρυθμιστεί στο 40% της μέγιστης τιμής αντίστασης που έχετε φτάσει (π.χ. Αν έχετε πετύχει να φτάσετε στο 5ο επίπεδο ροής αέρα, θα πρέπει να ασκηθείτε στο επίπεδο 2). Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την αποθεραπεία υπάρχει γρήγορη αποκατάσταση.

Δεν χρησιμοποιείται η συσκευή όταν έχουμε κρυολόγημα και στην περίπτωση που νιώσουμε ενόχληση με την χρήση στα αφτιά. Επίσης θέλει προσοχή σε περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό άσθματος και δύσπνοιας.

Η συσκευή δεν απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών γιατί έχει μικρά κομμάτια καθώς επίσης και για παιδιά κάτω των 16 ετών πρέπει να γίνεται χρήση με την επίβλεψη γονέα.

Συντήρηση – καθαριότητα
Η συσκευή μετά τη χρήση της πρέπει να γυρίζεται ανάποδα, ώστε αν υπάρχουν υπολείμματα σιέλου να εξέλθουν.

Μια φορά την εβδομάδα την καθαρίζετε βυθίζοντάς την σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και στη συνέχεια την απολυμαίνετε σε μη οινοπνευματούχο διάλυμα.

Επανερχόμαστε δριμύτεροι…
Από την εταιρεία Serinth που αντιπροσωπεύει το Powerbreathe μας διατέθηκε μια συσκευή για χρήση από ποδηλάτη. Ο ποδηλάτης αυτός θα τη χρησιμοποιήσει για 3 μήνες καταγράφοντας τα δεδομένα που παρατηρεί. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε απτά αποτελέσματα των πλεονεκτημάτων της συσκευής, τα οποία θα δημοσιευτούν.

Αντιπρόσωπος: Serinth – Ιατρικός Εξοπλισμός – Διαιτολογικός Εξοπλισμός – Φυσικοθεραπεία
Διεύθυνση: Ι. Μέρλα 60 & Αγ. Νικολάου 90, Άγ. Ανάργυροι, Αθήνα 135 61
Τηλέφωνο: 210269 3301

Δείτε επίσης

grand prix 5000

Τα ολοκαίνουργια ελαστικά Continental Grand Prix 5000

Continental Grand Prix 5000 και 5000 TL! Ο γερμανικός κολοσσός παρουσίασε το νέο μοντέλο ελαστικών ...

Κυριακές στην Τεχνόπολη

Κυριακές στην Τεχνόπολη

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη, από τις 11.00 έως τις 14.00, μικροί και μεγάλοι παίζουμε με ρομπότ, γινόμαστε ήρωες σε video games και ανακαλύπτουμε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο τις επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες σε μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα βγαλμένα από το… μέλλον!

Γύρος της Ιταλίας 2019

Γύρος της Ιταλίας 2019: Η διαδρομή 

Από την Μπολόνια μέχρι την Βερόνα!  Ανακοινώθηκε στο Μιλάνο η διαδρομή της 102ης έκδοσης του ...

Pin It on Pinterest